Характеристики и препоръки за избор на биметални радиатори

Отоплителната система на всяка стая е важна част от комуникациите, чиято ефективност зависи от нейното компетентно събрание. Основният елемент в него са батериите. До днес водопроводният пазар предлага огромен избор от нагреватели. След традиционните чугунени радиатори, биметалните модели са най-търсени.

Какво е това?

Основната структурна идея е да се използват две метални сплави с различни технически и химически характеристики. По правило вътрешната повърхност на нагревателя е направена от неръждаема стомана, защото трябва постоянно да се свързва с топлоносителя. Стоманата също има антикорозионно действие, освен това е устойчива на натиск.Външната страна е изработена от алуминий, която се характеризира с висока степен на топлопредаване. Благодарение на тази комбинация от метали, нагревателният елемент има повишена ефективност. Такива модели са най-удобни за апартамент, свързан към централна отоплителна система, тъй като в нея са възможни пренапрежения и използването на нискокачествена течност за пренос на топлина.

Висококачествените биметални радиатори трябва да отговарят на изискванията на GOST, което ще им позволи да ги използват безпроблемно по време на целия им експлоатационен срок (около 25 години).

Устройство и принцип на работа

Основните елементи на биметалните нагревателни батерии са две части.

 • Сърцевината е пълна с охлаждащ агент. Тъй като тя взаимодейства с агресивна среда, тя е изработена от стомана или мед. Тези метали имат висока устойчивост на корозия. В състава на вътрешния елемент, ние можем да различим тези два компонента като:
  • колекторите са изработени от стомана. Те са необходими за свързване на радиатори към отоплителната система. Неръждаемата стомана може да издържи на натиск и медта е допълнително устойчива на електрохимични процеси;
  • топлопроводни стоманени канали.
 • Външен слой Алуминий се използва за производството му като отличен топлинен проводник. Алуминиевият корпус е в състояние бързо да промени температурата си, което позволява да се регулира топлопреминаването. Цялостният дизайн се състои от две хоризонтални стоманени тръби, свързани с вертикални стоманени тръбни прегради, през които преминава топлоносител или пара. Тази система е покрита отгоре с алуминиеви ребра или монолитно тяло. Топлообменникът има сложна конфигурация благодарение на конвекционните тръби. Секциите по време на производството се свързват чрез точково заваряване. По време на монтажа, конструктивните части се монтират с гумени уплътнения или нипели от стомана.

Радиаторът се основава на физическите явления на конвекция и радиация.

Принципът е, както следва:

 • топлоносителният флуид се нагрява до висока температура в котлите и се централизира през тръбите. Така охладителят влиза в радиатора;
 • Стоманената сърцевина, взаимодействаща с нагрятата течност, пренася топлинна енергия в алуминиевия корпус, което на свой ред загрява стаята.

В някои случаи, когато биметалните батерии са свързани към централизирана отоплителна мрежа, възниква проблем - първите две или три секции на бойлера се нагряват, а останалите остават малко топли или напълно студени. Опитните специалисти първо проверяват радиаторите за проветряване. По време на инсталацията може да се получи въздух.

Ако това не е проблем, следва да се използват следните методи:

 • свържете радиатора диагонално;
 • използвайте разширение на потока, което увеличава ефективността на топлопреноса.

Трябва да се отбележи, че втората опция е подходяща само за радиатори, които са свързани към отоплителната система с клапани с американски. Освен това, експертите отбелязват, че не е лесно да се купуват разширения за потоци в магазините, затова е по-добре да използвате различни ръководства и инструкции за това, да направите такава част сами.

Инструкцията е, както следва:

 • За работа се нуждаете от медна тръба с външен диаметър 18 мм. Дебелината на стената трябва да е поне 1 мм. Освен това ще ви е необходим съединител за запояване, силиконови уплътнения, спойка, газова горелка, както и набор от инструменти, които ще ви позволят да отрежете желаното парче тръба и да почистите метала след рязане;
 • преди да започнете работа, изключете крана и изтеглете течността за пренос на топлина;
 • извадете радиатора от скобите, тъй като е по-удобно да извършвате монтажни работи на плоска повърхност на пода;
 • проверете състоянието на силиконовото уплътнение. Ако има повреда, е по-добре да го замените;
 • необходимата дължина се отрязва от медната тръба, като се използва резачка за тръби. За равномерно нарязване експертите съветват, че тя е строго перпендикулярна на инструмента;
 • ръбовете се обработват с четка за лице и се изтриват с твърда четка. В никакъв случай не може да се използва шкурка, защото тогава спояващите медни части ще бъдат изключително трудни;
 • Освен това се извършва процес на запояване на ръкава с тръба, за който се прилага поток с четка, която трябва да се извърши внимателно, в равномерен слой. Ако го прекалявате, тогава замръзналите капки поток ще предизвикат силен звук, когато охлаждащата течност циркулира вътре в радиатора. Приготвените части се вмъкват един в друг и се загряват от факел. Веднага след като флюсът придобие сребрист цвят, залепването се прилага върху ставата. Благодарение на високата температура на тръбата, тя ще изтича и запълва всички празнини.Ако потокът започне да се извива на капки, процесът трябва да бъде спрян;
 • тръбите трябва да се притискат една към друга за 1-2 минути, докато се охладят напълно;
 • регулирането на дължината се извършва в зависимост от водоснабдяването;
 • полученият удължителен кабел се вкарва в батерията в противоположна посока, за да се улесни движението на охлаждащата течност в радиатора с странична връзка;
 • батерията се връща на мястото си и е свързана към централната отоплителна система;
 • ако е необходимо, премахнете излишния въздух.

При инсталиране на разширението на потока трябва да се отбележи, че той се използва в случай на голям брой секции от биметален радиатор.

Основни типове

Класификацията на радиаторите зависи от различни параметри и фактори.

По вид на материала

За производство на отоплителни акумулатори, използващи различни материали.

 • Чугун Моделите от чугун се появяват през XIX век. Материалът се характеризира с ниска инерция. Това означава, че се загрява бавно, така че отнема известно време, за да затопли стаята. Въпреки това, чугунът се охлажда бавно, поради което топлината се държи дълго време, осигурявайки удобен микроклимат.Материалът е доста здрав и издръжлив, не корозира и е евтин. Впечатляващото тегло е най-значимият недостатък на чугунните радиатори.
 • Steel. Топлинната проводимост на този материал е подобна на чугун. Тъй като дебелината на стената е по-малка от дебелината на чугуните, стоманата се загрява по-бързо. Високата инерция позволява използването на температурни контролери при проектирането на отоплителни продукти. Стоманените части ви позволяват да променяте дизайна на радиаторите. Значителен недостатък е ниската устойчивост на корозия, което намалява експлоатационния живот.
 • Алуминий. За производството на профили, използвани алуминиева сплав със силиконова добавка. Металът е много лек, така че теглото на батериите е малко. Алуминият има висока топлопроводимост и отличен коефициент на топлопреминаване. Алуминиевите батерии имат всички предимства на този материал, включително добра инерция, която ви позволява да регулирате температурата. Значителен недостатък е мекотата на алуминия, така че радиаторите се характеризират с ниска устойчивост на физическо удара и слабо резбово съединение.Както и алуминиевите нагревателни продукти зависят от качеството на охлаждащата течност, нейната киселинност.
 • Биметална. Радиаторът е изработен от два вида материали: мед или стомана като сърцевина и алуминий за тялото.

По вид на конструкцията

Има два типа биметални радиатори, в зависимост от вида на конструкцията.

 • Секционните модели са съставна структура, състояща се от няколко секции. Такива модели ви позволяват да избирате мощност, като променяте броя на отделните секции. За връзка с различни печати. Основният отрицателен фактор е наличието на стави, което увеличава риска от изтичане. Освен местата на съединенията се излагат на охлаждащата течност с висока химическа активност, например антифриз.
 • Монолитните радиатори са по-стабилни и надеждни. Техните технически характеристики са по-високи от секторни аналози. Поради липсата на връзки, отоплителните уреди могат да издържат на големи товари.

Ако сравним ефективността на тези два вида биметални радиатори, получаваме следния резултат:

 • експлоатационният живот на монолитните модели достига 50 години, а при секторни максимуми - до 25 години;
 • работно налягане в отоплителната система за втория тип е разрешено в рамките на 100 атмосфери, за първото - до 35 атмосфери;
 • топлинна мощност на една секция и в двата варианта - от 100 до 200 W;
 • цената на монолитните опции е по-висока;
 • модификациите с твърдо ядро ​​не могат да променят техническите параметри, а секционните такива имат такава възможност.

По местоположение

В зависимост от местоположението на батерията трябва да се идентифицират няколко вида.

 • Хоризонтални батерии - Това е стандартна позната опция. Те се инсталират най-често. Тези модели имат огромен обхват. Променящите се параметри са: размери, производителност и дизайн. За да привлекат потребителите, производителите обръщат внимание не само на техническата част на биметалния радиатор, но също така разработват уникални дизайнерски линии. Сега на пазара има цвят, текстура, комбинирани опции, използващи различни дизайнерски техники.
 • Вертикален радиатор. Къщите с високи тавани и големи стаи трябва да увеличат площта на радиаторите. Вертикалните модели са призовани да се справят с тази задача, тъй като в случай на хоризонтални варианти те ще трябва да обграждат цялата стая около периметъра.Такива модификации ще помогнат за решаването на проблема с отоплението, ако няма прозорец под прозореца, например прозорците започват точно от пода. Те могат да бъдат инсталирани в междинните и междуосово прозорци, което ще спести полезното пространство в стаята, без да се губи функционалността на батериите. Биметалните вертикални радиатори не само нагряват, но и служат като уникално обзавеждане. Най-простият вариант под формата на стенни тръби от неръждаема стомана с хромиране се използва в модерни стилове с индустриален наклон.
 • Вграден модел. Радиатори от този тип се появяват благодарение на новите технологични възможности. Те са печеливша възможност в случаите, когато конвенционалните батерии не могат да бъдат инсталирани или затруднени. Например, в стая с голяма остъклена площ, експерти предлагат биметални радиатори, вградени в пода. За монтажа им в пода се изработват специални канали и отгоре са покрити със специална защитна решетка от дърво или метал.

Подземните модели са от два вида.

 • Хъл. В този случай нагревателната структура е вградена в специална кутия, която играе ролята на канал.Тялото е направено от тънък лист от поцинкован метал и е покрито с топлоизолация. Размерите на произведените корпусни модели на биметални радиатори са както следва: ширината е 5-25 см, височината е 10-70 см, а дължината е от половин метър до няколко метра. Мощните модели допълнително осигуряват вентилатори, които се захранват с електричество.
 • Open-кадър. За да монтирате тези модели в пода, първо трябва да изградите кутията, защото не е включена в комплекта. По правило каналът е направен правоъгълно, размерът му трябва да е с 10 см по-голям от размера на радиатора, за да се осигури естествена циркулация на въздуха.

Има и вградени модулни структури за стени и други отвори. Ако инсталирате такъв модел в дяла между помещенията, то може да загрее две стаи едновременно. Някои дизайнери изграждат биметални конвектори в мебелите.

Технически спецификации

Всички биметални радиатори имат редица важни технически характеристики, които трябва да знаете, преди да ги инсталирате.

Всички параметри са посочени в техническата документация за продукта.

 • Най-важната сред тях е способността да издържат на високо налягане вътре в отоплителната верига. Трябва да се разбере, че този показател трябва да има граница на безопасност, тъй като в централната система понякога има хидравлични удари, при които налягането рязко става по-високо от работника. Висококачествените биметални нагревателни батерии трябва да издържат на 40 атмосфери и повече.
 • Топлинният трансфер се характеризира с такъв индикатор като топлинната мощност на радиатора. Измерва се във ватове и киловат (ватове и киловатци). Този индикатор зависи от броя на секциите и може да варира, така че мощността на една секция е посочена в информационния лист. Една секция от биметален радиатор може да има топлинна емисия от 100 до 185 вата. Изчисляването на мощността за отопление на помещенията се извършва въз основа на SNiP, който показва таблицата за пренос на топлина. Например, за площ от 1 кв. М и височина на тавана до 2,7 метра, изчислената топлинна мощност ще бъде 100 вата.
 • Друг важен индикатор е обемът на охлаждащата течност. Колкото по-малък е, толкова по-добре. При биметалните аналози това е 0,16-0,18 литра за сечение.За сравнение, в алуминий варира от 0,25 до 0,46 л.
 • Устойчивост на химическите компоненти на охлаждащата течност. Тук е важна степента на киселинност и шлайфане на работния флуид. За стоманени и алуминиеви ядра този коефициент е приблизително същият. Медта е по-химически стабилна. Що се отнася до абразивните частици и суспендираните вещества, които присъстват в охлаждащата течност, е желателно те да са възможно най-малки. Тъй като стените на металните сърцевини са тънки, те са податливи на абразия, а освен това замърсяванията запушват тръбите. Идеалната възможност за инсталиране на биметални радиатори е собствената си отоплителна система, но с централизирана връзка можете да изберете добър вариант.
 • Срокът на експлоатация е гарантиран от всяка компания, но средно за биметални аналози е 25 години.
 • Общите параметри зависят само от производителя.
 • В зависимост от модела и размера, теглото на целия продукт варира.

Предимства и недостатъци

Ако разгледаме предимствата на биметалните радиатори, си струва да подчертаем следното:

 • висок коефициент на топлопреминаване;
 • възможността за инсталиране на термостат, който ви позволява да регулирате независимо температурата и обема на охлаждащата течност. Този имот допринася за икономичното използване на топлинната енергия и съответно намалява финансовите разходи;
 • секционен дизайн. Броят на секциите може да бъде избран в зависимост от площта на отопляемото помещение. Освен това ви позволява да ремонтирате или променяте секции независимо един от друг;
 • надеждност. Радиаторите издържат налягането до 37 атмосфери. Благодарение на устойчивостта на корозия, биметалните батерии не се провалят дори при висока киселинност на топлоносителя;
 • възможност за инсталиране във всякакви отоплителни системи.
 • издръжливост. Срокът на експлоатация е в рамките на 20-25 години;
 • усъвършенстваната форма позволява повишена сигурност;
 • панелите не се загряват до "опасната" температура, така че те се инсталират безстрашно в детските стаи и болничните зали;
 • голям асортимент. Например, има модели без окачване на скобите. Те могат да бъдат инсталирани вертикално, като се използват допълнителни усилващи елементи;
 • широка гама от размери;
 • широк обхват на цветовете. Има възможност за самооцветяване на секциите;
 • малко тегло в сравнение с аналози на чугун;
 • проста инсталация, която не изисква много време;
 • лесна грижа

Подобно на всеки продукт, биметалните радиатори имат своите недостатъци, а именно:

 • разликата между коефициентите на разширяване на алуминий и стомана. Това е основният недостатък на такива модели, които причиняват скърцането на панелите по време на продължителна работа, намаляват якостта на конструкцията;
 • ниското качество на топлоносителя намалява живота на батерията;
 • цената на радиаторите от тази серия е по-висока от другите аналози.

Сравнение с други видове батерии

При избора на отоплителен радиатор купувачите първо обръщат внимание на материала, от който са направени. От това зависи много технически параметри и това е разликата между моделите.

Чугун

Това е класическа версия на нагревателя, който се използва дълго време. Мнозина смятат, че няма алтернатива за издръжливост и трайност. Температурата на топлоносителния флуид може да бъде до +150 градуса, допустимото работно налягане е 15 атмосфери. Областта на използване е огромна - от обществени до жилищни, технически сгради и работни помещения.Възможната топлинна мощност достига до 160 вата.

Най-голямото предимство на чугунните радиатори е тяхната ниска цена. Освен това, те се характеризират с устойчивост на всякакъв тип охлаждаща течност и лекота на монтаж при монтажа. Дебелите стени напълно се съпротивляват на абразивите в състава на работната течност. Ако системата има сериозно замърсяване, е по-добре да не намерите чугунени модели. Малката инерция не позволява да се регулира топлопредаването, за разлика от други аналози.

Принципът на действие се основава на излъчването на топлинна енергия, а не на конвекция. Последният загрява въздуха и го прави по-суха, в случай на радиация самите тела се нагряват. Недостатъците включват значително тегло на продукта. Много хора посочват необикновен вид като минус, но това е спорен въпрос.

Тъй като производителите предлагат отоплителни батерии от чугун с изискани форми, украсени с ковашко, обаче, тяхната цена нараства значително.

стомана

Радиаторите от стомана се предлагат веднага в завършен вид. Те са предназначени за ниско налягане до 10 атмосфери и са много чувствителни към корозия.Тъй като стоманената повърхност се нагрява бързо, степента на топлопреминаване е добра. Топлинното захранване може да достигне 5700 вата. В случай на малка температура на охлаждащата течност в отоплителния кръг, стоманените модификации се вписват перфектно.

За отопление на малки стаи, те са подходящи. За съжаление животът на такива радиатори е най-нисък. Експертите не съветват да ги свържат с централната отоплителна система, тъй като нямат граници на безопасност, при които може да се пробие натиск. И те също се страхуват от топлоносители, в които има голямо количество суспендирано вещество, което води до блокиране на каналите. Най-успешният вариант за инсталиране на радиатори с подобен дизайн е автономна отоплителна система с газов или електрически бойлер.

алуминий

Алуминиевите батерии са събрали всички предимства на стоманените модели: естетика, ниско строително тегло и висок коефициент на топлопредаване. За разлика от модификациите от алуминий от чугун, позволяват монтиране на термостати. Основният недостатък е слабата винтова връзка. И също така алуминият е изложен на корозия в присъствието на висока степен на киселинност на носещия флуид.В частната отоплителна система можете да изберете този тип охлаждаща течност, за да намалите този ефект и да увеличите експлоатационния живот. Това условие не е осъществимо в централизирана схема, така че използването на алуминиеви радиатори е неефективно.

биметална

В повечето случаи тази опция печели сред много от тях. Биметалните отоплителни радиатори са продукт на използването на нови технологии в областта на енергетиката. Те успешно съчетават предимствата на продуктите от стомана и алуминий. Стоманената сърцевина ви позволява да укрепите връзката и по-добре да устоите на корозия. Производителите предлагат опции с медна верига, която има по-висок антикорозионен ефект.

Алуминиевият корпус ви дава възможност да увеличите трансфера на топлина, тъй като материалът се характеризира с отлична топлопроводимост. Единственото отрицание е известна зависимост от степента на киселинност на охлаждащата течност и нейното ниво на замърсяване. Освен високата цена на продукта. Техническите помещения и магазини, в които трябва да се загрява на големи площи на ниска цена и ниско качество на носещата течност, специалисти препоръчват все още да инсталират чугунени радиатори.

Като направим общо заключение, може да се подчертае, че модерните аналози на отоплителните батерии се ползват в своята форма. Те са по-фини, ергономични, без остри ъгли, с красив дизайн. Те се характеризират с точни геометрични линии и форми, за разлика от чугунните, така че е по-удобно и по-лесно да се съединяват секции. Високата степен на инертност позволява термостатичните регулатори и контролните датчици да бъдат монтирани върху метални аналози, за да бъдат снабдени с други технически нововъведения. Инсталационните работи по инсталирането също стават по-лесни и по-бързи.

Те обаче имат и недостатъци, които представителите на желязото на радиаторите не притежават. Те включват трайност. Чугуната е издръжлива от всякакви стоманени колеги. Биметалните и алуминиевите батерии са чувствителни към замърсени охлаждащи течности, чугуните ги понасят напълно. Киселинността на носещата течност е важна за първата и не е важна за втората. От гледна точка на устойчивостта на хидравличните удари, радиаторите от чугун не са еднакви сред всички представители на отоплителните уреди. Въз основа на изложеното по-горе, изборът трябва да бъде разгледан изключително внимателно и внимателно, особено при централизирана отоплителна система.

Популярни производители и рецензии

На пазара на биметални радиатори има малко производители, чиито продукти имат уникална собственост на съвпадение на цена и качество. Със съставянето на рейтинг въз основа на обратна връзка от страна на потребителите, те включват няколко руски марки и италиански компании.

Италия

Глобал и Сира компании са най-известни на вътрешния пазар. Биметалните им батерии изглеждат естетически приятни. Покритието е по-често изпълнявано в бели, млечни и сметанови тонове. В линията има регулируеми модификации с термостат, както и с въздухопровода. В асортимента има модели с различни начини на монтаж, различни конфигурации и размери. Фирмите гарантират висока надеждност на продуктите.

 • Global. Италианските продукти успешно издържат на работа в суровия руски климат. Ядрото на радиатора е снабдено с висока антикорозионна защита. Батерията е в състояние да издържа на налягане до 50 атмосфери. С всички технически предимства на радиаторните системи има красив вид и висок коефициент на топлопреминаване. Дизайнът се състои от висококачествени части, всички връзки се правят с уплътнени уплътнения.Компактният и демократичен дизайн ви позволява да поставите биметален радиатор във всеки интериор. Извършените тестове позволяват да се гарантира експлоатационен живот до 20 години.
 • Сира. В допълнение към отличните технически показатели, като лекота и практичност, бързо нагряване и висок коефициент на топлопреминаване, якост, устойчивост на корозия, радиаторите на тази италианска марка имат изящна извита форма без остри ъгли. Максималното допустимо налягане може да достигне 170 атмосфери. Единственият недостатък е високата цена на продуктите, но това е несравнимо с абсолютен комфорт и надеждност при работа.

Русия

Един от добре познатите руски производители е компанията Rifar. Производствената линия се намира в град Гай, регион Оренбург. Продуктите се произвеждат чрез съвременна технология, нови технологии и иновативни материали. По-специално се използват италиански топилни пещи и роботизирани линии за нанасяне на прахова боя. Максималното допустимо действие на изработените биметални радиатори достига 135 градуса за температурния диапазон на охлаждащата течност и налягането в системата до 20 атмосфери. Стандартните модели имат от 4 до 12 секции.По индивидуална поръчка те се увеличават до 24 или се намаляват на две.

Компанията Rifar предлага различни серии радиатори, които се различават по външен вид и технически характеристики. Въпреки това, всички модели, без изключение, имат висок топлообмен, който се постига с помощта на алуминиево тяло от плоски перки.

 • Rifar база - Това е най-популярното. Представя се в три варианта с различни разстояния между осите: 500, 350 и 200 mm. Първият тип е по-мощен в поредицата и се използва за отопление на студени, лошо изолирани помещения. Базата 200 се характеризира със затворена задна повърхност. За монтаж има горна и долна връзка към отоплителната система.
 • Рифар Монолит. Тази серия е предназначена за използване в отоплителни системи с високо налягане до 100 атмосфери. Дизайнът е патентован от компанията като фундаментално нов. Неговата уникалност се крие в присъствието на неразделимо стоманено многоканално ядро. Здравината осигурява надеждност и няма изтичане.

Общите технически характеристики на тази серия са, както следва:

 • 25 години гаранция;
 • висока защита от корозия на каналите;
 • няма връзки между секциите;
 • способността да се използват не замразяващи течности като охладител;
 • максимална допустима температура на работната течност +135 градуса;
 • номинално налягане до 100 атмосфери;
 • проста инсталация. Всички фитинги са стандартни;
 • максималната сигурност ви позволява да инсталирате биметални радиатори в детски и лечебни заведения.

Производителят предлага следните модели в тази серия: Rifar Monolit 500 и Rifar Monolit 350. Броят на секциите във всяка от тях варира от 4 до 16. Най-популярните модели с 4 и 6 секции.

 • Рифър Флекс. Радиаторите от тази серия се различават по посочения дизайн. Те могат да получат извита форма, като същевременно поддържат ефективността. Гаранционният срок на такива модификации е до 10 години.
 • Рифар Форза. Тези радиатори са най-мощните сред биметалните батерии и се използват за отопление на големи помещения. Производителят дава гаранция за тези модели до 15 години.

Руската марка "Izotherm" произвежда медни алуминиеви конвектори с интересен дизайн. Перфектното решение е сменяемият стоманен полиран калъф. Линията включва модификации на стени и подове.Основната им разлика е наличието на задната стена, защото стената няма. Заслужава си да помислим за най-популярните серии.

 • Атол и Атол Про Те имат медно-алуминиева конструкция, която е скрита от подвижна галванизирана стоманена кутия с прахово покритие. Дизайнът на повърхността е разработен от водещи местни експерти. Всяка цветна скала, всеки чертеж е възможно. В този случай, техническите характеристики не страдат: номиналното налягане е 16 атмосфери, температурата е до +130 градуса, мощността варира от 243 до 11174 W. Като топлоносител е възможно само вода или антифриз, съвместими с мед.
 • Родос се различава от първите модификации на материала, от който се прави тялото. Това е полирана неръждаема стомана. Огледалната метална повърхност ще бъде отлична дизайнерска находка за модерни интериорни стилове, например високотехнологични.

Piligrim е друга местна марка. Продуктите се характеризират с повишена устойчивост на корозия поради използването на медни ядра вместо стоманени ядра.

Други държави

Има производители от други страни на пазара на биметални радиатори.Марс е южнокорейска компания. Продуктите от тази марка произвеждат модели с медно жило. Техническите индикатори са адаптирани за работа в руските системи за отопление. Те се характеризират с висока трайност, ефективност и икономичност. Медният колектор елиминира корозивните реакции за дълго време.

Що се отнася до дизайна, няма особено разнообразие. Производителите на такива модели разработиха, въз основа на превъзходството на същността на формата, получават радиатор с добра мощност с компактни размери. Дизайнът на биметални батерии с медна сърцевина Марс е неделим секционен. Всеки модел се състои от нечетен брой секции от пет до деветнадесет. От една страна, здравината осигурява по-надежден дизайн, намалява риска от изтичане, от друга страна, също така ограничава възможността за увеличаване на мощността чрез увеличаване на участъците.

Общите спецификации са, както следва:

 • работно налягане до 20 атмосфери. Максималната възможна граница до 30;
 • температурният диапазон за течността за пренос на топлина е ограничен до +130 градуса;
 • киселинност на топлоносителя в Ph 7-9;
 • стандартни размери - 300 и 500 мм;
 • дълбочина на сечението - 65 мм;
 • тегло в зависимост от модела варира от 4 до 23 кг, което по принцип се определя като малък.

Моделите с разстояние от 300 мм могат да затоплят стая до 19,5 квадратни метра. Модификации от 500 мм - площ до 34 квадратни метра. За градските апартаменти, свързани към системата за централно отопление, продуктите на Марс са доста подходящи варианти по отношение на параметрите на размерите и работното налягане. Въпреки това, при избора е задължително да се открият всички химически компоненти на охлаждащата течност в отоплителния кръг: киселинността и съдържанието на суспензиите, тъй като тези характеристики може да не са подходящи.

Полската марка "Regulus" също произвежда биметални батерии, използващи мед. Фирмата осигурява гаранция за своите продукти на 25 години, въпреки че производителността е малко по-ниска от тази на южнокорейската марка. Производството, основано през 1994 г., произвежда главно конвекторни радиатори. След реорганизацията през 2001 г. организацията разшири, модернизира и продължи производството на биметални радиатори. От заслугите на компанията трябва да се отбележи високият професионализъм на персонала, многоетапният качествен контрол на продуктите, най-съвременните съоръжения и технологии.Една широка логистична мрежа ни позволява да предложим на клиентите благоприятни условия. Компанията представя своите продукти на пазарите на Русия, Беларус, Украйна, балтийските държави.

В допълнение към основната конфигурация е възможно да се поръча индивидуална версия на ъгловата или радиалната форма. Закрепването е осигурено на стена, но е възможно подреждането на краката. Характерна особеност на биметалните радиатори на тази фирма е идентичността на двете страни, така че да можете да монтирате с всякакви.

Общите технически параметри са както следва:

 • работното налягане не трябва да превишава 15 атмосфери;
 • температура на охлаждащата течност - до +110 градуса;
 • топлинната мощност в зависимост от модела варира от 172 до 6000 вата.

Марката произвежда няколко серии биметални радиатори.

 • Regulus е основна версия със заоблен горни панели и има принцип на конвекционно лъчение. Монтирането на странично или долно свързване към отоплителната система е възможно. Спецификации в средния диапазон. Ценовият диапазон прави този модел най-търсената от цялата продуктова линия на компанията.
 • Sollarius. Тя се различава от основната конфигурация само във форма, тя е по-квадратна.
 • Sollarius Dubel е опция с по-висока топлинна мощност. Моделите от тази серия се характеризират с двойна дълбочина: 180 mm вместо 90 mm. В допълнение, в тази серия са представени модните модификации с височина само 12 см.
 • Sollarius Decor е вертикален меден алуминиев радиатор, предназначен за помещения, където няма място за инсталиране на хоризонтални модели. В допълнение, той може да бъде интересен дизайн обект в интериора. Комплектът е допълнен с вентилатор и термостат. Връзката е възможна само от по-нисък тип.
 • Sollarius S-Corner е ъглова модификация, която е спечелила популярност в стаи със съседни външни стени.
 • Regulus Inside са модели, които са вградени в стената. Производителят произвежда няколко вида, включително тези с вътрешен вентилатор. Радиаторите могат да бъдат монтирани в стенни прегради, покривни или мебелни ниши. Дизайнът е модулен, така че по време на монтажа количеството се подрежда по желание на клиента.
 • Regulus E-Vent увеличи разсейването на топлината благодарение на вградения вентилатор, който се свързва с електричество. Тя може да бъде изключена и тогава радиаторът работи нормално.

Украинският завод "Маяк" произвежда серия от медни алуминиеви радиатори и конвектори "Termia". Проектирането на радиатори се различава от аналозите, тъй като не само сърцевината под формата на тръба, но и плочите, прикрепени към нея, са направени от мед. Дизайнът е покрит с алуминиева облицовка с прахово покритие, която е била подложена на процедура на изпичане. Моделите имат два вида връзки към отоплителната система: страна или отдолу. За последния е предвиден термостат в конструкцията. Монтирането на батерии е възможно с помощта на скоби или опция за под - с монтаж на краката. Основният пълен набор от продукти се добавя с ръчен vozdukhootvodchik под формата на майевски кран.

Основните технически характеристики на биметалните радиатори са както следва:

 • размери: ширина 90 мм, височина - от 200 до 600 мм със стъпка 100, дължина - от 400 до 2000 мм;
 • работна мощност: 240-4240 W за батерии със странично свързване тип, 270-4620 W - с нисък вид свързване без термостат;
 • теглото на продукта варира от 1,6 до 15 кг;
 • работно налягане в отоплителната система не трябва да надвишава 16 атмосфери;
 • температура на топлоносителната течност до + 30 градуса;
 • производителят гарантира, че радиаторите могат да работят с всякакъв вид охлаждаща течност: вода, пара, различни масла и антифриз, стига те да са предназначени за медни тръби.

Конструкцията на топлообменника на конвекторите се състои от 4 медни тръби с участък от 15 мм, върху които са монтирани алуминиеви перки с размери 10 х 10 см. Разстоянията между плочите са 5,6 мм. Връзка - само странична.

Техническите параметри на мед-алуминиевите конвектори са както следва:

 • размери: дълбочина 125 мм, височина - 450 мм, дължина варира от 400 до 2000 мм;
 • Конвекторен топлообмен дори при температури от +40 градуса варира от 710 до 3510 W;
 • конструктивно тегло - от 2 до 14 кг;
 • работно налягане в отоплителната система в рамките на 10 атмосфери;
 • гаранция от производителя - 10 години.

Моделите на китайските производители привличат ниска цена, интересен дизайн и уникален завършек. Въпреки това, както показва практиката, намалената цена се постига чрез използването на материали с по-ниско качество, поради което се намалява значително експлоатационният живот.

Коя опция е по-добре да изберете?

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на сертификатите за качество, които ще облекчат неприятните изненади по време на употреба.Невъзможно е да се съсредоточим само върху цената на стоките, защото често ниската цена се дължи на ниското качество на използваните материали. Например, биметалните радиатори, произведени в Китай, имат опростен дизайн, който намалява прага на работното налягане. При закупуване на биметални модификации на радиатори, един от важните критерии е характеристиките на отопляемото пространство: размери, вид на използване (обществени, технически, жилищни). В зависимост от този модел е избран методът на инсталиране и мощност. Промяната се постига чрез промяна на броя на секциите, наличието на автоматичен въздушен отвор.

На първо място, необходимо е да се определи напречното сечение на тръбите, простиращи се от системата за централно отопление.което ще повлияе на избора на дюзите. След това трябва да зададете налягането в общия отоплителен кръг. Избор на модел на радиатора трябва да бъде с граница на безопасност, така че радиаторът да издържа на възможни скокове. За жилищни сгради от стар тип е характерно налягане от 5-8 атмосфери, докато за модерни високи сгради този показател е по-висок - 12-15 атм.По-добре е купувачът да знае състава на охлаждащата течност, така че да можете да изберете най-печелившата опция, която ще продължи дълго време. След това вече се правят измервания за определяне на геометричните параметри на акумулатора.

Оптималните разстояния са както следва:

 • от прозореца до батерията трябва да бъде най-малко 10 см;
 • от пода до радиатора - не по-малко от 6 см;
 • ако батерията е инсталирана под прозореца, тогава нейната ширина трябва да бъде 50% от ширината на прозореца.

При избора на опция за сечение е важно да се изчисли правилно броят на секциите.

За да направите това, трябва да следвате следния алгоритъм от действия:

 • определяне на площта на отопляемото помещение;
 • разберете силата на радиатора. Той може да бъде намерен в ценовата листа или технически паспорт на продукта;
 • изчислете броя на секциите: K = Ph100 / M, където K е броят секции, P е площта на помещението в квадратни метри, M е мощността на батерията, изразена във ватове. Например, ако площта на стаята е 25 квадратни метра. м, а мощността на радиатора е 180 W, след това K = 25x100 / 180 = 13,89. Така че, трябва да инсталирате 14 секции.

Експертите отбелязват, че многосекторни модели са по-малко ефективни, поради което е по-безопасно да се инсталират няколко батерии с нисък разряд. В предложения пример, два радиатора с пет секции и един радиатор с четири секции.

Това изчисление се коригира в зависимост от броя отвори на прозорците в стаята:

 • ако апартаментът е ъглова и има две външни стени и два прозореца, то изчислението на участъците се увеличава с 20%;
 • ако прозорците в нормалната стая са на север, изчислението трябва да бъде увеличено с 10%;
 • ако изборът е на модел, който е вграден в пода, трябва да се има предвид, че техният принцип на работа е малко по-различен от версията на стената. Факт е, че те ще изискват предварително хидравлично изчисление и настройка на работния режим на термостатите.

Важен фактор при избора е естетическото възприятие на радиатора. Обикновено отоплителните тела заемат видно място в стаята, така че или се опитват да ги скрият, използвайки различни видове сгради, да ги превърнат в художествен предмет или да ги построят в стена. Много компании сериозно се занимават с точно дизайнерския компонент на биметалните радиатори. Необходимо е да се вземат под внимание вкусовете на потребителите, без да се намалява качеството на продуктите. Трябва обаче да запомните - за индивидуалния дизайн ще трябва да платите.

Поради факта, че подмяната на отоплителните батерии е скъпо и неприятно събитие,По-добре е да закупите биметални радиатори от надеждни производители, които гарантират дълъг живот на експлоатация повече от 20 години.

Одитираните лицензирани фирми освен пълен пакет документи и гаранция предоставят и други услуги: консултации, изчисляване на необходимите параметри за конкретна стая, доставка и монтаж на радиатори на място. При покупка трябва да проверите целостта на защитното покритие на кутията. Драскотините и вдлъбнатините ще причинят окисляване на алуминий, ще започне процес на корозия и външният вид ще се повреди за кратко време. Когато купувате висококачествен биметален радиатор, цената започва от 400-500 рубли на раздел. Всичко по-малко вероятно ще бъде по-ниско качество или фалшива. Вложките, направени от стомана или мед в биметален радиатор, трябва да имат дебелина не по-малка от дебелината на стената на водопровода.

За информация как да изберете биометален радиатор, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня