Хипер-пресовани тухли: характеристики и препоръки за употреба

 Хипер-пресовани тухли: характеристики и препоръки за употреба

Хидропресовата тухла е многофункционална строителна и довършителна техника и се използва широко за издигане на сгради, облицовка на фасади и довършване на малки архитектурни форми. Материалът се появи на пазара в края на миналия век и почти веднага стана много популярен и популярен.

Характеристики и състав

Хидропресовата тухла е изкуствен камък, за чието производство се използват пресяване на гранит, скална маса, вода и цимент. Циментът в такива състави действа като свързващо вещество и неговият дял по отношение на общата маса обикновено е най-малко 15%.Минните отпадъци и шлаката от доменни пещи също могат да се използват като суровини. Цветът на продуктите зависи от това кои от тези компоненти ще бъдат използвани. По този начин елиминирането на гранит дава сив оттенък, а наличието на черупката скала боя тухли в жълтеникаво-кафяв тон.

Според неговите оперативни характеристики, материалът има доста сходства с бетона и се отличава с висока якост и устойчивост на агресивни влияния върху околната среда. От гледна точка на надеждността и дълготрайността пресованата тухла не е по-нисше от моделите на клинкер и може да се използва като основен строителен материал при изграждането на столичните стени. Визуално, тя напомня на природния камък, което го прави широко използван при проектирането на фасади на сгради и огради. Освен това циментовият разтвор може да се смесва добре с различни пигменти и бои, което ви позволява да произвеждате тухли в широк цветови диапазон и да ги използвате като декоративна облицовка.

Основните характеристики на хипер-пресовата тухла, които определят нейните работни качества, са плътност, топлопроводимост, абсорбция на водата и устойчивост на замръзване.

 • Силата на хипер-пресованата тухла се определя до голяма степен от плътността на материала, която е средно 1600 кг / м3. Всяка серия от изкуствен камък съответства на специфичен индекс на якост, обозначен като M (n), където n означава якостта на материала, който в бетоновите продукти варира от 100 до 400 kg / cm2. Така че моделите с индекс M-350 и M-400 имат най-добрите показатели за якост. Такава тухла може да се използва за изграждане на полагане на подпорни стени на конструкцията, докато продуктите на марката M-100 се отнасят за предните модели и се използват само за декорация.
 • Не по-малко значима характеристика на камъка е топлопроводимостта му. Топлоизолационната способност на материала и възможността за неговото използване за изграждане на жилищни сгради зависи от този показател. Пълните модели с хиперпресоване имат по-нисък индекс на топлинна проводимост, равен на 0,43 конвенционални единици. Когато се използва такъв материал, трябва да се има предвид, че той не е в състояние да задържа топлината вътре в помещението и свободно да го отстрани отвън. Това трябва да се вземе предвид при избора на материали за изграждане на капитални стени и, ако е необходимо, да се предприемат допълнителни мерки за тяхното изолиране.Кухо порьозните модели имат най-висока топлопроводимост, равна на 1.09 конвенционални единици. В такива тухли има вътрешен слой въздух, който не позволява топлината да излиза извън помещението.
 • Издръжливостта на замръзване на хиперпресовани продукти е показана от индекса F (n), където n е броят на цикли на замразяване и размразяване, които материалът може да прехвърли без загуба на основните си работни качества. Този показател е силно повлиян от порьозността на тухла, която в повечето модификации варира от 7 до 8%. Съпротивлението при замръзване на някои модели може да достигне 300 цикъла, което дава възможност да се използва материалът за изграждане на съоръжения във всякакви климатични зони, включително в отдалечените северни райони.
 • Водопоглъщането на тухли показва колко влага камъкът може да поеме в определен период от време. За екструдираните тухли тази цифра варира в рамките на 3-7% от общия обем на продукта, което ни позволява безопасно да използваме материалите за екстериорна декорация на фасадите в райони с влажен и морски климат.

Хидропресов камък се произвежда в стандартни размери 250х120х65 мм, а теглото на един пълномаслен продукт е 4,2 кг.

Производствена технология

Хиперпресоването е неизгорен метод за производство, при който варовикът и циментът се смесват, разреждат се с вода и се смесват добре след добавяне на боята. Методът на полусухото пресоване включва използването на много малко количество вода, чийто дял не превишава 10% от общата суровина. Тогава се образуват тухли от кухи или корупционни изпълнения от получената маса и се изпращат под 300-тонен хиперпрес. Индикатори за налягане при достигане на 25 MPa.

След това тавата с празни проби се поставя в камерата за пара, където при температура 70 градуса продуктите се съхраняват в продължение на 8-10 часа. На етапа на пара, циментът успява да събере необходимата влага, а тухла получава до 70% от своята здравина. Останалите 30% от продукта получават до един месец след производството, след което те стават напълно готови за употреба. Въпреки това, можете веднага да транспортирате и съхранявате тухли, без да чакате продуктите да получат необходимата сила.

Сухата пресована тухла няма циментов филм след производството, поради което притежава много по-високи адхезионни свойства от бетон. Липсата на филм увеличава способността на материала да се самовъздушва и позволява стените да дишат.В допълнение, продуктите се отличават с гладка повърхност и редовни геометрични форми. Това значително улеснява работата на зидарите и ви позволява да направите зидарията по-точна. В момента не е разработен единен стандарт за хиперпресивна тухла. Материалът се произвежда съгласно стандартите, определени в GOST 6133-99 и 53-2007, които регулират само размера и формата на продуктите.

Плюсове и минуси

Високо потребителско търсене на сухи пресовани бетонни тухли поради редица неоспорими предимства на този материал.

 • Увеличеното съпротивление на камъка на въздействието на екстремни температури и висока влажност позволява използването на камък по време на строителството и облицовката във всякакви климатични зони без ограничения.
 • Лесната инсталация се обяснява с правилните геометрични форми и гладките ръбове на продуктите, което значително спестява решението и улеснява работата на зидарите.
 • Високата износоустойчивост при завой и отделяне благоприятно отличава хиперпресовите модели от други видове тухли. Материалът не е склонен на пукнатини, образуване на чипове и вдлъбнатини и има дълъг експлоатационен живот. Продуктите са в състояние да поддържат свойствата си за ефективност в продължение на двеста години.
 • Поради липсата на конкретен филм върху тухлената повърхност, материалът има висока адхезия с циментова замазка и може да се използва по всяко време на годината.
 • Абсолютната безопасност за човешкото здраве и екологичната чистота на камъка се дължи на липсата на вредни примеси в състава му.
 • Повърхността на тухла има свойства, които отблъскват мръсотията, така че прахът и саждите не се абсорбират и измиват от дъжд.
 • Широката гама от цветове и голямо разнообразие от цветове улесняват избора и ви позволяват да купувате материали за всеки вкус.

Недостатъците на хиперпресорните тухли включват голямо тегло на материала. Тя задължава да измерва максимално допустимото натоварване на основата с маса от тухлена зидария. В допълнение, камъкът е склонен към умерена деформация поради термичното разширение на материала и с течение на времето може да започне да се надува и да се напуква. В същото време зидарията се разхлабва и става възможно да се извади тухла от нея. Що се отнася до пукнатини, те могат да достигнат ширина 5 мм и да го променят през деня. Така че, тъй като фасадата се охлажда, пукнатините значително се увеличават и когато се нагрява, тя намалява.Тази мобилност на тухлена зидария може да причини много проблеми със стените, както и с врати и порти, изградени от масивна тухла. Сред минусите се отбелязва тенденцията на материала към изгаряне, както и високата цена на продуктите, достигайки 33 рубли за тухли.

вид

Класификацията на хипер-пресована тухла се извършва на няколко основания, основната от които е функционалната цел на материала. Според този критерий има три категории камъни: обикновени, обърнати и фигурирани (оформени).

Сред обикновените модели излъчват ковалентни и кухи продукти. Първите се отличават с липсата на вътрешни кухини, голямо тегло и висока топлопроводимост. За изграждането на жилища такъв материал не е подходящ, но в строителството на арки, колони и други малки архитектурни форми, използвани много често. Кухото модели тежат средно с 30% по-малко от техните пълноцветни колеги и се характеризират с ниска топлопроводимост и по-умерено температурно изкривяване. Такива модели могат да се използват за изграждане на носещи стени на къщи, но поради високата им цена те се използват по-рядко за тези цели.

Интересен вариант на хиперпресорната куха тухла е моделът "Лего", който има 2 отвора с диаметър 75 мм всяка. Тук името му се дължи на визуалната прилика с детския дизайнер, в който вертикалните дупки служат за свързване на елементите. Когато полагате такъв камък, по принцип е невъзможно да слезете и да нарушите реда. Това позволява дори на неопитни майстори да изпълняват идеално плоска зидария.

Облицовъчните тухли се предлагат в много широк диапазон. В допълнение към гладките модели, има интересни опции, които имитират естествен или див камък. И ако с първото всичко е повече или по-малко ясно, то вторите се наричат ​​разкъсан или натрошен камък и изглеждат много необичайни. Повърхността на тези продукти има многобройни чипове и е осеяна с мрежа от малки пукнатини и дупки. Това прави материала много подобен на древните камъни, а къщите, изградени от него, са почти неразличими от древните средновековни замъци.

Формованите модели са хипер-пресовани продукти от нестандартни форми и се използват за изграждането и декорирането на криволинейни архитектурни структури.

Друг критерий за класификация на тухли е неговият размер. Хиперпресовите модели се предлагат в три традиционни размера. Дължината и височината на продуктите са съответно 250 и 65 мм, а тяхната ширина може да варира. За стандартните тухли е 120 мм, за омари тухли - 85, а за тесни - 60 мм.

Функции на приложението

Хиперпресорните модели са идеален материал за създаване на сложни релефни повърхности и могат да бъдат подложени на всякакъв вид механична обработка. Камъкът се счита за истинска благодарност за дизайнерите и им позволява да изпълняват най-смелите решения. Използването му обаче следва да следва редица препоръки. По този начин, по време на изграждането на огради и фасади, е необходимо да се подсили зидарията с поцинкована решетка с малки клетки. Освен това е желателно да се образуват празнини за термично разширение, като те са на всеки 2 см. По принцип не се препоръчва използването на пълни, хиперпресивни тухли за изграждане на носещи стени на жилищни сгради. За тези цели е позволено да се използват само кухи обикновени модели.

Когато вече е построена сграда, често се оформят белезникави петна и петна, които се наричат ​​ефлоресценция. Причината за появата им е преминаването през порите на камерата на водата, съдържаща се в циментовата замазка, по време на която се отлага солта във вътрешността на тухла. Освен това те сол сол на повърхността и кристализират. Това от своя страна значително разваля външния вид на зидарията и цялостния външен вид на структурата.

За да се предотврати или сведе до минимум появата на ефлоресценция, се препоръчва използването на цимент от марката M400, като процентът на разтворимите соли е много нисък. Разбъркайте разтвора колкото е възможно по-дебел и се опитайте да не го намажете върху лицето на камъка. Освен това е нежелателно да се занимавате с строителство в дъжда, а след края на всеки етап от работата трябва да покриете зидарията с брезент. Предотвратяването на появата на ефлоресценцията също ще бъде подпомогнато чрез покриване на фасадата с водоотблъскващи разтвори и най-бързото оборудване на изградената сграда с канализационна система.

Ако все пак се е появило ефлоресценцията, е необходимо да смесите 2 супени лъжици. лъжица 9% оцет с един литър вода и процес белезникави петна. Оцетът може да бъде заменен с разтвор на амоняк или 5% солна киселина. Добрите резултати се получават при обработката на стени посредством "Фасада-2" и "Типром".Консумацията на първото лекарство ще бъде половин литър на m2 повърхност, а втората - 250 ml. Ако не е възможно да се направи обработка на фасадата, тогава трябва да бъдете търпеливи и да изчакате няколко години: през това време дъждът ще измие цялата белота и ще върне оригиналния облик на сградата.

Ревюта на строителите

Позовавайки се на професионалното мнение на строителите, хипер-пресованата тухла показва отлична адхезионна здравина с циментов хоросан, който надвишава този на керамичните тухли с 50-70%. В допълнение, индексът на вътрешната плътност на зидарията на бетоновите продукти е 1.7 пъти по-висок от същите стойности на керамичните продукти. Същата ситуация с многослойна сила, също е по-висока в хиперпресорни тухли. Има и висока декоративна съставка на материала. Къщите, облицовани с хиперпресорен камък, изглеждат много достойни и богати. Обръща се внимание и на повишената устойчивост на материала към въздействието на ниските температури и висока влажност, което се обяснява с ниската водопоглъщаемост на продуктите и отличната устойчивост на замръзване.

По този начин, хиперпресорните модели се възползват от няколко индикатора от други видове материали и с правилния избор и правилната инсталация са в състояние да осигурят солиден и издръжлив съединител.

Как да поставите хиперпресивни тухли, вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели.За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня