Видове отоплителни тела за дървесина и съвети за избор

Водните нагреватели за горене на дърва са в голямо търсене сред жителите на частни къщи, бани и селски къщи. Те могат да бъдат монтирани на всяко място, което има ограничен достъп до газ. Електроцентралите не разполагат с достатъчно мощност, за да осигурят отдалечени райони с електричество. Ето защо котлите на дърва са толкова необходими за жителите на малките градове и села.

вид

Бойлерите, работещи на дърва, заемат водеща позиция на пазара на домакински уреди. Те се отличават с надеждност и ефективност, което им позволява да се конкурират с други котли. Производителите създават устройства, отчитащи условията, които могат да възникнат в дадена територия.Затова в съвременните магазини можете лесно да намерите устройство с удобна конфигурация за конкретен клиент.

В зависимост от предназначението се различават следните видове котли:

 • въздухонагреватели - чрез нагряване на въздуха са в състояние да осигурят жилище с топла вода, имат вградена пещ, наречена "титан";
 • въздухонагреватели с отделна колона;
 • комбинирани единици, предназначени да създават и поддържат оптимална температура вътре в къщата;
 • бойлерите - с помощта на спираловиден контейнер, осигуряват нагряване на водата и поддържане на комфортна температура.

Най-известният дървен котел е титан. Той е бил много популярен сред клиентите в продължение на няколко десетилетия. Титан не само затопля водата, но също така успешно поддържа температурата в къщата до 60 м2. Универсалността на устройството му позволява да работи не само върху дърво, но и върху въглища и други видове твърдо гориво. И неговата безпристрастност му позволява да работи дълго и ефективно при всякакви условия.

Титанът има отлични свойства на изпълнение благодарение на добре обмисления дизайн.Нагревателят е изработен от чугун, а резервоарът е от неръждаема стомана. В средата на устройството има тръба, от която се изваждат продуктите от изгарянето. Тръбата за подаване на студена вода е свързана с резервоара за съхранение. Водата, преминаваща през радиаторната система, загрява и затопля околното пространство. А инсталирането на миксера осигурява непрекъснат достъп до вода.

Популярни модели

Понастоящем много производители на домакински уреди се специализират в производството на бойлери за дърва. Оптималното решение за отопление на водата в различни видове помещения е закупуването на автомати за изгаряне на дърва от украинския производител Данко. Всички устройства от тази марка са създадени с помощта на най-новата технология, която ви позволява редовно да разширявате диапазона. Качествената и ценова политика на устройствата ви позволява да закупите модел за качество на най-добрата цена. Колоните "Danko" изискват минимално налягане на водата и скорост на нагряване, които са ключови параметри при избора им.

Водните нагреватели на дървесината от руския лидер в производството на оборудване за баня "Ермак" са с високо качество и функционалност.Всички устройства от този производител се състоят от 90 литров резервоар за вода и камина. Водата в резервоара може да се загрее само за половин час, но резервоарът трябва винаги да е пълен. Специално внимание получава топла вода колона "Ermak KVL-90", която е идеална за инсталиране в страната.

Все повече и повече положителни отзиви могат да се намерят за печките от дърво "Sloboda Plant". Те се състоят от камина, резервоар за вода и смесител. Те работят от всяко твърдо гориво, с изключение на въглищата. Всички устройства от тази марка са енергийно независими, което им позволява да бъдат инсталирани във всяка стая. Според мнението на хората, най-добрият модел на завод "Слобода" е дървесният титан KVL-90. Тялото му се състои от неръждаема стомана и експлоатационният живот може да надвишава 10 години.

Не по-малко популярни на руския пазар са дървоговорители от Ferrum, който се е утвърдил като добър производител преди повече от 10 години. Устройствата на фирмата са с високо качество и ефективност. Те имат отделен резервоар, изработен от висококачествена неръждаема стомана, което минимизира образуването на шевове.Особено популярен сред потребителите е моделът "Ferrum KVN-1", който има само положителни отзиви.

До момента българският производител Chrom-Silistra, който произвежда различни видове нагреватели, може да се похвали с голям асортимент от стоки. Бойлерите за гореща вода държат 80 литра вода, а самите танкове имат малка височина, което им позволява да бъдат инсталирани в стаи с ниски тавани. Един от най-добрите модели е говорителят QUO-LF, характеризиращ се с висока надеждност.

Как да изберем?

В съвременните магазини на домакински уреди можете да намерите много оферти за бойлери на дърва. Сред разнообразието от модели е лесно да се объркате, така че трябва внимателно да разгледате всеки един от тях.

Изборът на електрически бойлер от дърво е важно да се обърне внимание на качеството на материала, от който е направен, мощността и дълготрайността му.

Струва си да се отбележи, че обикновено колоните са направени от сплави, състоящи се от неръждаема стомана. Вътрешното покритие на някои модели може да включва емайл. Тези материали ви позволяват да поддържате температурата на водата в резервоара, но само докато дървата се поставят в пещта.

Важно е да се изясни максималната температура на отоплителната вода. Някои модели ви позволяват да достигнете температура от 95 ° C, която е достатъчно близо до кипене. В този случай интервалът от време, през който водата се нагрява до 40 градуса, не трябва да надвишава 30 минути.

Преливащият инструмент трябва да има чисти, добре почистени шевове. Всички външни елементи и сменяеми компоненти трябва да се съхраняват добре в техните жлебове. Ако устройството има съмнения относно надеждността, най-добре е да се откаже от покупката му.

Изборът на колона за нагряване на водата е необходимо да се избере устройство с оптимален обем на резервоара.

Очевидно малък контейнер, за разлика от голям, бързо се нагрява. Следователно, ако устройството е предназначено за употреба от малко семейство, няма смисъл да се придобива резервоар от 90 литра.

  Пълна с колона може да миксер, нагревател и маркуч. Изборът на идеалното устройство заслужава да се вземе решение за поставянето на миксера, който може да бъде отляво или отдясно на пещта.

  След като сте решили избора, е важно внимателно да прегледате цялата документация, която се намира върху котела за изгаряне на дървесина. Списъкът на документите трябва да включва технически паспорт, ръководство за употреба и гаранционна карта.

  Как да направите котел с дърва на собствените си ръце, показан в следващото видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня