Плътност на тухли: насоки и насоки за определяне

 Плътност на тухли: насоки и насоки за определяне

Ако има нужда да купите тухла, тогава когато я избирате, трябва да обърнете внимание на определени точки, включително размер, тип, цел, качество и т.н. Също така е важно да се избере тухла за изграждане на определени сгради, в зависимост от предназначението им. В този случай говорим за поддържащи структури и прегради. В този случай е важно да се обърне внимание на плътността на тухла. Различни видове камъни, не е същото.

Какво означава?

От тази стойност зависи колко структура ще има структурата. Плътността на строителния камък се определя от силата на бъдещата структура.Също така зависи от устойчивостта на конструкцията и нейната изолация. Колкото по-голямо е теглото на една тухла, толкова по-лошо тя защитава структурата от студа.

Експертите разграничават два вида плътност на камък - средно и вярно.

Възможно е да се определи истинската плътност чрез прилагане на различни формули, но този метод не се интересува от средния потребител. Важно е той да знае средната плътност на тухли от определена партида, която се определя от формулата p = m / v.

видове

В момента има много различни видове тухли, които се използват в строителството. Всеки от тях има стандартен индикатор за плътност.

силикат

Основните компоненти, от които е направена тази тухла, са пясък, чиста вода и хидратирана вар. Тази маса се образува при обработка в автоклави под влиянието на мокра пара. Процесът се осъществява под натиск. Поради тази сила, устойчивостта на ниски температури и звукоизолация на камъка са на най-високо ниво. Той също рядко има ефлоресценции на повърхността.

По-малкото може да се счита за голяма топлопроводимост, тегло, нестабилност при високи температури и влага. Силикатни тухли могат да се използват за изграждане на преградни стени или стени, както и други конструкции, където няма да бъдат засегнати от висока температура.Възможността за използване на комини, фундаменти, кладенци, канализация и други конструкции за полагане е изключена.

керамичен

Основният компонент в производството му е глина. Производствената технология е проста и е формоване на продукти от глинени суровини и тяхното последващо изпичане при високи температури. Такива камъни се отличават с добра звукоизолация, висока якост, абсорбират малко вода, се понасят добре от студа и имат висока плътност. Това са основните предимства на такъв строителен материал.

Недостатъците включват високи разходи, голямо тегло и вида на изплуване върху зидарията, когато се използват при мокри условия. Тази тухла се използва почти навсякъде. От него е възможно да се конструират както носещи основи, така и прегради. Често го използва за изграждане на фундаменти или канализации.

Хиперпресовани

Основата на тази тухла е варовикът, който се преработва на малки фракции. Също добави цимент и пигментация. Всичко това се формира в масата, от която се произвежда туната под налягане. Такъв камък се отличава с висока плътност, устойчивост на различни температури, красива гледка и точна геометрия.Недостатъците включват повишено тегло и лоша термична проводимост. Прилагане на такива продукти за изграждане на декоративни огради и облицовки.

структура

Също така, тухла е разделена на няколко вида, в зависимост от плътността и структурата.

  • Hollow. Той има кухини в тялото, които заемат около 50% от общата маса. В резултат на това камъкът се отличава с подобрена топлоизолация, както и с ниско тегло. Използва се за преградни стени, фасади за облицовки или за изграждане на подпорни основи на сгради, които няма да бъдат засегнати от голямо натоварване. Дупките са различни. Плътността е 1300-1450 кг / м3.
  • Пълно тяло В тази тухла около 13% от празнотата на общата маса. Използвайте го за дизайна на лагерите, колоните и други. Високата топлопроводимост ограничава обхвата на камъка, поради което не винаги е възможно да се изграждат външни стени на сгради, които ще имат висока топлопроводимост. Плътност - 1900-2100 кг / м3.
  • Газирано. Този тип материал има пореста структура, благодарение на която се осигуряват добра звукоизолация и топлоизолация. Също така този камък тежи малко.Използва се в същите области като кухи тухли. Плътност - 700-900 кг / м3.

Възможно е да се отбележи отделно видът шлак, който се използва в местата, където ще бъде засегната от високата температура. Обикновено такава тухла се използва за пещи и подобни обекти. Камъкът може да издържа на температури до 1800 градуса и плътността му е 1700-1900 кг / с. м.

маркиране

След производството всяка партида от строителни камъни е маркирана с цифри и букви. Дешифрирането на такива стойности не е трудно, например:

  • P - частен;
  • L - лицето.

Освен това може да има други означения за размери и видове тухли, които могат да бъдат интерпретирани като "Po" (твърдо) и "Pu" (кухо). Всички тези параметри се управляват от GOST 530-2007. Могат да бъдат посочени и други обозначения, например сила, размер, устойчивост на замръзване и т.н. Средната плътност на строителния камък може да бъде от 0.8 до 2.0. Ето защо при извършване на покупка е важно да обърнете внимание на тези параметри и продуктовия клас.

Тип сграда, наричан още обикновен, се използва за полагане на стени, които впоследствие ще бъдат нанесени довършителни материали. Също така са издигнати колони, подложки, канали за вентилация и др. Обикновената може да бъде както силикатна тухла, така и керамика.Изборът на марката във всеки отделен случай зависи от това какви параметри трябва да бъдат постигнати от бъдещата структура.

Облицовъчните тухли са взети, за да завършат фасадите, а разликата е, че има две плоски повърхности, които имат красива гледка. Облицовъчният материал може също да бъде кухи или корулен. Някои видове тухли за облицовъчни конструкции могат да имат допълнителни декоративни елементи, както и остъклени или по друг начин обработени повърхности.

транспорт

Видът и капацитетът на тухла също зависи от типа тухла. Керамичните продукти могат да бъдат транспортирани с всеки транспорт на палети. Такива опаковки се формират непосредствено след производството на тухли. На палета има определено количество камъни от една партида, които не се различават по своя цвят и други характеристики.

За изграждането на конструкции се препоръчва да се изберат тухли от една и съща партида, които да не се различават помежду си чрез параметри и други показатели. Необходимо е да се съхранява такава тухла в стелажи под подслона. Стаковете не трябва да са по-големи от 4 нива.

Ако става въпрос за корундиран материал, който има висока плътност, тогава се налагат същите изисквания по време на транспортиране и съхранение, но в същото време тази тухла може да издържи на тежки товари и да не бъде повредена по време на транспортирането.

При закупуване на строителни камъни се препоръчва да се обърне внимание на всички тези моменти и също така си струва да се даде предпочитание на доказани производители, които посочват точните параметри на партидата от продуктите си в документите. Въпреки че това изискване е регулирано от закона и производителят може да носи отговорност за предоставяне на неточна информация, ако поради неточно етикетиране, разработчикът ще бъде увреден в бъдеще.

От видеото можете да научите за плътността на керамичната тухла.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня