Тоалетен маркуч: Видове и спецификации

 Тоалетен маркуч: Видове и спецификации

Правилното подаване на вода към санитарното тяло ви позволява да предпазите всяка баня или тоалетна от неочаквани течове, както и да осигурите дълготрайна експлоатация на санитарен фаянс. Необходимо е да се вземат предвид някои аспекти, когато се свързва водата с тоалетната, тъй като този процес има няколко характерни черти, които не бива да се забравят.

Характеристики на водоснабдяването на тоалетната

Изключително важно е да блокирате достъпа до тоалетната, преди да започнете работа, за да избегнете неочаквани течове. След това е необходимо да се реши какъв тип водоснабдяване ще се използва. Той е гъвкав или твърд.

 • гъвкав тръбите се използват доста често. Те имат добра еластичност, но в същото време те са много надеждни и имат дълъг експлоатационен живот.
 • Не по-малко популярен вариант за лайнер на тоалетната е метална тръбакойто има гофрирана тръба в основата. Това осигурява на части по-голяма надеждност и дълъг експлоатационен живот, тъй като при производството му се използва неръждаема стомана, което дава устойчивост на корозия на тръбите, която често се среща при такива устройства от постоянен контакт с вода. Поради това твърдият очна линия ще продължи дълго време и също така ще изпълнява функциите си качествено.

Важно е да се отчете фактът, че опциите за линейни линии в различните тоалетни се различават.

То зависи от точното местоположение на казанчетата, където е разположен входът за водата. Основните опции за линейни са следните.

Странична облицовка

Това е най-често използваната версия на механизма за водоснабдяване на тоалетната. Дупката за влизането му в резервоара е отстрани. В този случай работата по свързването на водата лесно се извършва самостоятелно, благодарение на удобното разположение на дупките.

В случая, когато страната на тоалетната купа е близо до стената или мивката, най-добре е да използвате гъвкави тръби за монтиране на очната линия, които лесно се огъват до желаната форма.

заден

Монтирането на такова очна линия трябва да се извърши, като се вземе предвид разстоянието от задната страна на тоалетната купа до стената, тъй като такава конструкция изисква известно пространство на повърхността на резервоара. Ето защо, тоалетната с тази допълнителна подложка не трябва да се инсталира твърде близо до стената.

по-ниско

Това е най-атрактивната система, тъй като в този случай почти няма видими тръби.

Основните предимства на гъвкавата система

Преди това за свързване на водата към тоалетната бяха използвани само твърди системи за вода. Работата по инсталирането им изисква много усилия, време и използване на различни инструменти. Сега, благодарение на гъвкавите системи за свързване, такива проблеми са избегнати.

Гъвкавият дизайн има редица положителни качества:

 • лесна инсталация при свързване на вода;
 • значителни спестявания по време на инсталацията;
 • липса на произволно изтичане и висока надеждност по време на работа;
 • ниска цена;
 • компактен и атрактивен външен вид.

Опции гъвкави очна линия

В допълнение към продуктите от неръждаема стомана можете да забележите и други материали, използвани за свързване на водата към тоалетната.

духало

Тази опция очна линия може да бъде направена от неръждаема стомана. Такъв маркуч за свързване на тоалетната към водата може да има различни диаметри и дължини. Големият плюс е това те могат не само да придобият желаната форма, но и да се простират до желаната дължина, Такива линейни елементи са в състояние да издържат на големи температурни разлики, тъй като са направени от много издръжливи материали. По същата причина цената на такава линия ще бъде по-висока.

Основни предимства:

 • в производството на мембрани, използващи трайни материали с високо качество;
 • са изключително устойчиви на хидравлични удари;
 • имат дълъг живот (над 25 години);
 • Благодарение на устойчивостта на температурните промени, тръбите за мембрани могат да се използват и за свързване на гореща вода.

Основният недостатък е доста високата цена.

подсилена

Чрез производството на такава опция се прилага гума за очна линия, върху която се прилага неръждаема стомана. Подобни маркучи също са много устойчиви на температурни крайности., въпреки че техният диапазон ще бъде по-нисък от този на тръбите от сгъстен въздух, поради което те не се препоръчват за отоплителни системи с високи температури. Но за да свържете такива части към тоалетната подсилена очна линия, идеално се вписват.

Отделен корпус от неръждаема стомана се полага върху самия гумен маркуч, който осигурява на тръбата висока надеждност, както и допълнителна защита срещу корозия.

Подсилените тръби са много по-евтини от сгъваемите, въпреки че техният експлоатационен живот ще бъде нисък, така че е изключително важно да не се повредят такива части по време на работа, тогава те ще продължат дълго време.

Основните предимства на подсилените тръби:

 • лесна инсталация и спестяване на време;
 • висока степен на гъвкавост;
 • ниска цена;
 • използването на трайни материали в производството.

недостатъци:

 • от честата повърхност на тръбата може да се влоши;
 • от постоянен контакт с течността, гума с лошо качество може да се износва бързо.

Как да се свържа?

Модерните водопроводи са много лесни за инсталиране - можете да ги монтирате сами. Основното нещо е да следвате определена последователност от действия.

 • За да започнете е да проверите визуално бъдещото очна линия. В никакъв случай не трябва да се прикрепва маркучът, на който има дори малки пукнатини или други дефекти. Дори най-малката разбивка може да доведе до много по-сериозни проблеми.
 • За да предотвратите възникването на корозия на елементите, трябва да спазвате правилно комбинацията от всички компоненти. Например, стоманата трябва да се комбинира с елементи от една и съща стомана, месинг с месинг или месинг.
 • Не надвишавайте плътно и завъртете маркуча. По-добре е да закупите елемент с по-голяма дължина.
 • Не се препоръчва затягането на плътно / плътно затягащите се гайки или фитинги, които могат да се повредят.
 • Когато монтирате тръба, нейният радиус на огъване трябва да бъде около 5-6 пъти по-голям от външния диаметър.
 • След инсталирането на водоснабдяване трябва да сте сигурни, че всичко е правилно свързано. Струва си да има известно време да наблюдава работата й. Ако внезапно се появи малка течност, връзките трябва да бъдат затегнати по-плътно.
 • Също така, по препоръка на специалисти е необходимо поне веднъж на всеки шест месеца да се извърши поне външна проверка на маркуча, както и да се провери колко здрави са всички връзки. На всеки 5 или 7 години се препоръчва напълно да се смени маркуча.
 • Необходимо е да се осигури свободен достъп до тръбата за лесна инсталация.
 • Препоръчва се да се купуват маркучи само от одобрени производители.

Как да изберем очна линия?

Получавайки облицовка за вода в тоалетната, трябва да разчитате на някои важни критерии.

 • За начало е необходимо да се определи какво точно е очната линия, каква вода ще циркулира в нея.
 • Има няколко разновидности, които могат да се използват за топла вода. В такива облицовки гумата се използва като основен елемент за издържане на високи температури.
 • Също така, споменатата по-горе изолационна мембрана има добри стабилни свойства спрямо температурните разлики. Той дори може да се използва в отоплителните системи.
 • Подсилената облицовка е добре да се използва, когато котелът е свързан към водопровода, тоалетна или перална машина, тъй като препоръчителната максимална температура е 90 ° C.
 • В съвременния пазар на водопроводни системи има универсални тръби, които са подходящи както за студена, така и за топла вода. Тези маркучи използват синьо и червено.Съответно за водопровода под студена вода се използва само синьо и под гореща вода се използва червено.
 • За да направите правилния избор, е необходимо да определите оптималния диаметър и дължина на бъдещата подложка. Трябва да се избере такъв индикатор като диаметъра, който да се ръководи от потока вода, необходим за свързаното оборудване. Например, ако изберете тръба под мивката за миене, тук оптималният диаметър ще бъде около 10 мм, а за ваната - 15 мм, но ако тръбата е свързана към тоалетната кутия, би било най-добре диаметър 8 мм.
 • Необходимо е да се определи методът на свързване. За да изберете правилния тип инсталация за водоснабдяване, трябва да направите измервания на инсталационния модул в багажника или в тръбопровода на свързаното устройство.
 • Не забравяйте за различните видове нишки, които са външни или вътрешни. Това също трябва да бъде взето под внимание.
 • Наличие на уплътнения. Те осигуряват целостта на системата, така че трябва да гарантирате качеството на материала, от който са направени. Ако суровината е с лошо качество, тогава уплътненията ще започнат да се разпадат и да се разслояват.
 • Монтаж. Месинговата нипелка (монтаж) се счита за знак с добро качество.Ако е изработена от пластмаса, няма вероятност да продължи дълго. За производството на висококачествени фитинги, използвани месинг, алуминий, неръждаема стомана или никелирани месинг. Трябва да се има предвид, че монтажът с много тънки стени по време на монтажа може да се деформира. Когато се използва, тя ще започне да се окислява и ще започне да се появява корозия.
 • Braid. Той е от няколко вида. Ако трябва да намерите очна линия с удължен срок на експлоатация, трябва да обърнете внимание на продуктите от неръждаема или найлонова плитка - те са предназначени за температури до 110 градуса и работно налягане до 20 атм. Срокът на експлоатация на тяхната услуга надвишава 15 години.

За повече информация относно маркучите за тоалетни, вижте по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня