Радиаторни ключове: видове и характеристики на производството

Въпреки привидната сложност, ремонтът и модификацията на отоплителен отоплител с подходяща сръчност и подходящи инструменти не създават проблем за опитен "домашен" майстор, особено ако в апартамента е инсталирана достатъчно модерна отоплителна система. Най-важният инструмент в тези работи са радиаторните ключове. В този преглед се разглеждат видовете такива ключове, както и характеристиките на производството на техните домашно приготвени варианти.

Видове работа с радиатори

В момента много апартаменти разполагат с модерни биметални или алуминиеви радиатори. Такива единици могат да бъдат монолитни и секционни. Разликата се дължи на факта, че в секторни модели е възможно да се монтират и разглобяват отделните стандартни секции.

Такива устройства са специално разработени така, че да се обработват възможно най-лесно. Поради това добавянето / премахването на отделни секции може да се извърши не само с цел ремонт и подмяна на повредени елементи, но и за регулиране на топлинния баланс на помещението. Добавянето на секции ще увеличи средната температура в стаята и ще намали тяхното премахване.

Почти всички модели стари чугунени радиатори, инсталирани в съветско време, теоретично предвиждат възможност за безплатно отстраняване или добавяне на отделни модули. На практика през дългите години на експлоатация на такива продукти части на скрепителните елементи под влияние на множество цикли на отопление / охлаждане и в резултат на реакциите с охлаждащата течност се задържат към радиатора и един към друг, следователно е препоръчително да се отстранят секции от чугунени радиатори само за целите на тяхната подмяна или пълно демонтиране.

Функции на инструмента

Въпреки разнообразието от модели на отоплителни уреди, всички те са подредени по подобен принцип. Отделни секции от радиатори са прикрепени една към друга със специални гайки с контра-резба. В този случай крепежът е разположен дълбоко в секцията, а развиването на гайките изисква значително физическо усилие.Затова при монтажа и разглобяването на секции от отоплителни радиатори се използва специален инструмент, който като цяло е сравнително дълъг и траен метален цилиндричен разрез с "нож" с правилните размери на работния край.

класификация

Според метода на производство ключовете за радиатори за отопление могат да бъдат разделени на самостоятелно изработени и произведени по промишлен начин. Промишлените инструменти често имат вдлъбнатини, които отговарят на стандартната дължина на профила и позволяват лесна инсталация.

В разграничение между прави и T-образни ключове. Към неработещия край на Т-образния инструмент е прикрепен парче метален прът, който се използва като дръжка при завъртане на ключа. Директните клавиши на неработещия край имат "цикъл", използван за вмъкване на метален прът, който ви позволява да създадете лост.

Според типа радиатори, за които ключът може да се използва, те се разделят на:

  • използвани за модерни радиатори;
  • използва се само за стари модели чугун;
  • комбинирани (за монтаж на нипели от всички съществуващи размери).

Разлики в размера на работната част

Основната разлика между клавишите за различните видове радиатори е размерът на работната част. "Шпатулата" на ключове, използвани за модерни отоплителни уреди, е предназначена за нипели с вътрешен диаметър 25 мм и размер на конеца 1 инч, поради което дължината му трябва да бъде най-малко 30 мм, широчина - 23 мм и дебелина - 6 мм.

Палецът за ключ, използван за чугунени акумулатори, е предназначен за 5/4 инчови резбови зърна, така че трябва да е дълъг 30 мм, широк 25 мм и дебел 8 мм. Комбинираните ключове обикновено се задават в "палец". Те имат стъпаловидна работна част с няколко стандартни размера, например 3/8, 1/2, 3/4, 1 и 5/4 инча, подредени под формата на коледно дърво. Такива ключове са направени само по индустриален начин и струват от 1000 рубли (индивидуални модели) или от 4000 рубли (продава се пълна с "палец").

Как да се направим?

За да направите радиаторски ключ със собствените си ръце, първо трябва да намерите подходящ сегмент от метални фитинги. Размерът на сегмента трябва да бъде избран така, че дължината на завършения ключ да е поне половината от дължината на радиатора, с който се работи, плюс 30 см (за демонтиране на алуминиеви / биметални радиатори с 7 секции, достатъчен е ключ с дължина 69 см).

За производството на инструменти са необходими автоген, чук и наковалня. Очакваният работен край на обработвания детайл трябва да се загрее до бяло загряване. След това на ударника е ударена скука. Операцията трябва да се повтори няколко пъти, за да се оформи работната част с желания размер. Lapping може да се направи с помощта на мелници или шлифовъчни машини.

За фина настройка е полезно да има пример за зърното, използвано в радиатора, като се "опитва" върху произведен инструмент.

За да направите T-образен ключ, достатъчно е да заварявате шина с дължина 20 см, перпендикулярна на противоположния край на работната лента. Не забравяйте да заварявате извития ръб.

Съвети за прилагане

Имайте предвид, че демонтирането на секции от модерни радиатори изисква по-малко усилия, отколкото работа с техните чугунени колеги. Ако закрепванията на чугунните радиатори станат твърде силни, те трябва да се затоплят с помощта на вентилатор преди разглобяване. Също така не забравяйте, че ключът, който вече е направен, винаги може да бъде "на място" с помощта на мелница.

За да научите как да направите сами ключ за батерията, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня