Методи за съединяване на метални тръби

Металопластичната тръба е универсален продукт, използван за изграждането на водопроводни и отоплителни системи.

Чрез комбиниране на метал и полимер инженерите създават дизайн, който не застрашава нито големи температурни натоварвания, нито други негативни фактори.

съдба

Ако се занимавате с ремонт или строителство, всеки се опитва да използва висококачествени материали. Поради тази причина при свързване на отоплението, водопроводната мрежа и в други области се използват главно пластмасови тръби. Те се отличават между другото заради издръжливостта и изключителната им издръжливост.

Основните предимства на металните тръби са няколко важни свойства.

 • Дълготрайност.
 • Топлопроводимостта е ниска.Тази функция ви позволява да ги използвате като тръбопровод за гореща вода.
 • Проявяването на устойчивост при високи температури.
 • Стягане. Една тръба от двадесет милиметра не позволява на светлината и кислорода да преминават през нея.
 • Съпротивление срещу замръзване Металните тръби не се деформират при температура минус петдесет градуса по Целзий.
 • Устойчив на корозия.
 • Топлинните ефекти не се разширяват.
 • Устойчив на натрупване на сол.

В допълнение към предимствата има и недостатъци за такива тръби.

 • Топлопроводимостта на пластмасата е много по-малка от тази на алуминия. Ако за пръв път тръби гореща и след това студена вода през тръбите, металното фолио (след разширяването) ще вземе оригиналната форма по-бързо от пластмасата.
 • В тръбопровода, където устройството е отслабено, тръбата от металопласт може да изтече. Различията в коефициентите на разширяване на метала и пласта са основен недостатък. Следователно, тази функция трябва да се вземе предвид по време на инсталирането. Но също така трябва да се помни, че тръбите трябва да се поставят с марж. В местата на огъване на тръбата е инсталирана компенсационната линия.
 • Може да възникнат течове по друга причина.Например, алуминиевата тел се огъва в различни посоки, но може да се счупи, когато се опитва да възвърне оригиналната си форма. Същият принцип с метални тръби. Пластмасата прави алуминий по-пластмасов, но огъването под остър ъгъл е противопоказано. В противен случай ще настъпи пробив, който може да бъде коригиран само чрез замяна.

Таблица с минимални радиуси на закръгление

Външен диаметър на металопластична тръба (милиметър)

16

20

26

32

40

Тип на огъване на тръбата

Минимално огъване на металопластична тръба

Независимо (ръчно)

80

100

130

160

550

С помощта на извори

50

65

105

135

220

С извивка

45

60

95

125

180

При избора на тръба е необходимо да се надгражда дължината на универсалния продукт. Стандартната дължина на дизайна, която се продава, варира от петдесет до двеста метра. Въпреки това, можете да закупите продукти и по-кратки (в зависимост от мащаба на планирания ремонт).

Необходимо е също така да се обърне внимание на вътрешния диаметър. Смята се за най-тънката тръба от шестнадесет милиметра. За къща или апартамент експертите препоръчват закупуването на продукт с малък диаметър. Най-добрият вариант може да се счита за тръба с диаметър двадесет милиметра.

Преди да решите как да свързвате металопластични тръби една с друга, трябва да се пристъпи към бюджета и фокуса на системата.

Металопластичните тръби се свързват с помощта на специални сгъваеми фитинги, изработени от месинг. Фитингите могат да се различават по структура, но всички те имат основна част, която е поставена в тръбата и компресионния пръстен, който е носен отвън, който служи за гофриране.

Следната таблица показва общите характеристики на всички метални тръби:

Температурен коефициент

95 градуса по Целзий

Максимална краткосрочна температура

120 градуса по Целзий

Съотношение на налягането

10 atm

Максимално краткосрочно натоварване

15 atm

Коефициент на разширяване на топлината

0.026 мм / м за 1 градус Целзий

Коефициент на топлопроводимост

0.45 W / mK

услужлив

50 години

Таблица на техническите характеристики на взаимозависимите компоненти:

Външен диаметър (милиметър)

16

20

26

32

40

Вътрешен диаметър (милиметър)

12

16

20

26

33

Дебелина на стената (милиметър)

2

2

3

3

3,5

Тегло на един работещ метър (килограм)

0,12

0,17

0,3

0,37

0,43

Вътрешен обем в един работен метър (литър)

0,12

0,2

0,32

0,53

0,86

Методи за свързване

Металната тръба се сглобява с различни опции. Методът на сглобяване зависи изцяло от избрания тип фитинги.

Металопластичните тръби работят добре с тези видове фитинги:

 • резба;
 • заваряване;
 • нагъване.

Винтовите фитинги са познати на всеки, който е работил самостоятелно с водопровод. Заварени - чудесна опция, ако имате специална машина за заваряване и време.

Що се отнася до последната опция (тип кримпване), тези фитинги работят върху кримпване. За натискане на този тип се използват ръчни притискащи клещи.

Видовете водопроводни фитинги за металопластични тръби се различават по диаметър и материали, използвани за тяхното производство.

Ако ще направите инсталирането на водопроводната система със собствените си ръце, тогава ще се заинтересувате от следната информация.

За да изпълните тази процедура, трябва:

 • отрежете необходимата част от тръбата със специални ножици;
 • да почиствате ръбовете от метални бръчки с помощта на файл;
 • нанесете силиконова грес върху фитинга за монтаж;
 • за установяване на гайка и пръстен за натиск върху тръбата;
 • продуктът трябва да бъде монтиран на накрайника за монтаж (при извършване на процедурата е необходимо да бъдете изключително внимателни и да не повредите уплътнителните пръстени);
 • последното действие е да затегне връзките с гаечен ключ.

Също така има инструкция за инсталиране на приспособление за компресия за пластмасови тръби, как да свържете маркуча.

 1. На първо място, е необходимо да се проучи оформлението на канализацията. Необходимо е да се отчетат особеностите на тази система, броят на завоите и тесите в тази област (това се отразява на броя на скобите).
 2. Освен това тръбата с необходимите размери е отрязана. Краят на комуникацията трябва да се обработва (избърсва, обезмаслява се с разтвор и се почиства с помощта на четки). Погледнете внимателно в точките на кръстовище - не трябва да ги разкъсате, в противен случай ще има теч, когато водата е включена.
 3. Във входа влизат фасунги на един милиметър с ъгъл от четиридесет и пет градуса, които са нарязани от faskosnimitel.
 4. Това е последвано от монтаж: инсталирането на гайката, а пръстена на компресия се поставя върху парчето. Монтажът трябва да бъде смазан с масло или уплътнител за по-добра резбова връзка. Тази операция не изисква специално оборудване, което можете да направите с гаечен ключ за газ или водопровод.
 5. При поставянето на дюзата е необходимо тръбата да се придържа към ръбовете на ограничителя.
 6. Първоначално връзката трябва да бъде направена ръчно Завийте гайката на дюзата, докато спре и след това я завъртете с гаечен ключ. Не надтегнете нишките, което може да доведе до разкъсване. Също така, не притискайте гайката.
 7. В края на работата, ставата трябва да бъде покрита с филм, за да се предпази от замърсяване и пара.

Работете с резбова връзка, не забравяйте да покриете кръстовището със запечатана санитарна лента. Това ще осигури високо ниво на плътност на канализационната система.

Този метод изисква добра грижа за нишката. Когато разглобявате, трябва също да смените пръстена (дори и да няма изтичане). Въпреки особеностите на работата, веднъж годишно е необходимо да се проверяват нишките и да се смени уплътнението.

Видове инструменти

За да се улесни работата, са разработени няколко варианта на това оборудване.

Ръчно задвижване

Уплътнителните клещи, които се управляват ръчно, най-често се използват като скоба у дома. Такова оборудване се различава от другите нюанси при експлоатация и разумна цена.По-голямата част от това оборудване има универсална кримпваща глава, подвижни вложки за скоба за тръби с диаметър от десет, петнадесет милиметра и т.н. За клеми с диаметър от четиридесет милиметра - без реч. Границата за ръчния конектор е тридесет и два милиметра в диаметър. Основният недостатък на такова оборудване е голям размер и ограничен капацитет и поради това процесът на свързване не винаги е удобен.

Ръчните инструменти за монтаж на металопластични тръби са разделени на няколко вида.

механичен

Механичното оборудване се състои от две дръжки, които са свързани към главата чрез зъбен механизъм. Приложената сила се предава на главата и съединението с фитинга се компресира.

Структурата на машината за ръчно пресоване често се извършва с телескопични дръжки, които подпомагат регулирането.

хидравличен

Направи си инструмент с хидравлична връзка - проблем. Но хидравличното огъване на тръби е много по-лесно.

Тази инициатива обаче не винаги е разумна. По-лесно и по-безопасно е да закупите клещи за валцуване или други подобни, не по-малко качество.

Сред характеристиките на хидравличните акари, има няколко.

 • Инструментът има две дръжки, едната от които е свързана с хидравличен цилиндър.
 • Изходният цилиндричен прът е механично свързан с нагънатата глава.
 • Второто копче е свързано към буталото на цилиндъра.
 • При захващане на ръкохватките буталото влиза в цилиндъра. Това създава налягане, предавано на главата през изходния прът.
 • Монтирането на съединителя и монтажа става с минимални усилия. Цената на това устройство е много по-висока от механичната и се нуждае от поддръжка.

Електрохидравличен вариант

Електрическо или по-скоро електрохидравлично задвижване - предимството на професионалните устройства.

Малките електрохидравлични клещи са много леки и много лесни за използване, но в същото време те са доста високопроизводителни. Това допринася за лесното свързване на металопластични тръби, чийто диаметър е главно сто и десет милиметра.

Моделите на електрохидравличните устройства са разделени на няколко вида.

 • Мрежов инструмент. За да започнете работа, пресовите челюсти трябва да бъдат свързани към стандартен изход за домакински нужди от два двадесет и двадесет вата.
 • Батерия. Това устройство е напълно автономно, тъй като операцията се осъществява с помощта на вградени батерии.
 • Universal. Тя се различава самостоятелно или от мрежата, всичко зависи от ситуацията.

Всички висококачествени електрохидравлични притискащи клещи са снабдени с подвижни универсални глави, които се приспособяват към определен диаметър от металопластични тръби.

Ако имате бойлер и ръчни клещи в арсенала си, лесно можете да организирате комуникациите във вашата къща, имение, апартамент. За да използвате този тип устройство, ще имате малко практика. Въпреки това, след няколко опита, лесно ще овладеете всички нюанси на работа с клещи за преса.

В допълнение към придобитата тръба и необходимите фитинги ще ви трябва още няколко приспособления.

 • Кътър. Инструмент, подобен на ножица, който осигурява правилното рязане, е перпендикулярен на тръбата. Какво е важно в работата.
 • Калибратор / габарит - устройство, създадено за пластмасови тръби. При рязане тръбата леко се сплеска и ръбовете се огъват.Функцията на калибратора е да възстанови формата и подравняването на ръбовете на металопластичната тръба.
 • Консервация - устройство, предназначено за фалшифициране. Един конструктивен нож и парче шкурка могат да се поберат. Доста често калибраторите имат проекция за скосяване, така че можете да правите без това средство.

Функции на приложението

Има много начини да се използват метални тръби, а именно:

 • ако е необходимо, транспортиране на въздух под високо налягане;
 • в различни системи за климатизация и вентилация;
 • подреждане на електрическата линия от металопластични тръби, често използвана като защитен елемент;
 • в областта на селското стопанство и промишлеността, които са насочени към преноса на течности и газообразни вещества;
 • защита и екраниране на електрическа енергия и други проводници;
 • конструкцията се използва в отоплителната система (под и радиатор).

Металните тръби са идеални за оранжерии, оранжерии и отоплителни басейни. Те се използват за отопление на открити площи. И, разбира се, незаменими за доставка на топла и студена вода.

Използването на пластмасов материал при производството на метални тръби няма в структурата си вредни примеси, което прави продукта подходящ за системи за питейно водоснабдяване.

Въпреки това, когато се използват метални пластмасови тръби, има ограничения.

В никакъв случай те не могат да се използват в следните случаи:

 • устройства на централната отоплителна система с асансьорни възли, намиращи се в нея;
 • в помещението, към което е назначена категория "G" съгласно стандарта за пожарна безопасност;
 • предложеният поток от течност през тръбите има налягане над десет бара;
 • в място с източници на топлинно излъчване с повърхностна температура над сто и петдесет градуса.

Но металопластични тръби също се използват, ако смятате да направите сами демонтажа. Основното правило за разкомплектоване на стари водопроводни тръби е да се намесва в интериора с минимални повреди в стаята. По принцип трябва да подмените водоснабдяването и канализацията и тук идвайте в помощ на метални тръби. А фитингите за скоби осигуряват качествена връзка.

Инсталацията може да се извърши чрез връзка под налягане.

Той има следната последователност:

 1. използвайки специализирани ножици, изряза металопластична тръба под ъгъл от деветдесет градуса;
 2. калибриране на инструмента и почистване се използват при скосяване;
 3. В единия край на металопластичния продукт трябва да се носи ръкава, която е изработена от неръждаема стомана, след което поставяме профилната част на съединителя така, че да достига до края;
 4. ръчно или при натискане на хидравликата, след което дръжката на инструмента се свежда до края.

Тази технология не е сложна и страшна, ако направите всичко възможно.

Оттук можем да стигнем до извода, че пластмасовите тръби са идеални за различни средства за комуникация, свързващи решетката.

Тази честота на използване на структури, свързани с ниското им тегло. В допълнение, това устройство има работен облик, който не изисква допълнителни разходи за боядисване. Съединенията на кръстовището имат херметична изолация, допринасяща за високия растеж на услугата.

Работното налягане на тези продукти не надвишава 10 atm. Както и ниската чувствителност на шума в канализационната система.

Можете да видите тази метална тръба и нейните инструкции за монтаж в това видео.

       Коментари
        автор
       Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

       Входно антре

       Всекидневна

       спалня