Критерии за избор на калибратор за метални тръби

 Критерии за избор на калибратор за метални тръби

Днес тръби от металпластик се радват на широка популярност. Този материал се характеризира с добри експлоатационни качества и е оптимално подходящ за инсталиране на отоплителна система и водоснабдяване за битови нужди. За да инсталирате такива тръби, първо трябва да подготвите всички необходими елементи на системата, една от които е калибратор.

Специални характеристики

Калибратор за пластмасови тръби е необходим, за да се постигне най-надеждното свързване на отделните елементи в една система. Идеално свързване е необходимо, преди да се фиксира чрез моделите на пресата или фитингите.Калибраторът е малък симетричен корпус с плоча и специален режещ ръб.

Тя е предназначена да изпълнява следните задачи:

 • определяне на геометричните пропорции на елементите, използвани след отрязването им;
 • проверка и поставяне;
 • създавайки скосяване в края на тръбата.

Дизайнът на този елемент е представен в няколко версии, които се различават една от друга по размер и маркиране. Това е маркировката, която съдържа цялата подробна информация за параметрите на калибратора. Тъй като металопластните тръби са с различни диаметри, калибраторите могат да бъдат и с няколко размера.

вид

Има 2 основни типа на такъв инструмент.

 • Пластмаса, за елиминиране на геометричните крайни криви на тръбите. Този тип инструмент се използва за привеждане в съответствие на края на тръбата, ако възникнат нередности, възникнали по време на рязането. В резултат на тази процедура инсталирането на фитинги е значително опростено. Инструментът е изработен от устойчива и надеждна пластмаса, устойчива на абразия.
 • Стрелец за изгаряне на лицето с фаска. С помощта на такъв инструмент се премахват назъбванията и неравностите от изрязването на тръбата. Калибраторът се използва за изгаряне на ръбовете и отстранява малка фаска, като по този начин подготвя материала за закрепване на фитинга.

приложение

Работата с този инструмент е изключително проста. Не ви трябват конкретни знания и опит. Първо трябва да въведете монтажа на калибратора в изрязаната тръба. Важно е разрезът да се прави под прав ъгъл. В същото време е необходимо инструментът да се постави ясно по дължината на надлъжната ос на космана, в противен случай в бъдеще може да се получи космат на конструкцията, което със сигурност ще доведе до течове в местата с лошо качество на фугите. Ножовете на инструмента по време на монтажа трябва да се основават на вътрешната повърхност на частта. За да завършите инсталацията, трябва само да завъртите копчето за калибратора няколко пъти около оста си. След това можете да започнете да сглобявате водопроводната система.

Ето някои важни моменти, които трябва да имате предвид при работа с пластмасови тръби.

 • Използвайте само калибратор, който напълно съответства на диаметъра на тръбната секция.
 • Налейте ножовете на инструмента навреме, така че резултатът от работата винаги да е с високо качество Средно първата подточка се появява след около 250 употреби. Точната цифра за определен тип инструмент обикновено винаги е указана от производителя.
 • Строго спазвайте правилата за съхранение и транспортиране, които се препоръчват от производителя.
 • Не стартирайте калибрирането, ако не сте 100% сигурни, че рязането на тръбата е направено под ъгъл 90 градуса.
 • Продължете да калибрирате внимателно, като въвеждате инструмента стриктно в посоката на надлъжната ос.

Не допускайте нарушения в процеса на работа.

Препоръки за избор

Калибраторът е доста прост инструмент, който не изисква много внимание. Все пак зависи от това колко точно ще бъде извършена инсталирането на металопластични системи. А също и колко удобно, лесно и бързо ще бъде изпълнено. Ето защо при избора на този инструмент ви съветваме да обърнете внимание на няколко параметъра.

 • Производител. Доверете се само на проверени производители на калибратори. Ако инструментът е с недостатъчно качество, изработен от лоши материали, тогава с него не може да се направи правилно калибриране на системата, което неизбежно ще доведе до нарушения на цялата настройка на системата.
 • Доставчик. Дори и производителят да е направил всичко правилно и да използва само първокачествени материали за създаването на инструмента, калибраторът може да е неподходящ. Например, ако доставчикът не е спазил условията за съхранение и транспортиране на стоки и не е проверил за наличието на брак. Закупуването на инструмент от добросъвестен продавач е гаранция за постигането на оптимален резултат.
 • Функционалност. Ако имате нужда от универсален калибратор, който да се използва при инсталиране на метални пластмасови тръби със собствените си ръце, тогава е достатъчно да купите най-простата и най-евтината опция, а за по-честа професионална употреба се нуждаете от втори тип инструмент, който има функция за отстраняване на щифта.
 • Черти. Основният параметър, който е важно да се знае при избора на инструмент, е диаметърът на тръбите.

Невъзможно е да се работи с неподходящи елементи на системата.

Като се вземат предвид изброените съвети, определено ще можете да намерите подходящ инструмент и да го използвате правилно.

На малките трикове, когато работите с пластмасови тръби, вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня