Шахматни тухли: характеристики, разновидности и тънкости на употреба

 Шахматни тухли: характеристики, разновидности и тънкости на употреба

При изграждането на печка или камина в къща се появява необходимостта от използване на материали, устойчиви на огън. Ето защо повечето купувачи правят своя избор в полза на шахматните тухли. Този строителен материал може да издържи на изключително високи температури и да насочи дългосрочно излагане на пламъка. Трябва да се отбележи, че чамотът не се деформира и не се разпада дори при продължително нагряване.

Какво е това?

Chamotte тухла се характеризира с много некомплициран състав, той се основава на натрошен сух чамот прах, концентрацията на която е 65-70%.Това вещество се произвежда от обикновена бяла глина, която се подлага на почистване и продължително изпичане, поради което има явни огнеупорни характеристики. Освен това, в суровините се въвеждат коксови и графитни пълнители и зърна от едрозърнест кварц. Оригиналните компоненти са добре смесени, след това са формовани и изпратени за изпичане и формоване.

Това са характеристиките на изгарянето и се определят основните параметри на работа на материала. Продължителността на печене е от голямо значение. Така че, ако суровината е преекспонирана в термична пещ, на повърхността й се появява стъклен филм. Той е доста издържлив и дава материала особена устойчивост на механични повреди, но рефрактерността в същото време намалява.

Ако, напротив, изгарянето е недостатъчно, такъв материал ще се абсорбира добре и ще запази влагата вътре и следователно силата му ще бъде много съмнителна. Най-добрата тухла за печки и камини може да се получи само ако се придържате към "златната среда".

Производството на шлакови тухли се регулира от настоящите стандарти, макар че размерът и теглото му често варират значително: от 2,5 до 6 кг, а параметрите са 230x111x65 мм, а също и 300x150x65 и 250x123x65 мм.В допълнение, продуктите се различават по плътността и порьозността на структурата.

характеристики на

В строителен строителен материал, произведен по съществуваща технология, Има няколко оперативни характеристики:

 • цветът на продукта трябва да бъде светло жълт, а по-скоро да е със смола от кафяви добавки;
 • тухлената структура е само златиста;
 • когато удариш една тухла, чуваш да звучи като метална;
 • материалът се характеризира с по-висока степен на якост, следователно, с минимални щети, структурата на шаблона остава непроменена.

Професионалните строители и финалисти подчертават както предимствата и недостатъците на такава тухла.

Ползите включват следните опции.

 • Строгата геометрия на частите е изключително важна при използване на материали с клиновидна скосяване.
 • Топлоустойчивост. Вътрешната структура на тухла не влияе на продължителното излагане на повишени температури, този материал може да издържи на топлина до 1500 градуса или повече. Трябва да се отбележи, че по принцип отоплението на повече от 1000 градуса от всички видове тухли може да издържи на изключително шамот.
 • Ниска топлопроводимост.Тази характеристика, както и ниската плътност на отделните разновидности на материала правят такава тухла най-добрият вариант за инсталиране на комини и различни тръби.
 • Крепост. Материалите от шалове имат способността да издържат дори доста силни механични ефекти.
 • Химическа устойчивост Продуктите на Chamotte перфектно понасят ефектите на различни киселинно-базични разтвори и издържат на много други химически реактиви.

  Не е изобретен обаче нищо перфектно и шахматната тухла не е изключение. Има негативни аспекти, свързани с използването му.

  • Ако технологията на изпичане е наблюдавана неправилно, тогава размерите на продуктите и нивото им на качество се променят значително.
  • Шахматните материали не се различават по ниска цена, така че те не могат да се считат за достъпни за повечето наши сънародници.
  • Не всички минерали са подходящи за зидария. Обикновено се използва специално съединение, наречено "хоросан", което трябва да се прилага много внимателно, така че слоят да се окаже много тънък.
  • Повишената якост значително ограничава възможността за рязане на материал.Нарязването е възможно само със специален диамантен диск върху камъка.

  Трябва да се отбележи, че съществуващите отрицателни страни не намаляват популярността на материала и не ограничават употребата му в подредбата на камини и печки за дома.

  сфера на приложение

  Шахматните тухли обикновено се използват в промишлеността и често се използват за изграждането на различни видове горивни камери и технологични котли. В тях въглищата се изгарят.

  Материалът е често срещан и в ежедневието. Тук е намерил своето приложение за изграждане на каменни врати, кухненски огнища и дървени печки. За комините, експертите също препоръчват да се вземат огнеупорни шамотни блокове, те могат да издържат не само на горещ въздух, но и неблагоприятни метеорологични условия.

  Има много слухове и митове за характеристиките на материала. Смята се, че когато се нагрява, тя започва да излъчва вредни компоненти и дори радиация. Експертите напълно опровергават всички тези теории. Освен това, ако последното твърдение все още е възможно по принцип на теория (ако тухла е направена от глина, добита в район, подложен на радиационно замърсяване), тогава не е възможно да се повярва в първата.Най-вероятно причината за появата на такива слухове е, както следва: някои видове огнеупорни материали и дори когато са изложени на горещ въздух, започват да отделят токсични вещества. Това обаче не важи за шамот блока, тъй като първоначално е бил създаден като материал за битови нужди.

  видове

  Chamotte тухлите се различават по няколко причини:

  • чрез формоване;
  • от появата на крайния продукт;
  • върху порьозност.

  В зависимост от варианта на образуване на суровини, има няколко разновидности на шахти тухли:

  • формован полусух метод;
  • разтопено;
  • термопластичен екструдиран;
  • хвърли;
  • горещо натиснат

  Според вида на тухла, има форма, форма, клин, както и сводести и трапецовидни. Най-популярен е чамотът под формата на правоъгълник, но при монтирането на сводести конструкции е по-добре да се използва клин. В зависимост от нивото на порьозност, има:

  • тухли с висока плътност - с показатели на пясък, които не надвишават 3%;
  • висока плътност - в този случай грануларността се диференцира от 3 до 10%;
  • плътна - с параметър на порьозност от 10 до 16%;
  • огнеупорен, уплътнен - ​​с параметър на порьозност на ниво от около 16-20%;
  • среден плътен - се отличава с размер на зърното на ниво от 20-30%;
  • силно порьозен - в този случай индексът на зърното съответства на 30-45%;
  • лек - с увеличени параметри на зърното 45-85%;
  • ултра лек - в този случай зърното надвишава 85%.

  Отделно, е необходимо да се занимаваме с този вариант на шлайфани тухли, като доста популярни леки продукти. Тези тухли обикновено се използват вместо изолация. Те се състоят от специална маслена глина, както и торф, стърготини или дървени стърготини, както и някои други органични компоненти. В процеса на топлинна обработка те напълно изгарят, оставяйки вместо себе си пори с различни размери. В резултат на тази технология се получава порест материал с висока енергийна ефективност.

  Леките тухли са изработени изцяло от органични вещества, поради което се считат за безопасни за околната среда, не отделят вредни и токсични вещества и затова са подходящи за използване в жилищни райони. Между другото, специална структура не се отразява на топлинна устойчивост на материала: лека тухла дори може да издържиИзключително висока експозиция до 1800 ° C

  Що се отнася до формата, такива тухли са клиновидни или правоъгълни. За да може материалът изцяло да запази всичките си оригинални оперативни характеристики, той трябва да се отличава със строга геометрия с гладки ъгли и ръбове.

  Леките тухли обикновено се използват за образуване на топлоизолационен слой при оборудване на електрически пещи, както и на изпарителни инсталации и нагреватели. Доста често се купува за облицовъчни котли и парни линии. В същото време подобна защита може значително да намали загубата на топлина (с 25-75%) и по този начин да намали размера на термичните устройства. Експертите отбелязват, че ако вземем материали за печки за пещи, периодът на отопление и охлаждане ще намалее 5 пъти, докато всички разходи за отопление ще бъдат намалени с 10-15% при непрекъснато работещи пещи и с 45% при тези, които работят от време на време ,

  печати

  Всички шлакови изделия в Русия подлежат на задължително етикетиране, което се прилага върху едната страна на тухла. Производителите обикновено го съставят от няколко букви и цифри, като общият им брой варира от 5 до 47. Знаците в маркировката означават химическите и физическите характеристики на материала. Обикновено можете да видите следната нотация.

  • ША / ШБ / ШАК - Тухлите от общо предназначение са под това обозначение, които имат изключително високи якостни параметри и са в състояние да издържат на нагряване до 1700 ° С. Тези марки са много популярни сред разработчиците, тъй като те имат оптимално съотношение цена / качество.
  • ШВ / ШУС е маркировка за промишлен шамот. Характеризира се с висока топлинна мощност, поради което е оптимална за подреждане на газови проходи на топло генератори, както и за облицовка на конвективни мини.
  • HQ - тези материали се използват при изграждането на промишлено оборудване за производство на кокс.
  • SL е тухла, която се характеризира с висока степен на порьозност. Най-често се използва за облицовка на промишлени пещи и може да запази своите експлоатационни свойства при продължително излагане на високи температури (до 1300 ° C).
  • SCU - е огнеупорни крайни блокове, които се използват широко за производството на въртящи се части от промишлени пещи.
  • PB - е общ чамот, който се използва често в ежедневието.
  • PV - включва продуктите, които са намерили приложение при монтаж на димоотводи и вътрешна част от камини.

  Номерата показват размерите на тухлите в строго съответствие с действащите норми и стандарти. Например, под маркировката ShB-8 се покрива тухла с размери 250х124х65 мм, а ShA-5 е продукт с параметри 230х114х65 мм.

  Как да изберем?

  Chamotte тухла е доста скъпо, така че трябва да го вземе на сериозно. Ако купувате нискокачествен материал, рискувате просто да загубите всичките си пари. Ако се окажете в един магазин с добра репутация, това изобщо не гарантира, че ще ви бъде предложен перфектен продукт без външни дефекти, така че, когато избирате, обърнете внимание на всички важни подробности.

  • Основният индикатор за качеството на продукта е неговият цвят, той задължително трябва да е сламено жълт. Ако имате по-светли, почти бели блокчета пред вас, най-вероятно ще видите тухла, която не е изгорена в пещ, която абсорбира добре влагата и е податлива на разрушаване отвътре. Да, и натрупаната в него топлина е много по-лоша, което означава, че функционалността ще бъде голям въпрос.
  • Тухла трябва да има доста гладко покритие и перфектна форма. Мнозина смятат, че тези изисквания се диктува от естетическия компонент на проекта, но това далеч не е така. Факт е, че при подреждането на камина или печката вътрешната повърхност трябва да бъде гладка, всяко облекчение, което се получава от запазването на остатъци от мазилка или разширяването на тухли, води до създаването на бариери пред потока на нагрят газ. Ако дефектът не се елиминира, тогава започва неравномерно разпределение на топлината, като нивото на тяга няма да бъде достатъчно и топлопредаването ще падне драстично.
  • Пещта има много силно свързване на шлайфани тухли, малък брой шевове и плътно уплътнение. Ако използваният материал има пукнатини, чипове и други дефекти, не е възможно да се осигури надеждно сцепление. В тази връзка, закупуване на тухли, не забравяйте да ги изберете от една партида. В противен случай рискувате да получите напълно нееднороден материал, който може да окаже най-жалко въздействие върху оперативните характеристики на бъдещия ви термичен елемент.

  Как да се постави?

  Технологията на изграждане на печки и камини от шалове в дома се състои от 2 етапа:

  • подготвителна работа;
  • непосредствено полагане.

  На етапа на подготовка за работа се извършва маркировка на всички бъдещи ъгли и стени, както и производството на необходимия адхезивен хоросан и предварителното сухо поставяне. За постоянните тухли от зидария използвайте специален състав, можете да го купите готово в магазина и можете да го подготвите сами. Ще ви е необходима огнеупорна прахообразна глина, висококачествен чамот пясък, както и процесна вода.

  Първо трябва да се смила глината, след това да пресее целия пясък и да се добави вода към получената глина-пясъчна смес при постоянно разбъркване. Завършеният състав се оставя за два до три дни, като се разбърква понякога. Клей и пясък се вземат в съотношение 1: 2, някои строители препоръчват добавяне на сол или 3% течно стъкло към състава със скорост от 100 g на 10 литра вода.

  Огнеупорните тухли първо се изрязват и след това се закрепват така, че всеки последователен ред напълно да припокрива шевовете между всички блокове от предния ред. Тази технология определя силата на цялата структура и допринася за нормалното преразпределение на товара.

  При извършване на монтажа на собствените си ръце обърнете специално внимание на съединението.Ако е направено неправилно, т.е. шевът е твърде дълбок или не е напълно запечатан, дъждът и снежните капки започват да падат вътре (това се отнася за уличните конструкции), а когато студеното време застане, зидарията се пукне. Камината, напукана по шевовете, не може да изпълни всичките си функции в пълен размер и топлинният й капацитет е значително намален.

  За информация как да поставите правилно шаловите тухли със собствените си ръце, вижте следното видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня