Мивка кран: как да изберете перфектната опция?

Разрушаването на водопроводните инсталации може да доведе до много вътрешни проблеми: повишена консумация на вода, повредени ремонти от съседи, наличие на струи от топла или студена вода. За да не се случи това, е важно да направите правилния избор на необходимото оборудване.

Специални характеристики

Смесителят е предназначен не само за водоснабдяване, но и за смесване на топли и студени глави. Днес изборът на конкретен миксер не е проблем, тъй като съществуват каскадни, монтирани на стена и дори чувствителни на допир варианти за продажба. В допълнение, водопроводният пазар е готов да предложи на потребителите не само набор от миксери, но и мивки и мивки. Всичко, което се изисква от потребителя, е само да инсталирате закупения модел, който не е толкова труден.

Всички модели имат следните функции:

 • технически данни;
 • стойност;
 • материалът, от който са направени;
 • клирънс;
 • функционални характеристики;
 • варианти с иновативен характер.

За да разберете кой избор ще бъде най-добрият, как правилно да го направите, как да съберете и инсталирате, трябва да се запознаете с определено количество информация.

Ще трябва да се запознаете с няколко критерия:

 • материална надеждност;
 • разлики в моделите;
 • характерни черти;
 • заслуги и отрицателни точки.

Тази информация ще направи възможно да не се притеснявате за възможни течове, капещи кранове или проява на ръжда.

Технически спецификации

Най-простото решение би било да изберете кранчето за мивка въз основа на неговия дизайн. Въз основа на външния вид на банята или мивката можете да разберете какво ще бъде по-добре: външно (за монтаж на водопроводна арматура) или вградено (за монтаж в стена). Но такъв подход не би бил съвсем правилен, тъй като естетиката не е характерната особеност.

Ето защо трябва да обърнете внимание на следните дизайнерски точки:

 • размера на улея;
 • гърлото на изгледа;
 • ъгъл, което прави възможно завъртането на крана.

Тези параметри са много важни, тъй като зависи от това колко удобно ще бъде инсталацията и колко време устройството ще обслужва собственика.

Индикатори като дължината и формата на улея може да не изглеждат значителни за неопитен купувач. Когато става въпрос за избор на миксер, трябва да имате предвид не само размерите на мивката и дължината на шлауха, но и целта, за която се използва стаята.

В пряка връзка помежду си са дълбочината на купата и местоположението на смесителната дюза. Колкото по-ниско е разположено - толкова по-дълбоко трябва да бъде мивката. Например, за монтаж в кухнята е по-мъдро да изберете високата опция. Това ще осигури удобна употреба и достатъчно водно налягане, за да се осигури чистотата на мивката.

Използването на кран с нисък канал е по-добре в банята.

В кухнята това решение ще бъде погрешно поради няколко причини:

 • Ще бъде трудно да се мият съдовете;
 • поставянето на голям брой мръсни предмети в купата е трудно;
 • мощен струя вода ще отсъства.

В допълнение, тази опция не е подходяща, ако кухнята е оборудвана с пералня с няколко контейнера. В този случай е по-добре да обръщате внимание на плъзгащия улей.Представя се под формата на допълнителен маркуч, който може да бъде удължен до 1 метър.

Следващата характеристика, която трябва да обърнете внимание, е формата на гърлото. Той също така включва редица характерни особености на дизайна. Дюзите са налични в два типа: традиционни и каскадни.

Първият вариант е представен под формата на тръба, предназначен е за осигуряване на силен поток вода. Направете нос в различни форми: овални, кръгли, квадратни, триъгълни и правоъгълни. Освен това, всеки от тях може да има различен силует, например S-, R-, C- или L-образна.

Що се отнася до каскадните опции, те не са толкова общи, колкото предишната версия. По принцип те са инсталирани за душове, но за мивката тази опция може да е идеална. Основната разлика между стандартните и каскадни модели е, че последните имат различна форма и глава. Освен това тези дюзи могат да имитират водопад.

И друг детайл, който също е важно да се обърне внимание, е ъгълът на въртене на гърлото на миксера. Ако това е бюджетен модел, тогава производителите ограничават тази цифра до 140 градуса.Що се отнася до скъпите инсталации, тук можете да завъртите дюзата до ниво от 180 градуса. Това е много удобно, ако инсталацията е предназначена за две мивки или за използване за мивката и ваната.

Трябва също така да се отбележи, че има по-модерни продукти, при които кранът може да се върти около оста си, но такава покупка ще бъде оправдана само ако мивката не докосне стената, а е инсталирана в средата на пространството.

видове

Струва си да мислим за това, на какво се обръща вниманието на потребителя при избора на смесител на първо място. Отговорът е прост - по външния вид и едва тогава започва да се интересува от техническите характеристики. Това обяснява факта, че водопроводната арматура трябва да подчертае дизайна на декорираната стая и едва след това можете да мислите за какъв контрол е характерен за нея.

Днес можете да закупите следните видове:

 1. клапан тип;
 2. работа без контакт;
 3. регулируеми лостове;
 4. с присъствието на сензора;
 5. мрежово захранване.

И за да използвате възможно най-удобно, препоръчително е да обърнете вниманието си към конфигурацията на дюзите.Можете да закупите миксер с малко разстояние до границата на мивката или с огромен завой. Самите гърла са подценени, с въртящ се механизъм и фиксирани.

Крайният критерий за избор е методът за закрепване: той може да бъде завъртян, страничен или стенен. Първоначално е необходимо да се запознаете по-добре с конструктивните характеристики на всеки тип, с техните цели и характеристики.

dvuhventilnye

Първият вариант, който ще разгледаме, е дву-клапанните конструкции. Не много отдавна тази конфигурация беше използвана почти навсякъде. Смесителят има корпус от твърдо отливане и клапани от тип "агнешко" или "рибена кост", които са отговорни за потока на студената и топлата вода, както и за тяхното смесване. Монтирането на такъв модел се извършва отстрани на мивката, а инсталирането на стената се извършва по външен или вътрешен начин.

Принципът на действие на такава инсталация се основава само на механика, като тук се използват гумени, силиконови или керамични облицовки като уплътнения. Те са предназначени да осигурят гладкото въртене на крановете.

Колко ефективна е работата на миксера, зависи от износването на тези уплътнения.Трябва да се отбележи, че експлоатационният живот е най-нисък за тези кранове, които използват кутии с гумени оси.

Единичен лост

Сравнително неотдавна моделите с един лост започнаха да се появяват на пазара и почти веднага спечелиха интерес от страна на потребителите. Работата на такъв миксер се основава на проста работа и принципа на работа.

Работата е следната:

 1. При вертикално движение на лоста водата се включва и включва, а главата също се регулира.
 2. При хоризонтално движение можете да регулирате температурата на течащата вода.

Благодарение на удобната дръжка можете дори да включите водозахранването с помощта на лакът, което би било идеално, ако човек има мръсни ръце. Що се отнася до смесването на горещи и студени потоци вода, тези модели също имат тази функция, но те са отговорни за този механизъм на топката или за инсталирана касета.

В патрона, водата се смесва, както следва:

 1. пръчката, която е в касетата, предава удара върху дръжката с горния диск, в този случай долният диск е в неподвижно състояние;
 2. дупките, които са в дисковете, са подравнени и при това се смесват различни потоци вода.

Що се отнася до модела на топката, тук принципът на работа е един и същ, само вместо дискове е свързана топка с дупки към работата.

електронен

Иновативното развитие може да се нарече електронни миксери, най-добрите дизайнери и дизайнери в санитарната област работеха за тяхното създаване. Ако вярвате в статистическите данни, тогава тези опции са на фона на стандартните модели, които позволяват няколко пъти да се намали течността.

Електронните устройства се произвеждат в няколко вида.

 1. Тези, които не смесват вода и обслужват само студен поток или вече са смесени. Те се използват рядко у дома, най-често се инсталират на обществени места, където трябва бързо да изплакнете ръцете си.
 2. С малък лост, който ви позволява да регулирате температурата.
 3. При наличието на термостат, който позволява да се регулира температурата чрез натискане на бутоните. Те могат да бъдат поставени на различни места. Тези модели могат да бъдат идеалното решение за поставяне в банята, банята или душ.

Смесителят за дистанционно управление може да изглежда като новост за много хора.

Въпреки това, той може да се използва за:

 1. регулиране на температурния индекс;
 2. задайте желаното водно налягане;
 3. задайте часа на работа.

След като техническите характеристики се задават чрез конзолата, миксерът започва да работи в режима, зададен от потребителя.

Основата на такъв миксер са:

 • електромагнитен клапан;
 • микрочип;
 • инфрачервен сензор.

Що се отнася до схемата за използване на такова устройство, това е много просто. Достатъчно е потребителят да постави ръцете си под кранчето и водата ще започне да тече веднага.

Това се дължи на факта, че инсталираният инфрачервен датчик реагира на движението на мивката и след това предава сигнал към спирателния клапан към водоснабдяването.

Повечето електронни модели включват дисплейни сензори, които показват всички индикатори. Такива миксери вече включват фабрични настройки, те имат оптимална температура от 38 градуса. Точният поток на флуида се изключва след няколко секунди, след като човек отстрани ръцете си от кранчето.

Други характеристики на такива структури включват:

 • пропускателна способност до 7 литра за 1 минута;
 • експлоатационен срок до 7 години;
 • възможността за инсталиране на специални филтри за почистване;
 • наличието на функция за автоматично промиване.

Последната функция е много удобна, особено когато собствениците не са вкъщи. Тази опция е предназначена да предотврати развитието на вредни бактерии вътре в механизма и позволява навременното запълване на хидравличната брава в сифона.

каскада

Чрез водопроводни новости могат да бъдат приписани и каскадни модели. Те се поставят отстрани на мивката. По този начин се получи широк канал, като водопад. Дизайнът е в състояние да украсява всяка санитарна инсталация и този елегантен канал ще бъде колкото е възможно по-функционален.

Каскадните миксери са сложно дизайнерско решение, което изкуствено имитира природни феномени. В допълнение, дизайнерите не спират и дават на нови модели различни форми и използват разнообразни материали.

Ако разгледаме устройството на такива инсталации, те не се различават от другите стандартни модели. Има поток, разпространение и смесване на потоци. Единствената разлика е, че тук водоснабдяването има голямо напречно сечение. Ако обичайните настройки на водоснабдяването достигат до 25 литра в минута, в каскадата тази цифра варира от 35 до 55 литра.Що се отнася до отвора, неговата ширина може да достигне 30 см.

термостатен

Такива опции за миксер включват софтуерни устройства, предназначени да поддържат определена от потребителя температура. По правило термостатичният модел има няколко регулатора, едната отговаря за температурния индикатор, а другият - за индикатора на налягането на водата. Този продукт се произвежда в няколко форми: механични и електронни.

Електронните модели включват екрани с течни кристали, които работят за сметка на мрежови адаптери или батерии. Контролът може да се извърши както чрез сензора, така и чрез бутоните. Ако говорим за механичната част, то често има различен външен вид. Това може да бъде лост, хватка или вентил.

Моделите от типа "допир" могат да се използват в различни посоки, като вана, биде или смесител за душ. Що се отнася до инсталацията в кухнята, не се препоръчва да се направи това поради факта, че има специфични условия на използване.

От конструктивна гледна точка разглежданите модели са прости. Във всеки от тях има специален вентил, който смесва потока на водата.Регулира се чрез патрон, направен от биметални пластини. Той реагира на промяна в температурния индекс и след това предава сигнал на регулиращия винт.

Като мярка за сигурност горният винт включва специален предпазител, който реагира незабавно, ако температурата на течността надвиши 80 градуса, след което изключва захранването с вода. Това се дължи главно на факта, че системата е спряла потока на главната студена течност.

Душ кран

Тенденцията да се инсталират миниатюрни мивки в банята за лична хигиена стана много модерна. За да се гарантира, че тези процедури не причиняват дискомфорт, водопроводът оборудва специални кранове, които включват миниатюрен душ. Тези модели включват три изхода, поради които водата е изпратена в съда за напояване с вече зададената температура.

Принципът на действие на такъв смесител е както следва.

 • Когато дръжката на миксера се завърти, водата започва да тече в няколко зони наведнъж: на гърлото и на душа. На маркуча е монтиран специален вентил, който предотвратява изтичането на вода.
 • На душата има бутон: когато се натисне, водата започва да тече от маркуча. В този случай водата спира от течността.
 • След приключване на хигиенните процедури бутонът за захранване трябва да се изключи и водата в миксера да се изключи. Ако това не бъде направено, ще има постоянно налягане на вода, което ще постави водопровод надолу.
 • Ако душът е свързан към мивката, тогава когато поливането може да се изключи, водата ще започне да тече в купата. За да се предотврати това, лостът на механизма трябва да се върне в първоначалното му положение.

Днес, за да не направите баня с два миксера, можете да използвате вградената или фактура версия с поливане: тя е идеална не само за студена вода, но и за смесване на потоците. Не по-малко популярни, благодарение на удобството си, можете да се насладите на опциите за двоен лост с твърда подложка. За малка мивка, която често се използва, можете да използвате миксер с прибиращ се накрайник. Изборът ще зависи от изискванията, които поставяте върху инсталацията.

материали

Модерни модели на миксери са направени от различни материали.

Те могат да бъдат:

 • метал;
 • различни съединения;
 • бронз;
 • пластмасови модели;
 • гранит.

Експертите казват, че е по-добре да се даде предпочитание на бронзовите или бронзовите версии.

Те включват всички най-необходими качества:

 • устойчивост на варовик;
 • устойчивост на неблагоприятните въздействия на водата;
 • намалена вероятност от корозия.

На пазара на водопроводни инсталации също могат да бъдат улавяни силуминови фалшификати, на външен вид те са подобни на медни продукти. Обърнете внимание обаче на факта, че месинговият миксер ще бъде с порядък по-голям от силумина.

В допълнение, за да се намали цената на продуктите, някои производители хитър и да направи основата на миксер месинг, а останалата част - от синтетични материали. След известно време на употреба продуктът започва да губи външния си вид и покритието започва да се покрива с микровълни. Но всичко това засяга основно китайското производство.

Някои производители покриват продукти с хром или използват емайл. Такива продукти са по-трайни и устойчиви на механично напрежение. В допълнение, бактериите не се размножават върху такова покритие, което също е важно.

Гранитните модели се считат за изключителни и скъпи модели.Не всеки може да ги купи, обаче, ако е инсталиран на мивката в банята, той ще се превърне в истински шедьовър на дизайнера.

Цвят и дизайн

За да бъдат хармонично комбинирани мивката и кранчето и освен това да се превърне в един композит, да се допълвате и украсявате, трябва да се придържате към някои правила за дизайн.

Най-лесният начин да закупите комплект от една част от един производител обаче не винаги е такъв, а не всички комбинации могат да бъдат направени според вкуса на потребителя.

Използвайте препоръките на експертите.

 1. Спазвайте хармонията във формулярите. Формата на мивката трябва да бъде същата като тази на миксера, те трябва да бъдат от същия тип (кръгли или овални).
 2. Придържайте се към посоката на стила. Не можете да комбинирате посоката на ретро в миксера с високотехнологичния стил в мивката.
 3. Обърнете внимание на удобството. Изберете миксер, който е подходящ за нивото на мивката. Ако е малка, тогава е по-добре да се даде предпочитание на L-образните модели, в противен случай водата просто ще се разпръсне по краищата, ще запълни пода и стените.

Днес има много опции за продажба, които се различават по външния си вид, за тяхното производство може да се използва месинг, бронз, стъклен клапан. Необичайни и елитни модели могат дори да имат златен канал. Разбира се, този избор не може да се нарече евтин, но дизайнерските решения си струват. Положителната обратна връзка е спечелила продукти с двоен лост, които имат квадратна капсула, а адекватно украсяват всеки керамичен контейнер.

Въпреки факта, че може да се стигне до разнообразие от решения, е много трудно да се придобие необходимия миксер. За да направите това, помислете за голям брой фактори.

Само в този случай можете да получите не само надеждна работа на инсталацията, но и да създадете уникален интериор, в който миксерът ще играе важна роля.

Преглед на производителите

Днес можете да се сблъскате с голямо разнообразие от линии на модели миксери. Това може да се обясни с факта, че винаги има конкуренция между производствените компании, а асортиментът от мивки и вани е станал много по-голям.

Производителят играе важна роля в решението за закупуване на миксер. Само ако е проверено, потребителят може да бъде сигурен, че след инсталирането на закупения модел той ще забрави за повреди, ремонти и замяна на части за дълго време.

За да изберете най-добрия производител, просто погледнете рейтинга.

 • На първо място в списъка са немските марки Nansa и Hansgrohe. Те съчетават стилен външен вид, качество, удобство и функционалност. В допълнение, продуктите се продават с гаранция от 10 години.
 • Следващата класация са италианските производители и техните марки Gessi и Visentin.
НАМДА
Hansgrohe
Gessi
Visentin
 • На третата стъпка е френската компания "Йооп Делафон". Продуктите на този производител имат красив дизайн, разумни цени и европейско качество.
 • Почетната четвърта позиция е финландският производител Oras. Неговите продукти са в голямо търсене сред руските купувачи.
 • Испанската компания Rosa има голямо разнообразие от миксери с дизайнерски идеи. Широка гама и достъпна цена - така може да се опише марката Rosa.
 • Завършва рейтинга на датския производител Дамикса. В продължение на много години тази фирма произвежда не само висококачествени, но и стилни кранчета с 5 годишна гаранция за използване.
Йооп делафон
Oras
Rosa
Damixa

Разбира се, чуждестранните модели на миксери имат преувеличена цена, а домашните са в състояние да осигурят както красиви, така и висококачествени продукти.Сред руските компании има и популярни марки: "Arkon", "Santekhpribor" и "Santa". Средната цена на тези продукти може да бъде няколко пъти по-ниска от тази на чуждестранните.

Аркон
santehpriborov
Santa

Как да изберем?

Хармонията в банята може да бъде създадена, като изберете правилния кран, който ще бъде в хармония с интериора. Днес в санитарния пазар има голямо разнообразие от модели, които имат различни модификации и включват различни дизайнерски разработки.

Преди да дадете предпочитание на една от опциите, трябва да решите някои неща:

 • вид инсталация - частична или пълна подмяна;
 • мивка или модел за баня;
 • вид миксер.

Това трябва първо да се обмисли, тъй като новите миксери се различават значително от съветските дизайни не само в дизайна и външния вид, но и в инсталационните методи.

Най-често се инсталират няколко смесители, едната за мивката, а другата с душ за вана. Но ако тези два резервоара се намират един до друг, можете да обърнете внимание на един продукт с дълъг накрайник и добър ъгъл на завъртане.

Така ще бъде възможно насочването на потока вода към различни точки. Този гъвкав модел е търсен в малки бани.

Изборът на миксера трябва да се извърши преди да започне ремонтът. Тя зависи от провеждането на допълнителни инсталационни процеси, както и от случаи, свързани с промяна на комуникациите.

Освен това е необходимо да се вземе предвид факта, че смесителите се избират според други параметри: по отношение на височината и дължината на улея. Този избор ще зависи от целта, за която ще използвате мивката. Ако имате нужда само да изплакнете ръцете си или да изчеткате зъбите си, можете да закупите средно или слабо изцеждане. Ако мивката е предназначена за измиване на главата, лапите на животните и други подобни приложения, след това погледнете модели с високи гърла.

При избора на опция за стена трябва предварително да вземете под внимание ъгъла на водата, само след като можете да поправите инсталацията.

Има и кран за мивки и умивалници, които са отделни от стените, често имат кратко гърло.

Много е важно да разгледате вида на ВиК, защото някои инсталации просто не са подходящи за конкретен модел и в процеса на използване ще трябва да изтриете водата от пода.Затова винаги помислете за вида на закупеното санитарно оборудване.

монтаж

Преди да инсталирате кранчето на мивката, трябва да решите какъв модел трябва да закупите и по какъв начин за монтаж е по-добре да направите инсталацията.

Това може да бъде:

 • комбиниран тип стена;
 • стандартна стена;
 • монтиран върху мивката.

Така че комбинираният тип може да се види в апартаментите на съветското строителство.

Те са придобили популярност по много причини:

 • ефективност;
 • може да се използва на няколко места наведнъж;
 • можете да поставите мивка без допълнителни отвори за миксера;
 • това настаняване е много изгодно;
 • Няма нужда от окабеляване на комуникациите в различни точки.

Но тъй като потребителите отбелязват, подобна инсталация рядко носи удобство, тъй като в този случай мивката е плътно притисната към банята, а гърлото трябва да бъде обърната на различни места, което намалява експлоатационния живот на устройството.

Стенната инсталация изглежда добре с умивалника, особено когато захранващите линии са скрити в стената. Тук може да се използва механизъм на лостовете и клапаните.Освен това, в случай на повреда, е възможно да се извършат ремонтни работи, без да се извършва пълно демонтиране, което е много удобно. Не е необходимо да пробивате дупка, за да разглобите структурата. Трябва също да се отбележи, че тази инсталация е подходяща за всеки тип мивка, дори и да не са създадени специални дупки.

Но що се отнася до инсталацията на мивката, има нужда от специални водопроводни отвори и фиксиращи елементи, като броят им трябва да съответства на дупките. Така че за версията с един лост ще ви трябва един монтаж, а вентилът - два или повече.

Инструкции за употреба

       Златното правило при работата на миксера е дневната грижа за него. Много потребители забелязват образуването на бели отлагания и отлагания върху метални покрития. Когато се запушат в пукнатините, устройството не само губи атрактивния си външен вид, но и с течение на времето започва да работи по-зле. За да бъде правилната грижа, трябва да използвате за почистване само тези вещества, които са посочени от производителя. Не използвайте абразивни продукти.

       В допълнение, налягането и налягането в системата влияят върху работата и работата.Ако налягането на работното състояние постоянно се променя, това може да доведе до счупване на смесителя.

       Преди да започнете да използвате устройството, използвайте следните правила:

       1. не изтласквайте гайките по време на монтажа;
       2. проверете състоянието на лентата FUM, за да избегнете изтичане;
       3. Сменете уплътненията само за качество.

       Ако инсталирате сензорно устройство, прочетете правилата за безопасност - особено по отношение на монтажа чрез трансформатор.

       Съвети за избор на миксер - в следващия видеоклип.

       Коментари
        автор
       Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

       Входно антре

       Всекидневна

       спалня