Изборът на правилните фитинги за тоалетната в страничното водоснабдяване

Тоалетна с цистерна е познато и просто устройство на пръв поглед. В случай на счупване, е необходимо да се поправи спешно, не винаги е възможно да се чака капитана или да се консултирате с него. В някои случаи можете да го направите сами, например, ако дренажният механизъм се счупи близо до резервоара със странично водоснабдяване. Изборът и подмяната на фитинги за него е съвсем прост, във всеки водопровод може да намерите огромен избор в различни дизайни и варианти. Това ще бъде допълнително обсъдено.

видове

Има няколко разновидности на резервоарите за изтичане.

В зависимост от мястото, откъдето идва водата, има резервоари:

 • с долната очна линия (на дъното на дренажния резервоар е монтиран маркуч с подводна вода);
 • с странично очна линия (маркучът е монтиран над нивото на водата на напълнения резервоар).

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Едно от предимствата на долната подложка е безшумен пълнеж. В допълнение, фитингите за такива резервоари ви позволяват да му дадете необичайна форма, което прави дизайна на банята уникален. От недостатъците на такава система трябва да се подчертае сложността на инсталацията и ремонта. Плътната пълнота на вентилите изисква определени умения за работа с тях.

с долна подложка
със странична обшивка

Основните предимства на бъчвите със странични лайнери:

 • ниска цена;
 • простота на дизайна;
 • няма нужда да се запечатва връзката на входа на маркуча.

От минутите може да се отбележи само шумът от пълнене на резервоара. Някои производители, за да премахнат шума, разширяват маркуча за водоснабдяване, така че водата да тече от дъното, а не отстрани. Опростеността на дизайна на фитингите на промивните цистерни с странична връзка позволява да бъдат инсталирани и ремонтирани дори от неспециалисти. Но преди да започнете работа, е необходимо да разберете как са разположени дренажният резервоар и неговият механизъм.

Схема на резервоара за страничните резервоари
Резервоар със странична обшивка

Устройство за промиване на резервоар

Резервоарът за отводняване е съд, напълнен с вода, който съдържа:

 • два отвора отстрани за фитинги;
 • два отвора за свързване към тоалетната;
 • отвор за самата дренажна арматура.

Основата на конструкцията на дренажа е дренажно устройство и фитинги за пълнене. Вентилаторът може да се разхлаби. В допълнение, той може да се монтира на захранващия кабел. Във втория случай, когато повдигате капака на резервоара, бутонът се повдига. С помощта на фитинги за пълнене, резервоарът се набира, нивото на водата в него е настроено.

Правилно работещ резервоар трябва не само да източва водата, но и да я изхвърля в случай на повреда на системата.

Как се прикрепва дренажният резервоар
Проектиране на резервоара

Компоненти на странично монтирани вентили

Има няколко вида клапани:

 • (спускане на течността чрез повдигане на дръжката на капака на резервоара);
 • механизъм с натискане на бутон (източването се извършва чрез натискане на бутона).
складово устройство
механизъм с бутон

Днес последната опция се използва главно. Той ще бъде разгледан по-подробно.

Нека разгледаме компонентите на проектното изтичане.

 • вентил;
 • лост с плувка;
 • задействащо устройство;
 • резервоар за пълнене;
 • управляващ лост за задействане.

Опростеността на този дизайн гарантира неговата издръжливост, при условие, че частите са с добро качество.

Работни принципи

За правилното монтиране на клапани и ремонтите в случай на повреда е важно да се разбере как функционира самият механизъм за освобождаване от отговорност.

Помислете по-подробно:

 • При натискане на бутона изтичане се появява натиск, под действието на който се отваря изпускателният вентил.
 • Когато това се припокрие с дренажа в дренажния механизъм, има изтичане.
 • Когато водата в резервоара достигне минимум, механизмът за затваряне се затваря, като блокира изтичането.
 • След това се отваря плувката.
 • Вертикалният клапан е на мястото си и блокира канала за спускане.
 • Когато нивото на водата намалява, поплавъкът се спуска, отваряйки прохода, през който изтича резервоара.
 • Когато нивото на водата достигне максимум и с него поплавъкът се издига, клапанът за затваряне се затваря, ограничавайки потока на водата.

Механизмът за източване на устройството е доста прост за разбиране. За по-голяма яснота можете да свалите капака на резервоара.

Аспекти на селекцията на клапаните

В случай на повреда, е необходимо да се смени дренажното устройство.В същото време трябва да бъде избран достатъчно нов, така че механизмът да служи много години. Покупката трябва да се извърши в надежден магазин. Ако направите инсталацията сами, трябва правилно да определите диаметъра на резервоара.

При избора на производител трябва да се предпочитат местните марки. Тези устройства са адаптирани към свойствата на водата и нейното качество. Продуктите от чуждестранна продукция (особено европейската) са предназначени за по-добра вода. В резултат на това те се провалят по-бързо.

Самият монтаж може да бъде пластмаса или месинг. Животът на последния е по-висок, но цената му е повече. При избора на пластмасова конструкция трябва да се даде предпочитание на полипропилен или направен от полиетилен с ниско налягане.

Обърнете внимание и на няколко нюанса:

 • Всички армировъчни елементи трябва да бъдат гладки, без деформации или издувания.
 • Всички печати трябва да имат правилна форма, мекота, видими пукнатини под напрежение са изключени.
 • Закопчалките трябва да имат две или повече пломби. Самите елементи могат да бъдат пластмасови или месингови.
 • Спусъкът трябва да върви леко (без да се натрапва).
 • Компонентите трябва да са плътно прикрепени един към друг, без да се играе свободно.
 • Трябва внимателно да проверите пълнотата на механизма в съответствие с инструкциите, трябва да се уверите, че всички елементи, уплътнения и гайки са на мястото си и оборудването отговаря на посоченото в инструкциите за монтаж.
 • Ребрата трябва да бъдат закупени, ако отговарят на всички горепосочени изисквания. В противен случай няма да продължи дълго.

Самоинсталиране

За да започнете да следвате внимателно изучете инструкциите, прикрепени към клапана. Нека разгледаме подробно общата схема на нейното инсталиране.

 • Първата стъпка е да развиете гайката на освобождаващата структура.
 • След това трябва да поставите уплътнението на дъното на резервоара с гайка, за да фиксирате дренажния механизъм.
 • След това е необходимо да махнете застопоряващата гайка от всмукателния вентил, разположен отстрани.
 • Нанесете гумено уплътнение в отвора, където е монтиран устройството.
 • Необходимо е да се монтира клапан за пълнене в резервоара и да се фиксира с гайка. На този етап, затегнете гайката не струва много.

Уверете се, че всмукателните и изпускателните механизми не се допират един до друг и не докосват стените на резервоара, закрепете гайките.

Ако се нараниха, първо трябваше да се обърнат към различни страни:

 • След това поставете очната линия за вода. Винаги имайте предвид наличието и правилното позициониране на уплътнителните пръстени.
 • След това трябва да проверите функционирането на дренажния механизъм.
 • Последната стъпка е да инсталирате бутона за освобождаване на капака на резервоара.

Когато настройвате изпускателния вентил, важно е да регулирате максималното ниво на водата. Тя трябва да бъде 5 см под ръба на резервоара. За да го регулирате, плувката се движи по водача. Поплавъкът трябва да бъде фиксиран по такъв начин, че от горния ръб на поплавъка до края на резервоара да е най-малко 40 mm. След това трябва да проверите местоположението на преливната тръба.

Тя не трябва да гледа вън от водата за повече от 2 см с пълен резервоар.

Неуспех и решения

Не винаги малката разбивка изисква пълна подмяна на дренажни фитинги. Понякога е достатъчно да имате малка настройка и частична подмяна на елементи за отстраняване на неизправности. При частично подмяна на части или механизми е важно новите части да имат подобна форма, материал и размер. Само в този случай клапанът ще функционира правилно и ще продължи дълго време.Обмислете общите проблеми.

Изтичане на резервоара

Ако в резервоара постоянно се чува шумоленето, изтичане на вода, това показва изтичане на дренажния резервоар. За да премахнете този проблем, първо намалете степента на оттичане. За тази цел регулирайте амортисьора. Леко може да огънете лоста, ако материалът й позволява, докато контролирате позицията на клапата. Пластмасовите заключващи елементи на най-новите модели имат специален регулатор, който регулира дренажната сила.

Ако тези мерки не са успешни, причината за счупването може да бъде износването на крушата. Можете да опитате да добавите теглото на крушата, така че да се впише по-плътно до заключващия отвор. Но е по-добре да го замените. Трябва да се оцени цялостното състояние на канализационната система. Понякога е достатъчно да се сменят уплътненията, да се премахне ръждата, да се регулира положението на дренажните и изпускателните механизми. Ако тези мерки не помогнаха, има смисъл да се замени дренажния механизъм.

Водата се пълни, но не се натрупва в резервоара.

Когато водата в дренажния резервоар навлезе, но не се събира, причината за повреда е в поплавъка. За да елиминирате проблема, е необходимо да регулирате нивото на водата в резервоара, като го преместите по водача.Или можете да замените целия възел, включително лоста.

Водата прелиства ръба на цевта

Това се дължи на лошо регулираните нива на водата. Как да го настроите, описано подробно по-горе.

Водата не е пълна

Причината за неизправността е блокиране между дюзата и изпускателния механизъм. За да го премахнете, достатъчно е да смените плавателния клапан.

Бутонът за източване не работи или работи здраво

Първо трябва да се опитате да затегнете задвижващия лост. Ако това не помогне, това означава, че клапанът на листа е неуспешен, той трябва да бъде заменен.

Входният вентил не е напълно затворен

За да се премахне необходимостта от демонтиране на всмукателния механизъм и отстраняване на ръжда или мръсотия във вентила. Ако тази мярка не помогна, тогава има смисъл да смените гуменото уплътнение, блокирайки налягането на водата от свързващия маркуч.

Как да поправите тоалетната със собствените си ръце, вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня