Колко тежи силикатната тухла?

Първите силикатни тухли се появиха в края на XIX век. Германия се счита за родното място на строителния материал, въпреки че в много други страни са проведени експерименти с производството на подобни тухли.

Нашата статия е посветена на сортовете силикатна тухла и нейната маса.

Сортове и техните параметри

Евтиният висококачествен строителен материал се състои главно от кварцов пясък (около 90%), вар (малко по-малко от 10%) и малко количество добавки. Производствен метод - автоклав. Оригиналните компоненти се смесват, пресоват и се подлагат на обработка с водна пара при температура от 200 градуса.

Има няколко типа силикатни тухли. По дизайнерски характеристики те са разделени на:

 • плътен;
 • кухи, кухини могат да бъдат както през, така и през непропускливост (празнотата може да бъде до 45%).

По предназначение:

 • Частен (използван за изграждане на зидария);
 • облицовка (е завършен строителен материал).

Външен вид:

 • небоядисана;
 • цвят.

По размери:

 • двойно;
 • един и половина;
 • единично.

Дължината и широчината на всички тухли са еднакви. Параметрите се спазват стриктно, както е установено със специален държавен стандарт (GOST 530-2012). Първият параметър (дължина) съответства на 250 мм, а вторият (ширина) е 120 мм. Само засегната е височината на силикатите.

По размер можете да определите типа тухли. Така че единичните параметри са 250x120x65 mm, един и половина - 250x120x88 mm и двойни - 250x120x138 mm.

Тухлите са боядисани чрез добавяне на пигменти в производствения процес. С течение на времето цветът практически не се променя, тъй като боите са устойчиви на външната среда. Цветни тухли (те могат да бъдат розови, жълти, червени или сини) се използват за облицовъчни работи.

Разлика между специфичното и обемното тегло

Разграничение между обема и специфичното тегло на тухли. Теглото в насипно състояние зависи от конструктивните особености на строителния материал.От голямо значение за тази ценност са пукнатините в тялото на камъка, както и неговата плътност. За да се определи обемното тегло на масата тухла в килограми трябва да се раздели на обем в кубични метри.

Най-малкият индикатор за обемното тегло е обърнат към продукти с празнини. Предполагаемата стойност за такива тухли е едва 1,200 кг за един куб. М за двойни и 1,400 кг за един и половина продукти. От 1300 до 1640 кг на куб падне върху работните блокове с кухини.

Универсалните твърди тухли имат най-голям показател за насипна плътност. Кубът от строителни материали тежи 1900 кг. На куб от една и половина пълни тухли има 1700 кг Обемно тегло се включва при изчисляването на товарната зидария на основата. Стойността се получава чрез умножаване на специфичното тегло от обема на зидарията.

Качеството се влияе от качеството на суровините и порьозността. За да се определи тази стойност, обемът на всички кухини се изважда от общия обем тухла. Тогава масата на камъка трябва да бъде разделена на "чист" обем. Нормалната стойност на специфичното тегло е в диапазона от 2000 до 2400 килограма на кубичен метър. Намаляването на процента ще покаже нискокачествен материал.

Методи за изчисляване на теглото и техните характеристики

Силикатни тухли често се използват в строителството на жилищни сгради и технически съоръжения. Капиталовото строителство няма да продължи дълго, ако не спазвате техническите изисквания. Основното условие за издръжливостта на всяка сграда е правилното съотношение на избраната основа (фундамент) и натоварването върху нея. Ето защо, на етап проектиране е необходимо да се определи теглото на силикатната тухла.

Поради разнообразието от видове силикатни тухли, трябва да решите желания вид зидария, наличието или отсъствието на лицев слой. Стените най-често се издигат от бели тухли. За разлика от един, един и половина значително ускорява процеса на строителство. Масата на стандартен един и половина копия без отвори средно съответства на 4,9-5 кг. Тъй като влагата се увеличава, теглото се увеличава.

При извършване на изчисления на структурата на сградата не е достатъчно да се знае колко тежи една част. единични, двойни или един и половина тухли. По правило се използва друг индикатор - куб. Важно е да се определи теглото на зидарията в кубични метри.

Изчислявайки необходимата стойност, не забравяйте да доведете резултатите до една единица за измерване.Размерите на стандартните тухли са дадени в милиметри, като обемът обикновено се изчислява в кубични метри. За да извършите изчисленията, дължината, ширината и височината на един блок трябва да бъдат преобразувани в метри.

Доставката на строителни материали на клиента се извършва в пакети, инсталирани на палет. Броят на тухлите на малка дървена палет е винаги еднакъв. Например единични единици в опаковка от 280 броя. Като се има предвид, че теглото на 1 бр. е 3.7 кг, се оказва, че в един пакет 1036 кг.

Чрез прости изчисления можете да определите броя на различните видове тухли в един куб, както и теглото им.

Въз основа на резултатите можете да намерите броя на необходимите пакети.

Пример за броене

Теглото на една тухла може да се получи чрез умножаване на нейния обем със специфичната плътност. Специфична плътност - референтна стойност, определена от стандарта. Вярно е, че това правило се прилага само за пълноцветни копия. Кухините и каналите намаляват теглото на тухлите. Колкото повече кухини, толкова по-малко строителни материали тежат.

Помислете за пример за изчисляване на теглото на една стандартна пълна силикатна тухла за всеки от типовете си. Базовите данни са размери и плътност.Вторият индикатор остава непроменен за всички опции. Тя варира в диапазона от 1,8-1,95 g / cm3. За изчисленията ние вземаме минималната плътност от 1,8 грама на кубичен сантиметър.

Изчисленията изискват да определите обема на едно парче тухла. В този случай общите размери трябва да се разглеждат в сантиметри:

 • 25x12x6.5 = 1950 cm3 (за единично);
 • 25x12x8.8 = 2640 cm3 (за един и половина);
 • 25x12x13.8 = 4140 cm3 (за двойна).

Теглото се получава чрез умножаване на получените обеми по плътност и превръщане на резултата в килограми чрез разделяне на 1000:

 • 1950 x 1,8 / 1000 = 3,510 кг;
 • 2640 х 1,8 / 1000 = 4,751 кг;
 • 4140 х 1,8 / 1000 = 7,453 кг.

За кухи тухли трябва да се обмислят обеми на празнини. Най-лесният начин да се определят параметрите на цилиндричните кухини. Поради факта, че слотовете са строго перпендикулярни на най-голямата равнина на тухлите, дължината на цилиндъра е известна. Тя е равна на височината на блока:

 • 6.5 см в единична;
 • 8,8 см в един и половина;
 • 13,8 см двойно.

От училищната учебна програма е известна формулата за областта на кръга: πр2. Числото π = 3.14. Остава да се измери диаметърът на отвора.

Да предположим, че диаметърът на проходния отвор е 40 мм, след което радиусът е половин - 20 мм. Вземете броя отвори, равни на 3 бр.В този случай обемът на тухлите ще намалее с обема на кухините. Обемът на всяка от кухините е: 6.5 (дължина на цилиндъра) х 3.14 (безразмерна константа π) x (2x2) (радиус на отвора в квадрата) = 81.64 cm3. Резултатът се утроява с броя на дупките. 81,64 х 3 = 244,92 cm3.

Обемът на един камък в кубични сантиметри: 25 x 12 x 6.5 = 1950 cm3. Премахвайки обема на кухините, получаваме първоначалния обем на тухла, за да определим теглото: 1950 - 244.92 = 1705.08 cm3. Специфичната плътност на кухи блокове е в рамките на 1.1-1.5 g / cm3. Умножаването на плътността чрез "чист" обем ще даде теглото на тухла. Например, вземаме максималната плътност, получаваме теглото: 1,5 x 1705,08 = 2557,62 g или 2,55 kg.

Познавайки принципа на изчисление, можете независимо да определите теглото на всяка силикатна тухла.

Всичко, което трябва да знаете за тухли от силициев диоксид - вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня