Заливане на декоративни тухлени стави - всички подробности за процедурата

 Заливане на декоративни тухлени стави - всички подробности за процедурата

След завършване на строителните работи по изграждането на основата е необходимо да се налепят декоративни тухли или други материали, което ще позволи да се направи окончателен поглед върху зидарията и да се осигури нейната уникалност. Лесно е да направите такава работа сама и нямате нужда от специално образование или умения. Можете да подготвите сместа сами или да купите готови в железопътен магазин. С правилната работа декорацията ще продължи на стената в продължение на много години и няма да изгуби външния си вид.

Фугиране функции

За да запълнете празнините между отделните строителни материали след инсталирането им, можете да приложите различни композиции.При избора на такъв състав е необходимо да се вземе предвид цвета на декоративния продукт, пространството между отделните му елементи, дебелината на тухлите и други моменти. Можете да разтривате смесите, които се различават в различни нюанси в зависимост от цвета на довършителния материал. Също така е възможно да се смесят различни решения за цвят, постигане на необходимия нюанс.

Когато подготвяте такъв състав със собствените си ръце, трябва да вземете предвид характеристиките на зидарията и местоположението на самата стена. Ако това е помещение с висока влажност, е необходимо да се използват съединения за уплътняване на шевовете, което ще предотврати възможността за влага между тухлите. За това можете да използвате различни добавки за решения.

Предимството на мазилката е, че материалът бързо се втвърдява, но работата трябва да се извърши внимателно, така че да няма решение на лицето на тухла. В противен случай ще бъде трудно да го измиете или да го измиете по-късно.

В някои случаи, триене след тухла се прави със силиконов уплътнител, който обикновено няма цвят, но могат да се добавят бои.Такава фугираща смес след завършването на работата ще позволи да се подчертае естественият цвят на самия материал и да се изгладят неравностите на шевовете, ако има такива.

Количество съединение за запълване на шевовете

Всички работи по фугиращата смес трябва да се извършват само след завършване на монтажа на довършителни материали. Надеждно и красиво изтрийте разстоянието между отделните елементи, ако спазвате правилата и разпоредбите. Също така е важно самото полагане да се извършва на същото разстояние между отделните тухли, в който случай ще бъде по-лесно да се запълнят шевовете.

В зависимост от ширината на шева и дълбочината на самото полагане, е възможно да се изчисли количеството материал, необходимо за запълването им. За тухлени шевове с ширина до един сантиметър е необходимо да изразходвате 7-8 kg от сместа на квадратен метър. Но тези параметри могат да варират в зависимост от характеристиките на полагане.

Технология за фугиране

За да направите цялата работа, имате нужда от инструмент, сред който основен е шпатула и специална чанта, в която е поставен композицията. Но също така работата по запълване на шевовете може да бъде направена със спринцовка. Използването на тези инструменти ще спомогне за бързото обработване на шевовете и за не замърсяването на повърхността на зидарията.

В зависимост от това кой метод за фугиране ще бъде използван, е необходимо да се подготви допълнителен инструмент:

 • капацитет за решение;
 • мистрия;
 • равнище;
 • миксер.

Важно е първоначално да се подготви повърхността и да се почисти от излишния разтвор и прах. Сместа се поставя внимателно в шевовете и се уплътнява и излишъкът се изтрива веднага след нанасянето, така че да не изсъхне.

Трябва да изберете смес в зависимост от характеристиките на употребата и да разредете в съответствие с инструкциите на опаковката. Често такива състави се продават в суха форма, те само ще трябва да се разреждат с вода и да се разбъркват. По-добре е да се подготви такова количество смес, което капитанът може да използва през периода от време, за който фугиращата смес няма да може да замръзне. Освен това, остарялото решение може да увреди хидроизолацията на ставите, а пукнатините ще се образуват, когато изсъхнат.

От тази точка е необходимо да се вземе решение за етапа на полагане на тухли, в зависимост от това защо ще бъде избран методът за полагане на тухли. Всяка от технологиите за фугиране има своя собствена техника на изпълнение и затова трябва да се спазва през цялото време на работа. Обикновено фугирането се извършва по няколко начина.

 • Flush. Това е най-лесният вариант и се извършва с полусуха смес. Може да се направи ръчно. Съставът се нанася между тухлите с мистрия и излишъкът се отстранява. В края на работата е необходимо повърхността да се избърше с твърда кърпа или четка, за да се премахне излишъкът.
 • Вътре. Всичкият разтвор, който остава, когато се полага тухла между тях, е подложен на натиск и, ако е необходимо, са направени допълнителни вдлъбнатини. Това ще създаде вдлъбнатина на шевовете и тухлите ще изпъкнат навън.
 • Изпъкналите. За да направите това, използвайте специална шпатула, която се извършва върху шева, изпълнен с хоросан. Благодарение на този метод шевовете излизат навън. Но процесът изисква определени умения. Не всеки може да се справи с него.
 • Триъгълник. Доста сложен процес и често се използва за фугиране на закрито. За да извършите работата, е необходимо да извадите малко количество хоросан между тухлите и да разпределите останалия състав с триъгълник. Тази технология изисква известно преживяване от капитана.
 • Под ъгъла. Този метод е прост и не изисква умения.Необходимо е да се премества мистрия по шева и да се отстрани част от разтвора, като се направи малка вдлъбнатина до 4 мм под определен ъгъл.

Специализирани препоръки

Така че по време на работа няма дефекти и грешки, трябва да прочетете препоръките на господарите.

 • При приготвянето на състава за фугиране е необходимо да се използват пресечени съставки, така че да нямат големи фракции.
 • След приготвяне на разтвора трябва да се остави да престои 10-15 минути, след което да се разбърка отново, за да се подобри пластичността.
 • При фугиране, избягвайте да нанасяте хоросан върху тухлите.
 • Ако разтворът се появи върху декоративното покритие, той трябва да бъде незабавно отстранен, като не позволява сушене.

SNiP показва, че дебелината на шева трябва да бъде до 1 сантиметър и затова се препоръчва да се правят малки пролуки между самите тухли, като се коригира стойността в зависимост от климатичните условия на работното място. Няма нужда да започвате фугиране в горещи дни, тъй като решението ще се втвърди бързо, което може да доведе до прекъсване на процеса. И също така си струва да откажете да работите в мокро време.Необходимо е да се омесне разтвора на малки порции, за да се получи бързо и да не се допуска замръзване.

   Както може да се види, фугиращата смес е отговорен, но ефективен начин за подобряване на външния вид на керамичното или друго покритие след довършителните работи и също така ще даде възможност да се създаде завършеност на работата. Професионално произведената фугираща смес ще подобри външния вид на основата и ще предпази стената от повреда. Освен това ще увеличи изолационните свойства на зидарията, което ще й позволи да остане дълго време и да не изисква ежегодни ремонти. За да направите това, трябва само да извършите цялата работа според препоръките и капитализираните правила.

   Пример за фугиране можете да видите във видеоклипа по-долу.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня