Vysola на зидария: защо да възникнат и как да се отървете от тях?

 Vysola на зидария: защо да възникнат и как да се отървете от тях?

Тухлени къщи са построени сериозно и от дълго време ревностни собственици. Тухла е екологичен и достатъчно скъп материал, така че искам той да изглежда приличен от много години. Повърхността на красивата тухлена зидария се опитва да остане отворена. Много често се появяват растящи петна от неравномерно белезникав цвят. Това е т.нар. Ефлоресценция. Те развалят външния вид на фасадата и са един вид катализатор за унищожаването на тухли.

Как да се справим с това явление, анализираме в статията.

Какво е това?

На тухла, през първите години след построяването на къщите, могат да се наблюдават бели площи, сякаш са разпръснати с тебешир.Така че под влияние на излишната влага и редица други причини върху повърхността на тухла са алкални елементи. Те изглеждат много грозни, придавайки на фасадата небрежен външен вид. но за да се справят с тях е необходимо не само да се подобри екстериора на сградата, Факт е, че след като се появи веднъж, ефлоресценциите непрекъснато се разрастват, заемайки все по-голяма площ. В допълнение, те влизат във вътрешността на тухла, което допринася за ранното му унищожение. следователно когато откриваме разцвет на тухла, борбата срещу тях трябва да започне незабавнодокато последиците се превърнат в необратими процеси.

Най-често настъпването на алкална плака води до нарушаване на основните строителни разпоредби от строителите. Също така, вредният ефект върху керамичните тухли се дължи на неправилно преброените конструктивни особености на къщата, които се отварят дори когато живеят в нея. Технологичното прекъсване обаче не е единственият проблем за собствениците на тухлени къщи. Формирането на изплуването допринася за самата структура на тухла, терена и климата, както и за редица други фактори, които ще бъдат разгледани по-подробно.

Причини за възникване на

Преди да започнете битката с досаден феномен, си струва да знаете причините за нея. От тях ще зависи от по-нататъшни стъпки за елиминиране на бялата плака. Причините за ефлоресценцията са разделени на независимо от човека, както и поради неговата дейност (по-специално, нарушаване на технологията за производство на тухли и процеса на полагане).

Следните фактори разглеждат основната причина за алкалната плака на фасадите.

  • Използването на нискокачествен разтвор за зидария с високо алкално съдържание, химически добавки и излишък от примеси води до влошаване на тухлите. С течение на времето той не само става бял. В по-дълбоките слоеве започват да се образуват скали, което води до постепенно унищожаване на материала под влиянието на допълнителен механичен стрес.
  • Строителни работи през зимата или дъждовно време, особено при използването на различни водоотблъскващи и антифриз добавки, които също оказват неблагоприятно влияние върху качеството на конструкцията.

Също така се случва, че излужването се случва поради несъответствие с технологията за производство на самия материал в завода. Например, ако вместо да изсъхне в специална фурна, тя просто се суши на въздух.Солите в едно или друго количество се съдържат в самия алуминий, който е един от основните компоненти при производството на тухли. Неговият излишък при ниско качество на суровините, освен при нарушаване на производството, при първото сериозно навлажняване ще доведе до отстраняване на солта отвън.

Сиво-бял цвят на външната повърхност на стените е често срещано явление. Това се дължи на естествените химически и физически процеси. По принцип изпарението на водоразтворимите соли се извършва при тяхното отстраняване на повърхността. Високата влажност се движи по капилярната структура на тухла, като се отделя сол зад нея. По този начин, в точките на поникване на повърхността, водата се изпарява и примесите под формата на мънички кристали се натрупват в петна.

Утаяването с високо съдържание на различни примеси и вредни вещества във водата също може да причини увреждане на тухли. Особено често това се случва в големи индустриални градове с лоша екология.

Ако има фабрика близо до бъдещия дом, трябва да се грижите да запазите туната на фасадата в добра форма.

Най-малкото рядко са причините за неправилното съхранение на тухли в студения дъждовен сезон, без да се защитава на земята.Също така, влага може да се получи от почвата, но това е възможно само при слабо изпълнена хидроизолация на основния слой.

Методи за премахване

Ако на стената се появи разцвет, можете да ги махнете със собствените си ръце. За да направите това, можете да използвате готови разтвори на киселини, продавани в магазините, или да се опитате да премахнете бялото цъфтене с народни средства. Висококачественото почистване се извършва на няколко етапа. Необходимо е да се спазва технологията за правилно изхвърляне на плаката, след което той отново няма да се върне към стените.

първи елиминирането на най-големите частици се извършва чрез механично действие, За да направите това, се нуждаете от твърда четка с метални влакна и чиста вода, за предпочитане чиста, без примеси. Този процес е доста труден и отнема много време. Но с дължимата грижа, ефектът веднага става забележим.

След това изберете специален инструмент за почистване от ефлоресценцията. Алкалите са засегнати от киселини, съдържащи се в готови разтвори. Препоръчително е да се разбере състава и химическата природа на самите петна, за да се намерят най-ефективните средства. Тъй като в повечето случаи не е възможно да се направи това, е необходимо да се избере метод чрез вземане на проби, за да се отърве от грозната плака колкото е възможно по-ефективно.

За тестване, отстраняването често се използва първо на тестовата площадка, след което те чакат резултата. Понякога трябва да експериментирате, за да изберете инструмент, така че не би трябвало веднага да купите голям контейнер, ако няма доверие в неговата ефективност. Необходимо е да се работи с лични предпазни средства, тъй като повечето продукти съдържат доста силни киселини и повърхностноактивни вещества.

В някои случаи е допустимо да подготвите решението си у дома. За да направите това, разредете 20 грама солна киселина, няколко супени лъжици оцет и 50 грама препарат за 10 литра вода (течен сапун или пяна за миене на съдове). Нанесете композицията обикновено е четка с изкуствени влакна или ролка. Ако повърхността, която трябва да се обработва, е голяма, можете да използвате бутилка спрей или обикновени градински пръскачки. Тухла трябва да бъде добре наситена с почистващ препарат..

Ако изберете готов инструмент, трябва стриктно да следвате приложените към него инструкции. Времето, необходимо за почистване на зидарията, обикновено е на опаковката. Работата се извършва с ръкавици, очила и понякога респиратор,тъй като в състава на средствата от този вид има киселини в различни концентрации.

След като тухла е изчистена от следи от ефлоресценция, тя трябва да бъде изплакната. Малка повърхност може да бъде изработена ръчно.

Големи площи се измиват с вода от конвенционален поливащ маркуч или се използва мини миене на автомобили.

Измит по този начин повърхността трябва да се изсуши добре. Може да отнеме до един и половина дни за това., След това, за да се премахне такъв проблем завинаги от стените на помещението, те са покрити със специално съединение, често на базата на акрилни компоненти. Такъв инструмент просто отблъсква водата, предотвратявайки я да проникне в порите на тухли. В допълнение, импрегнирането допълнително предпазва зидарията от замърсявания и прах, които просто не могат да се положат на нея. Повърхността винаги изглежда чиста и блестяща, което изглежда много привлекателно.

От прости инструменти, които винаги са на разположение, можем да препоръчаме евтин начин, да донесе бял цвят от малка площ. Почиства обичайния си млечен алкохол, Стандартна бутилка от тази течност се разрежда в 10-12 литра чиста вода. Ако се желае, концентрацията може да се увеличи малко, като се вземе по-малък обем вода. Нанесете продукта със спрей с фин спрей.

Понякога, дори и при правилното провеждане на всички мерки за почистване, плаката се появява отново. Въпросът тук не е в обработката с лошо качество, а в структурата на самия материал. Всяка тухла и хоросан съдържат алкални съединения, които са невъзможни и не е необходимо да бъдат напълно отстранени. Особеността на органичните строителни материали се състои точно в включването на такива елементи в техния състав. Външното лечение измива ефлоресценцията само за известно време. Ако на зидарията попадне голямо количество влага, след известно време лечението трябва да се извърши отново.

За да се избегне повторение на текущите почистващи дейности, повърхността, изложена на значителни атмосферни влияния или навлизане на вода, трябва да бъде защитена от влага. В същото време се налагат изисквания за пропускливост на парите.

Съвети за превенция

Много по-лесно е да се предотврати появата на ефлоресценция, отколкото да се бориш с тях. В края на краищата те се появяват доста бързо и увеличават локализацията си. Работата по отстраняването им може да отнеме много време, усилия и пари. Освен това няма гаранция, че бели петна няма да се появят отново след почистване.Ето защо ние предварително определяме възможните фактори, които могат да развалят зидарията.

  • По-добре е да си купите тухла от доказан производител през годините и много клиенти., Запазването на материала определено не си заслужава. В същото време е много трудно да се разграничи висококачественият материал за строителството от този, получен от технологичните нарушения само на външен вид. При търсенето на добър доставчик ще помогнете за отзиви и препоръки.
  • За строителството е необходимо да се разрежда възможно най-дебело. и да извършва строителни работи само при сухо време. Препоръчително е да се построи само през топлата половина на годината.
  • Ако е възможно, не трябва да се добавят специални добавки към зидария., Самата смес е по-добре да се опита да се разрежда с чиста вода и висококачествен груб пясък.
  • Ако е необходимо да се прекрати работата, недовършените части на сградата трябва да бъдат покрити с фолио., Препоръчително е да ги носите под покрива възможно най-бързо, така че атмосферната влага и валежите да не попаднат в материала и да не го нахрани.

Тя трябва да бъде поставена колкото е възможно по-внимателно, без да оставя следи от хоросан върху фасадата.Ако се случи замърсяване с тухли, почистете го възможно най-скоро. След това върху повърхността на зидарията се нанася специална хидрофобна субстанция, която може да отблъсне влагата от минерални повърхности и добре накисва тухличката.

  • Трябва внимателно да проектирате системата за дренаж, валежи и специални сенници. за да се избегне излишната вода на фасадата по време на валежите. По този начин дъждовната вода ще падне по-малко върху тухлите.
  • По-добре да не разреждате отново разтвора или да го разреждате., Често използвайки стара тухла, тя се накисва във вода. По-добре да не се прави това, а да се премахнат остатъците от стария цимент или смес чрез механично действие.
  • Специални добавки, които заменят варовити вещества, се добавят към работния разтвор. и дават на свързващото вещество по-голяма пластичност, за да се предотврати естественият процес на образуване на сол в зидарията и тяхното последващо освобождаване на повърхността. Това е важна превантивна мярка, тъй като удобното и високо точно приложение създава най-правилното и еднообразно натоварване на всяка тухла. По-рано за тази цел бяха използвани яйчни жълтъци.Съвременната индустрия предлага решения "до ключ". Това са микрофибърни образуватели на базата на петролни производни, мастни киселини или органо-силициеви съединения.

Образуването на ефлоресценция често е естествен и неизбежен процес. Не винаги е възможно да се контролира външният му вид. Но доколкото е възможно, е необходимо да се създадат условия за спазване на правилната технология за полагане, а след това много проблеми могат да бъдат избегнати.

Как да премахнете ефлоресценцията, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня