Инструменти за полагане на тухли: Модели и инструменти

 Инструменти за полагане на тухли: Модели и инструменти

Образуването на висококачествена и надеждна тухлена зидария не е лесна задача, но можете да се справите с нея без участието на екип от опитни занаятчии. Основното нещо е да се използват подходящи инструменти и приспособления за работа, които да направят инсталацията по-лесна и по-бърза.

Нека разгледаме по-подробно какви шаблони и инструменти могат да се използват, когато става въпрос за създаване на тухлена структура.

Цел и характеристики на устройствата

Както и при други строителни работи, обикновено се използват специални инструменти и приспособления при създаване на зидария. Повечето от тях обикновено се купуват в специализирани магазини, но е позволено да се използват самоизработвани устройства. Разбира се, последните се обръщат по-често от по-опитни майстори, които се срещат доста често.

Нека разгледаме по-подробно какви стандартни инструменти съществуват, каква е тяхната цел.

 • Мистрия (или мистрия), Това устройство е компактно ножче с плоска повърхност за по-удобно задържане. Необходимо е за полагане на свързващия състав върху тухлени блокове. След това този състав е добре разпределен от мистрия. С помощта на това устройство се отстраняват и допълнителните части от разтвора.
 • фантазия, Това устройство изглежда като тесен канал, закрепен на дръжката. Свързването е необходимо за висококачествено формоване на шевовете, контрол над нивото на тяхната дебелина, почистване на излишните части от състава. Ставите са изпъкнали и вдлъбнати. Освен това при избора на това устройство е важно да се разгледа неговият профил.
 • Малък чук, Ще бъде необходим добре подбран чук за подрязване на тухлени части, за да им се дадат необходимите параметри и форми на размерите. Също така, с помощта на този инструмент, ще бъде възможно да се коригират незначителни неточности на инсталацията върху все още неподвижно (или не напълно фиксирано) решение за свързващо вещество.
 • Ниво на строителство, Без това устройство повечето строителни работи не са пълни. Нивото ви позволява да проверявате хоризонталната или вертикалната база, с която работите. Най-популярни са балонните и лазерните модели. Последните, разбира се, струват повече, но са по-лесни за използване.
 • лот, Това устройство е товар под формата на конус или куршум. Той е прикрепен към нишки, които нямат еластичност. Благодарение на волана капитанът има възможността да контролира вертикалността на конструираните конструкции по отношение на изместването на точката на фиксиране на конеца в хоризонталната секция.
 • Шаблон, летви, правило и други устройства, които са необходими за контролиране на съответствието на формата на конструкцията.
 • prichalku, Този елемент е нееластична нишка с висока плътност.Тя се простира по редиците от зидария и се използва като ориентир на линейността.
 • poryadovkoy, Просто казано, това е голям владетел, съответстващ на най-малката ширина на редица блокове.
 • епруветка, В противен случай този инструмент се нарича диспенсер. Това е малък резервоар без дъно. Стените в нея могат да бъдат прави и скосени. С използването на дозатора е възможно да се измери правилно необходимото количество свързващ разтвор за определена част от шева и незабавно да му се даде необходимата дължина и широчина.
 • Разпределителната-poryadovkoy, Това е кювета, допълнена с механизми за маркиране. Освен това такива устройства често се отличават с регулируема мярка за дължина и наличие на поддържащи механизми.
 • Комплеквен дозатор, Такъв "помощник" се състои от ниво и други инструменти. Също така, тя може да съдържа допълнителни компоненти, необходими за формиране на шевовете от типа фигура.

С помощта на сложен диспенсер могат да се изравнят и да се задържат зидарски композиции.

Създаване на шаблони

Шаблонът може да бъде много полезно и ефективно устройство за бързо полагане на тухли. Можете да го направите сами.Разбира се, можете да закупите готови модели в хардуерния магазин. По принцип тези продукти имат способността да коригират всички параметри на размерите. Ако искате да спестите пари, по-добре е да продължите към самостоятелното производство на шаблона.

Първо трябва да се занимавате с основните геометрични параметри на зидарната става (т.е. височина и ширина). В този случай много зависи от използвания материал в конструкцията. Въз основа на технологията на полагането и използваните блокове се разкриват размерите на нишата на шаблона.

За изграждането на шаблона ще ви трябва:

 • кутия от пластмаса с подходящ размер (или лист от шперплат);
 • молив;
 • равнище;
 • линия;
 • тренировка (по-добре е да използвате електрически инструмент - по-удобно и по-бързо е да работите с него);
 • фиксиращи елементи;
 • специални ъгли от стомана;
 • отвертка;
 • отвертка;
 • чук.

Ако сте успели да намерите подходяща пластмасова кутия, шаблонът ще бъде много по-лесен. Освен това самата пластмаса е по-трайна и здрава, но е достатъчно лека, което е много важно при извършване на зидани работи.Ако не сте намерили такъв резервоар, можете сами да направите модел с необходимите размери от ламинирана ПДЧ, шперплат или латекс.

Първо трябва да се изгради проста кутия без дъно. Ширината му трябва да бъде малко по-голяма от самата тухла.

Проектирането трябва да се състои от няколко основни компонента.

 • Рамка с надлъжни стени от дърво. Пропастта между дървените дъски трябва да съответства на дебелината на стената. Тъй като тези ленти ще имат изпъкнали долни части, ще бъде удобно да се използват за подравняване на тухлите по време на полагане.
 • Дръжки за носене. Благодарение на тези подробности ще бъде много по-лесно и по-удобно да използвате устройството.
 • Напречни части. По същество те са изработени от специална стоманена лента. Този елемент ви позволява да контролирате линейността на зидарията.

Моделите за зидария също се наричат ​​дозатори, защото с тяхна помощ е възможно да се измери правилно количеството на хоросана.

Инструментът на Мейсън

На съвременния пазар на строителни материали и инструменти има много практични и лесни за употреба елементи, с помощта на които многократно се опростява създаването на тухли.Струва си да се разгледат по-подробно какви инструменти обикновено се използват от професионалните зидари при полагането на тухли, когато се правят шевове между отделни блокове и за разтягане на въже.

За полагане на тухли

Тази категория включва принадлежности, закупени за подготовка на стенни основи, както и за облицоване на тухлени фасади. Без тези устройства зидарите не могат да работят ефективно и ефективно. В този случай, мистрия, наречена мистрия, се счита за незаменима. Както вече споменахме, това е триъгълна шпатула с извита дръжка. Стандартната дължина на такова острие достига приблизително 18-19 см.

Също така зидарят се нуждае от мистрия за зидарията. Те са поставени свързващ разтвор с желаната дебелина на тухлена основа. В допълнение, ставите между отделните тухли се размазват с мистрия. Те също така премахват излишния разтвор.

Дръжката на мистрия трябва да е възможно най-удобна и да не се подхлъзва, за да се използва лесно.

Втората най-важна е чук пиккакс. Дължината му обикновено е 30 см., Едната страна на този инструмент може да бъде поставена настрана за потупване на тухли, така че материалът да се побере колкото се може по-точно в правилната позиция, а вторият - за да се набият тухли и да се увият.

Лопата за разтвора все още е свеж строителен състав се смесва с еднаква консистенция. В допълнение, нейната смес е поставена на стенна основа, ако е по-широка от 1 тухла.

Освен това зидарите трябва да поддържат нивото на зидарията под контрол така, че да са напълно плоски.

За тази употреба:

 • равнище;
 • отвеса;
 • квадрат;
 • poryadovkoy.

Запълване на шевовете

Няма значение дали полагате блокове за изграждане на стени, стълбове, спираловидни арки или колони. Във всеки случай, ще трябва да се справите компетентно с шевовете между отделните тухли, като ги запечатате със специални инструменти.

Трудно е да се направи връзката между блоковете естетически външен вид без използването на специални устройства. Обикновено за тази употреба свързването. Дължината на това устройство може да достигне 130-150 мм. По правило свързването е тънка и тясна плоча, наподобяваща малък нож.

С използването на фуги има възможност да се шлайфа фуги от почти всеки тип.

Те могат да бъдат:

 • единично рязане;
 • двойно изрязване;
 • изпъкнали;
 • вдлъбната;
 • ставите в подрязването.

Въз основа на параметъра на дебелината на шева, неговата структура и местоположение могат да се използват различни размери на фугите. Те могат също да варират в профила на напречния профил.Също така, довършването и фугирането на фуги между отделните тухли може да се извърши с мистрия.

За да разтегнете кабела

Ако говорим за процеса на полагане на тухлени блокове за изграждането на стенната основа, първо подгответе ъгловите парчета. Само тогава събирайте останалите елементи на структурата.

В този случай пристанището позволява да оформите всички тухли, прилепнали към едно ниво. По принцип кабелът е направен от въдица, капрон или много здрава резба. Най-често се прикрепя с обикновени нокти към зидарията или веднага се поръчва.

По правило нишката се простира на разстояние около 2-3 метра над ръба на предишния ред. Това е необходимо, така че да няма контакт с дължината на тухлите.

Професионални съвети

При избора на мистрия трябва да имате предвид, че има два типа на този инструмент:

 • К-B - опции с триъгълно острие;
 • KP - устройства със заоблени ъгли и заострена основа.

Прехвърлянето на зидария с идеално равномерен слой с необходимата височина може да бъде трудно дори за опитни занаятчии. Ето защо експертите препоръчват използването на специален шаблон.Ако не искате да го направите сами, можете да си купите готов вариант в магазина.

Няколко шаблона могат да бъдат използвани едновременно, особено ако става дума за изграждането на голям обект. При такива условия могат да се използват не само дървени, но и метални или пластмасови изделия.

Вече готовият модел може да се използва не само за полагане на правилните редици тухли, но и за полагане на различни блокове, например аерирани или шлаки.

За да може дозаторът от дърво или пластмаса да "живее" по-дълго, повредените части в него трябва да бъдат подложени на навременна подмяна.

Вариантите от дърво трябва да се обработват с лак, характеризиращ се с висока устойчивост на износване. Например, тя може да бъде ефективен паркет състав. P

Когато направите сам шаблон, можете предварително да подготвите няколко прости рисунки. Така че ще бъде по-лесно да създадете структура. При завършването на работата, всички инструменти трябва да бъдат добре почистени от остатъчни разтвори и смеси. Ако това не стане, те бързо ще се провалят.

Прегледайте шаблона за полагане на тухли, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня