Батерии за баня с единичен лост: проектиране и ремонт на устройства

Към днешна дата продажбата на голям брой водопроводни инсталации. Специално внимание се отделя на крановете за бани и кухни, благодарение на елегантния дизайн и оригиналните дизайнерски изпълнения.

Малко история

Историята на водните кранчета и миксери е толкова богата, колкото историята на велосипедите. Дори в древна Гърция изобретателят Герон е направил устройство, което трудно може да се свърже с миксер, но в своята функция той се различава малко от всички следващи модели и модели на кранове. Както и при мотоциклетите, батериите и миксерите продължават да бъдат изобретени. В историята на Римската империя се споменават смесителните батерии. Той казва, че крановете на инженерите на Рим повтарят по някакъв начин принципите на крановете на древногръцката,но те вече полагат принципите за проектиране на домакински уреди, те се отличават с удобство и художествен вкус.

Но през Средновековието кравите и хигиената са били забравени. Поради липсата на санитарни условия се появиха много болести и епидемии и техните действия доведоха до милиони жертви в Европа. Спасяването на човечеството трябваше да води, чистота, хигиена и лична хигиена. След това имаше нужда от производство на кранове. Вярно е, че тези устройства са достъпни изключително за богати хора.

В края на 18 век механик от Англия, Джоузеф Брама, изобретил устройство, което се приближавало до миксерите. Той се състои от три кранове: горещи, студени и смесени. Те функционираха до началото на ХХ век, когато англичанинът Уилям Томсън разработи идеите на Брахм за двуканален миксер. Наскоро тези важни водопроводни инсталации бяха задвижвани от кранове. Те не са изчезнали и често се появяват в стила на луксозен ретро, ​​в бронзов вариант или в позлатена форма.

Съвременните бани като центрове за лична хигиена се превръщат в луксозни комфортни стаи, украсени с вкус, декорирани със скъп дизайн, оборудвани с най-модерните санитарни уреди и оборудване.Желанието за лукс и суетата на добре подготвени хора води до появата на уреди за баня, които се различават по себестойност и художествена стойност. Дизайн с добър дизайн е възможен за хора от различни финансови нива, включително и с бюджет. Всичко това се отнася за един от най-важните елементи на банята - миксер за водоснабдяване. Дизайнерите, дизайнерите, инженерите и производствените работници създадоха повече от една дузина извадки от високо артистично ниво, които същевременно осигуряват надеждно изпълнение на основните им функции.

Специални характеристики

За да се намали времето за моторни умения при извършване на битови операции, свързани с водата, разработчиците на санитарно оборудване дойдоха в един много популярен миксер с един лост, имащ главна част патрон (лайнер), носещ основното натоварване при смесване и водоснабдяване. Основната техническа характеристика на облицовката от всякакъв тип е надеждният гладък пренос на вода и температура. Тези устройства могат да работят без да се заглушават и да се дрипават в продължение на много години.

Санитарното оборудване на кухни и бани с увеличаване на техния комфорт все повече се приближава към продукти с художествена ориентация. Разнообразие от форми на инсталация и методи за водоснабдяване имат дузина възможности. Тук можете да намерите вградена в стените очна линия, подовата стойка, монтирана в страните на банята, цялата система за водоснабдяване на необходимото състояние.

Формите на елементите могат да бъдат различни от обикновените тежки бронзови миксери в ретро стил, богато украсени барокови фигури до най-модерните форми. Покритието може да бъде хром, сребро и позлатяване. Като цяло, за всички вкусове и финансови възможности.

Goodies

Тези проби са атрактивен прост ремонт, лекота на монтаж, ефикасност и функционалност, лекота на контрол на температурата на водата в изхода на смесителя на кранчето. Това е важно, защото при настройване на температурата в конвенционалните кранове се увеличава потокът на гореща вода и студът.

Удобството за управление на смесено водоснабдяване е необходимо от много потребители на вани и душове. Това важи особено за хората с болести и за възрастните хора. Контролирането на температурата и подаването на вода с движенията на едната ръка увеличава безопасността при процеса на къпане или къпане във ваната. Предимството е и способността да се скриват основните компоненти при съвременните форми на миксери, от които зависи работата на смесителя.

минуси

Качеството на водата влияе върху безпроблемната и дългосрочна работа на миксерите, особено що се отнася до дискови касети, както керамични, така и пластмасови. Може да са ви необходими някои мерки за пречистване на водата от примеси.

Способността да се ремонтира е силно ограничена, свежда се до замяна само на малък брой части или на цялата касета като цяло. Каучуковите тампони често се провалят. Не винаги е лесно да зададете желаната температура на водата, но това се отнася повече за евтини модели, които имат малък ъгъл на завъртане на лоста.

Дизайн на устройството

Самото кранче на кранчето с дисковата кутия не е твърде сложно.

Схемата е показана на фигурата. По този начин, какво се състои от:

 • сила на преместване на лоста за движение на плочата;
 • винт за фиксиране на основния лост;
 • гайка за затягане на обшивката в мястото на инсталацията;
 • сферична гайка;
 • касета. Позицията на плочите му насочва потока вода за смесване и доставя вода на желаното състояние до изхода;
 • тяло на миксера с линейна седалка;
 • гърлото. Местоположението му може да бъде или продължение на смесителния кран, или отделна част.

Как действа?

Патронът има подвижни плочи, свързани с пръта, и фиксирани, разположени в долната част на възела. Плочите имат специално оформени отвори, които отварят или затварят входовете за студена или гореща вода и отвор за подаване на смесена вода с необходимата температура към гърлото. Плочите се затварят плътно почти до молекулното състояние. Когато лостът се движи във вертикална равнина, подложката на касетата премества подвижния диск по такъв начин, че се отваря захранването с вода към отвора. Когато лостът се завърти наляво или надясно, то се отваря топла или студена вода.

Благодарение на тесния контакт на подвижните и неподвижните дискове, изискванията за състоянието на водата се увеличават. Влизането дори на малки частици от чужди фрагменти разрушава стабилната работа на дисковете и води до преждевременна повреда на патрона и оттам на смесителя. Следователно, въпросът за филтрацията на водата трябва да бъде разрешен предварително.

Системите за филтриране, които се използват за нуждите на хората, понякога с финансови разходи, могат да бъдат пречка за инсталирането на смесители за смесители с превъзходен комфорт.

видове

По типа на главния възел, който формира режимите на смесване и водния поток,Различават се следните видове уреди за баня:

 • единичен лостов смесител;
 • керамичен диск с една дръжка;
 • дискова пластмаса.

Основният елемент на миксера със сферичен лост е куха топкакойто има два отвора за преминаване на водните потоци и един за желаната вода за изтичане. Смесването на водата се извършва вътре в кухата топка, която е в съседство със седалките от специална гума с добавяне на флуор и от отворите на тези седла се подава и двата потока вода. Позицията на топчето се определя чрез завъртане или вертикално движение на лоста, дупките се комбинират и водата, постъпваща в топката, се смесва до желаната температура и се подава към изхода на смесителя в обема, определен от вертикалното положение на лоста.

Диаграмите на схемата и принципът на работа са еднакви за керамично-метални и пластмасови плочи. Контролните пластини са пръчка, която поставя лоста. Стенният смесител, както и всички други опции, имат универсална касета като основен елемент за удобно излизане на вода при необходимата температура. Невъзможно е да поправите касета или да извършите каквото и да е настройване, всичко завършва само с подмяна.

Спалните за баня често се изработват с ключ за душ-главата. Такива бойлери могат да се монтират в банята с душ и в душ. Проектите на такива смесители са малко по-сложни, но не оказват влияние върху работата както на топката, така и на дисковите облицовки.

Дизайнът на миксерите с касети има много общо. Но развитието на производството, подобряването на технологиите, използването на все по-надеждни материали води до появата на по-модерни продукти. Например, разработчиците на фирмата Kludi създадоха микро патрон, с който вече е възможно да се създадат миниатюрни модели миксери. На тази основа бяха разработени термостатични устройства с намалени размери и универсално оформление.

Развитието на италианската компания Newform доведе до появата на смесители с патрони, които могат да издържат на воден чук с налягане 35 атмосфери. Добре известната компания Supergrif и някои други се опитват да доведат до супер гладката повърхност на дисковете, като използват технологията на ултразвуковото полиране. Други специалисти от "Идеал Стандарт" са измислили специална облицовка, която работи с вода при изключително ниско налягане. Това устройство има друга микро-камера с буферна функция.Силата на обвивката на картоните на Grohe Holding се увеличава значително с пръскането с въглеродни кристали Carbodur.

Тънкостите на ремонта

Смесвателят с едно лостче със сферичен патрон е използван почти 40 години. Простотата и надеждността на такива кранове не създават големи проблеми в работата си. Най-често се появяват поради ниското качество на водата в градската мрежа, когато частиците мръсотия постепенно се утаяват на гумените седалки на гнездото за миксер, на което се получава куха топка.

Първите признаци на лошо изпълнение на миксер се появяват: шумове, кървявания, лостът се свива, след това може лесно да бъде разглобен.

За да ремонтирате такъв кран със собствените си ръце, трябва да имате на разположение минимум набор от инструменти, а именно:

 • отвертки с различни форми;
 • регулируем гаечен ключ;
 • тръбен ключ;
 • клещи;
 • Ключ за ключ за фиксиращ винт;
 • чисти парцали;
 • течен WD-40.

За да премахнете сферична касета, си струва да изпълните следните действия:

 • премахнете корк (синьо и червено);
 • развийте винта за захващане с шестограмния ключ;
 • отстранете основния лост от пръта;
 • отвийте капачката ръчно, за да избегнете смачкването й;
 • развийте затягащата гайка, извадете под нея шайбата;
 • за запасите вземете топката.

Под топката има две седла с пружини за плътно прилепване на еластичните ленти към топката. След демонтажа, внимателно отстранете всички отлагания, почистете и избършете. Необходимо е да проверите състоянието на пружините, ако е необходимо, трябва да бъдат заменени.

Можете да отидете за обработка на топката. Ако е от неръждаема стомана, то трябва да бъде почистена, за да блести. Ако топките са направени от евтин метал или пластмаса, е по-добре да ги замените с нови. Пластмасови топки под влияние на лошо качество на водата могат да се отлепят, губят своята геометрия и гладка повърхност, а в лайнерите, изработени от евтин метал, тялото на куха топка износва до дебелина на стената, при което вече се деформира от обичайните действия на водоснабдяване чрез смесител. Трябва да сглобите целия комплект в обратен ред.

Устройството с един лост с въртящ се "гърдин" е много необходимо. Ротарианският "магьосник" много често променя позицията си от банята до мивката. С течение на времето съединителната гайка се разхлабва и може да изтече. Достатъчно е да затегнете малко гайката, въпреки че може да се наложи да смените уплътнението, което понякога губи еластичността си поради консумацията на смазка.

Керамичните плочи на касетите без съмнение продължават много по-дълго, но нищо не трае завинаги и те изглеждат нарязани, абразия на съседни повърхности и дори разрушаване, което може да доведе до нестабилна работа и дори до пълна повреда. Касетите не се ремонтират, така че трябва да знаете как се сменят.

Грешките на линейното покритие се проявяват чрез следните действия:

 • потоци от топла и студена вода не се смесват, само една температура изтича от "gander";
 • водата не се подава в никакво положение на лоста;
 • температурата на изходната вода варира независимо;
 • много слабо водоснабдяване;
 • кранът е отворен, водата тече, но вече не е възможно да се затвори;
 • от под лоста вода непрекъснато тече;
 • Лостът се завърта само с усилие.

Функциите и състоянието на миксера са силно повлияни от неразтворимите частици ръжда, вар, пясък и други примеси във водата. Монтирането на различни филтри за почистване удължава надеждната работа на облицовката и оттук миксера като цяло.

Вложките не само се износват, но понякога се прекъсват поради такива причини, като:

 • производството на използвани материали, които не отговарят на стандартите;
 • невнимателни действия с лоста (шокове, силен натиск в крайните позиции);
 • Често воден чук в системата;
 • лошо качество на водата;
 • нестандартни филтри или липса на такива.

Както можете да видите, не е необходимо да разчитате на вечната работа на устройствата за смесване и доставяне на вода и особено на облицовката, така че с течение на времето ще трябва да смените касетата с нова. Можете да изпълнявате успешно всяка работа, ако капитанът има добър инструмент и знае как да го използва.

При смяна на касетата ще се нуждаете от малък набор от инструменти. Закупената нова линия не може да се побере в седалките и размерите, така че най-добрият вариант би бил да представите изстрел на линейката в магазина и да го купите обратно на склад.

Съвети

Експертите препоръчват да се придържате към няколко съвета, когато купувате и работите с ключалка за баня с едно лостче.

 • При покупката си струва да изберете месингови тежки миксери. Те са по-трайни и ще продължат доста дълго време. Но силуминовите миксери се характеризират с кратък експлоатационен живот.
 • За да предпазите миксера от повреда, която може да бъде поправена, трябва да поставите филтри за вода.
 • След замяната на линейката и проверката на работата, понякога се установява, че проблемът с потока остава неразрешен. В такива случаи трябва внимателно да разглобите смесителя. Необходимо е да извадите вложката и внимателно да проверите всички повърхности. Може да има чужди частици с латентна природа, които по време на първите тестове не са били разкрити, и след това се появяват между дисковете или върху топката. Възможно е също неправилно поставяне на вложката в работната гнездо и нейното недостатъчно затягане от гайка. Тази затягаща гайка и можете да развалите линията, ако полагате големи усилия, я натиснете.
 • В процеса на работа със смесителя, трябва да се опитате да контролирате лоста на крана, избягвайки шокови ефекти. Всички движения трябва да са гладки. Трябва да се опитате да не натискате лоста в крайните си позиции.
 • Когато свързвате смесителя към водопроводната мрежа, е необходимо да следвате съответствието на "горещите" и "студените" указатели върху пластмасовата тръба с предоставените тръбопроводи. Разбира се, по-добре е да смените позицията на корка, отколкото връзката на тръбите.
 • Всички водопроводни инсталации са предназначени за определен експлоатационен живот, което зависи от условията на тяхното използване.Тя може да бъде разширена, като се подобри качеството на водата от чешмата, като се използват филтри, както и чрез редовна профилактика, която се състои в своевременното разглобяване, почистване и подмяна на тюлените. От състоянието на пломбите често зависи от безпроблемната работа на водопроводните инсталации. Необходимо е да се използват стандартни фабрични елементи, материалите от които съответстват на изискванията на руските държавни стандарти и стандартите на ЕС.

Домашните смесителни батерии са малко по-ниски от гледна точка на параметрите на чуждестранните марки, но все пак има някои предимства. Те са много по-евтини от чуждестранните миксери, за тях е много по-лесно да намерят резервни части. Много е важно руските миксери да са адаптирани към водата, която обслужва нашата мрежа, те не са запушени с примеси, които не са подходящи за скъпи марки.

Разбира се, скъпите смесителни батерии са изработени от по-добри материали., но понякога с богатия си и помпозен външен вид може да изглежда фалшив. Ето защо, те казват, че е по-скъпо - това не означава по-безопасно. Купуването на нови кранове трябва да се извършва много сериозно и отговорно. Струва си да слушате съветите и обратната информация на онези, които вече имат опит в ремонта и подмяната им.

За да научите как да ремонтирате миксер с един лост със собствените си ръце, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня