На каква височина от пода и как да инсталирате вана?

 На каква височина от пода и как да инсталирате вана?

Удобството на банята е важен елемент от комфортния престой в определена стая. За да можете да вземете душ, да се измиете или да правите други процедури в душ или тоалетна, е важно да имате свободен достъп до всичко, от което се нуждаете. Ако душ кабината има достатъчно размери, ще бъде много по-удобно да инсталирате вана, така че да можете да вземете различни варианти за водни процедури. Когато купувате този продукт, трябва ясно да знаете как да го инсталирате и на каква височина от пода трябва да бъде за лесно инсталиране, почистване на канализацията и, разбира се, за използване.

Характеристики и норми

В процеса на ремонт на баня или просто замяна на самата баня е необходимо не само да изберете подходящия резервоар за пречистване на водата, но и да го инсталирате в съответствие със стандартите. От размера на банята зависи от удобството при използването му. Тя трябва да е достатъчно дълбока, за да държи водата сама по себе си, без да й позволява да се разлее в стаята, но в същото време е удобно за възрастно дете или възрастен човек да се качи в него.

Без значение какъв вид баня ще бъде в стаята, важно е да я поставите на правилната височина, която се регулира от правилата:

 • Стандартът на височина от пода е 60 см. Такова разстояние от пода до горния край на банята ви позволява свободно да влезете и да напуснете зоната за къпане доста лесно.
 • Разстоянието до банята от стените в стаята трябва да е най-малко 70 см, за да можете свободно да се приближавате до зоната за къпане и да я използвате за определени нужди.
 • Стандартната височина на дъното на ваната от пода трябва да бъде най-малко 15 см. Този индикатор трябва да бъде стабилен въпреки разнообразието от видове конструкции.
 • Необходимо е да инсталирате този продукт гладко, без отклонения, тъй като той се осигурява от производителя и се насочва към мивката.

Височината на банята може да бъде променена, ако тя е детски център, където оборудването е първоначално предназначено за деца, които имат по-малка височина от възрастните.

За да изчислите оптималната височина на банята, трябва да се съсредоточите върху такива показатели като:

 • Средната височина на хората, живеещи в стаята. По този начин, в зависимост от височината може да бъде намалена до 50 см, ако семейството не е висока, както и много деца, или да се издигне до 70 см височина, когато няколко възрастни, живеещи в апартамента.
 • Отчитане на категорията на хората, живеещи в апартамент: пенсионери, хора с увреждания, деца, които също могат значително да повлияят на индикаторите за височина на инсталацията.
 • Избор на самата баня в дълбочина. Ако е относително дълбок и е равен на 50 см, а след това като се вземе предвид увеличението с 15 см за монтиране на сифон, нивото достига 65 см.
 • Размери и тегло на банята. Ако материалът е от чугун, инсталацията трябва да е на най-малко 15 см от пода, а леките материали могат да имат леки колебания.

Поради това, предвид характеристиките на членовете на семейството и самата баня, която ще бъде инсталирана, можете да изчислите всички необходими показатели за правилното инсталиране на оборудването и удобното му използване

Как да направите правилния избор?

За да закупите добра баня, трябва да обърнете внимание на основните показатели на качествен продукт. Обикновено процедурите за къпане поемат удобно място в банята за определен период от време. За да бъде процесът приятен, способността на материала да задържа топлината от водата възможно най-дълго трябва да бъде необходим критерий за подбор. Друг критерий за избора на продукт ще бъде животът, защото малко хора искат да купят нова водопроводна инсталация на няколко години.

Средната качествена вана трябва да продължи най-малко 5 години, а добрата ще има много дълъг живот, особено ако спазвате всички стандарти за грижи и превантивни мерки, за да я възстановите от време на време.

Разбира се, един добър продукт ще струва няколко пъти по-скъп от обикновения продукт, но в крайна сметка се изплаща напълно, а комфортът и удобството при използването му не могат да бъдат сравнени с евтините опции.

Ако изберете продукт по материал, тогава има такива видове:

 • стоманени вани;
 • чугун;
 • акрил.
акрил
стомана
Чугун

Всеки от вариантите има своите предимства и недостатъци. Най-популярната е сега акрилна баня.Тя е лека, има привлекателен външен вид, но е необходима грижа за нея, ако не се следва, тя бързо ще изчезне и няма да бъде толкова удобна за използване. С оглед на ниското тегло, такава вана е инсталирана на краката или подпорите, които се доставят или купуват поотделно.

Стоманените конструкции имат по-ниска цена, но са много по-ниски при характеристиките на топлопредаване, тъй като те се охлаждат много бързо. Но по отношение на инсталацията, работата с него е толкова лесно, колкото и при акрила. Опциите за чугун в този аспект представляват много по-трудна ситуация, когато трябва да работите с голямо тегло, което стандартните крака не винаги издържат, поради което в този случай често се конструира допълнителна рамка, което също изисква допълнителни инвестиции.

Изборът на конкретна опция зависи от финансовите възможности и предпочитанията за вкус. Основното нещо е да се съсредоточите върху лекота на използване и лекота на поддръжка и монтаж, а след това удоволствието от придобиването на специална вана ще продължи достатъчно дълго.

вид

Когато планирате избора на баня, първо трябва да решите с неговия размер, защото играе важна роля за оптимизиране на пространството в стаята.Банята трябва лесно да влезе в стаята и да заема пространството, разпределено за нея, като същевременно оставя място за системата за съхранение и може би за пералнята. Стандартният размер е 180 на 80 см, но често размерите на душ кабини не позволяват да се постави дизайн с пълна дължина.

Въз основа на изискванията на помещенията производителите започнаха да произвеждат по-малки варови структури, като се започне от най-малките, където дължината на банята е 120 и ширината може да варира: 70/75/80 и завършваща с версията в пълен размер. Най-популярни за апартаментите е размерът 170x70, където се очаква да разпределят повече пространство в стаята поради размера на банята. Ако стаята е доста малка и е трудно да поставите нещо голямо в нея, продуктът 150х70 ще се побере перфектно в интериора и ще ви даде възможност да се отпуснете, да се отпуснете и да се отпуснете, дори и в такива строги условия.

След като сте решили размера на банята, независимо дали е пълен с дължина 180, средна 170 или малка 150 cm, трябва да започнете избора на материала, от който ще бъде направен контейнерът за третиране на водата. Важно е да разберете, че ако купите метален резервоар за плуване, той може да бъде инсталиран на краката и да се постави на подиума.Ниските опции, които първоначално са с крака, не е необходимо да се инсталират, можете да изберете друг, така че дизайнът да е по-стабилен и надежден. Не всички продукти са първоначално оборудвани с крака, така че има възможност да се избере типът инсталация въз основа на материала на банята и задачите, които пространството под него може да изпълнява.

Стоманената баня е от типа, който е по-добре да се затваря, и запълва пространството под нея, което ще направи употребата му много по-приятна. Не само инсталацията зависи от материала, но и от характеристиките, които получава клиентът, защото е важно да се разберат разликите между всеки тип продукт.

материали

Най-популярната опция за вана беше някога продуктите от чугун - трайна, надеждна, добре запазваща се топлина, но твърде тежка и изискваща определени умения за инсталиране. За тях е конкурентна стоманена вана, която е много по-лека, което прави възможно транспортирането и повдигането на пода много по-удобно. Монтирането на такива бани също е доста високо, въпреки че има някои нюанси. Ако инсталирате вана на краката, то ще бъде много шумно и бързо ще отдели топлината от водата, която е получила.Но този нюанс може да бъде коригиран чрез затваряне на пространството под банята с пяна, минерална вата или пяна и всичко това може да бъде затворено с допълнителни стени.

Предимството на стоманената вана е гъвкавостта на този продукт. Някои опции могат да имат дръжки за лесна употреба, вградена хидромасажна система, която ви позволява да се отпуснете напълно. Покритието на такива вани може да бъде различно - това е емайл и полимерно покритие, което се използва по-често. Но най-популярният днес е акрилната баня. Тя е много лека, не създава никакви проблеми в инсталацията, а с подходяща грижа може да служи до десет години.

Тези продукти са добре поддържани топли, не шумни, имат много красив външен вид, който може да се поддържа самостоятелно.

Нов тип материал за баня е quarian, който е смес от акрил и кварц. Такива продукти издържат на тежки товари, не се страхуват от удари, не създават шум по време на употреба и поддържат температурата на водата добре. По теглото, тези вани са по-тежки от акрила, но по-лесно се отливат от желязо. Повечето от продуктите са снабдени с хидромасаж, аеро масаж, подлакътници и облегалки за глава за лесна употреба.

Специално внимание трябва да се обърне на керамичните вани, които имат високи разходи, защото не всеки може да си ги позволи. Такива продукти са отлични и запазват топлината от водата дълго време, те не са абсолютно шумни, не са изложени на ръжда, не се страхуват от механични щети. Те също така имат дълъг живот, но те са много неудобни за транспортиране поради голямата тежест и риска от счупване на изключителен продукт. Керамичните продукти от този тип могат да бъдат изработени от естествен камък, като мрамор и изкуствени.

конфигурация

Използването на различни материали за създаване на вана не се превърна в лимит и много скоро, с изключение на обикновените правоъгълни структури, започнаха да се появяват нови, по-интересни и нетрадиционни. Обикновената вана може да се различава само по размер от малка, при която можете да поемете водата в седнало положение, до един пълен размер, където можете да легнете и напълно да се отпуснете. Нова дума в дизайна на такива продукти беше появата на ъглови дизайни. Те изглеждат много големи, но всъщност това е тази опция, която помага да се разпредели пространството на банята възможно най-правилно и да се напълни с всичко необходимо.

  Ако разгледаме ъгловата конфигурация по-подробно, струва си да се подчертаят нейните възможности:

  • десни и леви конструкции;
  • симетрични и асиметрични.
  несиметричен
  Лявата страна
  Дясно
  симетричен

  Основният материал за тях е акрил или стомана, но може да се използва и изкуствен камък. Функционалният компонент на тези конструкции е по-широк от този на обикновените бани, защото има вграден хидромасаж и при необходимост е оборудван с други полезни функции. Продуктите Symmetric могат да измерват 120 на 120 и да достигат размери от 180 на 180 см, докато асиметричните продукти варират от 120 на 60 до 190 на 170. Изборът на размер зависи от размера на банята.

  В допълнение към тази опция все още има овални дизайни, които изглеждат елегантни и имат меки и приятни очертания. В допълнение към визуалната красота, тази опция е много удобна и удобна за ползване и ви позволява да се отпуснете напълно. За по-пълен ефект, хидро и аеро масаж често са вградени, но те не допълват подлакътници и облегалки за глава. Размерите на тези бани могат да бъдат най-различни, но най-стандартният е индикаторът 210 на 140 см.

  Появата на нови, по-заоблени форми даде тласък за появата на още по-перфектен дизайн под формата на кръгла вана. Тази опция е подходяща за използване на две или повече хора едновременно, в зависимост от размера и конфигурацията. В този случай, наличието на функции на хидромасаж дава максимален резултат, което ви позволява да се отпуснете.

  Този дизайн е инсталиран в средата на стаята, така че можете да се гмурнете от всяка страна, което на свой ред изисква голяма баня.

  Диаметърът на този тип баня може да започне от 140 см и да достигне до 210 см. Акрилът е най-разпространеният материал за производство, но понякога също могат да бъдат намерени стоманени конструкции. За ексклузивен продукт можете да поръчате вана от квария, естествен или изкуствен камък. Разнообразието от форми и размери е невероятно, така че трябва да преценявате трезво нуждите, които ще ви позволят да не правите грешка и да купите точно това, от което се нуждаете за конкретни условия и хора, които ще използват банята.

  Методи за инсталиране

  Когато си купувате баня, първото нещо, което трябва да помислите, е инсталирането й в разпределената стая.Изборът на опция за инсталация ще зависи от редица фактори - това е материалът на банята, нейните размери и дизайнерски характеристики на самата стая.

  По вид на инсталацията има три основни опции.

  • Използването на рамката за поставяне на баня в нея. Тази опция е най-подходяща за акрилни и стоманени вани, които могат да се деформират при тежки товари. Рамката ви позволява да избирате оптималната височина на продукта спрямо пода, сигурно фиксира дизайна, създавайки най-удобните условия за възприемане на водни процедури.
  • Монтиране на банята на краката. Най-често тази опция се използва за продукти от чугун и стомана. Краката могат да бъдат регулируеми по височина и твърди, монолитни. Дизайнът, поставен върху краката, не надвишава височина 20 см от пода.
  • Инсталиране на вана на подиума. Тази опция дава възможност да се защити продуктът от всякакво деформиране на плана, помага да се направи цялата структура по-устойчива. Ако тухли или блокове се използват като материал за подиума, тогава височината на завършената структура може да бъде всяка. Освен това, тази опция ви позволява да намалите топлинните загуби дори и на най-студените вани.

  Банята трябва да е място, където всеки член на семейството може да вземе душ или да лежи в банята и да се отпусне, затова е важно да се създадат всички условия. Височината на банята не трябва да причинява неудобства и да създава трудности при влизането или излизането от нея на всеки член на семейството.

  Опцията за инсталиране на вана е важна, за да изберете първоначално, за да получите всичко, от което имате нужда. Това е особено важно в случай на чугунени структури, които имат много тегло, защото работата с тях е много трудна. Често такива продукти са завършени с готови крака, които все още не можете да коригирате, можете да използвате само наличните материали, които подравняват частта на пода с желаното ниво, така че дизайнът да е стабилен и равен.

  Баните от акрил и стомана нямат толкова голяма маса, защото работата с тях е по-лесно. В тези случаи можете да използвате краката с възможност за регулиране на височината на продукта. След като сте завършили инсталацията правилно изравнявате всички страни и избирате оптималната височина за къпане, можете да започнете да тествате новия дизайн.

  Ако подовете в банята са много неравномерни, тогава преди да инсталирате нова водопроводка, те трябва да бъдат изравнени.Препоръчително е да не се преувеличава нивото, така че да не е над коридора, в противен случай всяка влага незабавно ще проникне в него. За този случай са конструирани граници, които възпрепятстват този процес, но височината на пода в двете помещения трябва да бъде приблизително равна.

  Само на един плосък етаж можете да започнете да инсталирате нова баня, която ще бъде по-лесно и по-бързо, защото не е нужно да отделяте много време за подравняване на продукта и настройване на височината му.

  Съвети и трикове

  При инсталирането на банята е важно да я изложите ясно хоризонтално, за което се използва нивото, което се използва за проверка на страната, която е в контакт със стената. Ъгълът на стената и стената трябва да бъде 90 градуса.

  Височината на банята от пода зависи от вида на инсталацията, като основното не е да се кацне по-малко от 15 см, което затруднява инсталирането на сифон. Избирайки краката за крайния продукт, струва си да се разгледа интериора на стаята, което ще помогне да се определи избора.

  Ако теглото на банята е голямо и подът, на който е монтиран, няма солидна основа, тогава е необходимо да поставите метални вложки под всеки крак, което ще задържа цялата конструкция.

  Ако детето живее в апартамента, то за удобството на банята можете да намерите специални мебели.където има стъпка, даваща възможност да стигнете до огледалото и крана. Предимството на такава издатина е, че може да се придвижи напред, когато е необходимо, и да се скрие, когато вече не е необходимо. Ако няма място в банята за монтиране на допълнителни шкафове, тогава е възможно да се направи допълнителна малка мивка към мивката, разположена в близост до резервоара за къпане, и да се постави на оптималната височина за детето.

  Що се отнася до самата баня, по-възрастните хора и децата са по-подходящи за малките заседни структури и всички останали ще се чувстват удобно в голяма и дълбока вана, така че къпането не е само хигиенна процедура, а и удоволствие.

  По отношение на опциите за височина за поставяне на вана вижте следващия видеоклип.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня