Как да огънете пластмасова тръба?

Времето на широкото използване на скъпи, обемисти и корозивни метални тръби в дома постепенно изчезва. Все по-често водопроводите, газопроводите и отоплителните системи се извършват с помощта на полимерни и металопластични тръби. Но за правилното им инсталиране е важно да знаете някои от техните характеристики, особено е много важно да можете правилно да огъвате металопластичната тръба у дома, без да я излагате на риск от унищожаване.

Свойства на металните тръби

Металопластичните тръби обикновено се изработват от ламиниран композитен материал, в който слоеве от полиетилен, свързващо вещество и метално фолио, обикновено алуминий, се редуват една след друга.Основното предимство на тези продукти върху полимера е лесната инсталация, която се извършва с помощта на различни фитинги (подвижни, компресионни и пресови фитинги).

Такива части обикновено се доставят под формата на прави сегменти с различни дължини или вече извити продукти. Изборът на извити продукти за реалните условия на помещението, където ще се използват, може да бъде забавен и далеч от всички необходими конфигурации са на пазара. Ето защо, рано или късно, всеки домашен художник ще бъде изправен пред необходимостта от огъване на такива части от само себе си. Неправилното огъване може да повреди вътрешния метален слой, което води до изтичане или унищожаване.

Флексийни техники

Четирите най-често срещани методи за огъване на изделия от метални пластмаси са най-чести:

 • наръчник;
 • използване на пясък;
 • използване на тел;
 • използване на пружина;
 • с помощта на тръба.

Помислете за всеки от тези методи по-подробно.

Ръчно огъване

Този метод не изисква допълнителни средства, но изисква значително физическо усилие. Основното е да извършвате всички операции внимателно и постепенно с ръчно навеждане.Ъгълът на всяко огъване не трябва да надвишава 20 градуса, всеки следващ завой се извършва на разстояние 1-2 см от предишната. Така че, за пълно обръщане (180 °) ще са необходими около 15 завоя. Най-добре е първо да се огъне тръбата под ъгъл, малко по-голям, отколкото е необходимо, и след това да я наведете назад - така че тръбата ще бъде много по-добре да запази формата си.

Макар и с максимална грижа, вероятността за счупване на тръбата при ръчно огъване е максимална сред всички съществуващи методи на огъване. Следователно "в чист вид" този метод се използва само за продукти с малък диаметър (до 1 см), в други случаи обикновено се използват допълнителни устройства за защита на продукта от опасност от повреда.

Пясъчно приложение

В най-простия случай прилагането на този метод ще изисква само определено количество обикновен пясък и всеки щепсел, който може надеждно да затвори дупките в тръбата. За огъване на тръбата е необходимо да се напълни изцяло с пясък и да се затварят и двата отвора. След това се извършва действителното ръчно сгъване, докато пясъкът предпазва материала от повреда. За да намалите необходимото усилие, единият край на тръбата може леко да се фиксира в закачалка.Предимството на този метод е равномерното запълване на вътрешния обем на продукта с защитен материал и основният му недостатък е необходимостта от почистване на помещението от пясъка след неговото използване.

Използване на жиците

Вместо пясък могат да се използват парчета мека тел, за да се предпазят продуктите от деформация. Можете да използвате почти всеки мек проводник, мед и алуминий са особено подходящи. Проводникът трябва да бъде нарязан на малки парчета с дължина 30 см и да запълни тръбата, която се огъва с тях. Трябва да се стремим да създадем колкото е възможно повече плътността на телта вътре в тръбата. След това огъването се извършва ръчно. След огъване е важно да извадите парчетата от жилата един по един, а не всички заедно с "пакет", в противен случай изкривеният продукт може да се повреди.

Пролетно огъване

Има две опции за огъване с помощта на пружина - или ще бъде поставена вътре в тръбата, или навън. Във всеки случай диаметърът на нанесената пружина не трябва да се различава от диаметъра на продукта с повече от 2 мм. Подобно на двата предишни метода, задачата на пролетта в този случай е да поеме част от усилията и да защити частичния материал от унищожение.Когато пружината е поставена изцяло в или извън тръбата, можете да продължите към ръчно огъване. Този метод е подходящ и за огъване на сравнително дълги тръбни секции - за да се побере пружина вътре в такъв продукт, достатъчно е да се свърже дългата нишка към нейния край и да се издърпа пружината зад нея.

Този метод може да се извърши с използване на всякаква пружина с подходящ диаметър, но на пазара се предлагат специални пружини, специално пригодени за огъване на продукти с определени диаметри. Тази пролет се нарича диригент, а цената му започва от 130 рубли.

Използвайте огъвач на тръби

Най-безопасният метод за тръбата и същевременно изискването за минимално усилие от страна на оператора е методът за огъване на тръбите, като се използва специален инструмент, известен като тръбен накрайник. Неговото приложение е възможно при тръби с диаметър и качество. Принципът на действие на такова устройство е да се създаде автоматично гладко усилие, необходимо и достатъчно за огъване на тръбата.

Според принципа на действие, огъвачите се разделят на:

 • наръчник - мускулната сила на човек се предава на тях чрез система от лостове към тръба;
 • електрически и електромеханични - в тях източникът на сила е електрическият мотор;
 • хидравлично - създава или предава сила чрез хидравлично задвижване;
 • електрохидравлично - предаване на сила от задвижването чрез хидравлика;
 • отопление - огъване с индукционно нагряване.

За домашни условия, най-простият вариант би бил да се купи така наречената ръчна тръба за изрязване на тръби.

Огъването с него е възможно най-просто. - на устройството е зададен необходимия ъгъл, след което огънатата тръба е фиксирана в устройството. След това е достатъчно ръчно да се намалят дръжките на инструмента и тръбата да се наведе до желания ъгъл. Цената на такъв прост и ефективен инструмент ще бъде от 1200 рубли.

Как да изчислите дължината на завоя?

Радиусът на правилно извит завой трябва да бъде половината от обиколката на тръбата.

Следователно, дължината на тръбната секция, която трябва да се огъне, може да се изчисли с помощта на проста формула: l = 2 · π · d / 2, където:

 • d е диаметърът на тръбата;
 • π - може да бъде взето равно на 3.14.

Полезни съвети

Ако използвате методи, основаващи се на ръчно огъване, допълнително загрявайте мястото на огъване с всеки сешоар или издухвател,тогава процесът ще стане още по-лесен. При прилагане на отопление е целесъобразно да се подгрее леко цялата тръба.

Важно е да запомните, че колкото по-голям е диаметърът на продукта - толкова по-голям е ъгълът му, който може безопасно да се огъне.

Когато работите с тръби, които не сте запознати с вас, е необходимо да направите пробен завой върху парче, което "не съжалява", преди да извършите работата. По този начин можете по-добре да разберете как точно този материал реагира на деформации и да вземе това под внимание при огъване.

Най-добре е да се толерира огъването на продукта, в който фолиото е съединено безпроблемно, малко по-лошо - тези, при които се припокрива. Тръбите, където металният слой е свързан на задната повърхност, страдат от най-лошите деформации и могат да се пробият в участъка за завои след няколко години работа.

За всеки метод е важно всички движения да се извършват бавно и внимателно, всяко невнимателно действие може да повреди продукта и да го направи неподходящ за по-нататъшна употреба.

За да научите как да огънете пластмасова тръба без специални инструменти, вижте следното видео.

Коментари
автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня