Вълна тоалетна чиния: цел, видове и съвети за инсталиране

Понякога само с помощта на нагъвки можете да поставите тоалетната в желаното положение. Когато се използват стандартни твърди тръби, не винаги е възможно в позицията, в която собственикът желае. Статията ще обсъди подробно всички въпроси, свързани с използването на пластмасови вълни, за да разглобят старите или да инсталират нова тръба.

Характеристики и цел

Налягането без натиск (маншета) за тоалетната чиния, направено от пластмаса, прави много по-лесно ремонтите в тоалетната. Преди това, за да се свържат тоалетната конструкция с канализационната система, бяха използвани чугунени тръби, които се отличаваха със своята тежест и трудност при монтажа. Понастоящем за тази цел е много по-лесно и по-удобно да се използват пластмасови изделия.И в условията на много апартаменти, когато се броят всеки квадратен сантиметър, подобна тоалетна флъш е единственият възможен начин за инсталиране на писоар.

Гелът се нарича преходен елемент на водопроводната системакойто е проектиран да свързва тоалетна тръба към канализационната тръба. Това е широка тръба с гофрирани стени, изработени от термична пластмаса. Неговият ръб е свързващ маншет, благодарение на който е по-лесно да се монтира тръбата и изхода на тоалетната чиния. Дължината на вълните е средно 25-30 см, маншетът е с диаметър 13.4 см от външната страна, 7.5 см от вътрешната страна (отстрани на тоалетната чиния). Краят, който е прикрепен към канализационната тръба, е с диаметър 11 см.

Особеността на тоалетната пластмасова нагъвка е такава, че в нея има слой, който значително увеличава техническите си характеристики. Това е особено забележимо, ако изберете продуктите на водещи световни производители като SML или Duker.

Инсталирането на нагъване на тоалетната е много по-удобно и по-изгодно от чугунена тръба. На първо място, пластмасата е лека, струва по-малко и има много по-дълъг експлоатационен живот.

Лесно се почиства, можете да го направите сами. Преди да инсталирате гофрирането, не се изисква предварително щамповане.

Украса не винаги се използва. В повечето случаи е за предпочитане да се вземе пластмасова тръба, тя е много по-силна.

В някои случаи са използвани гофрирани тоалетни.

 • В ситуация, при която тоалетната се премества по оста по отношение на канализационната тръба. Това може да се случи, когато в резултат на подовото покритие на плочките се повиши нивото му или когато собственикът реши да премести тоалета, като го постави на друго място. Във всеки такъв случай няма да има прецизно докинг на изхода на тоалетната чиния и канализационната тръба, т.е. ще трябва да използвате специален вълнообразен дренаж. Ако тоалетната чиния е подменена и новата е монтирана на друго място, гофрирането не трябва да е по-малко от 50 см. Ако не използвате пластмаса, ще трябва да преместите канализационната тръба. Ако в края на ремонта подът в банята се издига (и, съответно, тоалетната се издига), не се налага подмяната на вълните.
 • Друга ситуация е, когато самото освобождаване е нетипично. Тоалетната е проектирана по такъв начин, че типът съществуваща канализация да не съвпада с изхода. Например, понякога в апартамента на старото оформление е необходимо да се постави модерен водопровод.В него освобождаването обикновено е директно, а в остарелите модели тоалетни чинии е наклонено.

Ето защо, в случай, че оборудването има хоризонтален или вертикален изход, за да го свържете, ще трябва да използвате гофрирана тръба, която може да бъде огъната под прав ъгъл.

Предимства и недостатъци

Пластмасовите вълни имат много предимства и те са доста значителни:

 • Лесна инсталация - човек без специални познания може лесно да се справи с подмяната на тръбата.
 • Бюджет - може би основното предимство, заедно с лесната инсталация.
 • Единствената налична опция в случай на преместване или преместване на тоалетната чиния.
 • В случай на несъответствие между изхода на тоалетната и канала за канализация, можете да поставите само пластмаса.
 • Подходящ за временна тоалетна, монтирана преди края на ремонта.

Заедно с голям брой предимства има и недостатъци.

 • Крехкостта на конструкцията поради малката дебелина на стените на тръбите. Ако кажете нещо с остри ръбове в тоалетната, например парче от керамични плочки или стъкло, гофрираната тръба може да се повреди и ще трябва да я замените.
 • Ако вълните се намират в неправилен ъгъл или се поставят в грешна посока,тя лесно може да се запуши.
 • Ако гофрираната тръба е твърде дълга, тя може да се изплъзне под тежестта на съдържанието.
 • Украса не може да бъде поставен в стената, само отвън.
 • Според много потребители дизайнът има непривлекателен и обемист външен вид.

Видове и размери

Тоалетни чинии може да има такива параметри.

 • Гъвкавост. В зависимост от това те са меки и твърди. Последните имат по-голяма якост и износоустойчивост. Меките гънки могат да се монтират на тоалетната на всяка конфигурация и с всякакъв тип освобождаване (вертикално, наклонено или хоризонтално). Колкото по-еластична е тръбата, толкова по-лесно е да я монтирате.
 • Укрепване. С него пластмасови тръби укрепват. За тази цел се използва стоманена тел. Укрепената армировка продължава по-дълго, но също така струва много повече.
 • Дължината на вълнообразните тръби също е различна. Средно диапазонът варира от 0,2 до 0,5 м. При закупуване на фитинги трябва да се вземе предвид разстоянието от тоалетната до мястото, където гофрирането навлиза в тръбата. По-добре е винаги да купувате малко по-дълъг канал, с около 5 см повече от необходимото. По-лесно е да се избегне изтичането.

Диаметърът на вълните може да бъде 50, 100, 200 mm.Преди да купите, трябва да направите измервания на диаметъра на отвора в тоалетната чиния и, въз основа на получената фигура, купете тръба с подходящия раздел. Можете да го купите във всяка сграда за магазини и довършителни материали.

Маншетът е водопроводната част, която е отговорна за осигуряване на херметичното свързване на тоалетната чиния и освобождаването на канализацията. Необходимо е за всеки етаж тоалетна. Ето защо, закупуване на водопроводни инсталации, комплектът трябва да се купува и маншет.

Моделите, представени в магазините, се различават по много начини: материал, от който са направени, диаметър, форма. Стандартният диаметър на маншета е 110 мм, но може да има други опции. Необходимо е да разберете какъв тип освобождаване тоалетната е оборудвана и какъв е нейният диаметър, защото маншетът ще бъде прикрепен към него с втория край.

Ако размерите не съвпадат, трябва да си купите обикновен конусов модел (ако връзката е директен) или комбинация с различни размери на изхода (ако връзката е отместена).

Ако маншетът е класифициран, могат да се разграничат следните типове:

 • гладка;
 • ъглово гладка;
 • конус;
 • ексцентричен;
 • велпапе.

Съществуват и комбинирани модели: те са прави и гладки от единия край и гофрирани от другия.

  Вълнообразно гофриране, подходящо за свързване на тоалетни с хоризонтално или наклонено освобождаване. Инсталира се в тръба от 90 мм (без касета) или в тръба с разрез от 110 м.

  Ексцентрикът на маншета се състои от две цилиндрични повърхности, свързани помежду си, но изместени една спрямо друга по надлъжни оси. Стандартният диаметър на безшевната крайна тръба е 72 mm.

  Формата на Фановяя
  Месинг ексцентрик

  Съгласно материала, от който са направени, маншетите са разделени на каучук и пластмаса. Ако тоалетният модел е модерен и тръбите са направени от пластмаса, тогава се използват полимерни видове. И за съединението с чугунена тръба, традиционната гъста гума ще приляга.

  Уверете се, че имате предвид формата на отвора на тоалетната. Това може да бъде:

  • вертикално;
  • хоризонтална;
  • коса.

  Задължителна част е съединението. Модели за пластмасови тръби се предлагат в ограничени количества - само пет вида:

  • Тръбите / тръбите - продуктите с гладки стени са фиксирани една спрямо друга чрез резби. Използва се за твърди пластмасови тръби, поставени от двете страни на свой ред.
  • Кутия / тръба - в тръбата от едната страна има кабел, а от друга - сгъваема скоба.
  • Plug-in фитинга.
  • Прозрачната тръба е подходяща за меки връзки на вълнообразната тръба, подсилена чрез навиване.
  Тръба / тръбата
  Кутия / Тръба
  сглобяване
  Прозрачна тръба

  Ако не искате да нарушавате неприятните миризми, можете да оборудвате тоалетната с връщащ вентил. Тя може да бъде инсталирана не само в тоалетната, но и в други водопроводни елементи, които имат достъп до канализацията.

  Възвратният клапан предпазва всяка от водопроводните елементи от запушвания и елиминира миризмите, което ги предпазва от разпространение в жилището. Това важи за жителите на горните етажи и за по-ниските.

  Как да изберем?

  Всеки продукт може да се припише на неговия тип, ръководен от комбинация от параметри като:

  • дължина и диаметър;
  • армировка;
  • еластичност.

  Можете да изберете желания продукт въз основа на желаните параметри, както и да се ръководите от изискванията за качество и издръжливост.

  Препоръчително е да закупите сертифициран продукт., а също и преди да се придобие внимателно, за да проучи маркирането върху него. Няма нужда да се поддавате на изкушението да си купите подозрително евтин продукт, защото, както знаете, "мизерът плаща два пъти" и вероятно е, след като сте инсталирали пени, ще трябва скоро да отидете в магазина за нов.

  Демонстриране стар

  За да подмените независимо гвоздеите на тоалетната, трябва да демонтирате старата тръба. Това е стъпка, изискваща конкретна последователност от действия.

  За да го направите направо със собствените си ръце, трябва да подготвите няколко кофи и ненужни парцали. Първо трябва да изключите водозахранването в мивката. След това трябва да отвиете тръбата, която позволява на водата да премине през нея. След изтичане на водата от резервоара и след това трябва да извадите резервоара.

  Процесът на демонтиране започва с тоалетна чиния. Ако е инсталиран и работи дълго време, тогава най-вероятно той е много здраво фиксиран в цимента. Издърпайте го, без да го повредите, е невъзможно. В този случай трябва да удряте чука в гърлото на тоалетната. От вибрациите, въздействието върху циментовата основа ще се увеличи, така че процесът на демонтиране ще бъде по-лесен.

  Невъзможно е да се победи една тръба по някакъв начин, особено върху чугун, тъй като съществува риск от пукнатина или дори пълното й унищожаване. Пружината в гофрирането не може да бъде ремонтирана, а за да инсталирате нова, ще трябва напълно да смените тръбата. Това ще доведе до допълнителни разходи и време.

  Когато врата се счупи, можете да разглобите структурата. Първо трябва да го разтърсиш.Ако не се получи, можете да опитате да счупите основата на цимента с чук и длето. Често след това тоалетната пукнатини или се разбива на парчета, те трябва да бъдат разглобени. За да се предотврати наводняването на тоалетната с вода, структурата трябва да бъде облицована с парцали.

  След като тоалетната е демонтирана, трябва да отстраните всички парчета и остатъците от цимент. Веднага щом долната му част стане гладка, трябва да почистите гнездото и да извадите парчетата тоалетна чиния от него. Веднага след като каналът бъде почистен, той трябва да бъде включен, в противен случай неприятната миризма ще се разпространи в цялата къща. След това можете да промените гофрираната тръба.

  Как да инсталирам?

  За да промените гофрирането, ви трябват следните инструменти:

  • чук;
  • шейна чук;
  • лента мярка;
  • лепило "течни нокти";
  • ФЪМ-лента;
  • ключове;
  • маркуч за източване на вода.

  Направете го много лесно. Първо трябва да опитате на тръбата, тъй като това нагъване се прилага на мястото, където планирате да я свържете. Ще бъде веднага очевидно дали вратата на тоалетната купа, канализационната тръба и директно удебеленията се срещат. Можете също така да определите дали дължината на вълнообразната тръба е подходяща.

  Ако е необходимо, гофрирането се отрязва и прави маркиране. Точките, където ще има дюбели, трябва да бъдат отбелязани с маркер.Трябва да се определи и основата за тоалетна чиния. На тоалетната са монтирани цистерна и канализационна тръба. С помощта на перфоратор трябва да направите дупки за дюбелите, след което започва инсталирането на нова велпапе.

  Първо го избършете със суха кърпа, след което нанесете уплътнител върху уплътнението. След това тръбата се вкарва в отвора за канализацията. От друга страна, тръбата също трябва да бъде обработена с уплътнител, след което да поставите третирания канал на тоалетната в областта на врата. Видяните пукнатини и пукнатини трябва да бъдат ремонтирани със същия лепило или "лепило за течни нокти".

  В пространството, запазено за основата на тоалетната, трябва да поставите уплътнение от гума, след което трябва да нанесете силиконов уплътнител върху неговата обиколка. Сега можете да поставите тоалетната и да я оправите.

  Веднага след като лепилото "грабва", трябва да проверите качеството на работата на конструкцията За да направите това, изплакнете тоалетната и проверете дали тече от нея.

  В допълнение към този метод можете да нагрявате гофрираната тръба. Той е изложен на високи температури до края му е мек. След това трябва веднага да поставите гофрирането върху дренажа на тоалетната.След това, вторият край на каналната камбана док с гвоздеи и поставя уплътнител. Сега връзката свърши.

  Свържете тоалетната с директно освобождаване към канализацията с наклонен гнездо, можете да използвате пластмасов ъгъл. Модерните магазини предлагат широка гама от продукти от този материал. За да предотвратите изтичане на вода от тоалетната, трябва да използвате, освен ъгъла, гумено уплътнение.

  Гумено уплътнение

  Майсторски клас за инсталиране на гофриране, вижте по-долу.

  Полезни препоръки

  При закупуване на експерти препоръчваме да се вземе предвид дължината на вълните. Това е особено важно за тези бани или тоалетни, в които тоалетната купа е доста далеч от стената. Гофрената тръба може да бъде извадена, но това действие има определени ограничения. И колкото повече е подложено на разтягане, толкова по-тънки ще стават стените му, което оказва изключително негативно влияние върху неговата сила.

  Преди да инсталирате тоалетната, не е желателно да изваждате арматурата. Само когато сте закачени с канализацията, можете да го опънете. Ако не спазвате този съвет, дизайнът може да се разпадне и това е изпълнено с образуване на блокиране в системата.

  Можете да съкратите гофрирането след измерване на желаната дължина, но дори тогава не би трябвало да го изрежете точно до това разстояние. Трябва да оставите малка дължина.

  При инсталирането на гофрирана тръба е важно каналът да е извит, без да се намесва във водата, за да се слее свободно. Невъзможно е да се захване тръбата, в противен случай щети са възможни, и в бъдеще тя ще започне да тече.

  Не трябва да забравяме, че нагъването е крехък продукт и не е предназначено за прекомерно натоварване. Отгоре или отстрани, нищо не трябва да се натиска срещу него.

  Тръбата изтича

  Ако има повреда във водопроводните инсталации, то се превръща в източник на много проблеми. Преждевременното елиминиране на щетите може да доведе до разливане на канализацията в апартамента и наводняване на вода от дъното на съседите. Като се има предвид факта, че миризмата, разпределена от съдържанието на тоалетната купа, има невероятна устойчивост и абсорбиране в обзавеждането, стените, пода и тавана, е необходимо да се справяте с изтичането възможно най-бързо.

  Често причината, поради която тоалетната тече, може да бъде гофрирана тръба, която е или неправилно инсталирана. Тя може също първоначално да не отговаря на стандартите.

  Гънките изглеждат като акордеон, свързващ изхода на тоалетната купа с отвор в канализацията.За да се уверите, че вълнообразната тръба тече, трябва да източите цялата вода от тоалетната чиния и да видите къде е настъпило изтичането.

  Ако се получи потвърждение, тръбата трябва да бъде поправена или заменена. Преди да започнете да ремонтирате, трябва да намерите изтичане.

  Възможно е да има две опции:

  • тръбата е счупена или напукана;
  • имаше изтичане в кръстовището с канализационната система или дренаж на тоалетната чиния.

  Поправете флейтата по следния начин:

  • Пружината трябва да се изсуши (възможно е чрез сешоар) и след това да се запечата с каучук. Лепилото трябва да бъде само водоустойчиво.
  • Потопете парче чиста кърпа с епоксид и обвийте дупка с нея. Предварителната ремонт трябва да се обезмасли.
  • Потопете превръзката с циментова смес, след което поставете резултантната структура върху тръбата.
  • Покрийте превръзката със санитарен силикон и обвийте тоалетна чиния върху него.

  Важно е да се отбележи, че всички тези методи ще могат да премахнат изтичането на докинг само за известно време. В края на краищата, ремонт на гофриране и да го направи водоустойчив отново не може. Най-добре е да закупите нова тръба и да я пренаредите.

  Защо се появява теч?

  Особено често това се случва при закупуване на евтино оборудване.Гънките на съмнително качество не се вместват достатъчно здраво към тръбата (вътрешната й повърхност) и върху нея се образуват нежелани гънки. Появата на изтичане в този случай е въпрос на време.

  Също така, при някои нискокачествени видове вълнообразни тръби, полата на маншета не е права, а конична. Това не трябва да бъде. По-скъпите модели, особено тези от водещи компании, имат по-добро качество и издръжливост.

  За качествени ремонти е препоръчително да потърсите помощ от специалисти. В същото време да оставяте без внимание на водопроводчици, е по-добре да следват това, което правят.

  Що се отнася до материалите, по-добре е да ги купите сами, тъй като много често наричаните специалисти се опитват да спестят пари за гофриране и това неизбежно ще доведе до нови течове.

  Бях създаден блокаж

  Такова неприятно нещо като блокиране на канализационната система е известно на огромното мнозинство от собствениците на жилища. Това важи особено за апартаментите, в които са инсталирани стари тръби, а канализационната система се използва неправилно. Появата на блокиране се дължи на навлизането на косми, мръсотия, мазнини и неразтворени препарати - шампоани, лосиони, балсами, сапуни и други.

  Отначало е по-добре да се опитате да почистите тоалетната с помощта на бутало.Необходимо е да го поставите възможно най-плътно в мивката и да го натиснете няколко пъти. Този метод е ефективен, ако блокирането е малко и частиците в него са малки.

  Ако всичко не е толкова просто и размерът на корк е достатъчно голям и тя е покрита със слой мазнини, буталото е безполезно. Можете да използвате химикал, за да почистите изтичането. В момента има доста такива инструменти в съответните магазини. Те обикновено се състоят от киселини и алкали, които разтварят блокадите в тръбата.

  Такъв инструмент просто се излива в тръбата. За да разтваряте корк, трябва да изчакате най-малко 4-5 часа. След това горещата вода се излива в тръбата. Най-добре е да го направите през нощта, тъй като по това време то се използва най-малкото за банята и инструментът ще има достатъчно време, за да изчисти блокажа.

  Можете да използвате смес от сода и оцет (за 1 опаковка трябва да вземете 1 бутилка). Ефектът на такава смес ще бъде подобен на химически агент. След като използвате както готово, така и самостоятелно направено решение, трябва да приложите и плунжер.

  Всички тези методи са подходящи за премахване на пресни блокирания. В случай на образуване на вкаменелости в стари тръби, те едва ли ще помогнат.След това метален кабел може да бъде полезен. Той се поставя в тръба и се завърта, постепенно се придвижва навътре. Това може да помогне с блокиране на мазнини или косми, но ако солените краставици се сляха в тоалетната, например, или санитарната салфетка беше изхвърлена, кабелът също е слаб.

     Ако е невъзможно да се отървете от блокадата, по-добре е да помолите за помощта на професионалистите. Трябва да се обадите в отдела за жилищно настаняване и да оставите заявка. Има и платени услуги, които като правило реагират по-бързо и имат с тях всички необходими инструменти за решаване на проблеми. В трудни случаи блокировките се почистват със специално хидропневматично импулсно оборудване.

     Важно е да запомните, че премахването на блокирането е по-трудно, отколкото предотвратяването на появата му. Необходимо е да се извършва своевременно почистване с химически агент най-малко веднъж месечно, както и да се предотврати навлизането на коса, мазнини, сапуни и големи предмети в тръбите.

     Коментари
      автор
     Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

     Входно антре

     Всекидневна

     спалня