Характеристики на спирателните вентили за вентилация и характеристики на тяхната инсталация

 Характеристики на спирателните вентили за вентилация и характеристики на тяхната инсталация

Възвратният вентил за вентилация е важен елемент на вентилационната система и се използва широко в инсталациите за отвеждане на отработилите газове, захранването и отработените газове. Използването на устройството надеждно предпазва помещението от външни миризми и прави престоя в него приятен и удобен.

Защо възниква обратната тяга?

Принципът на работа на захранващите и изпускателните системи се основава на равномерността на входящия и изходящия обем на въздуха. В случай на намаляване на броя на входящите въздушни маси, има ефект на преобръщане на тягата, в резултат на което въздухът от вентилационната тръба за всмукване влиза в помещението.Причината за нарушаването на циркулацията на потоците често е запушените отвори на входящата вентилация, инсталирането на пластмасови прозорци, както и счупването или износването на механизмите, отговорни за интензивността на притока.

Обаче може да се окаже обратното, когато интензифицираният изтичане на въздушни маси действа като причина, което често се случва, когато дим и изгорели продукти излизат през коминните тръби на печки и камини. Ако коминът е в добро състояние, горещата смес излиза много интензивно, а всмукателната система не може да се справи. В резултат на това има изпреварване на тягата в канала за отвеждане на отработените газове, а отработеният въздух се втурва в обратната посока.

Също така ефектът на обратен натиск възниква, когато няколко клона на канала са свързани към общ вентилационен канал. В този случай често се формира неравномерно налягане, което води до обратното усвояване на потоците. Има често срещани случаи на съединяване на няколко точки на оградата с един канал, единият от които е оборудван с принудителна изпускателна система.

В резултат на работата на вентилатора налягането на въздуха се генерира не само в посоката на вентилационния канал, който се намира навън, но също така и към другите точки на оградата, които не са оборудвани с принудителни изпускателни устройства.Този ефект често се наблюдава в стари къщи с общи въздуховоди, когато един от съседите инсталира мощна качулка. В резултат на това замърсеният въздух от общия канал се задвижва интензивно в стаи, които не са оборудвани с такива устройства.

Друга причина за възникването на обратна тяга може да бъде промяната в условията на околната среда. Например, в нарушение на облекчението чрез разрушаване или изграждане на близки сгради, вятърът може да промени посоката си и да започне да се влива в канала за изгорели газове. По този начин, независимо от причината за преобръщането, при първите признаци на неговото възникване е необходимо системата да се оборудва с клапан, който да може да неутрализира всички негативни аспекти на този ефект.

Какво е и за какво е то?

Реверсивен вентил е устройство, монтирано на изхода на канала, състоящо се от корпус и клапан. На свой ред корпусът е оборудван с декоративна решетка, покриваща вътрешните части и фиксиращите елементи на конструкцията. Вентилът има възможност да се отваря под натиска на изходящия въздух и да се върне в първоначалното си положение, когатоняма поток.

Реверсивните вентили се предлагат в стандартни размери и са съвместими с всички видове въздуховоди. Материалът за производство на изделия е предимно пластмаса. Има и метални модели, но техният обхват често е ограничен от индикаторите за влажност на дадена стая. Въпреки че поцинковани и хромирани продукти имат корозионно устойчиво покритие и заедно с пластмаса могат да се използват в бани, душове и кухни.

Принципът на функциониране на възвратния клапан е следният: замърсеният въздух излиза от стаята и преминава през тампон в тялото на устройството, натиска клапата и го отваря. Веднага след като налягането на изтичането падне, амортисьорът се затваря и започва да служи като солидна бариера за прах, чужда миризма и малки насекоми. В допълнение, използването дори на най-простия клапан клапан значително намалява нивото на външен шум, идващ от съседна стая или от улицата. Устройството е монтирано на вътрешния или външния край на канала и когато е инсталирано на системи с принудителна циркулация на въздуха - зад вентилатора.

вид

Съвременният пазар на вентилационно оборудване представлява четири вида спирателни вентили, всяка от които има свои собствени дизайнерски характеристики, както и силни и слаби страни.

 • Еднолистови венчелистчета от гравитационен тип. Устройствата се състоят от тяло и един лист, чието отваряне се дължи на въздушно налягане, а затварянето се дължи на собственото му тегло. Gravity round valve се използва в системи с естествена циркулация на въздуха, поради ниската устойчивост на отваряне на листа.

Моделите с една врата се предлагат в две версии. Първият тип е представен от продукти с позицията на оста, върху която е поставена шината, изместена спрямо центъра на секцията, а втората се характеризира с наличие на противотежест вътре или извън устройството. Предимството на този тип е възможността за инсталиране на системи, които не са оборудвани с принудителна изпускателна система, а недостатъците включват необходимостта от фиксиране на устройството в строго вертикално или хоризонтално положение. В противен случай противотежестта ще потъне и ще са необходими по-големи усилия за отваряне на вентила.

 • Пролет двойни модели пеперуди. Структурно тези клапани се състоят от две капаци, които могат да се срутят със силно масово натоварване, а пружините връщат клапите в първоначалното си положение при липса на циркулация на въздуха. "Пеперудите" се използват само в системи с принудителна изгорели газове и са неефективни при условия на естествена вентилация.
 • Вентил с решетка. Принципът на действие на това устройство се основава на силата на гравитацията и е донякъде подобен на принципа на действие на устройствата с еднопластово капаче, като единствената разлика е, че вместо едно крило се използват няколко елемента един зад друг. Продуктите от този тип са изработени от метал, перфектно понасят отрицателните температури и са предназначени за монтаж на външната част на вентилационния канал.

Диафрагментните клапани са особено чувствителни конструкции и могат да се отварят при най-слабо движение на въздуха. В ролята на клапана в тях служи тънка мембрана, чието отваряне изисква много малко усилия. Мембранните модели са предназначени за монтаж в смукателна вентилация с естествена наклон и когато са инсталирани в системи с принудителна циркулация изискват монтаж на допълнителни усилващи елементи.В противен случай, тънката мембрана бързо се деформира от удара на силно сцепление и, поради свободното си прилягане, ще започне да изтича въздух.

Следващият критерий за класифициране на устройствата е материалът, от който са направени. На тази основа има две групи устройства: пластмаса и стомана.

 • Най-често срещаните модели са пластмасови. Тези продукти не са корозионни, лесни за сглобяване, имат дълъг експлоатационен живот и ниска цена. Недостатъците на пластмасовите устройства включват ниска устойчивост на отрицателни температури и недостатъчна якост на конструкцията.
 • Поцинковани стоманени устройства много по-мощен от пластмасовите му колеги и може да понесе ниски температури добре. В допълнение, металните модели имат голям работен живот и са монтирани в мощни аспиратори с въздушни маси с високо налягане.

Друга важна характеристика, с която се различават противовъзвратните клапани, е методът за контрол. Според този критерий моделите са разделени на ръчно и електрически. Настройката на първото се извършва с помощта на лост или клапан, докато последните са оборудвани с електрическо задвижване и изискват близък източник на електричество.

Формата на вентилите също варира. Устройствата се предлагат в кръгъл и правоъгълен дизайн, което ги прави лесни за комбиниране с какъвто и да е тип тръбопровод.

 • кръг домашните модели имат напречен размер от 100, 120, 125, 150 или повече милиметра, което съответства на повечето диаметри на вентилационните канали. Индустриалните устройства, използвани в мощни ауспуси на търговски центрове и производствени магазини, са произведени с диаметър до 1000 мм.
 • Правоъгълни и квадратни Моделите се използват по-често при високоефективни инсталации на различни предприятия и също така се предлагат в най-различни размери.

Освен това спирателните вентили се отличават с метода на монтаж - устройствата могат да бъдат монтирани както във вертикална, така и в хоризонтална равнина, както и по отношение на производителността, което показва колко въздух може да премине устройството за единица време. Устройствата се различават по класове на безопасност. Заедно с домашните и индустриалните модели, има взривобезопасни или естествено безопасни вентили. Такива продукти са предназначени за вентилационни системи от експлозивни зони от класове B1, B1A и B1B, при които се предполага движение на взривни смеси.Устройствата са в състояние да издържат на налягане от 1500 Ра със скорост на движение на потока, достигаща 6-20 м / сек.

Как да го направите сами?

Съвременният пазар на отработено и вентилационно оборудване предлага огромен избор от евтини клапани, така че независимото производство на устройството е оправдано само в случаите, когато вентилационната решетка или вентилационният канал има нестандартна форма и размер. В такива случаи е по-бързо и по-изгодно да направите устройството със собствените си ръце, вместо да харчите усилията и парите, за да направите адаптери. Най-простото устройство за самоизпълнение е еднокрилен клапан, където твърда плоча, изработена от пластмаса или тънък метал, като капаче се използва лист от картон или полиестерно фолио.

 • Така че, за производството на клапан с естествен тръбопровод, трябва да вземете вентилационна решетка, да я прикрепите към дебел картон, да изрежете с молив и да я изрежете. След това е необходимо да се измери височината и ширината на вентилационния отвор и да се изтегли получения правоъгълник в центъра на картонената заготовка.
 • След това, от центъра на горната страна на нарисуваната фигура, спускайте перпендикуляра към долната му страна, отстъпвайте от нея в двете посоки с 7 мм и изчертайте още две линии през тези точки, успоредни на първата. В резултат на това правоъгълникът ще бъде разделен на две половини чрез вертикален скок, върху който свободните страни на двата амортизатора по-късно ще почиват.
 • След това трябва да отрежете и двете части на правоъгълника, без да докосвате джъмпера. Тя трябва да е фигура, наподобяваща пластмасова рамка на прозореца.
 • След това се изрязват две правоъгълни части от полиестерното фолио, всяка половина от големия картон. След това те се залепват към външните странични части на рамката, така че в затворено състояние те падат върху централния скок. Външно, дизайнът прилича на прозорец с две врати, ролята на рамката, в която се извършва с картонена заготовка, а ролята на вратите се изпълнява от два правоъгълни филма. Прикрепете крилото към рамката, като използвате самозалепваща лента или телбод.
 • След като проектът е готов, той трябва да се залепи с винтове към стената в края на вентилационния канал.Вентилът трябва да бъде позициониран по такъв начин, че залепените клапи да се отварят към канала.
 • След това трябва да отворите прозореца и да проверите функционирането на клапана. Ако е направено правилно, въздушният поток ще отвори и двата клапата на "картоненото стъкло" и ще влезе свободно в канала. След тестването, пластмасовата решетка се завинтва върху горната част на картонената вентил със самобръчкови винтове.

Има по-опростен начин. За да направите това, крилото на филма е залепено директно към задната страна на вентилационната решетка. Въпреки това, с този дизайн фиксирането на филма към страничните страни на пластмасовата решетка се осъществява с помощта на лепилна лента, която с течение на времето може да загуби свойствата си и да излезе. Следователно, залепването на капаци на повърхността на картон е предпочитаната опция.

Как е инсталирането?

За да се осигури изход за вентилация на стената с възвратен клапан, е необходимо да се предвиди, че ефектът от преобръщане на течението не се получава при всяка комбинация от устройствата за извозване на баня, баня и кухня.Следователно, ако в системата за вентилация, която събира въздух от всички точки на смукателния тръбопровод и я вкарва в общ канал, всички вентили трябва да бъдат оборудвани с вентили.

Важно условие за поставянето на затварящите клапани е осигуряването на свободен достъп до тях. Това изискване е продиктувано от необходимостта редовно да се почистват устройствата от залепване на грес и прах. Ако устройствата рядко се почистват или не се почистват изобщо от замърсявания, след това поради налепените отлагания, клапите вече няма да паснат плътно към клапана и устройството ще стане неефективно.

Монтажът на затварящ клапан се извършва на изхода на вентилационния канал с помощта на течни нокти или самонарезни винтове. Втората опция е много по-за предпочитане от практическа гледна точка: ако трябва да почистите устройството, можете лесно да го развиете и след обработка също е лесно да го поставите на място. При фиксирането на клапана е необходимо да проверите дали устройството напълно блокира отвора на тръбата.

При монтиране на клапани на системи с принудително отстраняване на замърсения въздух, устройството се поставя във вентилационния канал зад вентилатора.

 • За да направите това, извадете вентилатора, вкарайте клапана в канала и маркирайте мястото за прикрепването му.
 • След това клапата се отстранява отново и на маркираните места се пробиват дупки за крепежни елементи.
 • След това клапата отново се монтира във вентилационния канал и през пробитите отвори маркират точките за закрепване на повърхността на стената. След това използвайте маркираните с болтове места, пробити и подготвени за монтиране на дюбели.
 • След това анти-връщащият клапан е монтиран във вентилационния канал и фиксиран, като запълва празнината между устройството и повърхността на канала със силиконов уплътнител. Някои модели не се нуждаят от допълнително уплътняване на връзките и вече са снабдени с гумен уплътнителен пръстен, което допринася за по-тясно свързване на канала и вентила.
 • Последният етап от инсталирането ще бъде инсталирането на вентилатора на мястото му и тестването на системата.

Монтирането на външни жалузи тип клапани се извършва по същия принцип. Единствените условия за избор на такива устройства са материалът на производство и наличието на допълнителни функции. Те включват устройства срещу виндал, които предотвратяват повреда или повреда на щорите, както и наличието на функция за възстановяване на топлината.Последният вариант е особено важен за външните модели: предотвратява обледяването на клапаните и допринася за правилното му функциониране през зимния период.

Правилният избор, компетентният монтаж и навременното обслужване на спирателния вентил допринасят за ефективната защита на апартамента от неприятни миризми, външен шум и прах. Това позволява значително подобряване на качеството на въздуха в помещението и води до създаване на удобен микроклимат в него.

Как да си направите вентил със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня