Характеристики на изчисляването на обема на купата на ваната в литри и правилата за спестяване на вода

При избора на вана е важно да се намери "средна почва" - тя трябва да има компактни размери за вземане на водни процедури и съответно обема на купата и нейното използване трябва да бъде рационално по отношение на консумацията на вода.

Днес повечето апартаменти са оборудвани с водомер, а когато се къпете, това отнема много. Има ли правни начини да се намали консумацията на вода, без да се жертва вашият собствен комфорт?

Ежедневно потребление

Средната консумация на вода на човек е 250-300 литра. В този случай, по-голямата част от обема често се използва ирационално: той просто тече надолу по канала. За лични нужди любителите, които се накисват в горещата вана, харчат много повече вода.Средно потреблението на вода в банята е около 150 литра, при условие, че човек не използва пяна, не добавя отвара от лечебни билки към водата. Още 50-70 литра се изразходват за душ след процедурата.

Ако в банята се добавят бульони от лечебни билки, консумацията на вода за пълненето й е малко по-малко от 150 литра. Тези процедури обаче могат да се извършват само на чисто тяло, така че 50-70 л вода се прекарват на душ пред лечебната вана. Точно толкова - изплакнете след баня.

Средно 30 литра вода се изразходва за готвене и 45 литра на час за миене. Около 70 литра се промиват в тоалетната, за да се поддържа чистата тоалетна и още 40 литра за измиване на ръцете, миене и миене на зъбите. Всичко това прекарва един човек!

Знайте какво е необходимо за обема на ваната, не само за да изберете по-икономична купа. Така че, когато инсталирате септична яма в частния сектор, трябва да знаете точния обем на отпадъчните води, за да изберете септична яма с желания обем.

При инсталиране на отоплителен котел също е полезно да се знае обемът на ваната, за да се изчисли правилно количеството вода, необходимо за отоплението. Трябва да е достатъчно не само да напълниш купата, но и да останеш за душ.

Изчислителни методи

Броят на литровете в банята зависи от размерите му - дължина, ширина, дълбочина. Дълбочината на купата е разстоянието от дъното й до преливника.Обикновено местните продукти се произвеждат по-дълбоко от внесените модели.

В зависимост от размера на банята:

 • Малките Компактни устройства, в които един възрастен може да седи само в половината седнало положение. Тяхната дължина обикновено е 120-130 см с ширина 70-80 см.
 • Standard. Те се побират в повечето от баните на типичните високи сгради, ви позволяват да останете в комфорт. Обичайната им дължина е 150-160 см с ширина 70-80 см.
 • Големите. Шрифтове, подходящи за просторни бани, с дължина от 170 до 200 см. Ширината е 70-80 см.

Широчината на банята обикновено е еднаква за всички модели. Получаването на купа, по-малко от 70 см широка, е непрактично - това ще бъде неудобно дори за тънките потребители. Но ширината може да се увеличи. По правило по-дългите бани имат увеличена ширина.

Отделно, е необходимо да се разпределят ъглови модели, които са равномерни (симетрични) и гъвкави (асиметрични). Страната на първата може да започне от 100 см, а кутиите с дължина от всяка страна от 150 см се смятат за най-удобни. Асиметричните модели могат да имат различни форми, дължини и ширини. И накрая, има кръгли и овални модели.

Можете да намерите обема на ваната, като прочетете инструкциите, приложени към устройството. По правило малките бани държат около 160 литра вода, стандартно - 220-230 литра, голям - от 230-240 литра и повече. Все пак, не винаги е възможно, освен това, винаги е полезно да се знае действителният обем на купата (за да се сравни с определения). Относно методите за изчисляването му ще бъдат разгледани по-долу.

Обемът на резервоара зависи не само от неговия размер, но и от материала на производството. Това се дължи на факта, че купи от различни материали имат различна дебелина на стената и дъно. Тъй като стените на чугунната купа са най-дебели (в сравнение с аналозите от акрил и стомана), поради това капацитетът й при равни условия ще бъде малко по-малък.

За стандартни модели

Най-лесният, но не съвсем точен начин за инсталиране на изместването на банята е да се измери колко кофи вода може да държи купата. Този метод включва грешка, освен това е неудобно и отнема много време. И още един недостатък: този метод не може да се използва непосредствено преди покупката, т.е. в магазина.

По-точни ще бъдат умножаването на параметрите: дължина, ширина и височина. Трябва обаче първо да преобразувате тези стойности в дециметри, тъй като 1 литър вода е равен на един кубичен дециметър. Един кубичен дециметър е 10 х 10 х 10 см.

Нека да изчислим като пример обема на стандартен галванизиран шрифт, дълъг 150 см, ширина 70 см и височина 50 см. В кубични дециметри тези параметри изглеждат по следния начин - 15, 7 и 5. Умножавайки ги, получаваме 525 кубични дециметра. Така обемът на купата с размери 150 х 70 см е 525 литра. По същия начин можете да изчислите обема на малка или голяма купа с правоъгълна или кръгла форма.

За потребителски размери и форми

Методът, описан по-горе, не е подходящ за изчисляване на баня с нестандартни форми. Ако трябва да знаете обема на овална или кръгова вана, първо трябва да изчислите площта й. След това получената стойност се умножава по съотношение дължина или височина.

Помислете за пример за вана под формата на неправилен овал с оси 50 и 60 см дълги и дълбочина 40 см. Тъй като ваната е кръгла, за да се изчисли площта й, освен дължината на осите е необходимо да се знае номерът, обозначаващ обиколката до дължината на нейния диаметър. Този индикатор е постоянен и е равен на 3.14 (номер Pi).

Просто го запаметявайте и замествайте във формулата 3.14, умножена по дължината на първата полуаксида, умножена по дължината на втората ос, за да изчислите площта на кръгла купа.Получаваме: 3.14 x 50 x 60 = 9420 cm (площ на банята).

Сега това число се умножава по индексите на дълбочината: 9420 x 40 = 376800. Тази голяма цифра е обемът на купата, но в кубични сантиметри. Превеждаме ги в литри, като преместваме запетаята от края на цифрата с 3 знака напред, получаваме 376.8 литра. Почти 374 литра се поместват във въпросната вана.

Изчислете популярни триъгълни бани също е лесно. За да направите това, намерете дължината на страните на купата, образувайки правилен ъгъл. След това те трябва да се размножават един на друг и височината на банята, след което да разделят резултантния номер с 2.

По този начин обемът на триъгълна симетрична ъглова купа с дължина 150 см и височина 50 см е 562,5 литра. Научихме това, като умножихме 2 дължини и височината на купата, а след това разделихме резултата с 2: 150 x 150 x 50: 2 = 562.5.

Възможно е да се изчисли изместването на кръгла форма чрез разделяне на индикаторите за диаметър с двеи след това умножаване на резултата с коефициента на математическата константа 3.14. Така че изчислявате площта на кръглата купа. Остава да се умножи резултантното число по височината на банята, за да се установи обемът.

Днес се произвеждат много купи необичайни форми - под формата на черупки, човешко тяло и оригинални геометрични форми. Колкото по-голяма е разликата в дълбочината и ръба в такава вана, толкова по-трудно е да се определи обемът на купата.Обикновено продавачите го посочват в инструкциите. Ако не, тогава често е възможно да се установи капацитета на шрифта само по "старомоден" метод - с помощта на кофа със специфично изместване.

Ако в акрилната купа има издатини и вдлъбнатини, които повтарят анатомичните особености на човешкото тяло, тогава няма да е възможно точното изчисляване на обема на купата.

Как да изберем подходящата баня, вижте по-долу.

Как да намалим разходите: съветите на професионалистите

Ако във вашия апартамент са монтирани водомери, важно е правилно да изберете модел за баня. Вече споменахме, че 150-200 л вода са достатъчни за удобно къпане. Той е с такъв обем, че купата трябва да се търси.

Когато избирате модели от необичайни размери сред първите въпроси, задайте на продавача въпрос за обема на купата. Визуално определя (дори приблизително) поради необичайния дизайн, това е проблематично, докато обемът им може да бъде значителен.

За да спестите, можете да намалите броя на процедурите за вана, като ги замените с изплакване в душ.

Инсталирайте миксер с ограничител или безконтактни колеги. Те няма да позволят водата да изтече, когато миете сапуни или ръце, изчеткайте зъбите си.Безконтактните миксери позволяват само вода, след като държат ръцете си, устройства с ограничител - когато натискате бутон.

Електронен смесител
Смесител с ограничител

При липса на такива миксери, не забравяйте ръчно да изключите водата, като миете зъбите, например. Този процес отнема 2-3 минути. През това време канализацията успява да избяга до 20 кубчета вода.

Друг начин да спестите е да инсталирате аератори на крановете. Това са малки устройства (много модерни модели на миксери ги имат) поставени на крана. Благодарение на аераторите е възможно обогатяването на водата с кислород, което означава, че докато се поддържа натиска на струята, тя ще намали количеството си.

С други думи, потребителят не смята, че водата е станала по-малка, въпреки че всъщност това е точно това, което се случва, когато се използва аератор. Освен това смесването на струя вода с въздушни мехурчета го прави мек, разпенващ. Под такъв поток е по-лесно да се измие замърсяването, водата съдържа по-малко хлор.

Важно е да се почистват или променят своевременно аератори, защото шест месеца по-късно - една година след началото на операцията, те не могат да изпълняват напълно своите функции.Изберете по-широка кръгла душ глава. Използването му допринася за разпространението на джетове в цялото тяло, качествено миене и по-голямо удоволствие от процедурата.

Често много течове се пропускат по време на избора на оптималната температура на водата и налягането на струята. Това може да се избегне, като се използва термостат или водопровод с интегриран термостат. Достатъчно е веднъж да настроите съответните параметри, така че в бъдеще водата незабавно да стигне до необходимото налягане и оптимална температура.

Модерните модели имат мощна "памет", така че всеки потребител може да определи оптималната програма за него. Преди да използвате, трябва само да изберете програмата си и да включите водата. Използването на тези методи едновременно намалява консумацията на вода с 40-50%.

Важно е също как човек да се къпе. Някои потребители искат да вземат пълна вана (особено когато става въпрос за дълбоки купи), докато за качествена процедура е достатъчно водата да покрива изцяло частите на тялото в банята. Достатъчно е да се намали нивото на водата, събрана с 5-7 см, за да се спестят 15-20 л вода.

Големият и най-важният - ирационален воден поток е свързан с неизправност на водопроводните системи. Изтичащи тръби, непрекъснато капещи се кранове - всички те са примери за това как водата се спуска в дренажа, което означава, че вашите пари. За да се определи ситуацията е проста - за ремонт на водопроводни и поддържане в добро състояние.

Ако говорим за икономиката като цяло, обърнете внимание на мивката на тоалетната. По-удобно е, ако устройството е снабдено с двоен дренажен бутон. В зависимост от степента на замърсяване, купата може да се измие с по-малко (например 3 л) или повече (6 литра) количество течност.

Големият е потокът от вода в кухнята, а за измиване на чиниите се използва по-скъпа топла вода. За да намалите потреблението му, можете да закупите съдомиялна машина. Модерните модели отдавна престават да харчат много вода, освен това те помагат да се спести. Така че, за измиване на чинии след семейна вечеря с ръчно измиване заема до 50 литра вода, машината прекарва средно 15-18 литра.

Когато измивате дрехите, опитайте да заредите резервоара на машината до възможно най-голяма ефективност. Това ще намали консумацията на вода, наета от машината.

  Жителите на частния сектор могат да използват дъждовна вода за наводняване на обекта.За да направите това, под дренажните системи трябва да се поставят огромни саксии или бъчви, които се пълнят след силен дъжд.

  Инсталирането на метър е друг начин да се намалят разходите за комунални услуги (но не самата вода). Независимо от това, тяхното инсталиране е логично само ако действителната консумация на вода е по-малка от сумата, която се изчислява съгласно стандарта.

  Например, ако пет човека са регистрирани в апартамент (стандартът е умножен по 5) и живеят само трима души, тогава е логично да инсталирате брояч. Ако ситуацията се обърне, т.е. живеят пет души, а три са регистрирани, монтирането на брояча може да не е винаги оправдано.

  В този случай е по-добре да се опитате да изчислите приблизителния реален обем на консумираната вода и да я сравните с това, което е посочено в разписките за комунални услуги. Ако първият индикатор е по-малък, тогава можете да помислите за инсталирането на брояча.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня