Какво е гъвкава тухла и как да я използвате?

За всеки, който оценява естетическите качества на тухлите, така наречените гъвкави тухли могат да бъдат интересен материал не само за фасадите, но и за интериора. Този модерен материал е удобен за работа и отваря големи възможности за декориране на различни повърхности.

Какво е това?

В основата си една гъвкава тухла е разнообразие от плочки, които, отстрани, забележително приличат на тухли. Технологията за производство на такъв продукт включва използването на фин кварцов пясък и специални смоли с включването на различни пигменти, които дават на продукта особен нюанс. Всяка плочка има лакиран защитен слой, който не позволява да се разваля външният й вид под въздействието на ултравиолетовите лъчи и механичното въздействие.

Този завършващ материал се огъва добре, което го прави възможно да се използва върху извити повърхности. Благодарение на това можете красиво да завършите различни ниши и изпъкналости, колони и други елементи на сградата. Има няколко стандарти за плочки, които се различават по размер. Те са 240 × 71, 240 × 65, 210 × 50 милиметра. Дебелината на продукта е 4 милиметра.

Можете да изберете "тухла" от дванадесет цвята. Това са бели, жълти, тухлени, кафяви, оранжеви, розови и др. Производителите предлагат и възможността да се направи материал в цвят, който се изисква от клиента. За довършителни работи можете да закупите не само индивидуални плочки, но и материал върху мрежата. Гъвкавата тухла е предварително сглобена в цели секции, които по време на монтажа могат бързо да бъдат залепени към стената, което значително ускорява процеса на работа.

Силни и слаби страни

Външните гъвкави тухли имат много предимства.

 • Той е устойчив на слънчева светлина. Благодарение на използваните пигменти, когато оцветяването не изгаря.
 • Поддържа механични товари. Тя не образува пукнатини и чипове.
 • Влагата не преминава през гъвкавата тухла.
 • Екологично безопасно.
 • Тихо издържа огромни температурни падания от плюс осемдесет и пет градуса до минус трийсет и пет.
 • Той има ниска топлопроводимост.
 • Животът на такива завършвания е четвърт век.

В допълнение към предимствата, този материал има своите недостатъци. Прегледите на потребителите показват, че подобно покритие на фасадата е трудно да се почисти от мръсотията, която неизбежно се появява в резултат на валежите, натрупването на прах и т.н.

Такава плочка се отмива трудно, докато алкалните детергенти могат да развалят защитния слой от гъвкави тухли. Този материал за вътрешно обзавеждане е подобен на фасадното достойнство.

 • Тази гъвкава тухла е устойчива на триене, удар и друг механичен стрес.
 • Безопасен за човешкото здраве.
 • Той има интересен външен вид, който позволява на дизайнера на интериора да реализира напълно творческите си идеи.
 • Не избледнява.
 • Служи за много години.
 • Издържа на високи температури.
 • Лесен за инсталиране, защото е просто нарязан. Завършването не изисква специални елементи за подреждане на повърхността в ъглите.
 • Можете да "оформи" такава тухла бързо и без проблеми.
 • Цената на гъвкави тухли "не хапят".

Сред недостатъците, както и с гъвкава фасадна тухла, могат да бъдат идентифицирани редица проблеми.

 • Това е трудността в грижите, свързани с използването на алкални детергенти.
 • Завършването под тухли не може да се използва при регистрация в много съвременни стилове.
 • Има гъвкава тухла на неразумно висока цена. В същото време, за една малка такса, лесно можете да се сблъскате с евтин материал, който бързо ще разочарова.
 • "Тухлите" от същия цвят от различни партиди понякога се различават по външен вид, което нарушава качеството на финала.

Обхват на използване

Ако говорим за гъвкава тухла за фасадата, този материал има своите предимства пред изпитаните по времето керамични плочки, тъй като теглото на материала е много по-ниско. Не е ужасно да завършим с тази "тухла" дори старомодна фасада. Материалът е добре свързан с камък, мазилка, бетон или дървена основа, отстранявайки пукнатини и удари от очите.

Вътре в сградите, гъвкавите тухли се използват най-често за облицовка на коридори, коридори, балкони и кухни. Също така е отличен материал за декориране на камини и необичайни криволинейни архитектурни елементи.Възможно е да покриете цялата стена с такъв материал и е възможно да украсите например само ъглите. За довършване често избирате плочки с различни нюанси. Това ви позволява да създадете необичаен дизайн в стаите.

Как да изберем?

Когато избирате гъвкава тухла за декориране на стаята, трябва да следвате няколко правила. Материалът за довършителни работи трябва да се вписва добре в цялостния стил на стаята. Когато избирате цветове, трябва да вземете под внимание цялостната схема за цветове, избрана за създаване на изображение на пространство.

Избирайки гъвкава тухла, трябва да прецените точно нейното качество. Необходимо е внимателно да се проучи придружаващата документация за материала, която показва всички характеристики на гъвкавата тухла. Не трябва да купувате на ниска цена. Трябва също така да сте сигурни, че материалът за довършителни работи не съдържа вредни вещества, което е изключително важно, когато става въпрос за проектирането в сградата.

Как да украсим стаята?

Поставянето на гъвкави тухли не принадлежи към категорията на сложните процедури. Лице без специално образование в строителството или дългогодишен опит в тази област може да се справи с работата по довършителните работи на този материал. И тук не е необходим скъп специален инструмент.Ще се изисква специално лепило за гъвкави тухли. Тя може да бъде прах, който трябва да бъде разреден в определено количество вода, или може да бъде смес, готова за употреба.

Започнете да започнете, първо трябва да подготвите повърхността, върху която ще поставите гъвкава тухла. За да направите това, ще трябва да изравнявате и почиствате праха. За изравняване се използва обичайното решение, предназначено за такива цели. След това стената се грундира с антисептично средство. Завършването с гъвкава тухла се извършва при температура не по-ниска от пет градуса топлина. Ако помещението е твърде студено, материалът за довършителни работи обикновено не се придържа към повърхността.

Маркировката се поставя върху стената, покрита с лепилен разтвор с дебелина около 2 милиметра. За да направите това, използвайте шпатула със зъби, който ви позволява да разпространявате лепилото на стената в равномерен слой. След това плочките се поставят в редове. Първият може да се започне с цялото, във втория ред - първо да се залепи половината. За да изрежете цяла гъвкава тухла, достатъчно е да използвате добре заточени ножици. Благодарение на този метод за оформяне на "модел" е възможно да се имитира зидарията.

Важно е да се наблюдава точността на работата, така че празнините между плочките да са еднакви. Ако шевовете са неравномерни, целият вид ще бъде развален. При завиване, облицовката на плочките, което го прави красиво проектиран. Ако е трудно да се работи с всеки отделен елемент или няма време за него, можете да прибягвате до използването на гъвкави тухли в мрежата. Това значително ще опрости случая и резултатът може да е по-достоен. За да придадете красив вид на шевовете, не се нуждаете от фуги. Лепилото в тях е изравнено с използването на тънка мокра четка, която премахва излишъка.

Как да се грижим?

Удобството на гъвкавата тухла е, че е лесно да се замени. Възможно е да се измие такава покривка с обикновен мокър парцал или гъба, но без фанатизъм. Силното налягане може да деформира елементите на "зидарията". За да не се полагат усилия, мокрото преработване трябва да се извършва систематично. След това на повърхността няма да може да се натрупа голямо количество прах, което ще бъде трудно да се изсуши. Благодарение на простите процедури, такова покритие може да служи дълго време и моля око.

В следващия видеоклип ще намерите майсторски клас за полагане на гъвкави тухли.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня