Описание и размер на белите силикатни тухли

 Описание и размер на белите силикатни тухли

В огромен асортимент от различни строителни материали, тухла е останала за много години най-търсената и актуална. Не само жилищни сгради са изградени от него, но и обществени или промишлени сгради, както и различни постройки. С помощта на силикатна тухла можете безопасно да се свържете, ако планирате да построите структура с висока якост. Този строителен материал е избран от много потребители. Днес ще разгледаме подробно какъв размер и характеристика на такава тухла има.

Какво е това?

Силикатната тухла е изкуствено произведен строителен материал с правилната форма на паралелепипед (нестандартните образци могат да имат други форми).Произвежда се от кварцов пясък и вар. Той има отлични характеристики на здравина и също така гарантира идеална геометрична форма. Трябва да се има предвид, че този фактор е важен не само за естетиката на фасадата, но и за качеството на съединяването на отделните компоненти.

Колкото по-малки ще останат шевовете между тухлите, толкова по-малко видими ще са студените мостове.

Характеристики, предимства и недостатъци

Понастоящем гамата от строителни материали се радва на разнообразие. Възможно е да се вземат идеални продукти за всякакви строителни работи. Можем да говорим за малък магазин като пилешки ковчег или по-сериозна конструкция, например голяма вила. В много случаи хората избират силициеви тухли като основна суровина.

Този строителен материал е използван в съответните работи сравнително наскоро. Технологията беше предложена едва през 1880 г., но този период беше достатъчен, за да разбере, че сградите от силикатна тухла могат да се похвалят с повишена здравина, издръжливост и надеждност. Тази популярна суровина днес има много положителни характеристики, които я правят популярна сред потребителите.

Опознайте ги.

 • Преди всичко, трябва да обърнете внимание на силата на тухли от силициев диоксид. Възможни са варианти с маркировката M-300, които могат безпроблемно да прехвърлят налягане до 30 MPa (тази стойност е значителна). Трябва да се има предвид, че силикатите също са адаптирани към тежки натоварвания на огъване (до 4 МРа).
 • Силикатната тухла е устойчива на свиване. Сградите от него не подлежат на образуване на пукнатини. Освен това те не се страхуват от промени в основите.
 • Самата бяла силикатна тухла е доста привлекателна и естетическа. От такива продукти са много чисти сгради.
 • Силикатната тухла е много удобна за строителство. За този строителен материал са подходящи практически всички зидани смеси.

Той може да бъде както циментов лимон, така и полимерен лепилен разтвор. Не търсете специални формули.

 • Този строителен материал не се нуждае от грижа. Тя е непретенциозна и трайна.
 • Компетентно направените бели тухлени конструкции се характеризират с дълъг експлоатационен живот. Обикновено е около 50-100 години.
 • Силикатната тухла е такъв материалкойто има добри звукоизолационни характеристики. В сгради от тази суровина няма да се чуват досадни улични шумове, които привличат много хора.
 • Тъй като компонент вар присъства в силикатна тухла, той не се нуждае от допълнителна антисептична обработка. На стените, изработени от този продукт, се появява изключително рядко плесен или гъбичка.
 • Изграждането на силикатни тухли е добро, защото те не оказват сериозен натиск върху основата и са доста леки.
 • Друго съществено предимство на силикатната тухла е ясната геометрия. Поради това качество в сградите на този строителен материал няма почти никакви студени мостове и е много по-удобно да се подреждат такива части.
 • На стените на силикатна тухла няма изплуване.
 • Силикатната тухла е екологична. Тя не може да навреди на човешкото здраве, нито по време на строителството, нито след завършването им. За околната среда този материал е абсолютно безопасен.
 • Много потребители предпочитат силикатна тухла, тъй като тя не е горима.Да, и той не поддържа изгаряне. Въпреки това, трябва да се има предвид, че силикатна тухла не харесва високо температурни показатели много - границата е 500 градуса по Целзий. Ако топлината надхвърли определените граници, тухла, разбира се, ще остане непокътната и няма да се разпадне, но нейното ниво на якост ще намалее значително.
 • Този строителен материал е на достъпна цена и се намира в много магазини, така че не е трудно да се намери.

Ако решите да се обърнете към силикатна тухла, тогава трябва да знаете не само за нейните предимства, но и за нейните недостатъци.

 • Основният недостатък на този строителен материал е висока водопоглъщане. Поради тази причина такава тухла е податлива на разрушаване при условия на ниски температури (замръзналата вода просто разрушава камъка). Ето защо силикатните тухли не правят основите, защото те е малко вероятно да бъдат с високо качество и надеждност.
 • Силикатната тухла не се различава при високи качества на устойчивост на замръзване. Желателно е да се използва само в южните или средните региони. Такива строителни материали са слабо подходящи за студените зони, което е голямо минус за Русия.
 • На силикатни тухли, като правило, няма декоративни елементи, както и красиви гладки форми. Продават такива материали само като стандарт.
 • Този строителен материал има висока топлопроводимост. Сградите от тази тухла трябва да са изолирани.

Ако решите да изоставите допълнителна изолация и вместо това да изградите твърде дебели стени, трябва да знаете, че в крайна сметка няма да бъде много печеливша.

 • Въпреки факта, че е възможно да се изгради лека структура от силикатна тухла, този материал е по-тежък от неговите аналози, което създава известни трудности при транспортирането му.
 • На съвременния пазар има много нискокачествени продукти, издавани за надеждни и издръжливи. Сградите от нискокачествени тухли са краткотрайни и бързо започват да се сриват.
 • Цветната палитра на такава тухла е доста лоша - има само бели и червени материали. Изключително алкално устойчиви пигменти се използват при производството им и има много малко от тях. Вярно е, че при значителна абсорбция на влагата цветът на тухла започва да се променя - става сив.Поради това сградата става по-малко естетическа.

Както можете да видите, недостатъците на силикатна тухла са много по-малко от предимствата. Разбира се, много зависи от конкретната партида, материалите, от които сте закупили. Ето защо експертите препоръчват закупуването на такива продукти в надеждни заведения, които имат добра репутация във вашия град.

Основни характеристики и състав

Висококачествените силикатни тухли трябва да имат редица експлоатационни характеристики, поради което могат да бъдат използвани в различни строителни работи. Има отделна категория от този строителен материал. Тя включва продукти, които имат нестандартна форма (далече от паралелепипедите) и същите размери. С използването на такива елементи създават всякакви интересни архитектурни структури.

Например, тя може да бъде грандиозно и богати арки, чисти заоблени ъгли или трезори - има много възможности за използване на нестандартни тухли. Размерите на тези части се определят от спецификациите и приложенията към държавните стандарти. Следните характеристики на силикатните тухли са под контрола на GOST точки.

 • Ниво на якост. Произвеждат се материали с етикет M75-M300. За подготовката на вътрешните стени е обичайно да се използват всякакви тухли с подходящо ниво на плътност. Що се отнася до облицовъчните работи, тук ще работи само тухли с маркировка не по-малка от M125 или камък (двойна тухла) с клас не по-малък от M100.
 • Ниво на устойчивост на замръзване. Създайте силикатна тухла от следните марки - F25-F50. Това означава, че строителните материали от различни класове издържат от 25 до 50 цикъла на замразяване и размразяване без загуба на полезните им качества.
 • Топлинно проводимост. Тук се има предвид определено количество топлина, което подобна тухла може да генерира от себе си за единица време. Силикатната тухла не е най-висока.
 • Пожарна безопасност. Този параметър зависи от директния състав на тухла. Не трябва да съдържа запалими компоненти.
 • Радиоактивност. Този параметър в силикатна тухла не надвишава нивото от 370 Bq / kg.

Що се отнася до състава на тези продукти - това е еднакво за всички подтипове тухли. Той обикновено включва следните компоненти:

 • кварцов пясък (80-90%);
 • хидратирана вар (10-15%);
 • филтриран пясък.
1 пясък 2 вар 3 вода

Но структурата на тези суровини може да варира, което засяга характерните ѝ качества. Разграничаване на силикатни тухли със следните видове конструкции.

 • Пълно тяло Това е монолитен силикатен продукт без кухини. В този случай самата суровина може да има известен брой пори, които засягат нейната плътност. Цялостните варианти на тухлите са по-плътни и силни. Освен това те се отличават с доста дълъг експлоатационен живот и минимална степен на усвояване на водата. Трябва обаче да се отбележи, че тухлите с пълна маса се характеризират с най-високия коефициент на топлопроводимост, както и с максималното тегло.
 • Hollow. В структурата на такива материали има кухини (дупки с различни размери). Тези модели са по-леки. Те също така имат добра звукоизолация и топлоизолационни свойства. Но тези тухли абсорбират повече влага в структурата си, като я държат по-дълго.

Необходимо е също така да се вземе предвид, че на обикновената и облицовъчната силикатна тухла се налагат различни изисквания - най-високата от тях се отнася до вторите варианти.Тези части трябва да имат идеално правилни размери, единни цветове и подходящо ниво на якост. Такава тухла трябва да има две предни повърхности (идеално гладка) - лъжица и щипка. Някои производители произвеждат продукти, в които има само една определена повърхност.

Типът лицеви тухли може да бъде както кухи, така и корозирали. Тя може да се различава в цвета си и да бъде, например, жълта или черна. Нейната текстура също може да бъде много интересна - с имитация на злато, стари камъни и други подобни предмети.

Обикновените тухли се използват за изграждане на вътрешни стени. Съществуват минимални изисквания за продуктите. Може да възникнат заоблени ръбове и основи. Не е забранено и наличието на раздробяване или пилинг. Въпреки това, не трябва да има прекалено много дефекти и те не трябва да влияят върху здравината / надеждността на материалите. Тухлите на обикновен подвид също могат да бъдат корозирали или кухи. Тя не е произведена нито оцветена, нито текстурирана по съвсем ясни причини.

Производствена технология

Производствена технология с висококачествени и трайни бели тухли Смята се за съвсем проста и се състои от няколко важни етапа.

 • Първо, подгответе и разбъркайте необходимите суровини - 9 части кварцов пясък и 1 част въздушна вар. Обикновено за тази цел се използват 2 основни метода - силаж или барабан. Методът на силажа се счита за по-ефективен, но отнема много повече свободно време.
 • След това правилно подготвените суровини се прехвърлят в специални форми. Тук е изключително важно да се помни допустимото ниво на влажност - не трябва да е повече от 6%, така че материалът се оказва доста гъст и издръжлив. Работното налягане на този етап трябва да бъде 150-200 кг / кв. см.
 • След това събраните елементи се преместват в автоклава. Също така, тези части са специално обработени с гореща пара, чиято температура трябва да достигне 170-190 градуса по Целзий. Що се отнася до налягането, то не трябва да надвишава 1,2 MPa. За да се оптимизира натоварването и нагряването, промените в температурните стойности и налягането са много бавни. Целият процес обикновено отнема около 7 часа. Постигането на режима и намаляването на температурата отнема около 4 часа.

приложение

Като се имат предвид всички предимства и недостатъци на силикатната тухла, която днес е популярна, тя се използва в следните области.

 • По време на изграждането на носещи, самоносещи или вътрешни стени в сгради с 1 до 10 етажа.
 • При подготовката на всякакви стопански постройки. Изключения са само тези структури, където ще има високо ниво на влажност. Така че, за производството на бани, например, силикатна тухла не работи изобщо.
 • От посочените суровини се произвеждат различни огради.
 • Силикатната тухла може да се използва при производството на сериозни промишлени обекти.
 • Що се отнася до подземната ерекция - тук силикатната тухла се използва само в изключителни случаи и само при условие на висококачествена хидроизолация. В противен случай сградата няма да работи дълго време при посочените условия.

Преди да отидете в магазина за закупуване на тази суровина, трябва да имате предвид, че тя не се използва за производство на кладенци или мазета, както и на основите. Ето защо, преди да придобиете силикатна тухла, трябва ясно да определите кои конкретни цели имате нужда от нея.

размери

Качествените тухли задължително трябва да отговарят на параметрите на размерите, посочени в държавните стандарти. Това важи особено за стоките, използвани при производството на големи строителни проекти. Параметрите на тези продукти в никакъв случай не трябва да надвишават допустимите граници - такива елементи обикновено не се допускат да работят.

Настоящите силикатни тухли се произвеждат със следните параметри на размерите (стандарти):

 • обикновените едностранни видове имат дължина 250 mm, широчина 120 mm и дебелина 65 mm. (директното тегло на тези продукти зависи от тяхната структура - корозирано или кухо);
 • един и половина (сгъстен) - имат същите параметри на дължина и ширина, както по-горе, но тяхната дебелина достига 88 сантиметра;
 • двоен (силикатни камъни) - дебелината на параметъра на тухла от този тип е 138 мм.

Как да изберем?

За да е възможно всяка ерекция на силикатни тухли да бъде колкото е възможно по-силна и надеждна, за дълго време не е била подложена на унищожение, дори и по време на избора на самите строителни материали, трябва да бъдете много внимателни. Експертите съветват да обърнете специално внимание на следните важни точки.

 • Ако леко почукате силикатна тухла с метален предмет, звукът трябва да е доста резонантен. Ако сте чули скучно ехо, това може да означава сухо изсушаване на материала.
 • Не трябва да забравяме, че условията за съхранение на такива строителни материали непременно ще повлияят на качеството и трайността му. Ако тухлите лежат под открито небе, техните положителни качества ще бъдат значително намалени, така че не би трябвало да купувате такъв продукт, дори ако има изкусителна цена.
 • Не последната роля играе качеството на опаковката, както и доставката на тухли. Експертите препоръчват закупуване на продукти, продавани в специални палети с безопасна височина. Това е резултат от факта, че в такъв контейнер тухлите са много по-трудни за увреждане или унищожаване.
 • Обърнете внимание на целостта на силикатните тухли. Те не трябва да бъдат големи щети и големи чипове. Ако някой е забелязан, е по-добре да се откаже от покупката и да се търсят по-добри продукти. В противен случай изграждането на тази суровина може да не е най-надеждното и висококачествено, макар и евтино.
 • Когато правите покупка, не забравяйте да проверите дали това, което планирате да закупите, е в съответствие с това, което изпращате.

Бдителността на този етап не трябва да се спи, в противен случай това ще доведе до допълнителни разходи.

 • Сам по себе си, този материал е евтин, така че рекордно ниската цена не си струва да се преследва. Продукт, чиято цена е шокиращо ниска, може да е с лошо качество. Изграждането на такива материали няма да продължи дълго, трябва да ремонтирате работата, но с нови тухли, а това е допълнителна загуба.
 • Ако търсите подходящ материал за подплата, тогава трябва да изберете само висококачествени версии на перфектното изпълнение - те не трябва да са най-малък дефект или повреда. Препоръчително е да се даде предпочитание на красиви текстурирани екземпляри. В допълнение, тези продукти могат да имат не само бял цвят.
 • Опитайте се да придобиете такива строителни материали в известни в града на вашата резиденция надеждни обекти.

В следващия видеоклип чакате плюсовете и минусите на силициевата тухла.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня