Избор и монтаж на капачки на тухлени стълбове

Колоните от камък или тухла изпълняват функцията за разделяне на подпората между секциите на оградата. В края на строителните работи на тях се монтират капачки, които дават на конструкцията естетичен цялостен вид и го предпазват от вредните ефекти на външната среда. Разнообразие от материали, от които са направени структурите от горната част, ви позволяват да ги вземете до всяка ограда, като се има предвид стилът и структурата на конструкцията.

функции

Капаните на опорите за фехтовка носят защитни и декоративни функции. Ако те не са инсталирани, тогава следните процеси ще настъпят при действието на околната среда с тухлена зидария:

 • въздействието на влагата върху тухла води до нейното унищожаване, то започва да се разпада;
 • разтворът постепенно се измива;
 • директният удар от валежи в горната част на незащитената зидария може да промени цвета и да деформира структурата;
 • кухи стълбове са особено засегнати, те се запушват с кал и вода;
 • през зимата водата замръзва, разширява и причинява напукване на строителния материал или пълното му унищожаване.

Полюсите, които не са защитени от капачки, няма да продължат дълго и ще се нуждаят от постоянна ремонт.

Подложките имат всички необходими технически характеристики и решават следните задачи:

 • те са херметически поставени на полюсите, предпазвайки ги от външно влияние;
 • силата на покриващия материал прави издръжливостта на снасяне, удължавайки сроковете на неговото действие;
 • незабележимите и надеждни закопчалки не развалят външния вид на капачките;
 • наклонът и каналите на конструкцията предпазват тунелните колони от валежи;
  • материалът за облицовки е избран да бъде устойчив на корозия и физическо натоварване;
  • оградата получава безупречен вид;
  • голям избор от материали и конфигурации за подслон под всяка ограда;
  • капачките са декоративно натоварване, могат да бъдат декорирани по искане на собственика или използвани като място за допълнително осветление.

  видове

  Ограждащите капачки са разнообразни, могат да бъдат класифицирани според методите на производство, конфигурация и материала, от който са направени.

  Формулярът е избран в зависимост от стила на оградата и предпочитанията на собственика. Тя може да бъде куполообразна, с четири склонове, конични, под формата на пирамида или източна пагода.

  Капаните произвеждат различни конфигурации, но коничните и триъгълни форми се считат за по-рационални, което позволява на валежите да текат надолу без спиране.

  Понякога те са украсени с кула, лампа, скулптурни фигури. Всички тези елементи трябва да бъдат изработени от устойчиви материали, които могат да издържат на атмосферни влияния.

  Състоящият се дизайн се състои от горна и долна част. Закопчаването е дъното на капачката (полата), по-скоро плътно имплантирано върху полюса и става почти невидимо под горната част. Самата капачка е запечатана, има привлекателен външен вид, дизайн от долните краища с наклони и канали за отстраняване на влагата.

  Ако подложката е направена от осветителни елементи, в най-високата й точка е направена платформа за декоративна улична лампа.Капачката може да бъде украсена с всякаква външна декорация, която отговаря на плана на дизайнера или собственика. Корицата на стълбовете изглежда добре, безупречно и без декор.

  Технически, капачките се правят по различни начини - чрез леене, щамповане, могат да бъдат направени чрез заваряване, огъване по различни начини или създаване на фалшиви продукти.

  По-разнообразна облицовка на състава на материала, от който са направени.

  метал

  Някои собственици правят свои собствени капачки от калай. Капачките, произведени с участието на коване, изглеждат грандиозни. Промишлеността произвежда дюзи от неръждаема стомана, мед, месинг, поцинкована. За да се избегне корозията, полимерните покрития се нанасят върху капачки, може да бъде пластизол или полиестер. Продуктите от мед и месинг могат да продължат повече от един век без замяна.

  Металните плочи правят фигура, те се превръщат във вид на декорация на оградата.

  Те трябва да бъдат периодично преглеждани и третирани със специални формулировки, като се избягва зацапване и корозия, а грижите са същите като при работа с професионални листове.

  Лентата често е лека, тъй като тези продукти не бива да се монтират в райони със силни ветрове.Необходимо е да се вземат под внимание звуците, които металът прави от удари от дъждовни капки или градушка, а не от прозорците на жилищна сграда.

  бетон

  Те тежат до 20 килограма, дори силен вятър няма да ги изгори, но постоянното им въздействие върху бетона ще има негативен ефект във времето, това трябва да се има предвид при инсталирането на такива продукти на ветровито места. Бетоновите подложки са от всякакъв вид и са добре запечатани с хоросан. Те са инсталирани на тухлени стълбове, ако оградата е направена от камък, бетон или тухла. Подобни капачки за други видове огради не са подходящи.

  Бетонните тампони изпълняват цвят, което повтаря сянката на тухлена стълба или се доставя с нея в противовес. Този продукт изглежда надежден, представителен и ако е с високо качество, то е. Нестандартни бетонни капачки, по мнение на собствениците, след една година придобиват формата на безформена бучка.

  камък

  Продуктите идват от естествен и изкуствен камък. Природният камък изглежда страхотно, има специална сила и издръжливост, но тежи много и е скъп за собственика. Продуктът от изкуственото производство е много по-евтин, не може да се конкурира с естествен камък в качеството, но ще осигури солиден, величествен поглед към структурата.

  керамичен

  Това е красива мозайка тип облицовки, тя изглежда елегантна и скъпа. Това наистина е доста. Дръжката с такъв материал трябва да бъде внимателна, поради крехката структура.

  Полимер-пясък (композитен)

  Последното развитие, което вече е оценено и избрано от потребителите за неговата издръжливост, достъпност и безупречен външен вид. Марка от пясък, полимери и различни модификатори. Те имат широка гама от цветове, имитират естествен камък, плочки, са прозрачни, за да установят вътрешно осветление.

  С композитен материал е възможно не само да се покрият колоните, но и самата ограда от тухли.

  Пластмасови (PVC)

  Евтин лек материал, не е издръжлив. Използва се за временна защита на стълбовете.

  дървен

  Такива капачки се правят лесно с вашите ръце, те са добре съобразени с пейзажа на градината. Може да има различни форми, до скулптурни. Те отговарят на специалните стилове и идеи на дизайнера.

  Това е най-краткотрайният материал, който изисква специална импрегнация и постоянна грижа.

  битум

  Създаден от меки плочки. За образуване на капачки подходящо подрязване на строителния материал след покриване.Хидроизолаторът е течна гума.

  стъклопласт

  Благодарение на иновативното производство, се появиха красиви, леки и издръжливи капачки, които могат да издържат на температурните колебания от минус четиридесет до плюс деветдесет градуса. Плътността на продукта осигурява съдържанието на поликарбонат с акрилово и кварцово стъкло. Те не могат да бъдат надраскани и лесни за монтиране.

  Осветената облицовка има фантастично красив изглед.

  Как да изберем?

  Когато избирате продукт, трябва да имате минимална представа за него. Корпусът на стълбовете се състои от две части: отдолу е планината, която държи покриващия елемент върху повърхността на зидарията, горната защитава конструкцията от агресивните проявления на външната среда и в същото време я украсява.

  Основните критерии за избор са размерът (той трябва да се вписва перфектно) и съвместимостта на материала, стила, обема с опорния стълб и самата ограда.

  Съвместимостта на капачките зависи от много фактори, свързани с голямо разнообразие от области. Но преди всичко е необходимо да ги комбинираме с елементите, за които са закупени.

  • Бетонна настилка, поради голямата тежест, подходяща само за стълбове и огради от тухли, изкуствени и естествени камъни, както и бетонни огради. Те не могат да бъдат комбинирани с метални и дървени подпори.
  • Метални капачки, благодарение на кухата форма, използвана в случаите, когато е необходимо да се държи осветлението Те се комбинират с метални разстояния. Но с голям метал е подходящ за зидария и други видове стълбове.
  • Каменна облицовка комбинирани с тухлена основа, но по-хармонично ще изглеждат с камък, например, бяла мраморна колона завършва своето изображение с идеално покритие от същия материал.
  • Дървени капачки добре се смесва с тухлената основа, но дървото трябва да присъства и в самата платна на оградата.
  • Същото важи и за фалшиви продукти, тухлени стълбове, които имат такива капачки, трябва да повтарят елементите на коване, ако не и в самата ограда, то най-малкото в украсата на вратите или портата.

  Когато купувате шапки, в допълнение към размера и съвместимостта, трябва да обърнете внимание и на други критерии:

  • първо, проверете придружаващите документи, сертификата за качество, гаранционните услуги на стоките;
  • трябва да се уверите, че размерът на покритието е подходящ за поддръжка, в противен случай ще трябва да потърсите друг тип капачки или да ги поръчате отделно от производителя по размер;
  • трябва да се провери симетрията на ъглите, елементите не трябва да бъдат изкривени;
  • долната част на капачката се вижда за стягане, а нейните дефекти допълнително ще доведат до унищожаване на стълба;
  • стръмните надвеси трябва да бъдат достатъчни, за да защитят подпората от валежите;
  • продуктите трябва внимателно да се вземат под внимание, за да се отстранят драскотините, стружките, вдлъбнатините и други дефекти;
  • опаковката е винаги подозрителна;
  • Преди да купите, проверете пълното оборудване на стоките.

  Цветът и дизайнът на капачките се избират според стила на оградата или вкуса на собственика.

  Как да направя?

  Много занаятчии предпочитат да правят шапки сами. Материалите за тази употреба са разнообразни.

  От метал

  Най-често се избира за домашен галваничен метал. Те работят с машина за огъване на листа, формата е подравнена с ъглите, крепежните елементи са изработени от нитове. Под шарката за фиксиране на лентата за калай, за да създадете пола. Продуктът е боядисан в цвят, в хармония с оградата.

  Ако нямате уменията на тенекера, е по-добре да направите препарата на хартия. Който е запознат с ковача, може да украси капачката с ковани елементи.

  От мек покрив

  Когато покривните работи са завършени, не трябва да изхвърляте останките от меки керемиди. Тя може да се използва за създаване на наслагвания върху колоните за поддръжка. В тази работа, освен плочките, ще ви трябват ъгли, с помощта на които те образуват капачка, която наподобява покрива на сграда. Този елемент на оградата поддържа стилизиране на къщата.

  Извън плочки за работа на открито

  Можете да използвате материал за облицовка или настилка. Добре е, ако плочката съвпада с други строителни елементи на къща или парцел, например има павирани градински пътеки или има барбекю. Тя може да има цвят в мача с покрива, оградата или вградения.

  Такива покрития са плоски, лесно се фиксират с цимент или лепило за плочки.

  Извън бетон

  Форми от необходимата конфигурация се приготвят от калай или профилни листове, с помощта на които ще бъдат излят продуктите. За производството на хоросан, циментът се смесва с пясък и пластификатори, за усилване се добавят трошени влакна.Всички сухи съставки се смесват добре, след това се въвежда вода и се смесва. Получената смес се излива в готови форми, покрива се с целофан и се оставя да изсъхне напълно.

  От дърво

  Желаната форма е направена от дърво с помощта на трион и мозайката. Добре полиран продукт е импрегниран с противогъбични средства, покрити с боя или лак.

  Майсторите с помощта на дърворезба постигат страхотни резултати - техните шапки придобиват невероятни геометрични форми или скулптурни образи.

  Как да инсталирам?

  Ogolovniki направени от различни материали, така че инсталацията за тях няма да бъде същата.

  Монтаж на бетонни и керамични изделия:

  • повърхността на колоната е добре почистена;
  • за надеждна адхезия, трябва да се обработва с грунд, след това с хидроизолационна смес;
  • нанесете върху повърхността лепило или бетон;
  • инсталирайте капачка;
  • проверете инсталацията във вертикално и хоризонтално положение;
  • фиксирайте шева с хидроизолационна смес;
  • оставете да изсъхне за няколко дни.

     Монтаж на метални капачки:

     1. поставяйте маркировки върху пръта и пробийте отвори за крепежни елементи;
     2. поставете долната част на капачката върху залепената повърхност на носача и я фиксирайте с отвертка (ако конструкцията е отделна);
     3. върху полата се монтира горната част на главата.

     Капаните са важен елемент на носещите стълбове, без тях структурата изглежда незавършена, няма привлекателен външен вид и е обект на постепенно унищожаване.

     Как да направите шапки на тухлени стълбове със собствените си ръце, вижте следващото видео.

     Коментари
      автор
     Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

     Входно антре

     Всекидневна

     спалня