Характеристики и основни характеристики на порести тухли

 Характеристики и основни характеристики на порести тухли

Порестата (пореста) тухла е кухи керамични блокове, широко използвани в частни и търговски сгради. Този материал се изработва с термичен метод.

Крайният продукт има висока якост и добри изолационни свойства. Използването му позволява да се намали мощността на основата, да се ускори темпото на конструиране и да се намали рискът от структурно свиване.

Какво е и какво е необходимо?

Порести тухли са строителни материали, направени от пясъчна смес, глина и специализирани добавки,подложени на бързо изгаряне (това включва дървени стърготини или торф).

Производственият процес включва няколко основни стъпки.

 • подготвителен, На този етап глината и пясъчната маса се почистват, както и тяхното смилане, като се използва специално оборудване в еднакво състояние. Освен това към суровините се добавят специални добавки за бързо освобождаване. Качеството на подготовката на суровините до голяма степен определя техническите характеристики на крайния продукт.
 • натискане, Приготвената маса се подлага на налягане под вакуумни преси. В резултат на този ефект продуктите с определени размери се получават на изхода.
 • сушене, Материалите се изпращат в сушилните камери, за да се отстрани излишната влага от тях.
 • стрелба, Изработва се в специалното оборудване на пещта. В пещта, слама, чипс, стърготини или торф изгарят (в зависимост от използваните суровини) и на тяхно място се образуват микроскопични херметични въздушни кухини.

По време на топлинната обработка на блоковете органичният материал бързо изгаря, което води до малки тесни пори в блоковете.Благодарение на добрите си технически характеристики и производителност, порьозните блокове се използват широко за изграждането на различни съоръжения.

Те се използват в строителството:

 • жилищни сгради;
 • обществени сгради, чиято височина не надвишава 24 метра.

Порьозните тухли могат да издържат натоварване от поне 150 кг на квадратен сантиметър. Поради тази особеност материалът се използва при изграждането на вътрешни прегради и носещи конструкции.

Предимства и недостатъци

Порестият керамичен блок има множество предимства, които определят високото търсене на такива продукти.

Основните предимства на порьозните тухли включват няколко фактора.

 • Материал с висока якост.
 • Малка маса. Благодарение на минималното тегло, натоварването на основата на сградата е значително намалено, поради което не е необходимо да се подрежда мощна фундаментна основа.
 • Възможност за избор на оптимален размер за всякакви строителни мащаби. Производителите произвеждат керамични блокове със следните размери: 250x120x140, 250x380x219, 510x250x219 и 380x250x219 mm.
 • Екологичност.Този вид блокове е направен от естествени суровини, така че да не изпускат токсични вещества по време на работа.
 • Отлична топло и звукоизолация.
 • Устойчивост на отрицателни външни влияния. Порести тухлени сгради "не се страхуват" от валежите. Освен това те издържат на същия брой размразяващи и замразяващи цикли като обикновените тухли.
 • Добри санитарни и хигиенни показатели. На обекти, издигащи се от порести блокове, не се образуват мухъл и гъбички.
 • Наличието на система на езика и браздата върху страничните части на тухлите, осигуряващи надеждното им свързване без използване на циментов разтвор.
 • Пожароустойчивост Пореста тухла не само не поддържа процеса на изгаряне, но също така е в състояние да издържи на въздействието на пламъка в продължение на няколко часа.

Въпреки факта, че порьозните блокове имат многобройни предимства, някои строители отказват да ги използват при строителството на граждански или промишлени съоръжения. Често те са отблъснати от доста високата цена на този материал, поради което потребителите решават да купуват бюджетни продукти.

Ключови функции

Пореста тухла има добри технически параметри и ефективност.

Помислете за основните в примера на двоен блок с размер 510 мм:

 • плътност 800 g / m³;
 • марка за якост M-75;
 • топлопроводимост 0.17 W / m ° C;
 • устойчивост на замръзване до 100 цикъла на замразяване и размразяване;
 • пропускливост на парите до 0.14 mg / (mch-Pa);
 • водопоглъщане до 6%;
 • звукова изолация 51 dB (отговаря на изискванията на SNiP 23-03-2003);
 • устойчивост на огън до 10 часа.

Техническите характеристики на порести блокове напълно съответстват на всички стандарти и нормативни документи, приети в строителната индустрия. За да закупите качествени продукти с посочените параметри, трябва да поискате от продавача да предостави сертификати за стоките или паспорта на производителя за този материал, преди да го закупите.

Размери на блока

Съвременните производители произвеждат порьозни керамични блокове в няколко стандартни размера. Те са предназначени за изграждане на обекти с различни индикатори за дебелината на стените.

Ако възнамерявате да изградите еднопластова структура, най-често изберете тухла 410 и 510 мм. Трябва да се отбележи, че за тази дебелина на стената не се изисква изолация.

При конструкции с два и три слоя, камъните с размери 380, 300 и 250 мм ще бъдат оптимални. Такива стени ще изискват изолация и външно облицоване.

В допълнение към стандартния размер на тухлите, производителите се занимават с освобождаването на допълнителни порести камъни. Често те се правят под формата на половинки блокове.

Допълнителни строителни материали се използват за полагане на ъгли и могат да се използват и за по-удобно свързване на съседните повърхности на външните и вътрешните стени.

Разлики от кухи продукти

Керамичните порьозни блокове са визуално много подобни на кухи тухли. Тези два материала обаче имат значителни разлики. Кухите материали са с кухини или кухини. Тези отвори могат да имат различна форма: овална, кръгла, квадратна или правоъгълна. Поради такива въздушни образувания, тухлите имат по-малка здравина от порестия материал.

Кухи продукти се използват само за изграждането на:

 • леки външни стени;
 • окачени стени;
 • запълване на скелетите на предмети за различни цели.

Порести тухли, за разлика от кухи тухли, имат много малки кухини - пори.В сравнение с кухи продукти, порьозните материали имат по-малка плътност и по-голям коефициент на топлопроводимост.

Отзиви

Строителите предпочитат пореста тухла поради своята отлична здравина, ниска топлопроводимост и екологична чистота.

Според потребителите, структурите на този материал са трайни и трайни. Освен това, тези единици на практика не водят до топлина, поради което благоприятният микроклимат на човек се създава на закрито, независимо от външните температурни условия.

При конструирането на конструкции от порести блокове се изключва появата на студени мостове. Благодарение на тази функция не е необходимо да се наемат строителни екипажи, които да запечатват външните шевове на обекта. Според потребителите, поради използването на порести керамични блокове, може да се надяваме за добра звукоизолация. Тази функция е най-важна за жилищни сгради, разположени в оживени райони на града.

Другите предимства на купувачите на строителни материали включват:

 • лекота на тухли;
 • бързо полагане;
 • пожароустойчивост;
 • устойчивост на плесени.

Той има този материал и някои недостатъци. Според потребителите използването на пореста тухла има своите недостатъци.

 • Необходимостта от защита на външните стени на сградните конструкции от влага. Пренебрегването на тази препоръка ще доведе до голямо поглъщане на влагата на блоковете и до тяхното преждевременно разрушаване. Изправянето на структурата ще доведе до допълнителни финансови разходи.
 • Често наличието на кухина или въздушни кухини води до затруднения при пробиване на дупки.
 • Крехкостта на материала. При невнимателно транспортиране на продукти или при невнимателно натоварване и разтоварване на много скрап.
 • Трудно рязане на продукти поради наличието на кухини в материала.
 • Ограничения на броя на етажите. В жилищното строителство порести тухли се използват само за изграждане на къщи до 9 етажа.
 • Високата цена на продуктите. Според купувачите, които са наблюдавали цените на строителните материали, цените на порьозните блокове са 2-3 пъти по-високи, отколкото при другите видове тухли.

Последният недостатък се счита за условен. Според твърденията на опитни строители, използвайки порести блокове, е възможно да се ускори процесът на изграждане на конструкции,с изключение на количеството на използвания материал (други видове тухли ще се нуждаят повече, поради по-малкия им размер). Освен това не е необходимо да се изолират сгради, спестявайки пари за топлоизолационни материали и изолационни работи.

Пореста тухла - най-добрата алтернатива на кухи или обикновени обикновени изкуствени камъни, както и газобетон блокове.

Техните технически характеристики в много отношения надвишават параметрите на традиционните керамични строителни материали. Това е "дишащ" продукт, който ще осигури охлаждане през летните горещини и ще запази топлината през зимните студове.

За информация как да поставите пореста тухла със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня