Видове и предимства на кутиите за батерията

В модерния интериорен дизайн собствениците на жилища често се сблъскват с въпроса как да скрият радиаторите и техните ленти. Един от начините е да използвате специални кутии, които дават на стаята елегантен и оригинален вид, като скриват батериите от гледката. Дадените декоративни елементи могат да бъдат създадени не само в къщи, но и в офиси, в предприятията и в социалните обекти.

видове

Първата кутия за отоплителни устройства може да бъде разделена на типа в зависимост от дизайна. Те могат да бъдат плоски, монтирани без капак и с капак, както и да затварят радиатора от всяка страна.

Плоските кутии се използват, когато нагревателният елемент е разположен в ниша. Ако радиаторът е под прага на прозореца, използвайте кутия без капак, на други места е възможно да използвате панти с капак. Какъв вид вид е подходящ във всеки конкретен случай, зависи от опциите за монтаж, топлопроводимостта и дизайна.

Материалите, от които се произвеждат кутиите, могат да бъдат много, например дърво, гипскартон, стъкло, метал. Основното условие, което елементът трябва да изпълни, е неговата добра толерантност към индексите на висока температура. Помислете за тези видове по-подробно.

Кутията, изработена от метал, има отлична топлопроводимост и също така оставя широка гама от различни дизайнерски решения. Осъществяването и инсталирането на такива екрани може да бъде проблематично, затова са необходими специални умения. Несъмнените предимства са разумната цена на тези продукти, техният дълъг експлоатационен живот, както и добрата толерантност към високите температури.

Широко разпространена кутия, изработена от дърво. При използването им има свои собствени нюанси. Ако този материал се нагрява дълго време, той може да се деформира.За да се избегнат подобни последици, кутията се обработва със защитен състав. Но дървото също прави топлина лошо, така че твърдата повърхност не е най-разумният вариант, изборът на екран под формата на мрежа с големи пространства между ламелите ще бъде много по-успешен.

В помещение, където дизайнът предполага наличието на други дървени елементи, може да се монтира дървена кутия. Благодарение на екологичността и безопасността на материалите, продуктите могат да се използват в почти всяка стая, включително в детските зони.

За потребителите, които са особено важна ценова категория, производителите предлагат продукти от гипсокартон. Този материал е с ниска цена, докато е лесен за обработка и имитира дърво, така че тези кутии са заслужено популярни.

По-рядка форма - кутия от стъкло. Най-често те се правят под формата на екрани и се фиксират на повърхността с помощта на опори. Тези елементи имат оригинален външен вид, можете да поставите всякакви рисунки и картини върху тях. Цената на кутията, изработена от стъкло, е над средното, а поради крехкостта на материала съществуват ограничения в употребата им,тъй като продуктите изискват най-внимателната обработка.

предимства

Кутията за акумулатори има безспорни предимства. На първо място, той има естетическа функция. Отворените тръби не развалят дизайна на помещението и не хващат окото.

Втората функция е защитна. Жителите и посетителите на помещенията няма да могат да се изгорят, ако докоснат горещия радиатор. Често кутии за тази цел се намират в апартаменти, в които има малки деца. Освен това батерията ще бъде защитена от прах и други замърсители, а топлият въздух ще циркулира равномерно.

В случай, че кутията за батериите е избрана правилно, това ще ви помогне да осигурите отличен микроклимат и топлина в стаята.

И това е чудесен начин да украсите. На съвременния пазар има огромно разнообразие от продукти, които отговарят на изискванията на най-взискателните потребители.

Характеристики и изисквания

Декоративните работи по отношение на радиаторите имат свои собствени характеристики. Не е толкова лесно да се скрият тези устройства, без да се нарушава тяхната функционалност, тъй като се приема, че топлината от такива батерии ще бъде по-малка. Освен това достъпът до отоплителните елементи е труден.Ето защо декорът е много важен, за да разберете точно как да се справите с тази най-малка загуба.

За да се запази функционалността на батериите, използването на подвижни и странични екрани, които не са фиксирани към стената, ще бъде оптимално.

Удобството се изразява и във факта, че при необходимост елементът може да бъде премахнат възможно най-бързо.което спомага за спестяване на време в случай на извънредни ситуации и също така поддържа целостта на самата кутия. При наличието на твърди скрепителни елементи бързо и без да се повреди разглобяването, структурата не е възможна.

И също така важната точка е термолизата. Инфрачервеното лъчение, отоплителните обекти и конвекцията, които отопляват самия въздух, оказват влияние върху отоплението. Ако няма кутии в кутията, това ще се превърне в пречка за тези действия. По-добре е екранът да не затваря радиатора отгоре и отдолу, тъй като за равномерно нагряване, студеният въздух трябва да тече от дъното на нагревателния елемент, да премине през него и да излезе от горната част, която вече е нагрята. Ако това не е възможно, отоплението в стаята ще бъде по-лошо и температурата в стаята, съответно, ще бъде по-ниска.

Въз основа на горното, най-успешното решение е изрязана или перфорирана дървена кутия. Плътната повърхност трябва максимално да отсъства, а отворите в този случай ще осигурят циркулация на въздуха. В допълнение, дървото се счита за екологично чист материал и е подходящо за различни видове дизайн. Също така е важно фактът, че под въздействието на високите температури няма изпускане на вредни вещества.

Други опции

Кутиите за радиатори могат да бъдат направени не само от горните материали. Например, при някои модели основата е текстил. Това е добро решение, тъй като преносът на топлина остава висок поради свободното преминаване на въздуха през тъканта.

Пластмасовите кутии имат доста ниска цена, но топлообменът при тяхното използване е значително намален. Използването им ще бъде подходящо в райони с висока влажност, както и излагане на пара и химикали, като например бани, където поради неблагоприятните ефекти на влагата не трябва да се използват дървени и метални изделия, тъй като бързо се провалят.За кухнята, напротив, ще направят по-традиционни материали.

Кутия от гипсокартон го направете сами

Ако имате определени умения, както и желания, кутия от материал като гипсокартон, можете да направите себе си. Това ще ви позволи не само да спасите, но и да реализирате най-смелите дизайнерски идеи и собствени фантазии. Лесно е да направите такава кутия, но е необходимо да знаете някои нюанси, които ще ви помогнат да направите работата правилно.

На първо място се измерва самото отоплително устройство. Необходимо е да се изчисли колко материал се изисква при работа. В зависимост от тези индикатори се закупува гипсокартон. Необходимо е предварително да се обработва.

За да се постигне максимален пренос на топлина, материалът трябва да бъде валцуван със специална иглена ролка и за да се предпази от изсушаване, повърхността се обработва с PVA емулсия на водна основа.

Следва рода на разработката на дизайна. Необходимо е да се разгледат методите за генериране на топлина. За да се предотврати навлизането й в стената, която често е студена, препоръчително е лепилото да се залепи директно зад батерията с фолио, което отразява топлината.Препоръчва се да се постави черна боя върху направената кутия отвътре, тя ще абсорбира топлината и ще я прехвърли в стаята.

В долната част на кутията трябва да останат празнини, които ще помогнат за осигуряване на топлинна конвекция и няма да пречат на потока на студения въздух отдолу. Препоръчително е основната част да бъде разположена отпред под формата на решетка, за да се направят специални отвори за циркулация на въздуха, които могат да бъдат декорирани.

Освен това трябва да се има предвид, че всеки нагревател изисква периодична поддръжка. За удобство предната част може да бъде направена под формата на крило на вратата. Но можете също да оборудвате кутийките, които лесно се отстраняват. Ако се планира да бъде поставен под перваза на прозореца, няма да има място за подреждане на аеродинамичния надвес, който ще насочи въздушния поток към върха.

монтиране

Последната стъпка е да инсталирате кутията за радиатора на стената. При инсталацията е необходимо да се обмислят някои условия. Не можете да поставите продукта близо до радиатора, най-изпъкналата точка трябва да бъде разположена на 3 сантиметра от най-изпъкналата точка на нагревателя.След това определете ширината на предния панел и подгответе необходимите подробности.

Следващата важна стъпка е инсталирането на опорни елементи. В зависимост от вида на конструкцията, те могат да бъдат фиксирани към стената или пода, след което е инсталирана рамка, върху която ще се завинтва сухата стена. Ако материалът е планиран да бъде боядисан, по-добре е да го направите преди инсталацията. Мястото, където се намират фитингите, може да бъде скрито, като поставите декоративните панели отгоре.

Как да съберете декоративна кутия за радиатор може да се види във видеото по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня