Метални тръби: как да изберем подходящия размер?

Много често съставът на няколко материала ни позволява да предлагаме продукти от тази суровина с изключителни технически характеристики. Като се започне от тази характеристика, е възможно да се разглеждат като жив пример продукти от метал-пластмаса, а именно: метални пластмасови тръби.

Специални характеристики

Материалът се използва широко за водопроводни работи. Системите за водоснабдяване, канализация и отопление са изработени от метални тръби с различни диаметри. Освен това от тази суровина се полагат нови водопроводи и се работи за ремонт на съществуващи канали в жилищни сгради и частни домакинства.

Специфичните особености при експлоатацията на тръбопроводите включват възникване на аварийни ситуации, които възникват в резултат на резки натоварвания в системата, колебания в температурата на средата в тръбата и т.н. Взети заедно, или поотделно, но всички тези фактори влияят върху издръжливостта на продуктите, които съставляват системата, те образуват разкъсвания, течове и други деформации не само на самите тръби, но и на свързващите елементи. И металопластиката се проявява от позитивната страна, когато се излага на нея като външни и вътрешни фактори.

Продуктите от метал-пластмаса са структура, състояща се от три слоя:

 • външни и вътрешни обвивки от полиетилен;
 • подсилен слой, който е изработен от алуминиево фолио;
 • два слоя от устойчив на топлина адхезивен състав.

Въз основа на прегледите и информацията, предоставена от производителите, експлоатационният живот на пластмасовите тръби е поне половин век. Въпреки това, в повечето случаи продукти, произведени в съответствие с всички стандарти, могат да продължат много по-дълго.

Полимерният слой може да бъде направен от омрежен или топлоустойчив полиетилен. Използваният PEX може да бъде: PEX-A, PEX-B, PEX-C, PEX-D. Продуктите се различават по метода на комбиниране на молекулите на суровините въз основа на това се променя гъвкавостта и здравината на материала. Производителите считат, че марката PEX-B е най-подходящият тип омрежен полиетилен, използван за производството на металопластични тръби. Този материал осигурява устойчивост на напукване, гъвкавост и издръжливост на продуктите.

Топлоустойчивият полиетилен позволява тръбите да понасят топлината до +125 С, при което конструкцията не се деформира. Но тази суровина намалява еластичността на тръбопровода, така че специални тръби се използват в ъгловите фуги на комуникациите.

РЕХ-A
РЕХ-B
РЕХ-С
РЕХ-D

Всички продукти от метал-пластмаса, независимо от диаметъра и размера, се произвеждат по същия метод. Издаването на технологии включва следните стъпки:

 • суровината се подлага на топлина и налягане в екструдера, поради което масата се уплътнява;
 • след това от екструдера през специалната форма от вътрешната обвивка;
 • в края на процеса на втвърдяване алуминиевият слой се залепва към основата, шевът се заварява чрез лазерно заваряване;
 • върху фолиото, използващо адхезивен състав, фиксира външния слой;
 • Последната стъпка е да се натовари продуктът в калибрираща машина.

Укрепващият слой позволява продуктите да имат ниска степен на линейно разширение. Външният слой ще бъде по-малко загрят, което ще повлияе положително на издръжливостта на продуктите. Освен това фолиото намалява дифузията на кислород в течна среда, която се намира във вътрешността на тръбата, а също така осигурява нула пропускливост пара на системата, като по този начин се елиминира поява на ръжда по вътрешните стени на пластмасови изделия.

Слоят от алуминиево фолио също служи като топлоизолатор, така че продуктите често предпочитат да се използват при подреждане на отоплението.

Положителните характеристики на тръбите от метал-пластмаса включват следното:

 • устойчивост на агресивна химическа среда;
 • корозионна устойчивост;
 • поради гладките вътрешни стени на продукта, те се отличават с висока степен на производителност, различни мръсотия и отлагания не се натрупват вътре;
 • леко тегло, което улеснява монтажа на тръби;
 • антистатичен материал;
 • ниско ниво на шум;
 • привлекателен външен вид;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • висока якост в сравнение с конвенционалните пластмасови изделия;
 • достъпни разходи;
 • екологосъобразността на материала.

Недостатъците на продуктите включват тенденцията на продуктите към линейно разширение по време на нагряването, в резултат на което може да се счупи здравината на фугата на тръбите, но правилната инсталация ще избегне възникването на такива ситуации. Необходимо е да се идентифицират основните области в домашната сфера, където се експлоатират металопластични тръби:

 • водоснабдяване, канализация, отопление;
 • подреждане на системата от топло подове;
 • продуктите са включени в проектирането на системи за поливане на страната;
 • продуктите се използват във вентилационните системи и климатичната техника;
 • създаване на тръбопроводи с високо налягане.

параметри

Диаметрите на металопластичните тръби на модерния строителен пазар са доста разнообразни. За водопроводите са по-търсени продукти с размери от 16 до 50 мм, канализационните системи изискват използването на проби с по-голям диаметър, като правило това са тръби с размери от 32 до 150 мм.Въпреки това, заслужава да се отбележи, че маркирането на продуктите от метални пластмаси обикновено не е в милиметри, а в инчове.

Въпреки че някои производители, за да избегнат объркване, посочват стойности в мерните единици, които сме свикнали. Има специални маси, които позволяват бързо навигиране в представените размери на тръбите.

Също така е важно продуктите да имат не само външен, но и вътрешен диаметър. Ето защо, при избора на стоки трябва да обърне специално внимание на това. При извършване на измервания и закупуване е показан външен диаметър.

За битови нужди, например за ремонтни работи в апартамент, се използват следните размери - 16 мм, 20 мм, 25 мм, 26 мм. Но продуктите с външно напречно сечение до 40 мм се препоръчват за работа в система с големи обеми водоснабдяване.

Радиусите на огъване на тръбите за всеки размер са различни, те варират в диапазона от 80 мм с външен диаметър на продукта, равен на 16 мм и до 550 мм за тръби с напречно сечение от 40 мм. Тези цифри съответстват на ръчния тип на огъващите се продукти, но все още има специален инструмент - тръбен накрайник, чрез който можете да промените радиуса на тръбата в комуникационната система. Един метър от продукта може да побере до 0.855 литра течна среда.

Продуктите от метал-пластмаса се продават на намотки, чиято дължина може да бъде от 50 до 200 метра.

Критерии за подбор

За да избегнете грешки при избора на продукти, трябва да обърнете внимание на техния размер. Вътрешният диаметър е обозначен със съкращението DU, в този случай не трябва да има никакви трудности. Въпреки това, при определяне на външния радиус, заслужава да се вземе предвид дебелината на стените на тръбите. Ето защо, за да закупите метални тръби с необходимия размер, е необходимо да се придържате към препоръките на експертите.

 • Важен фактор при производството на тръби от този материал е методът за свързване на алуминиевия слой в структурата, методът за заваряване на суровини при залепване се счита за оптимален.
 • Дебелината на подсилващия слой не трябва да е по-малка от 0,3 мм, но не повече от 0,6 мм.
 • Задължително изискване за качеството на материала е да се използва при производството само на омрежен или топлоустойчив полиетилен. Тъй като останалите суровини ще повлияят неблагоприятно върху експлоатационния живот на продукта.
 • При визуално инспектиране на тръбата отвътре и отвън не трябва да има стратификация и нарушаване на целостта на продукта.В противен случай тя бързо ще стане неизползваема по време на използване във всяка комуникационна система.

Съставът на продуктите ще ви помогне да определите продавача, освен това, информация за продукта се предлага от производителя.

Съвети

При избора на продукти дебелината на стената ще играе голяма роля, тъй като този параметър ще определи кои клапани и фитинги да се използват за монтаж. Това е особено вярно при подмяната на стари метални тръби с нови продукти от метална пластмаса. Експертите препоръчват при свързване на полимерни секции със секции от метални тръби допълнително да се инсталират специални филтри в зоната на съединяване. Такава предпазна мярка ще намали риска от блокиране, отломки или ръжда от старата тръбна секция до новия тръбопровод.

За ефективно и бързо изграждане на комуникационна система от металопластични тръби е необходимо да закупите специален инструмент за работа - натискане на клавиш. Неговото приложение ще осигури максимална ефективност на инсталацията, както и ще улесни работата в повечето процеси.

В резултат на грешки, допуснати при инсталирането на продуктите,след известно време може да настъпи изтичане в системата, особено при ставите. В резултат на това се формира теч. Най-често такива ситуации възникват поради недостатъчна квалификация и липса на практически опит при работа с свързващи елементи на комуникацията - с фитинги. След като сте начертали чайка, можете просто да разкъсате конеца или да разкъсате тръбата. Ето защо е необходимо строго да се изчисли силата на удара върху елемента.

В допълнение, сред списъка с най-често срещаните грешки е да се подчертае фактът, че не е закупен необходимия инструмент за работа, например, за да се спести, те пренебрегват да купят калибратор или колектор на лице. Това води до деформация на уплътнителните пръстени на свързващите елементи по време на монтажа, което оказва неблагоприятно влияние върху надеждността на свързването на сегментите на тръбопровода.

    Сам по себе си инсталирането на метални пластмасови изделия не се счита за отнемащ време процес, за работа е достатъчно да се спазват точността и точността по време на измерването на необходимите продукти и тяхното количество, както и да се съблюдават установените маркировки и точни изрезки.

    Монтажът и работата на тръбите изискват чистота в стаята. Необходимо е само да отрежете тръби под прав ъгъл, за да избегнете неравномерни ръбове, както и да внимавате при поставянето на фитинги.

    Температурата на течността в металопластична водопроводна тръба при различни налягания може да бъде от 25 ° C до 95 ° C, но максималната допустима граница е 135 ° C. Това трябва да се има предвид при създаването на водопровод.

    Ще научите повече за инсталирането на пластмасови тръби в следващото видео.

    Коментари
     автор
    Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

    Входно антре

    Всекидневна

    спалня