Условия за гладкото функциониране на тоалетната цистерна на вентила: отстраняване на неизправности

Водопроводът в къщата се характеризира със сложността на ремонта. А банята с всички аксесоари не е изключение. Но няма да има проблеми, ако познавате устройството и причините за проблеми с тоалетната. Да знаете - това е почти половината битка по пътя към уменията.

Дизайнът на тоалетната

Структурно, стандартната тоалетна се състои от две основни части: резервоара за изтичане (изравняване) и купата. Тези части са контейнери, първият от които се използва за натрупване на вода, нейното съхраняване и изхвърляне в купата, а втората е свързана с канализационната тръба, където съдържанието на купата се отмива.

В съвременните видове купи има следните елементи:

 • самата купа с монтажни болтове;
 • освобождаващо устройство;
 • пластмасова седалка с включен капак.

Купичките за монтаж в апартаментите се отливат от порцелан или фаянс. В нежилищните сгради инсталирайте пластмасови и метални изделия. В старите къщи все още има чугунени тоалетни, но е малко вероятно да бъдат намерени в продажба.

Изходът от купата е разположен с изходящия завой нагоре, така че винаги има вода в началото на завоя. Създава се капан за миризма, който предотвратява навлизането на неприятни миризми в тоалетната канализация в тоалетната.

  На дизайна на изхода има две групи тоалетни чинии:

  • хоризонтално освобождаване, когато посоката на дюзата е успоредна или под лек ъгъл надолу към повърхността на пода;
  • с вертикален изход, в който дюзата е насочена вертикално надолу.

  Втората опция за разпространение в Русия не беше получена поради стандартните проекти на канализационни инсталации в жилищни жилищни сгради, които не позволяват монтаж на тоалетни чинии от тази група. Подходящ е за частни собственици на жилища, които изграждат домовете си по собствени проекти.

  Разтоварващият резервоар е резервоар за промивна вода и винаги е над мястото на купата.Колкото по-голям е резервоарът, толкова по-силен е промивният поток вода и по-чистата купа.

  Резервоарът в съвременните водопроводни инсталации е приложен:

  • директно върху монтажния рафт от задната страна на тоалетната чиния ("компактен", най-популярният вариант);
  • до стената на определена височина от монтирането на купата (окачена конструкция);
  • скрито в стената (вграден резервоар).

  Вътре в резервоара има само две устройства: системата за натрупване на вода и системата за спускане. Тези устройства имат фитинги за изключване и източване, които включват спирателен вентил и клапан за запълване и регулиране нивото на водата. Това също така включва флоат и лост за изтичане на вода.

  Клапани за всмукване на устройството

  На входа за вода има два вида цистерни:

  • страничен вход на водата, когато входът на резервоара се намира отстрани в горната част;
  • по-нисък прием, приемайки мястото на входа за вода под резервоара.

  В дренажните резервоари със страничен вход за водата се намират в входния вентил за течност. С клапата е свързан с устройството на нейното припокриване, състоящо се от хоризонтален поплавък върху извит месингов лост (колелце). В резервоарите с по-ниско захранване с вода, входящият клапан също се намира на входа по-долу, но тук поплавъкът не е хоризонтален в резервоара, а вертикален.При всеки дизайн на входа основната част на всмукателния вентил е мембрана. Понякога се използва бутален вентил вместо мембранна клапа.

  Няма нищо сложно в механизма за заустване на водата, въпреки че има много от неговите модификации, свързани с пестенето на вода. Механизмът осъществява изтичането на съхранената вода в тоалетната. Част от изтичането е преливането от резервоара, което предотвратява преливане на контейнера в случай на неизправност на входния клапан за вода. Системата за източване се състои от освобождаващ вентил, освобождаващ лост (или бутон), седалка за изпускателната клапа, стъбло и водач на стъблото.

  Действието на механизма

  Принципът на действие на цялото промивно устройство не се различава от дълго използваната проба. Изтичането от резервоара в модерните версии на тоалетната е абсолютно идентично с мивката в съответните устройства от съветската епоха. Комплект течност в резервоара идва от водоснабдяването на апартамента. За да изключите захранването с вода в тоалетната, трябва да има спирателен кран. Неизправностите с тоалетната се случват не по-малко, отколкото при водопроводната инсталация, и най-важното - те не съвпадат навреме. Тук, за да се решат проблемите с тоалетната, трябва да блокирате линията от водопровод.

  Ако водата се спусне от резервоара, поплавъкът е в долната позиция на резервоарачрез отваряне на пътя на входа на водата през входния вентил. Тъй като нивото на флуида в резервоара задава, поплавъкът се появи, като постепенно затвори входния вентил. Достигайки определено ниво на флуида в резервоара, изскачащата поплавък през ролковото рамо, свързано с клапанната мембрана, напълно блокира потока вода в резервоара. В същото време мембранният клапан, разположен на стеблото на дренажния клапан, се притиска срещу натиска на нивото на течността. Когато клапанът е в добро състояние, системата за спускане не позволява течността да изтече от резервоара.

  За да активирате промиването, трябва да издърпате лоста или да натиснете бутона на затвора на резервоара. Отварянето на освобождаването на клапана. Водата се втурва в купата на тоалетната. Резервоарът с двоен режим има два бутона за освобождаване: малко количество работна среда за промиване и пълна флъш. След изпразване на резервоара входът на поплавъка е в долното положение и отваря входния вентил. Цикълът на системата се повтаря.

  монтаж

  За да съберете и използвате тоалетната с всички устройства, трябва да действате по алгоритъма (например популярния тип "компактен" с хоризонтално освобождаване):

  • блокирайте водата на старата тоалетна;
  • разглобявайте старата тоалетна и цистерната;
  • поставете купата и маркирайте точките за закрепване, ако не съвпадат със старите;
  • пробийте отвори и вкарайте дюбели в тях;
  • поставете купата на място, поставете крепежните елементи и леко ги фиксирайте;
  • проверете хоризонталната позиция на инсталираната купа;
  • монтирайте капак и тоалетна седалка;
  • извършване на работа за свързване на изходящата дюза на купата към канализационната тръба посредством уплътнителна маншетка, при обработване на краищата на връзките с уплътнител;
  • запечатайте връзката на купата с пода и накрая затегнете нейните крепежни елементи;
  • инсталирайте резервоара (обикновено всички елементи на резервоара вече са в завършена форма);
  • смажете пръстена за прилягане на отвора на резервоара към рафта за монтиране на тоалетна с уплътнител и поставете контейнера на мястото на закрепване;
  • затегнете болтовете на резервоара към тоалетната и монтирайте капака на резервоара;
  • свържете гъвкавия маркуч от водопровода към резервоара;
  • проверява работата на тоалетните устройства;
  • в случай на неизправности, всички системи трябва да бъдат коригирани и решени.

  Ако всичко е наред, можете да започнете да използвате устройството.

  Причини и отстраняване на неизправности

  Най-често срещаните проблеми са течове през системата за източване на резервоарите.

  Средствата зависят от причината.

  • Регулирането на поплавъка на системата за впускане на водата в резервоара е нарушено и следователно излишната вода тече през преливника. Необходимо е да отворите резервоара и като огънете лоста на плавателния съд, за да постигнете необходимото регулиране на нивото на водата в резервоара. Огъването на поплавъка променя нивото на водата.
  • Уплътнението на седалката или крушата на изтичането на резервоара е счупено, така че да не поддържа желаното ниво на течност. На крушата и седлото може да се постави плака, тъй като те могат да бъдат деформирани. Почистете или сменете вентилатора и уплътнението на седалката.
  • В резервоара не се събира вода. Ако всмукателният вентил е чист, възможните причини са в тръбата за подаване, маркуча или кранчето. Можете да изключите маркуча и да проверите налягането на водата в системата. Когато потвърдите причината в захранващите връзки, трябва да почистите или да смените маркуча, водния филтър или да почукате.
  • Изпускайте входния клапан след изравняване. Понякога става въпрос за неправилно регулиране на нивото, в резултат на което поплавъкът се намира върху капака на резервоара. Можете да регулирате нивото (намалете го), като огънете месинговия лост на поплавъка.
  • Изтича в точката на входа на водата в резервоара.Регулирайте нивото под входа и сменете гумените уплътнения в отвора.
  • Бутонът (лоста) за оттичане на вода поради механични причини или изместването на части от промивния механизъм, които са се появили, не работи. Частите могат да се подменят и да се коригират, ако е необходимо.

  Много от недостатъците могат да бъдат елиминирани независимо, без участието на водопроводчици.

  Полезни съвети

    За да работите плавно с всички тоалетни системи, трябва:

    • периодично преглеждайте фитинги, уплътнения, маркуч за захранване;
    • навременно откриване и ремонт на изтичане на системата;
    • контролира и регулира правилното ниво на течността в резервоара;
    • периодично почиствайте части от системата за водоснабдяване и отводняване от замърсяване.

    Водопроводът в къщата е необходим, за да се осигури известно удобство в живота. И нейната добра работа зависи само от самите хора и от знанията им как да се справят с тях.

    Как да отстраните проблема с гладкото функциониране на вентила на тоалетната казанче, вижте следното видео.

    Коментари
     автор
    Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

    Входно антре

    Всекидневна

    спалня