Дървени тухли: плюсовете и минусите, производствената технология

 Дървени тухли: плюсовете и минусите, производствената технология

Новите строителни материали се появяват на рафтовете на магазините и търговските центрове почти всяка година, а понякога и повече. Към днешна дата научните изследвания в областта на строителството се насочват към по-екологосъобразен и същевременно надежден материал. В допълнение, по-евтино разходите за нови строителни материали, по-достъпни и популярни ще бъде на пазара. Значителен принос за тези проучвания имаха местните специалисти, създали продукта, наречен "дървена тухла".

Какво е това?

Името на необичайната тухла, получено за приликата с добре познатите строителни материали. Всъщност, най-близкият в състава и свойствата си е дървеният лъч, различаващ се от него в по-малък размер и метод на монтаж.Визуално, материалът изглежда като широки блокове с размери 65х19х6 см, на всички му страни има малки жлебове и брави, които закрепват блоковете една към друга. Има опции с гладки ръбове, но те не се използват за изграждане на носещи стени, а само за прегради или облицовки.

Производствената технология на такава необичайна тухла се състои от няколко етапа и е както следва.

 • Иглолистно дърво (кедър, лиственица, смърч или бор), нарязано на дъски, се довежда до мястото на производство и се поставя в специални камери за сушене. Съдържанието на влага в дървесината се намалява само на 8-12%, което позволява на тухлите по-добре да задържат топлината вътре в къщата.
 • Сухият дървен материал се обработва на специални триони. С тяхна помощ дългият материал се разделя на отделни блокове, в които се изрязват жлебове и канали. Ръбовете се обработват така, че да изглеждат декоративни и да се вписват на практика без празнини. Този метод на свързване изглежда толкова чист, че не изисква външното покритие както на страничните стени, така и на фасадата на една жилищна сграда, за разлика от обикновена бара или тухла.
 • Изпълнената тухла се подлага на довършително шлайфане, така че повърхността й да е възможно най-гладка и гладка. Такава повърхност може да се сравни с повърхността на дървени мебели, които се произвеждат в завод, а не ръчно. Изпълнената тухла най-често не е боядисана, само оцветена със специални композиции, както и импрегнации за защита от въздействието на външната среда и вредители.

Чрез качеството на материала дървените тухли, като обикновения дървен материал, се разделят на сортове. Най-ниската от тях е отбелязана с буквата "С", а най-високата има постписвър "Екстра". Разликата между най-ниската и най-високата степен може да бъде около 20-30%. Самият кубичен метър от този нов строителен материал е 2-3 пъти по-скъп от обикновените тухли, но теглото му е много по-малко, което позволява спестяване на дебелината и дълбочината на основата, излята за построяването на къща или вила. Отвътре, такъв материал може да бъде завършен по някой от наличните начини: да се покрие с мазилка и боя, да се монтира гипсокартон или да се залепи тапета.

Предимства и недостатъци

Разпространението на пазарите и магазините на такъв гъвкав материал, като например дървените тухли, разреши много проблеми и неудобства, свързани с построяването на тухлени и дървени къщи. Това се дължи на големия брой предимства на този материал в сравнение с другите продукти.

 • Изграждането на дървена дървена къща за една година е просто невъзможно, тъй като е необходимо да се изчака сушенето на двата масивни дървета и дървесината, нарязана на дървен материал. Една тухла, изработена от дърво, преминава през етап на сушене, докато се произвежда, така че изграждането на къща под покрива може да се извърши само за няколко седмици и след това да се пристъпи към монтажа на покрива.
 • За разлика от дървесината, тухлените блокове не се деформират по време на сушенето, тъй като те са малки. Това не само намалява броя на дефектите в производствения процес, но също така ви позволява да поддържате плътно прилепване на мястото на закрепване на жлебовете без пукнатини и пролуки. В резултат на това се изисква по-малко количество топлоизолационен материал и вътрешно декоративно покритие.
 • Монтажът на дървени тухли се извършва без използването на специално строително оборудване и може да се извършва не само от професионалисти, но и от начинаещи. В допълнение, за дървена зидария не се нуждае мазилка смес, уплътнител и уплътнител, което също така ще спести не само пари, но и времето, прекарано на изграждането на стената раздел.Един от най-скъпите елементи на една тухлено-дървена къща ще бъде основата и твърди структури на ламиниран фурнир дървен материал и корони, които ще бъдат основани на зидария.
 • За разлика от дървения материал или дървените трупи, малкият размер на една тухла позволява издигането на елементи не само правоъгълни, но и кръгли или неправилни по форма, какъвто е случаят с обикновената тухлена зидария. Такива къщи изглеждат по-необичайни и декоративни от обикновените квадратни дървени къщи.
 • Цената на един кубичен метър дървени елементи е малко по-висока от обикновените тухли, но е 2-2,5 пъти по-ниска от залепената ламинирана дървесина. В същото време дървесината, нарязана на блокове, остава екологичен материал, който идеално запазва топлината през зимните студове и прохладата през лятото.

Разбира се, подобно на всеки друг материал, тухли, изработени от дърво, не са без недостатъци. Първо, такъв материал изисква компетентен професионален проект, тъй като без правилното изчисляване на товарите съществува риск от падане на стената. На второ място, изграждането на прекалено големи или високи сгради от дървени блокове не се препоръчва, тъй като такива структури няма да бъдат много стабилни.В допълнение, в северните райони на страната ни температурата на въздуха през зимата е твърде ниска и този материал няма да осигури необходимата изолация. В Новосибирск или Якутск е малко вероятно те да построят жилищни сгради, използващи този нов материал.

Мога ли да го направя сам?

Както професионалните строители, така и производителите на такъв иновативен материал се съмняват в идеята да се правят дървени тухли вкъщи. За да направите това, трябва да имате в задния двор цяла производствена зала с високо прецизни машини за смилане и фрезоване. Освен това ще трябва да закупите определени суровини, които трябва да отговарят на целия списък от изисквания. На практика никой няма такива възможности и най-вероятно тези, които ги имат, вече се занимават с производството и продажбата на този материал.

Всички експерти се съгласяват, че полагането на такъв материал може лесно да се извърши със собствени усилия, ако спазвате определени правила.

 • Полагане тухла трябва да се извършва изключително в редове.
 • Блокът трябва да се побира само на ръба на ключалката, а не обратното.
 • Полагане се извършва в два реда, между които се полага изолационният материал. Те могат да бъдат или специални блокове от железопътен магазин, или обикновени дървени стърготини.
 • На всеки 3 блока е необходимо да се направи превръзка, за да се осигури по-голяма стабилност и надеждност на елементите. Такава лигатура е направена от дърво, както и самата полагане, и се прави както отвътре, така и от външния ред.

Всеки ред обличане трябва да бъде изместен на половината от тухла, така че да не съвпада вертикално на съседните редове. Това не само ще укрепи дизайна, но и ще ви позволи да получите красива картина от предната страна на зидарията.

Отзиви

На различни строителни форуми и сайтове можете да намерите много положителни отзиви. Има обаче такива, които се съмняват в надеждността на такъв дизайн и дори са недоволни от резултантната сграда. Най-често това се дължи на избора на нечестен доставчик, който обяви най-ниската категория дървесина под знака "Екстра". Или това може да се дължи на факта, че купувачът не е изчислил средната температура на региона и е построил къща или селски имот от този материал в климата, за който не е предназначен.

Потребителите отбелязват не само красотата и надеждността на дървените тухли, но и тяхната гъвкавост. С негова помощ се издигат не само жилищни сгради, но и различни постройки, бани и дори гаражи. Блокове, подобни на парчета детски дизайнер, са идеални за изграждане на беседка или затворена веранда в градината, за издигане и довършване на вътрешните преградни стени. От тях можете да изградите ограда или да поставите цветно легло. Тези, които искат да украсят своя сайт с необичаен декор, могат да го направят необичаен дизайн под формата на различни форми, пейки и навеси.

Дървените тухли ще бъдат истинска находка за тези, които обичат нестандартни дизайнерски решения и в същото време се стремят да избират естествени материали. Лесно се комбинира с камък, плочки и други строителни материали. И дори човек, който има минимален опит в строителната индустрия, ще се справи с изграждането на къща от такъв материал.

За дървени тухли вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня