Топлопроводимост и топлинна мощност на тухли

Топлинната проводимост и топлинният капацитет на тухлите са важни параметри, които правят възможно определянето на избора на материал за изграждане на жилищни сгради, като същевременно се поддържа необходимото ниво на топлина в тях. Специфичните показатели са изчислени и са дадени в специални таблици.

Какво е и какво ги влияе?

Топлинната проводимост е процесът, който се получава вътре в материала по време на пренос на топлинна енергия между частици или молекули. В същото време, по-студената част получава топлина от по-нагрятата. Енергийните загуби и излъчването на топлина възникват в материалите не само в резултат на процеса на топлопреминаване, но и по време на радиация. Тя зависи от структурата на веществото.

Всеки компонент на сградата има специфичен индикатор за топлопроводимост, получен експериментално в лабораторията. Процесът на разпределение на топлината е неравен, така че изглежда като крива на графиката. Термопроводимостта е физическо количество, което традиционно се характеризира с коефициент. Ако погледнете масата, можете лесно да забележите зависимостта на индикатора от условията на работа на този материал. Разширените справочници съдържат до няколко стотин вида коефициенти, които определят свойствата на строителните материали с различна структура.

За сравнение, изборът в таблицата показва три условия: нормално - за умерен климат и средна влажност в помещението, "сухо" състояние на материала и "мокро" - т.е. работа при условия на повишена влага в атмосферата. Лесно е да се види, че за повечето материали коефициентът се увеличава с нарастващата влажност на околната среда. "Сухо" състояние се определя при температури от 20 до 50 градуса над нулата и нормално атмосферно налягане.

Ако веществото се използва като топлоизолатор, индикаторите се избират особено внимателно. Порционните структури задържат по-добре топлината и по-плътните материали я отдалечават на околната среда. Ето защо традиционната изолация има най-нисък коефициент на топлопроводимост.

По правило, стъклената вата, пенобетонът и газобетонът с особено порьозна структура са оптимално подходящи за строителство. Колкото по-плътен е материалът, толкова повече топлопроводимостта, която притежава, пренася енергията в околната среда.

Видове материали и техните характеристики

Тухла, произведена днес в много видове, се използва в строителството на повсеместно. Нито един обект - голяма промишлена сграда, жилищна сграда или малка частна къща, е построена без тухлена основа. Изграждането на вили, популярни и относително евтини, се основава единствено на зидарията. Тухла отдавна е основният строителен материал.

Това се дължи на неговите универсални свойства:

 • надеждност и издръжливост;
 • сила;
 • екологосъобразност;
 • отлични звукови и шумоизолационни характеристики.

Разпределете следните видове тухли.

 • Red. Той е изработен от печена глина и добавки.Различава надеждността, устойчивостта и устойчивостта на замръзване. Подходящ за строителство на стени и основи. Обикновено се поставят в един или два реда. Топлинната проводимост зависи от наличието на пропуски в продукта.
 • Клинкер. Най-силната и гъста облицовъчна тухла. Пълният, здрав и надежден материал на пещта поради голямата му плътност има най-значителен коефициент на топлопроводимост. И следователно е безсмислено да го използвате за стените - ще бъде студено в къщата, ще ви трябва значително затопляне на стените. Но тухленият клинкер е незаменим за пътното строителство и за подовата настилка в индустриалните сгради.
 • Силикат. Евтините материали от смес от вар и пясък, често продуктите се комбинират в блокове, за да подобрят свойствата на производителността. В строителството на сгради се използва не само пълна, но и силикатна с кухини. Трайността на пясъчния блок е средна, а топлопроводимостта зависи от размера на връзката, но все още остава доста висока, така че къщата ще изисква допълнителна изолация.

По-ниска цифра за брикет с отвори в сравнение с аналоговия без вътрешни пропуски.Трябва също така да се отбележи, че продуктът абсорбира излишната влага.

 • Керамични. Модерен и красив материал, произведен в значителен диапазон. Ако говорим за топлопроводимост, то е значително по-ниско от това на обикновените червени тухли.

Има пълна керамична брикет, огнеупорна и с отвори, с кухини. Коефициентът на топлопроводимост зависи от теглото на тухла, вида и броя на слотовете в нея. Топлата керамика е външно красива, освен че има много тънки пролуки, което я прави много топла и следователно идеална за строителство. Ако има и пори, намаляващи теглото в керамиката, тухла се нарича пореста.

Недостатъците на такава тухла трябва да включват факта, че отделните единици са малки и крехки. Ето защо топлата керамика не е подходяща за всички дизайни. В допълнение, това е скъп материал.

Що се отнася до огнеупорната керамика, така наречената шахматна тухла е изгорял блок от глина с висока топлопроводимост, почти същата като тази на обикновен твърд материал. Рефрактерността обаче е ценно имущество, което винаги се взема предвид по време на строителството.

Камините са изградени от такава "печка" от тухли, имат естетически вид, запазват топлината в къщата поради високата си топлопроводимост, устойчиви на замръзване и не се влияят от киселини и основи.

Специфичната топлинна мощност е енергията, която се консумира за загряване на един килограм материал с една степен. Този индикатор е необходим за определяне на устойчивостта на топлина на стените на сградата, особено при ниски температури.

За продуктите от глина и керамика този показател варира от 0,7-0,9 kJ / kg. Силикатната тухла дава показатели от 0.75-0.8 kJ / kg. Шамот е в състояние, при нагряване, да даде увеличение на топлинния капацитет от 0,85 до 1,25.

Сравнение с други материали

Сред материалите, които са в състояние да се конкурират с тухли, има естествени и традиционни - дърво и бетон, както и модерен синтетичен - пеноплекс и газобетон.

Дървени сгради отдавна са издигнати в северните и други райони, характеризиращи се с ниски зимни температури, а това не е случайно. Специфичната топлина на дървото е много по-ниска от тази на тухли. Къщите в този район са изградени от масивен дъб, иглолистни дървета и също така са използвали ПДЧ.

Ако дървото се нарязва на влакната, топлопроводимостта на материала не надвишава 0,25 W / M * K. Ниският процент и ПДЧ - 0.15. И най-оптималният фактор за строителството е дървото, нарязано по дължината на влакната - не повече от 0,11. Очевидно в къщите на това дърво се постига отлично запазване на топлината.

Таблицата ясно показва изменението на стойността на коефициента на топлинна проводимост на тухла (изразена в W / M * K):

 • клинкер - до 0,9;
 • силикат - до 0.8 (с кухини и празнини - 0.5-0.65);
 • керамика - от 0.45 до 0.75;
 • отворена керамика - 0.3-0.4;
 • порест - 0.22;
 • топла керамика и блокове - 0,12-0,2.

В същото време само топлата керамика и порьозните тухли, които също са крехки, могат да спорят с дървото по отношение на нивото на запазване на топлината в къщата. Въпреки това, тухлена зидария се използва по-често в изграждането на стени, а не само поради високата цена на масивна дървесина. Дървени стени се страхуват от атмосферни валежи, избледняват на слънце. Не харесва дървесината и химическите влияния, освен това дървото може да гние и изсъхва и върху него се образува плесен. Ето защо този материал изисква специално третиране преди изграждането.

В допълнение, огънят може бързо да унищожи дървената структура, тъй като дървото изгаря добре.Обратно, повечето типове тухли са доста устойчиви на огън, особено шлакови тухли.

Що се отнася до други съвременни материали, обикновено се избират за тухли, пяна и газобетон. Пяновите блокове са бетон с пори, състоящи се от вода и цимент, пенообразуващ състав и втвърдители, както и пластификатори и други компоненти. Композитът не абсорбира влагата, е силно устойчив на замръзване, запазва топлината. Използва се в строителството на ниски (на два или три етажа) частни сгради. Топлопроводимостта е 0.2-0.3 W / M * K.

Газообразен бетон - много силни съединения с подобна структура. Те съдържат до 80% от порите, осигуряващи отлична топло- и звукоизолация. Материалът е екологичен и удобен за употреба, както и евтин. Топлоизолационните свойства на газобетона са 5 пъти по-високи от тези на червените тухли и 8 пъти по-високи от тези на силикатите (коефициентът на топлопроводимост не надвишава 0.15).

Въпреки това структурите на газовите блокове се страхуват от водата. Освен това, по отношение на плътността и издръжливостта, те са по-ниски от червените тухли. Екструдиран екструдиран полистирол или penoplex се нарича един от най-популярните строителни материали на пазара.Това са плочите, предназначени за топлоизолация. Материалът е огнеупорен, не абсорбира влагата и не изгнива.

Според експерти, сравнението с тухла тази композиция може да издържи само топлинна проводимост. Изолацията има стойност от 0.037-0.038. Penoplex не е достатъчно плътен, той не разполага с необходимия товароносимост. Ето защо, най-добре е да го комбинирате с тухли в изграждането на стени, с добавяне на penoplex зидария и половин кухи тухли ще осигури съответствие със строителните кодове за топлоизолация на жилищни помещения. Penoplex се използва и за основи на къщи и павилиони.

Съпротивление срещу замръзване

Резистентността към замръзване се определя от цикъла на замръзване и размразяване. Този параметър е важен при избора на типа тухла за полагане на носещи стени. Марката зависи от броя на циклите и е посочена върху продуктите. Най-висока устойчивост на замръзване се крие в облицовката и червените тухли, които могат да издържат на температури до -50 градуса по Целзий и по-надолу. Ако използвате силикатна тухла, нейните свойства са по-лоши, така че полагането трябва да бъде направено на два слоя. Силикатът не е подходящ за изграждане на основата.

В зимни метеорологични условия отоплението в къщата се поддържа от отоплителния котел на отоплителната система. Но за да се избегне разсейването на топлината, се нуждаем от стени, подове и тавани от подходящия материал, който поддържа желаната температура добре. Видът на зидарията играе важна роля по време на строителството. Материалът трябва да бъде избран, като се вземат предвид всички параметри и метеорологични условия.

В следващото видео ще намерите преглед на топлопроводимостта на тухли SB 8.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня