Декоративна тухла: използвайте се в интериора и съвети за производство

 Декоративна тухла: използвайте се в интериора и съвети за производство

Декоративната тухла е имитация на зидане. Материалът за довършване помага за украса на стената без използване на дърво, тапети или гипс. Някои смятат, че използването на тази опция за довършителни работи е невъзможно да се създаде уютен и приятен дизайн, други са уверени, че тухлената облицовка в стаята е това, което ще ви помогне да направите оригиналния и необичаен стил. Преди да изберете материал, е необходимо да се запознаете с неговите характеристики и типове, за да придобиете точно това, което ще се побере във вътрешността на стаята.

Плюсове и минуси

Декоративна тухла - материалът е силно търсен и популярен благодарение на отличните технически характеристики. Поради своите предимства привлича вниманието на много хора. Основните положителни качества.

 • Тя е с малка дебелина, така че може да се използва дори и в малки помещения. Много често има тухлена зидария от вътрешната тухла в коридора.
 • Той запазва топлината си добре, има ниска пропускливост. Изолационни характеристики - най-важните плюс продукти.
 • Изработени от висококачествени и безопасни материали, които не се отделят никакви вредни вещества, не уврежда околната среда, може да предизвика алергични реакции.
 • Лесно се инсталира, тъй като елементите са леки и лесно се закрепват към стените със специално лепило. Дори човек без опит ще може да завърши материала.
 • Доста лесно отрязан, ако е необходимо, може да се използва за проектиране на ъгли и стави.

Както при всеки завършващ материал, декоративните тухли имат недостатъци:

 • повърхността на елементите е груба;
 • ниска хигроскопичност

Тези характеристики не позволяват използването на елементи при завършване на проблемни области, например някои видове не могат да се използват за украсяване на престилка в кухнята.

видове

Има няколко вида декоративни тухли. Всеки от тях има свои собствени характеристики и качества, така че преди закупуването на някой от елементите си струва да се проучат характеристиките на всички опции, за да се избере най-подходящият.

 • При производството на клинкер тухли Те приемат керамика като основа, така че понякога те могат да я нарекат керамика. Тя може да продължи дълго време, дори ако влажността в стаята е висока. Тя не е силно замърсена, тя е лесна за почистване, така че доста често можете да видите този вид тухла в дизайна на стената в кухнята или в банята. Материалът не се страхува от промяна на температурата, така че може да се използва в стаи, които не се нагряват. Най-трайният и практичен вариант. В производствения процес масата, от която се произвеждат елементите, е подложена на двойно термично втвърдяване, което позволява поставянето на клинкерни елементи както на стената, така и на пода. Друго положително качество е неравномерната цветова гама.Този тип има най-високата цена.
 • Гипс (венециански камък) има адекватна стойност. Тя е доста крехка, но въпреки това тя може да служи за много години, тъй като е практична и хигроскопична. Един от сортовете такива тухли е цимент. Тя е по-силна, не се страхува от механични ефекти. Стикерите се правят бързо и лесно.
 • Оригиналът и необичайни вид на довършителни материали - гъвкави тухли. Това е декоративна плочка, която бързо и лесно може да промени формата си при нагряване (можете да използвате топъл въздух от сешоар). Това е уникална възможност, която е много удобна за проектиране на стени със сложна конфигурация, разнообразие от различни изпъкналости, колони или дъгови тавани.
 • Стенни панели - материал, който е изработен от MDF, бетон от стъклено влакно и PVC. Той е изключително лесен за използване, той е достатъчно издръжлив поради защитното покритие, което позволява на елементите да издържат на триене и умерени удари. Идеалната възможност за декорация на ресторант или бар. С негова помощ се създават невероятни автентични интериори. Тя може да продължи петнадесет години, без да губи качеството и атрактивния външен вид. Тя е с малко тегло и дебелина, широко се използва при завършване на гипсокартонени прегради.Лесно се обработва, е възможно да се изреже елемент с обикновен нож, той е лесен за монтаж. Устойчив, без да се страхува от висока влажност, мухъл или плесен. Има много различни варианти за проектиране на такива елементи, така че можете да изберете нещо интересно от разнообразието от нюанси и разнообразие от текстури.

стилове

Зидария на декоративни тухли, подходящи за много стилове на интериора, е важно само правилно да подредите повърхността. Уникалната текстура на този материал е идеална за таванско помещение. Всяка стая ще изглежда по-естетически и оригинална. Можете да използвате предмети в кухнята или спалнята. Най-често в този стил декоративната тухла се използва за проектиране на една стена, която е акцент. Цветът на елементите може да бъде всеки в зависимост от вкуса на собствениците. Можете да дадете предимство на светли тонове, както и на ярки, богати нюанси - кафяви или тухлени. Ако стаята е просторна, черната стена на удара ще изглежда изключителна и красива.

Ако стаята е украсена в провинциален стил, тухла се използва за една стена, която е на заден план. Обикновено този дизайн е избран за кухнята.Често стаите могат да бъдат украсени с вложки от елементи по вратата или арката. Обикновено интериорите в подобен стил са изключително леки и прости и създават атмосфера на лекота. Изключително важно е да не се използва за проектиране на тежки елементи, които могат да нарушат създадената хармония.

Необичаен и креативен стил за любителите на всички интересни и невероятно естетически - готически. Тя е изработена в мрачни нюанси. Струва си да използвате тухла от черен цвят. Интериорът ще изглежда елегантен, тъй като съчетава умишлена тежест и романтизъм.

Най-модерният и модерен стил е минимализъм. Дизайнът използва минимално количество детайли, декорът е изключително ограничен, строг и кратък. Основният цвят е бял, но някои цветни акценти могат да бъдат разрешени. Бяла тухлена зидария - точно това, което е необходимо за такъв интериор. Добри "партньори" за нея ще бъдат тапети от светли нюанси, със светъл печат и дървен под.

Дизайн на помещения

За да изглежда интериорът красив и естетически, трябва да изберете правилно районите и нюансите на продукта.Вие трябва да закупите нещо, което ще бъде в хармония с палитрата на дизайна и мебелите.

Всекидневна

Необходимо е да разгледаме внимателно дизайна на тази стая, тъй като в нея често се провеждат тържества, семейни събирания и срещи на приятели. Модерният интериор позволява използването на акцент под формата на тухлена стена, което прави помещението по-удобно и атмосферно. Зидането е чудесен декоративен елемент, така че не е необходимо да го украсявате по никакъв начин. Ако все пак искате да добавите нещо, можете да поставите на стената няколко красиви снимки или плакати. Те ще изглеждат хармонично и няма да изхвърлят стаята.

За всекидневната можете да изберете всеки нюанс на продукта. Важно е той да бъде успешно комбиниран с дизайна. Някои нарисуват една стена, докато други украсяват отделни секции. И двата варианта изглеждат прилични. Невероятно привлекателна и интересна камина или печка от тухла, както и ниша в стената, която ще създаде специална, приятна и уютна атмосфера. Идеалният вариант за хол, комбиниран с кухня, е средна тухлена стена, която ще помогне за разделянето на зоните.

спалня

Тухлените елементи в дизайна изглеждат изключително топло, така че често този елемент се използва при проектирането на спалнята. Тухла е перфектно съчетана с различни материали за облицовка. Често се използва за украсяване на стената в главата на леглата или на тази, върху която се намира телевизионният панел. Ако стаята е твърде тясна и задната страна на леглото е разположена близо до дълга стена, тази повърхност е декорирана с вътрешна тухла. Това ви позволява да направите стаята по-широка, тъй като стената се отдалечава визуално.

Входно антре

Ако коридорът е малък, подходящ е за декориране със светъл декоративен материал, чиято повърхност е лъскава. Тази опция ви позволява да направите стаята по-голяма и по-просторна. Най-често това решение се използва за скандинавски стил или минимализъм. Можете да направите фрагментарен тухлен завършек в червено, като направите ъглите, зоните на ставите на повърхностите, зоните на арки и отварянето на входната врата. Ако помещението е голямо, съединителят може да помогне при зониране.

кухня

Дори ако стаята е изключително голяма, не трябва да използвате прекалено много тухли в нейния дизайн,тъй като това може да развали интериора. По-добре е свързването на тухли с различни видове завършвания. Необходимо е правилно да се определи стената, върху която ще бъде поставен материалът: тухлената конструкция трябва да бъде върху повърхността, върху която пада естествената светлина. Ако има желание да се използва червена тухла, по-добре е да се използват източници на допълнително осветление, тъй като такива елементи ще абсорбират светлина.

Трябва да се помни, че някои видове вътрешни тухли не са подходящи за проектиране на престилката. Струва си да изберете стенни панели или плочки. Такива материали лесно се справят с всички условия на работа.

Баня и тоалетна

Микроклимата в банята и банята е специфична, така че вътрешните тухли не са много добър вариант за тези стаи. Ако все още се използва, елементите трябва да бъдат третирани със специален инструмент, който освобождава собственика на апартамента от мухъл. Също така е по-добре да се използва антибактериален състав. Грубата повърхност на зидарията и бялата водопроводка е комбинация, която изглежда изключително привлекателна.В повечето случаи повърхностите се изработват с пластмасови панели или плочки, които имитират тухли.

балкон

Създаването на лоджия с декоративни тухли е добра идея, защото изглежда хармонично и красиво. Ако балконът е малък, струва си да изберете по-фини елементи. Чрез тази украса можете да създадете уютна и приятна стая за почивка и релаксация. И двете леки и тъмни тухли се използват. Ако желаете, можете да подредите място около вратата със сива или стара тухла. И двата варианта изглеждат много интересни и модерни.

Как да го направите сами?

Някои хора обичат да правят декоративни плочки за декорация със собствените си ръце, сякаш правите свои собствени, можете да създадете необичайна текстура. Изключително лесно е да се направи, не изисква специално оборудване. Материалът, изработен от пяна, е най-лесният вариант да ви помогне да украсите оригиналния интериор. За да създадете такъв продукт, се нуждаете от фино пяна. Тя трябва да бъде изрязана, за да се направят отделни елементи (25-12 сантиметра).Ако повърхността е идеално гладка, можете да лепете тухлите направо върху нея. Ако не, се произвежда основен панел от шперплат.

Елементите се фиксират върху панела, като се използва PVA с дупка, която е имитация на естествени тухли (10-15 милиметра). За да се направи по-естествено, трябва да се прилагат пукнатини с нож или спойка (можете да използвате остър предмет). След това панелът се поставя на стената, след което можете да боядисвате елементите с акрилна боя. Трябва да се прилагат два или три слоя, като се започне с тъмно нюанс и завършващата светлина. Консервните кутии са най-подходящи за боядисване.

Красиви примери в интериора

С помощта на тухлена зидария можете да направите невероятен интериор, който ще угоди на собственика на апартамента за дълго време, създавайки топла атмосфера.

 • Дизайн на светлината, при който тухлена стена от декоративен материал от сиви нюанси се смесва изключително хармонично.
 • Интересно решение за смели и творчески личности, които правят лаконичен интериор.
 • Добър дизайн, в който тухлената облицовка е елемент от декора.

Как да направите декоративна тухла със собствените си ръце, вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня