Облицовъчни тухли: видове, дизайн и съвети за избора

Облицовъчни тухли: видове, дизайн и съвети за избора

Облицовъчната тухла притежава фини декоративни свойства и широко се използва за довършване на фасадите на сгради и интериорни пространства. Материалът се предлага в широк спектър от разнообразни цветове и текстури, което значително опростява изборът на желаната опция и я прави още по-популярен.

Специални характеристики

Облицовъчната тухла е универсален завършващ материал, който прави възможно да се скрият недостатъците на зидарията на носещите стени, допълнително да се затопли фасадата и да се даде на сградата грандиозен и благороден вид.Къщата, облицована с декоративни тухли, се превръща в център на вниманието и изглежда много представителен. Основната разлика на предния камък от обикновените силикатни или керамични продукти е повърхностната текстура, цветовият обхват и съставът.

В ролята на суровини за производството на облицовъчни модели са варовик, цимент и червена глина, а добавки, пластификатори, пигменти и багрила се използват като допълнителни компоненти. Наличието на определени компоненти, както и процентното им съотношение, се определя от вида лицев камък и технологията на неговото производство.

Високото потребителско търсене на материал за облицовка се дължи на редица негови неоспорими предимства. Сред тях са високите декоративни свойства на тухлите, което се обяснява с широка цветова палитра и голямо разнообразие от форми, текстури и дизайн. В допълнение, облицованата повърхност значително намалява загубите на топлина в помещенията и не позволява външен шум от улицата да проникне вътре.

Предимствата включват висока термична стабилност на повечето модели, както и тяхната способност да издържат на внезапни температурни промени.Фасадата, облицована с тухли, толерира условия на висока влажност и не се страхува от чести и продължителни валежи. Поради високата устойчивост на лицевия камък към агресивните условия на околната среда, материалът може да се използва във всякакви климатични зони, включително в райони с рязко континентален климат и северни територии.

Въпреки това, заедно с множество предимства, материалът има няколко недостатъка. Недостатъците включват риск от прекомерно натоварване на основата, високата цена на някои видове и необходимостта от използване на скъпи лепила за облицовка. Сферата на използване на предната тухла е доста широка. В допълнение към мазето и фасадата материалът се използва активно при изграждането на огради и колони, както и за довършване на малки архитектурни форми: арки, беседки и градински и паркови огради.

Целият облицовъчен камък се предлага в 2 версии: кофражни и кухи. Кухото модели тежи 30% по-малко от техните пълноцветни колеги и има по-висока топлоизолационна характеристика и по-ниска цена. Използването на кухи тухли с 15% увеличава топлинно спестяващите свойства на облицовката в сравнение с употребата на твърди продукти.Ето защо, когато използвате модели като цяло, трябва да предприемете необходимите мерки за допълнително залепване на фасадата.

видове

Класификацията на облицовъчните тухли е направена в съответствие с производствената технология. Общо има четири сорта, всеки от които притежава само присъщите си характеристики и декоративни свойства.

Керамични тухли

Суровината за производството на този материал е червената глина. Същността на метода на производство се свежда до образуването чрез специална преса на глинени заготовки с тяхното допълнително сушене и изпичане в специални пещи. В допълнение към глината, материалът съдържа минерални добавки и пластификатори, които служат за подобряване на работните качества на завършената тухла. В качеството си на такива добавки се използват въглищен прах, шлака, пепел и кварцов пясък. Основната разлика в технологията за производство на облицовъчен камък е цялостната обработка на всички компоненти преди смесването. На крайния продукт не трябва да се забелязват чужди включвания и видими дефекти.

Повърхността на продуктите за керамични изделия е различна. В допълнение към матовото и гланцов дизайн с гладка текстура пещният метод на производство ви позволява да получите релефни модели с имитация на естествен камък. Цветната палитра от керамика също е разнообразна. Минералните компоненти се използват като багрила, като хромен оксид, фино смляно желязо или манганова руда и различни пигменти.

Отсъствието на токсични и токсични компоненти, както и естественият произход на основните суровини правят керамичния камък напълно безопасен и екологично чист и могат да се използват не само за екстериор, но и за декорация на интериора. Освен това, керамиката не абсорбира влагата и диша, като осигурява способността на материала да "диша" и премахва риска от гъби и мухъл.

Предимствата на керамичното облицоване включват абсолютна пожарна безопасност, високи шумоизолационни качества, устойчивост на температурни колебания, лесна инсталация и наличие на широка гама от керамика за всеки портфейл и вкус. Недостатъците включват доста високи разходи и вероятност за придобиване на продукти с ниско качество.Последното е причинено от нарушение на технологията за месене и изпичане на глина, поради което камъкът става доста крехък и грозен.

За да се предпазите от покупката на дефектни материали, трябва да използвате услугите на доказани доставчици, като купувате продукти от надеждни производители.

Клинкер тухла

Clinker тухли са различни керамични и също са изработени от глина. Основната му разлика от конвенционалните керамични тухли е качеството на суровините и температурата на изпичане. Основата на продуктите от клинкер е огнеупорна глина, а топлинната обработка се извършва при много високи температури, достигайки 1200 градуса. Тухлите, направени по този начин, се отличават с повишена плътност и минимална водопоглъщаемост. Това позволява използването на материали от клинкер, не само за проектиране на мазета и облицовка на фасади, но и за тротоарни тротоари, пътеки и мостове.

Clinker тухла се справя добре с агресивни влияния върху околната среда и е в състояние да издържи до 100 цикъла на замръзване и размразяване, което го прави един от най-трайните облицовъчни материали.Несъмнено предимствата на продуктите от клинкер включват ниска хигроскопичност, устойчивост на избледняване на слънце, отлични топлоизолационни свойства и високи декоративни свойства. Недостатъците включват достатъчно голямо тегло на продуктите, което значително увеличава натоварването на основата и висока топлопроводимост. В допълнение, лепилните свойства на клинкера не са много високи. Това се дължи на лошо усвояване на материала, поради което прилагането на лепила и шпакловъчни съединения е много трудно.

Хипер пресован камък

Хипер-пресов камък се произвежда от неизгорял натиск. Смес от пресяване на гранит, скална обвивка, цимент и вода се използва като суровина за нейното производство. По отношение на структурата и състава му материалът е бетон с особена здравина, направен под формата на тухла. Благодарение на повишената якост и отличната устойчивост на атмосферни условия, хиперпресов камък е идеален вариант за екстериорно проектиране и в неговите експлоатационни качества не е по-нисък от продуктите на клинкер.

Външно, хиперпресивната тухла е много подобна на естествения камък и изглежда грандиозно в зидарията.В процеса на вземане на бетонен разтвор лесно се смесва с различни бои и присъства на пазара на довършителни материали в широка цветова палитра.

Въпреки това, заедно с очевидните предимства, бетонът все още има недостатъци. Недостатъците включват вероятността от напукване, което се дължи на температурната експанзия на материала, както и загубата на цвят, която е все по-забележима във времето. Освен това, бетонният камък има достатъчно голямо тегло, което води до допълнително натоварване на основата и поддържащите конструкции.

Недостатъкът е ниската пропускливост на парите, което изисква допълнителни мерки за осигуряване на вентилацията на фасадата.

Силикатна тухла

Силикатната тухла е особено популярна в края на миналия век. Те облизваха старите дървени сгради, като им даде непознат външен вид и продължителен живот. Материалът беше забележим за широката потребителска наличност и ниската цена. Към днешна дата силикатната тухла се е отказала от шампионата на по-модерни материали за облицовка и е станала все по-малко използвана като довършителни материали.Това се дължи преди всичко на твърде изразителните декоративни качества на продуктите и на доста голямото тегло.

Основните видове суровини за производството на силикат са шлайфани варовик и кварцов пясък. Технологията на производство на материала се състои в образуване на заготовки с последващо поставяне в специални автоклави, където съставът се втвърдява под въздействието на висока температура и налягане. Предимството на предната силикатна тухла е високият индекс на устойчивост на замръзване, който позволява на материала лесно да прехвърля над 75 цикъла на замръзване и размразяване без загуба на целостта и работните качества.

В допълнение, тухла е абсолютно безвреден за човешкото здраве, поради липсата в състава му на токсични добавки и синтетични багрила. Съществува и високо биологично съпротивление на материала преди излагане на мухъл и плесен. В допълнение, силикатът не е интересен за гризачи и насекоми, идеално шумоизолирана стая и е съвместим с всички видове решения. Предимствата включват и ниска цена, лесна инсталация, ясни геометрични форми и стандартни размери.

Недостатъците на силикатните модели включват висока пропускливост, достигаща 8%, повишена термична проводимост и прекалено много тегло. Модерните модели тежат почти 30% повече керамика и изискват здрава основа и силни стени.

размери

Размерите на всеки тип облицовъчни тухли са строго определени от нормите на държавния стандарт и винаги са посочени в придружаващата ги документация. Това значително улеснява изчисляването и закупуването на точното количество материал. Нормите на единен стандарт са определени през първата половина на миналия век, а именно през 1927 г. и са останали непроменени оттогава. Стандартът се прилага както за обикновени строителни, така и за лицеви модели и има следните значения: размерите на силикатния и керамичния единичен камък са 250x120x65 mm, двойно - 250x120x138, сгънати или един и половина - 250x120x88 mm.

Въпреки това GOST предлага нестандартни опции, най-популярните от които са тесни 0.7NF маркиращи продукти, чийто размер е 250x85x65 mm. Единият и половината от тези копия има размери 250x85x88 мм. Тези продукти се използват при възстановяването на стари сгради, което позволява да се намали значително натоварването на тяхната основа.Размерите на клинкерните тухли са малко по-различни от размера на силикат и керамика, а в допълнение към стандарта 250x120x65, те имат варианти 250x90x65 и 250x60x65 mm. Както можете да видите, само височината на продукта се променя и дължината с ширината остава същата. Изключение е удълженият модел с размери 528x108x37 мм, който е повече от два пъти по-дълъг от базовите варианти.

Неизгорялата хиперпресована тухла също се предлага в четири размера: 250x120x65, 250x90x65, 250x60x65 и 250x120x88 mm. В допълнение към руския ГОСТ европейският стандарт е широко представен на пазара, в който има 2 категории: NF и DF. Индексът NF обозначава продукти от традиционния формат с размер 240x115x71 мм, а DF включва тънки модели, отговарящи на архитектурните класики с размери 240x115x52 мм. За да се избегнат проблеми при лигиране на шевовете при лицевата страна на фасадата, се препоръчва да се закупят продукти само на един от стандартите.

Стандартизацията на размерите ви позволява да изчислите необходимото количество материал за лице в определена областкакто и да изчисли теглото на облицовката. Така че за довършване на един квадрат от повърхността са необходими 61 единични (25x12x6,5 cm), 45 един и половина (25x12x8,8 cm) и 30 двойни тухли с размер 25x12x13,8 cm.Тези изчисления обаче изключват шевовете. Като ги вземе предвид, необходимият брой продукти ще изглежда съответно като 51, 39 и 26 броя.

Теглото на лицето се изчислява поотделно, като се отчита видът на материала и неговата дебелина. Теглото на единичните модели започва от 1,7 кг, докато двойките пълни силикатни продукти могат да достигнат 6 килограма.

Цветна палитра

Съвременният пазар на облицовъчни материали представлява огромно количество тухлени оцветители. Керамичните модели са представени главно в червени и кафяви тонове, но разнообразието от нюанси е толкова голямо, че не е трудно да се избере материал за всеки вкус. Но въпреки голямото разнообразие от цветови решения, много потребители предпочитат естествения, без да използват бои и пигменти, цветът на глина.

Въпреки това, когато избирате продукти с естествени цветове, трябва да бъдете много внимателни. Тухлите от различни партиди често се различават една от друга, което е много забележимо на фасадата и разваля външния й вид. Разликата в цвета се дължи на качеството и съотношението на добавките, използвани при смесването на глини, както и на нарушаването на технологията на изпичане.

Хиперпресовите тухли се различават, може би, в най-широката палитра на цветовете. Материалът е боядисан в желаните цветове чрез добавяне на бои и пигменти. Тази технология позволява да се постигне един и същ равен цвят в обема на тухлите и при необходимост от необходимите пропорции на багрене компонентите правят продуктите от различни партиди абсолютно неразличими по цвят.

Бетонните продукти от прасковен и бежов цвят, както и модели от слама, слонова кост и лек шоколад са в специално търсене. Черните и бели тухли също изглеждат добре на фасадата, а любителите на нестандартни решения ще могат да оценят цветовете на Бордо, теракота и зелени цветове.

Цветни силикатни тухли, произведени по същия принцип като бетона. При смесването се добавя пигмент или багрило със специален дозатор. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че оцветените тухли са малко по-ниски от силата на небоядисания силикат. Това се дължи на значителна част от боята в общия обем на суровините и за да не се намали производителността на материала, много производители наричат ​​само една от страните си.Най-популярните цветове на силикатна тухла са бяло, жълто и розово.

Форми и текстури

Повърхността на облицовъчната тухла влияе върху цялостния външен вид на фасадата. И ако силикатните модели имат предимно плоска повърхност, тогава керамичните и клинкерните продукти са представени в голямо разнообразие от текстури и релефи. Чертеж фигура фигура, произведени в етапа на образуване на заготовки, и след това да ги изпрати в пещта. Общо пет технологии за декорация на тухли.

 • Методът на оръжието се прилага върху моделите на клинкер от декоративни чипове. Тогава заготовките се изпращат за изпичане и минералната трохичка се синтерира с ръбовете на тухлите и представлява интересна текстура.
 • Техниката на въвеждане се състои в нанасяне на течна керамична маса върху повърхността на тухли, изсушени преди изпичането. След това продуктът се изпраща във фурната и придобива тънко керамично покритие, наподобяващо стъкления филм на изхода.

Понякога керамичните смеси се нанасят не на целия цех, а само на отделните му части, което води до плавни цветови преходи, които привличат вниманието с необичайната си форма.

 • Методът на остъкляване е да се приложи специален състав на базата на стъклен прах върху непланираната повърхност на тухла. След това заготовката се оставя за изпичане и в резултат на това се образува стъклен филм върху неговата повърхност, който е по-дебел и по-силен, отколкото в предишния случай.

Остъклените модели се използват не само за фасади. Материалите са намерили широко приложение в облицовката на пещи, колони и декориране на интериора.

 • Техниката на текстурираното отлагане се състои в формирането на желания модел или модел на мокро заготовки с последващо изпичане. Този метод се използва при проектирането на повърхността на каменните антики и да се създаде имитация на различни текстури.
 • Дървесината или ръждясаната тухла се получават в резултат на механична обработка на повърхности, които имитират разцепването на естествен камък. Продуктите изглеждат много естествени и от определено разстояние са визуално неразличими от прототипа. Популярните цветове на моделите на ноктите са оттенъци на сиво и кафяво.

Заедно с традиционните модели на облицовъчни тухли, оформени или, както се наричат, формата на камък е в голямо търсене.Материалът се произвежда в голямо разнообразие от форми и цветове и се използва за облицовка на сложни архитектурни елементи като колони, дървени печки, арки и беседки. Фигурните продукти са в състояние да комбинират различни повърхности и са абсолютно необходими при поставянето на камини и врати.

Как да изберем?

Основният критерий за избора на облицовъчни тухли е способността на основата да се натоварва допълнително. Обикновено, като се вземе предвид теглото на носещите конструкции, покритието и облицовката се изчисляват на етапа на проектиране, но ако трябва да завършите завършената конструкция, трябва да вдигнете документацията и да видите характеристиките на работата и допустимото натоварване на основата.

Ако основата на къщата са стоманобетонни блокове, тогава можете да си купите тухла на базата на лични предпочитания. Но когато се обърнете към стари къщи с фундаментна лента, е по-добре да изберете кухи керамични единични модели.

Следващият критерий за избор на материал е неговата цена. Така че цената на един лек керамичен камък е 12-20 рубли, а за куплунг модел с една и половина ще трябва да платите от 20 до 28 рубли.

Цената на продуктите от клинкер е малко по-висока. Продукт с гладка повърхност с размери 250x85x65 mm ще струва не по-малко от 29 рубли, а модел с еднакъв размер, но с гофриран релеф, ще струва 35 рубли. Хидравличните бетонни камъни струват една и съща сума. Гладки модели могат да бъдат закупени за 23-25 ​​рубли, въпреки факта, че цената на фактурите варира от 25 до 30 рубли на тухла.

Ако средствата, отпуснати за покриване на къщата не са много, тогава е възможно да се занимаваме с цветни силикатни модели. Тяхната цена с гладко изпълнение е само 15 рубли. Текстурираните силикатни тухли ще струват малко повече. Тяхната цена е в диапазона от 24-26 рубли. Най-скъпите са продуктите на чуждестранни производители, при които цената на една тухла може да достигне до 130 рубли.

производители

Към днешна дата много предприятия се занимават с производство на облицовъчни тухли в Русия, но производството на само няколко от тях има най-положителната обратна връзка.

 • "Фабрика за тухли на Белебеевски" Занимава се с производството на облицовъчни материали в продължение на 23 години. Фирмата разполага със собствена каменодобивна кариера и е специализирана в производството на керамични кухи модели.През годината централата произвежда 60 милиона тухли и е лидер на вътрешния пазар.
 • "Фабрика за керамични изделия" Golitsyn " произвежда предни тухли в широк диапазон. Заедно с масовото производство, компанията стартира производството на ексклузивни двуцветни модели от първокласен клас, както и полу-стари релефни продукти.
 • "Zheleznogorsk тухлена фабрика" Тя също е добре известна на територията на Русия и съседните страни. Компанията съществува от 1994 г. насам и от създаването си успя да спечели признанието на потребителите. Капацитетът на завода е 40 милиона броя годишно, а диапазонът е представен от няколко десетки модели с имитация на кадифе, камък и дървесни влакна. В допълнение, компанията произвежда огромно количество от оформени твърди тухли, както и кухи изпъкнали и фигурирани.
 • "Киров тухлена фабрика" произвежда до 100 милиона броя силикатни облицовъчни тухли от различни нюанси. Фирмата е установила производството на кухи и твърди продукти с релефна повърхност и ефекта от бита тухли.
 • Тухлена фабрика Markinsky също има собствена кариера и се занимава с производството на екологично чисти тухли. Уникалните качества на глина ви позволяват да произвеждате продукти без пигменти и бои, докато получавате модели с гладък и дълбок цвят. Компанията използва високотехнологично чуждестранно оборудване и електронна система за управление за всяка партида.

Произведените продукти имат както гладка, така и релефна повърхност, направена под формата на рифна структура, тръстика или скала. Капацитетът на инсталацията е 65 милиона броя годишно.

Красиви примери за приложение

Съвременният пазар на облицовъчни материали предлага огромна гама от облицовъчни тухли. Голямото разнообразие от цветове и текстури значително улеснява избора и ви позволява да изпълнявате най-смелите решения за дизайн.

 • Тухлената клинкерна фасада изглежда елегантна и благородна.
 • Евтина, но естетична силикатна тухла.
 • Широката цветна палитра от хиперпресовани продукти действа завладяващо.
 • Керамичният камък на фасадата изглежда стилно и модерно.
 • Облицовъчните тухли с ефект на остъклението са много хармонични в екстериора на обществени сгради.

Как да поставите правилно тухли, вижте следното видео.

Коментари
автор
Предоставена информация за справочни цели.За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня