RCD за бойлер: какво е това?

Електричеството е универсален източник на енергия, който може да се използва за затопляне на водата. Този принцип често се прилага в съвременните бойлери. Водата обаче е универсален проводник, поради което е необходимо да се ограничи контактът на проводящи елементи с нея.

Основни понятия

Електрически бойлери са устройства, в които енергията на ток се превръща в топлина и след това се прехвърля във вода. Обикновено такива устройства могат да бъдат разделени на две групи:

 • Flow. Водата се загрява в тях, преминавайки през специални системи с топли плочи или тръби, които незабавно го подгряват. Нагревателите тип поток са много мощни.
 • Спестявания. Те включват обичайния котел с нагревателни елементи, които постоянно нагряват водата в резервоара.
кумулативен
поток през

RCD за бойлер е специално устройство, предназначено да предпазва от токов удар.

Принципът на неговото функциониране може да бъде описан, както следва:

 • Устройството е инсталирано директно пред самия нагревател. Чрез него минава целия ток, който захранва механизма.
 • Ако има ток на изтичане вътре в нагревателя, тогава RCD го открива, след което цялата система се изключва. Неговата работа е снабдена със специални сензори и превключватели.

Трябва да се отбележи, че RCD на принципа на работа прилича на автомати, но технически това не е така. Той улавя дори малки колебания в тока, които автоматиците не могат да анализират.

Днес подобни механизми не винаги осигуряват оптимално ниво на сигурност, така че бойлерът трябва да бъде оборудван и с допълнителна основа. RCDs не трябва да се бърка с diphavtomate, тъй като те са два различни дизайна. Първият механизъм е в състояние да улови само тока на утечка, а вторият е по-универсален: difavtomat също реагира на краткокъсо съединение, претоварване и други подобни проблеми, докато "изхвърляте" електричеството.

Причини за прекъсване

Технически защитните системи не могат да се използват. Въпреки това, за бойлерите те са задължителни атрибути. Това се дължи на факта, че конструкциите са направени от метал, а самите води провеждат добре електричество. Използването на бойлери без защитни системи е неприемливо, тъй като може да се превърне в заплаха за човешкия живот.

RCD е деактивиран поради няколко основни причини:

 • Повреда на изолацията на нагревателя. Той предпазва цялата система от преминаването на тока. Всеки потребител може спокойно да мие ръцете си, без да се страхува от поражение от електричество. Въпреки това, при стари или нискокачествени модели на бойлери този елемент може да се повреди. Човек може да провери такива явления само с помощта на специални устройства.
 • Ток на утечка. Много често UZO удари, ако кабелът вътре в котела е повреден или самият кабел на захранването. Трябва да обърнете внимание на факта, че това може да се случи в почти всякакви жици. Много често самият кабел е повреден отвътре, след което се подава ток към металния корпус.За да намерите причината, често е необходимо да разглобявате нагревателя и да анализирате ситуацията.
 • Механизмът за изключване не работи. Това се случва много често с евтини продукти на неизвестни фирми. Те може просто да не се включат след няколко задействания.
 • Неправилно подреждане на РДП. Ако устройството е свързано на грешното място, то ще анализира погрешните токове. В случай на повреда на нагревателя, системата няма да предпази лице от текущо изтичане.

Как да изберем?

RCD са универсални механизми, които могат да се използват за включване и изключване на различни домакински уреди. Възможно е да се избере такъв механизъм за електрически бойлер, като се акцентира върху някои прости правила, които ще бъдат разгледани по-долу:

 • мощност UZO се избира на базата на подобен показател за домакински уред, който се предвижда да бъде използван. За котли с капацитет не повече от 2.3 kW, експертите препоръчват инсталиране на механизми, проектирани за 10 А. Ако тази цифра варира в диапазона от 5.5-8 kW, трябва да закупите RCD при 32-40 A. Ето защо е толкова важно да се обърне внимание не само на самия превключвател, но и на свързаното устройство.
 • Ток на утечка. Тази характеристика се изчислява въз основа на работния ток.Често при 1 A се взема предвид 0,4 mA. Ако RCD се инсталира на отдалечено разстояние, препоръчително е да добавите още 10 μA на метър кабел. Намаляването на тази стойност е лесно, ако инсталирате устройството директно пред бойлера.
 • Метод на монтаж. На пазара има няколко опции за предпазни устройства. Най-често срещаните са RCD, които могат да бъдат монтирани на DIN шина. Алтернативно - отделни единици, които ви позволяват да ги свържете директно към изхода.

Трябва да се отбележи, че много съвременни производители на бойлери внасят подобно оборудване в оборудването си.

Елементите могат да бъдат поставени на незабележимо място - в калъфа или вътре в мрежовия кабел, затова е препоръчително да изясните тази характеристика, преди да купите котел. Предимството на тази система е, че производителят точно изчислява всички характеристики на RCD под нагревателя с определена мощност.

видове

RCD не са сложни, но могат да бъдат класифицирани според няколко критерия. Устройствата са разделени на следните типове (в зависимост от типа текущ теч):

 • Клас А. Използва се за редуване или пулсиране на електрически токове.
 • Клас AU. Тези устройства са предназначени само за работа с променлив ток. Те са един от най-евтините и прости модели, използвани в много апартаменти.
 • Клас Б. Универсални устройства за промишлена употреба. Те могат да се използват не само за редуване, но и за директен или ректифициран ток.
 • Понякога производителите добавят етикетиране на продуктите буква S, което показва, че устройството се изключва само след определен период от време. Няма нужда тези системи да се използват с бойлери в ежедневието, така че те са много редки тук.
 • Клас Г. Тези RCDs са подобни на S, но тяхното време на задържане е много по-малко.

В зависимост от метода на прекъсване на веригата, RCD може да бъде разделен на следните групи:

 • Електронно. Те са сравнително евтини устройства, които се използват в прости системи. Експертите не препоръчват инсталирането им, тъй като те се захранват от електрическата мрежа. Ако потребителят повреди неутралния проводник, устройството просто ще се провали. Друг недостатък е относително дългият период на реакция.
 • Електромеханична. Превключватели от този тип не се захранват от външни електрически източници, затова те са по-надеждни и с по-високо качество. Единственият недостатък на такива устройства може да се счита само за тяхната завишена цена.

връзка

Получавайте надеждна защита срещу течове, като използвате RCD. Трябва обаче да свържете правилно устройството към главната мрежа. Извършвайки такива операции, трябва да следвате няколко прости правила:

 • RCD трябва да бъде свързан директно пред самия котел. Пред него са монтирани автоматична машина от отделна линия, а след това брояч и обща входна автоматика за цялата къща. Ако електрическата линия се използва само за конкретен бойлер, тогава е разрешен редът за подреждане на РКВ и автоматика. Въпреки това е желателно да се придържаме към първата схема.
 • Не е желателно да поставяте допълнителни гнезда между превключвателя и котела или да свързвате други домакински уреди. Експертите препоръчват отделни линии за нагреватели. RCD тук трябва само да контролира котела.
 • Не забравяйте да допълвате къщата с общ RCD, който ще следи цялата мрежа.В случай на неизправност на устройството, системата ще се изключи с друго устройство.

Технически свържете RCD не е трудно. В случая на всяко устройство има входни и изходни терминали. Те свързват нулевите и фазовите проводници (използвайки специални клипове). При изхода се използват и проводници, които преминават директно към котела или към друг нагревател.

Една от грешките е използването на само една машина или RCD. Трябва да се разбере, че тези устройства се допълват взаимно, тъй като те са отговорни за различни заплахи. Те трябва да се използват по двойки.

UZO за бойлер позволява да се осигури оптимално ниво на безопасност на работата му. Ако е необходимо да се получи висококачествена и надеждна система, проектирането на електрически вериги и инсталирането на всички защитни устройства трябва да се вярват само на професионалисти.

Ще научите по-полезна информация за RCD за бойлера в следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня