Размери на облицовъчни тухли

Основните материали, използвани в строителството за стените на сгради, често не са естетически и грозни. За подобряване на външния вид на такива структури често извършват довършителни работи, които се използват за облицоване тухла. Тя може да бъде както стандартна, така и нестандартна (но въпреки това одобрена от GOST). Какви видове облицовъчни тухли съществуват днес, ще кажем в тази статия.

Дестинация и видове

Облицовката на сгради с тухли не само подобрява външния им вид, но също така създава допълнителна защита от неблагоприятните въздействия на външната среда и също така увеличава здравината на издигнатите стени.

Класификацията на тухли се извършва в съответствие с няколко основни характеристики:

 1. върху производствената технология - корозирала и куха;
 2. по метода на производство - с помощта на специално оборудване или ръчно;
 3. по вид на повърхността - гладка, груба (тъпа);
 4. при завършване;
 5. по цвят - червено, бяло, жълто и др .;
 6. върху производствен материал - силикатни, хиперпресовани (бетонни), клинкер, керамични;
 7. според метода на охлаждане - керамика (чрез изпичане на пещ), неизгоряла.

Кухи тухли, в допълнение към лекото тегло, в сравнение с пълното тяло, също запазват топлината по-добре (средно с 10-15%).

Керамични тухли, произведени чрез високотемпературно изпичане приготвена и оформена смес, състояща се от ниска топима червена глина с различни добавки, коригиращи термопластичността. Тези допълнителни елементи включват кварцов пясък, дървени стърготини, пепел, прах от въглища и др.

Основната разлика между конвенционалните и облицовъчните тухли е по-точната подготовка на всички съставки преди образуването на самия продукт. Това помага да се намали вероятността от пукнатини и появата на непризнати елементи, които могат да омаловажат външния вид на продукта.

Крайният продукт има много висока устойчивост на влага, издръжливост и способност за задържане на топлина. Керамичните облицовъчни тухли се произвеждат в голямо разнообразие от цветове и текстури, което се постига чрез добавяне на минерални багрила като хромен оксид, смляно желязо и манганова руда и други компоненти към тухлената смес.

Клинкерът тухла в няколко параметъра е подобен на керамика, но се различава в състава на суровините и режимите на изпичане. За да се създаде клинкер вземе средно и огнеупорна глина, следователно, топлинна обработка изисква по-високи температури.

Логическият резултат от това е, че тунелът от клинкер надвишава керамиката по отношение на устойчивост на влага и издръжливост. Но той е по-лош от него в опазването на топлината. Това минус се равнява на факта, че клинкер има способността ефективно да устои на опустошенията на студа.

В цвят и текстура този тип облицовъчни тухли е на равна нога с керамика.

Хидропресованата или бетонната тухла е направена от смес от цимент, гранитогрес и вода. Този тип облицовка не е подложена на изпичане, тухлите се образуват просто от сместа, а процесът на втвърдяване протича естествено.

В областта на силата, хипер-пресовани тухли не се "свиват" преди клинкери, те са много устойчиви на различни външни влияния. Отличен външен вид е осигурен с богата цветова гама от готови продукти.

Силикатните облицовъчни тухли са изработени от смес от силикатен пясък и гасена вар. Този продукт също не претърпява топлинна обработка чрез изпичане. Ускорете процеса на втвърдяване на тухната маса, използвайки автоклав - инсталация, осигуряваща високо налягане и температура.

Понастоящем популярността на силикатните тухли е намаляла драматично поради лоша гама от цветове. Що се отнася до техническите показатели, те са на правилното ниво. Силикатните тухли поемат по-добре влагата, но са по-устойчиви на процесите на редовно овлажняване, замразяване и размразяване.

Разнообразната текстура на повърхността на облицовъчните тухли се прави главно чрез прилагане на скици върху все още закалената маса преди изпичането в пещта

В допълнение към този метод се използват и следните методи за повърхностно декориране.

 • Gunning. Минералните стърготини се полагат върху ръбовете на тухлите.
 • Engobing. Повърхността на продукта е покрита със специален състав, който под влияние на повишена температура се превръща в гланцов филм.
 • Остъкляване. В много отношения той е подобен на метода на ангажиране, единствената разлика е в дебелината и дълготрайността на получения филм, тъй като тук тези цифри са по-големи.

Размери на продукта

Тухлите за фурнир произвеждат различни размери.

Маси за оразмеряване на тухли

Тип облицовъчна тухла

Размери, mm

Тегло, кг

керамичен

кух

250 х 120 х 65

2,3; 2,6 – 2,7

корпулентен

250 х 120 х 65

3,6 – 3,7

евро (празно)

250 х 85 х 65

2,1 – 2,2

керамичен сгъстен

кух

250 х 120 х 88

3,2; 3,6 – 3,7

евро (празно)

250 х 85 х 88

3,0 – 3,1

Klinker

корпулентен

250 х 120 х 65

4,2

кух

250 х 90 х 65

2,2

кух

250 х 60 х 65

1,7

клинкер дълго

кух

528 х 108 х 37

3,75

непропитен гладък бетон

корпулентен

250 х 120 х 65

4,2

корпулентен

250 х 60 х 65

2,0

корпулентен

250 х 90 х 65

4,0

гладка гладка, сгъстена без изгаряне

корпулентен

250 х 120 х 88

6,0

ръчно изработена керамика

корпулентен

188 х 88 х 63

1,9

 • Standard. Стандартните размери на тухлите за облицовки са 250х120х65 мм. Разликите при производството на продуктите се срещат само с дебелина. Това не важи за ръчно изработени продукти.
 • Single. Дебелината на този тип тухли е 65 мм.
 • Един и половина. Индексът на дебелината за този тип е 88 мм, а при двойно - 138 мм.
 • Декоративни. Референтните размери на декоративни тухли могат да бъдат такива - 250x120x65 mm, 250x90x65 mm и 250x60x65 mm.
 • Евро. Европейските производители имат леко различни стандарти за размера на тухлите за облицовка: за керамичен продукт - 250x85x65 mm, за сгъстен тип - 250x85x88 mm.

Параметри на продукта в зависимост от цвета

Най-разпространените нюанси на облицовъчни тухли - червени, жълти, бели.

Съставът на суровините за червените тухли е желязо, като се изгаря при температура около 1000 градуса. В резултат на това строителният материал получава висока якост, издръжливост и надеждност при употреба. Използва се за полагане на основи, стени, печки и камини.

Пясък и вар са основните компоненти на суровините за производството на бял строителен материал. Естетично атрактивен, устойчив на замръзване и влага устойчив материал не се влияе от температурни шокове. Изграждат къщи, павилиони, огради и др.

Жълтата тухла е направена от глина с добавяне на цимент и / или варовиков оксид. Основните предимства са добри топлоизолационни свойства и малкицената.

Как да изберем облицовъчна тухла, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня