Как да направите тухлени стълбове?

 Как да направите тухлени стълбове?

Тухлените стълбове са важни компоненти на много сгради. При проектирането и изграждането на такива части трябва да се подхожда с най-голяма отговорност, тъй като качеството и експлоатационният живот на цялата конструкция като цяло често зависи от тях. Възможно е да направите тухлени колони със собствените си ръце. Днес ще разгледаме как да го направим правилно, за да постигнем желания резултат.

Видове проекти

Колоните от тухли са вертикални архитектурни структури, които са необходими за поддържане на монтираната и допълнителна укрепване на вертикалните основи.В допълнение, тези продукти често са предназначени да дадат на сградите по-интересен и стилен външен вид. Тухлени колони "с взрив" се справят с ролята на декоративни елементи. Въз основа на неговата основна цел, разграничават следните видове тези структури.

 • Превозвачи. Тези видове тухлени колони играят ролята на надеждни и здрави опори за поддържане на монтираните системи. Колоните с лагери поемат цялото товари от тези основания. В бъдеще това натоварване се предава директно на основата на сградата.
 • Ограда. Колоните от този тип са прости структури, в които всички отделни елементи са свързани една с друга и секциите остават между тях. По принцип, единственото натоварване, което тези структури носят, е собственото им тегло. Ако между тези опори са монтирани допълнителни компоненти, тогава върху колоните започват да действат хоризонтални натоварвания от различни видове (в повечето случаи те са незначителни).
 • Тип порта. Елементи с впечатляващо тегло, които също са подвижни (т.е. те се движат по отношение на самите тухлени стълбове), се окачват върху споменатите подпори от тухли.Тези конструкции могат да издържат натоварването от собственото си тегло и хоризонталните товари от конструкции, окачени на тях. Струва си да се има предвид, че хоризонталните натоварвания в тази ситуация могат да променят посоката на приложение.
 • Декоративни. Тези атрактивни тухлени конструкции са свързани с носещи стени. Механично, те почти не са заредени. Тези детайли играят ролята на естетически декорации, които украсяват конструкцията.

Каквото и вариант на тухлени стълбове, които възнамерявате да изградите, във всеки случай ще трябва да вземете предвид една важна характеристика - не трябва да има дълги редове зидария в такива конструкции. В допълнение, тези продукти трябва да имат квадратно или правоъгълно напречно сечение с пълна сила - това прави структурите максимално стабилни, здрави и надеждни. Често тези структури допълнително се укрепват, така че те се оказаха по-добре. Въз основа на тези качества съществуват продукти със или без подсилване.

Препоръки за избор на тухли

Няма значение кои колони ще проектирате - за порти, ограда или лагер,Във всеки случай, ще трябва да закупите висококачествени строителни материали, характеризиращи се с добра производителност и дълъг експлоатационен живот. Само от такива продукти колоните ще се окажат наистина стабилни, надеждни и привлекателни.

Тухлите за такива конструкции могат да бъдат както пълни, така и кухи. Основното е да се вземат под внимание свойствата на устойчивост на замръзване, абсорбиране на влага и устойчивост на износване на тези строителни материали. Необходимо е да изберете тухли, които няма да се страхуват от неблагоприятни външни фактори, като например валежи или температурни промени. Освен това експертите силно препоръчват да се даде предимство само на екологични и безопасни продукти, които няма да имат отрицателно въздействие върху околната среда или човешкото здраве.

За да изградите колони не можете да си купите тухла, чието тегло е по-малко от 4,3 кг. Ако тухлите планирате да отрежете външната повърхност на колоните, ще трябва да потърсите строителни материали с релефна или гладка повърхност, с еднакъв цвят.

Също така е важно да се вземе предвид качеството на тухла.В никакъв случай не трябва да има повреди или дефекти по повърхността - пукнатини, стърготини, дълбоки драскотини или разпадащи се ъгли. По-добре е да откажете използването на тези строителни материали - те няма да продължат дълго време и дори надеждните структури няма да работят. Качеството на тухла трябва да бъде перфектно. Само от тези продукти ще получите добри и качествени стълбове.

Как да изчислим количеството материал?

Преди да започнете самостоятелното производство на красиви и висококачествени тухлени колони, препоръчително е да изчислите количеството строителни материали, които трябва да закупите. Експерти твърдят, че при използването на твърда тухла могат да се отменят допълнителни изчисления. Въпреки това, често е необходимо да се идентифицира най-малката част, която ще бъде достатъчна за добра здравина и стабилност на структурите.

  За да се определят всички необходими параметри, е много важно да има цялата необходима информация за марката придобити строителни материали, периметъра на напречната греда на колоните, площта на сечението и обема на предадения товар. Трябва да се има предвид, че всички нюанси на броене на тухлени стълбове или стени на основи са описани подробно в съответните SNiPs (например SNiP II-22-81 (1995)).

  Освен това при изчисляването на необходимите продукти е необходимо да се разчита на предварително зададените параметри на размерите на бъдещите колони (трябва да се има предвид тяхната височина и напречното сечение). Преброяването обикновено се основава на броя на тухлите в един ред, като се има предвид шевът от 10 мм. Експертите препоръчват да се вземат предвид следните изходни данни:

  • ако колоните имат напречно сечение от 30x30 см, тогава ще трябва да поставите 4 прости тухли в един и същи ред;
  • ако разделът е 40x40 см, тогава вече ще има 6 елемента в реда;
  • при напречно сечение от 60х60 см, изчисляването на обема на тухлите трябва да се извърши както в 4 отделни колони с напречно сечение 30x30 см;
  • ако напречното сечение достигне 80x80 см, първо подгответе колона с размери 60х60 см и след това го оближете с тухлена зидария.

  Броят на редове обикновено зависи от параметъра на дебелината на тухла, като се отчита увеличаването на размерите на шева. Единични стандартни тухли са направени с ширина 65 мм (75 мм с шев) и една и половина тухли - 88 мм (със шев от 98 мм). Ако разделим параметъра на височината на тухлен стълб с посочените стойности, тогава ще бъде възможно да се идентифицира необходимия брой редове. И ако го умножите по броя на отделните тухли във всеки ред, тогава ще бъде известна пълната нужда от строителни материали.

  За да получите крайната сума, ще трябва да добавите около 10-15% към битката, възможно брак и остатъци (в този случай се препоръчва също така да се вземе предвид опитът и опитът на майстора, който ще извърши работата).

  Изграждане на фондация

  За да инсталирате тухлени колони, първо трябва да изградите висококачествени фондации. Например, опции за ограда, принадлежащи към класа Lux, особено се нуждаят от надеждна основа (например, тези съоръжения, ние разглеждаме всички работни стъпки). Тя трябва да бъде конструирана както следва.

  • Първо, извършете маркирането на територията, в която се планира да инсталирате тухлени колони. Това се прави по същия начин, както при монтажа на дървени или метални конструкции. Трябва да се има предвид, че същата ограда от тухлени стълбове трябва да бъде поставена на площадката в съответствие с кадастралния план.
  • Първо, трябва да маркирате областите, на които ще бъдат разположени ъгловите опори. За да направите това, в правилните точки ще трябва да карате в малки дървени клечки и да разтегнете въже между тях.
  • След това трябва да определите стъпалото между опорите. Тя ще зависи от платната, които се планират да бъдат инсталирани между отделните колони.Например, стъпка от не повече от 2,5 м е подходяща за професионален лист.

   По-нататък в основата си разкопките се изсипват. Ако почвата в мястото се издига, първо опорните части ще трябва да бъдат правилно защитени от влиянието на водата в почвата. За това долната част на колоните е бутилирана. След подготовката на ямата за колоните ще бъде възможно да се пристъпи директно към дизайна на основата. Предвиждат се следните стъпки:

   • поставете възглавница от развалини и пясък на 10-15 см на дъното на изкопаната дупка;
   • след това фиксирайте оста на поддържащата част в центъра;
   • 2-3 пръчки (подсилване) с височина 90 см са разположени успоредно на оста;
   • тогава е необходимо да се постави възглавница от пясък и чакъл, успоредно с проверката на вертикалността на опорния елемент;
   • разширявайки дупката, е необходимо да поставите 5-см възглавница от чакъл и пясък по цялата площ;
   • ще трябва постоянно да проверявате хоризонталната ос;
   • освен това ще е необходимо да се излее бетонната промивка с нивото на почвата;
   • бетона трябва да е напълно сух за 7-10 дни.

   Оформление на зидария

   Независимо изложени колони от тухли може да го направите сами. В същото време е важно да се придържаме към конкретна схема, така че работата да е ясна и резултатът да се очаква.

    За да изградите такива структури сами, ще трябва да натрупате следните необходими инструменти:

    • мистрия (мистрия);
    • шпатула;
    • удар с чук;
    • фугиране;
    • черпак;
    • овална линия;
    • строително балонче или лазерно ниво;
    • гон;
    • железен владетел.

    За да подготвите правилно решението, най-добре е да се сдобиете с висококачествен миксер. Що се отнася до монтажа на армировъчни части и рязане на тухли, тук е идеално подобно функционално устройство като българин.

     Нивото на здравина на една колона от тухли зависи до голяма степен от компетентното изпълнение на обличането на отделни редове, което предвижда специално оформяне. Помислете за най-популярните опции.

     Ако размерът е 2х1.5 тухли (6 части в един ред), трябва да се извърши полагане, както следва:

     • 1 ред ще се състои от четири тухли, подредени един до друг с лъжици; и двама ще трябва да лежат по лъжиците, за да се смачкат предните части;
     • 2 ред е изложен по същия начин, но е необходимо да се извърши обръщане на 180 градуса;
     • Третият ред се състои от 3 тухли, разположени успоредно в средата с две облицовки от всяка страна, поради което е необходимо да се запълнят ъглите с отделни половини от тухли;
     • Четвъртият ред се изпълнява чрез монтиране на 2 паралелни съединителя от по 3 тухли.

     След това направете превръзка.

     Ако размерът е 2x2 тухли, т.е. 8 блока в един ред, последователността от действия ще бъде както следва:

     • 1 ред ще бъде подреден на 4 съответстващи лъжици тухли, подредени с помощта на драскотина;
     • Вторият ред ще се състои от четири тухли, разположени успоредно в средата, ще трябва да прикачите останалите части към забиването им с лъжици;
     • 3 ред, предишната комбинация ще трябва да се завърти на 90 градуса;
     • 4 ред е изложен като начален ред, но с наклон от 90 градуса.

     Описаната сложна връзка, състояща се от четири тухлени редици, ще гарантира най-високите якостни характеристики на колоните. За да укрепите по-нататък тези основи, след всеки цикъл на обличане ще трябва да фиксирате укрепващата мрежа. Ако се случат дори малки товари, върху опорните колони на блоковете в центъра на зидарията се поставят специални подсилващи пръчки.

     В допълнение, подробности за тухла дизайн под дървени трупи. За правилното поставяне на такива конструкции, изкопайте малки окопи, положете основата,направете кофража, свържете армиращите части, подгответе решетката с клетки и след това инсталирайте специални скоби и ги покрийте с тухли.

     Полезни съвети

     Ако решите да изградите солидна ограда от тухлени стълбове, тогава трябва да знаете, че колкото по-тежко е, толкова по-солидно ще бъде да направите подкрепа. Ето защо е толкова важно да се изчисли правилно височината на всички съставни конструкции на подпорите и размера на тяхната секция.

     За изграждането на тухлени колони, подпори често се използват железни тръби. Тя е около тръбата и тухла. Долната половина на металната част се натиска в земята на 1,7 м.

     Преди монтаж на тухлени стълбове, най-често се изгражда надеждна лента. Той има отлични характеристики на якост и не изисква много дълбочина.

     При производството на тежки колони опитните занаятчии силно препоръчват да се налива пространството, което остава между такива детайли като стоманената армировка и тухлената облицовка.

     Трябва да се има предвид, че специалните стълбове на трупите са много важна технологична стъпка в подовата настилка.Такива конструкции позволяват да се избегне появата на гъбички и мухъл, както и отпадането на плочката. Поради това тези материали ще могат да служат много по-дълго.

     Тухлени стълбове, ако желаете, могат да бъдат украсени. За целта е допустимо да се използват различни цветни камъни или стъклени мъниста. Шевовете могат да бъдат направени черни, като към разтвора се прибавят малко сажди.

     Ако искате да изградите красиви винтови стълбове, трябва да се обърнете към полагането на 1,5 тухли. В този случай самите блокове ще трябва да бъдат с леко отместване. Всяка тухла ще трябва да бъде поставена с перваза.

     Ако решите самостоятелно да произвеждате надеждни тухлени стълбове, тогава определено трябва да закупите само висококачествени инструменти и строителни материали. Не спестете при закупуването на тези компоненти, защото колоните трябва да са с висока здравина. Слабите опорни части могат да пострадат при тежки товари, което в крайна сметка ще доведе до тежки последствия.

     Как да направите тухлени стълбове, ще научите от видеото.

     Коментари
      автор
     Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

     Входно антре

     Всекидневна

     спалня