Тухли: видове, свойства, приложения

 Тухли: видове, свойства, приложения

Тухла е може би най-разпознаваемият строителен материал в целия свят, тъй като технологията му е известна на много цивилизации от древни времена. В същото време различни нации го правят от скрап материали и с техните местни характеристики, и днес, през века на развитите технологии, различните си разновидности са станали още по-различни един от друг. В продължение на хилядолетието на употреба този уникален строителен материал не е загубил своята стойност и все още не е отстъпвал пред модерни алтернативи. Следователно, най-малкото си струва да се разсъждава какво е днес.

Производствена технология

Повечето от "класическите" тухлени типове (например кирпич, керамика или силикат) са направени от това, което е буквално под краката ви. Първите две суровини са глина, в случая на саман, той също се разрежда с вискозна трева или тор, в третия случай варовият материал и пясъкът са основният материал. Първоначално всеки от тях е бил ангажиран в подготовката на суровини според нуждите, както и по-нататъшното производство на тухли - много предприемчиви собственици днес предпочитат да правят самани за сгради на собствения си сайт със собствените си ръце. В древни времена нямаше специална технология, затова ръчно се занимаваха с оформяне (малко по-късно, също ръчно, но с помощта на специално направени форми), обикновено изсушени на слънце и изгорени в специални пещи, също произведени от себе си.

Преди около 160 години настъпи революция в тухлната индустрия, когато се появиха масови производствени технологии. - например, пръстеновидна пещ и лентова преса, а няколко десетилетия по-късно - специални машини за обработка на глина и сушилни. Поради това външният вид на градовете се промени безпричинно - вместо дървени колиби, дори сравнително бедни хора започнаха да строят тухлени къщи, защото процесътостанали непроменени, започнаха да изпълняват почти изцяло машините, работещи с много по-висока скорост. Благодарение на организацията на производството в условия на специално оборудвани помещения, тухлените фабрики биха могли да работят целогодишно, без да са обвързани с лятото, както преди, за да изсъхнат тухлите.

Днес разнообразието от тухли е станало много повече, тъй като традиционните "рецепти" са подобрени с множество нови съставки, които позволяват да се подобрят основните свойства - да се увеличи здравината и трайността, да се намали термалната проводимост, теглото и разходите, да се подобри дизайнът. Във всеки случай производствената технология може да е леко различна, но като цяло стъпките са еднакви - добив на сурови материали, формоване и втвърдяване чрез сушене, изпичане или други процедури.

Видове и техните характеристики

Днес може да се разчита на много разновидности на този строителен материал, които се различават не само по отношение на състава, но и по отношение на свойствата. Такова съревнование продължава не само защото всеки има своите предимства и недостатъци, но също така и поради фокуса на всеки тип в специфична област на приложение.Ето защо, преди да започнете строителството и изберете типа тухли, струва си да разберете защо се нуждаете от най-популярните видове.

В постсъветското пространство кварцовата тухла е най-популярна - много характерна бяла сянка. Изработен е на базата на вар и пясък, от които има много в който и да е район, тъй като такъв материал е евтин - лесно е да се получат суровини за него и крайният продукт не е нужно да се носи далеч. Производството също не изисква изключителна технология - целият трик обикновено е само много щателно натискане. За съжаление, масовия продукт рядко има впечатляващи потребителски характеристики, така че силикатната тухла не впечатлява със своята способност да задържа топлината и дори се страхува от влага. Такъв материал тежи много, но не се отличава с особена сила, която оказва влияние върху неговата сфера на приложение - от него са изложени носещи стени и вътрешни прегради, но не и фундаменти, камини или печки.

Изгорялите керамични тухли също са добре познати с характерен червен оттенък. Между другото, цветът в този случай е индикатор за качество, защото поради прекалено светлината те съжаляваха за огъня и твърде тъмни, изгорени - напротив, те бяха държани в пещта.Температурата на изпичане на висококачествена глина, която е основната суровина за този строителен материал, трябва да бъде равна на хиляда градуса, след което те ще имат всички най-добри качества - най-голяма сила и устойчивост на унищожаване, така че червените тухли да могат да се използват почти навсякъде, включително на едни и същи основи и тръби. Единственият индикатор, с който този вид е по-лош от силикатния е топлопроводимостта, която е по-ниска в последния.

И двата описани по-горе вида, както и някои други, са корумпирани и кухи. Първият е твърдо парче материал, без никакви кухини, докато във втория случай обикновено се наблюдават характерни през отвори, образувайки същия образец върху всеки образец. Производството на кухи тухли винаги изразходва по-малко суровини, защото те са по-леки и доста евтини, а другото им предимство е по-ниската топлопроводимост, причинена от същите тези кухини. Този материал обаче е по-крехък от надеждните твърди тухли, поради което не може да се използва за изграждане на носещи стени. Последните, на свой ред, често са изградени от пълни строителни материали, но след това без допълнителна изолация не може да направи.

Двойните тухли, известни също като керамични камъни, се отличават визуално с много по-голям размер, за което получават името си. Противно на очакванията, елементите на такава зидария не винаги са по-тежки от обичайните, тъй като те винаги се характеризират с висока порьозност, което има благоприятен ефект върху цената. Изобилието на порите помага за намаляване на топлинната проводимост, тъй като обхватът на приложение е очевиден - външните стени. Предимството на този материал е и фактът, че той значително спестява решението, защото шевовете в такава стена са много по-малки.

Бетонът от хиперпресован бетон се изработва от бетон, но не се излива в строителни форми, както обикновено, но пристига там под формата на готови блокове със същия размер и форма. Противно на общоприетото схващане, такива блокове не са непременно сиви - модерните производители ви позволяват да изберете сянка по искане на потребителя. Бетонните тухли често се наричат ​​изкуствен камък и универсалните му характеристики позволяват да се използва за изграждането на всяка част от сграда или нейната цялост.

Тухлените тухли често се бъркат с каменни камъни, но те са фундаментално различни неща. Тухли от този тип, известен също като една сграда, или обикновен зидария, правилно нарича zabutovochnym като свои основни приложения - изграждане на пълнене назад, което означава, че средата на стената, не се вижда нито извън къщата или вътре в нея. Всъщност тази категория просто не включва най-добрите примери за обичайните червени тухли от печена глина - или донякъде изгорени, с характерно затъмнение (но не напълно изгоряло), или просто неуспешно по отношение на формата. В това отношение то представлява точната противоположност на облицовъчната тухла, за която атрактивният външен вид е фундаментален, въпреки че това не означава, че не можете да изградите твърди стени от нея.

Ремонтни тухли също не означава някакъв специален материал или разнообразие от тухли. Такъв строителен материал е направен по поръчка за възстановяване на стари сгради, неговата задача е да имитира оригиналния материал с максимална точност. Естествено, в случай на всяка отделна сграда, тя може да има специален външен вид.

Киселинно-устойчивата тухла е изработена от глина с многобройни добавки като дунит, шамот прах и пясък.Всяко копие се изгаря при температура повече от 1300 градуса, така че се оказва, че има сплав от всички по-горе. Характерна особеност на този строителен материал е неговата химическа неутралност - няма да има дори силна киселина, както и способността му да издържа на екстремни температури. Обхватът на приложение на такава тухла е доста тесен - структурите са изградени от нея непосредствено в близост до тръби и други съоръжения на предприятията от химическата промишленост.

Диатомитната тухла се произвежда на основата на диатомит - специален минерал, образуван от вкаменени останки от праисторически диатомни водорасли. Той също така се подлага на изпичане при температура от около хиляда градуса, а от гледна точка на неговите експлоатационни характеристики е много подобен на описания по-горе киселинен устойчив строителен материал, въпреки че основното му предимство е все още пожароустойчивост. Трябва да се отбележи, че при действието на високи температури, полагането на такъв материал не само не се срива, но не губи своите основни свойства, включително ниска топлопроводимост и висока звукоизолация. Използва се както за изграждане на жилищни сгради, така и за изграждане на пещи на промишлени предприятия.

Вибриращата тухла може да съдържа частици от естествен камък (мрамор, доломит), варовикови скали и черупки от скали, докато свързващият материал за цялата тази хетерогенна маса е обикновен портланд цимент. Производствената технология дава възможност да се произвежда такъв строителен материал с повърхност, която напълно отговаря на желанията на клиента - поне идеално гладка, дори естетически разкъсана. Цветът също може да бъде променен по свое усмотрение, тъй като този вид тухли обикновено се използва за облицоване на външните стени на къщите.

цвят

Преди няколко десетилетия, когато широко се използват само "традиционните" видове тухли, сянката на строителния материал говори за суровините, от които е направена. Така че белите блокове означават силикатния произход на строителния материал, а червените - на глинените. В последния случай сянката би могла да каже и за качеството на продукцията, защото прекалено светлината не означаваше достатъчно висока температура на изпичане, а прекалено тъмната, особено с очевидна чернота, показваше прекалено високи ефекти на повишена температура. Цветната тухла напълно отсъства напълно, без да позволява диверсифицирането на дизайна на сградите.

През последните десетилетия разнообразието в състава на строителните материали започна да се обръща все по-голямо внимание. Много производители започнаха да се отдалечават от традиционната рецепта, добавяйки все повече и повече нови съставки. Много от тях бяха добавени единствено с цел получаване на нови свойства, например увеличена устойчивост на екстремни температури, но поради собствения си цвят, който се различава от основния диапазон, те биха могли да въведат различни нюанси.

С течение на времето, производителите стигнаха до извода, че клиентът има пълното право да избере независимо външния вид на продукта, защото започнаха да се появяват разновидности на блокове, които се различават само от цветниците си. На първо място, разбира се, гамата беше близо до вече съществуващата - първите се появиха нюанси като кафяво и теракот, слонова кост и шоколад. Малко по-късно стана възможно да се изберат строителни материали с абсолютно всякакви цветове, поради което е отстранена необходимостта от допълнителни облицовъчни материали.

По отношение на разходите тухлите от различни цветове обикновено не се различават много помежду си (освен ако добавката, която променя сянката, няма специфични практически функции),Въпреки това, строителни материали с необичайни цветове се произвеждат в много по-малък размер от обичайните, в противен случай първите не могат да бъдат продавани. Често тухлите от определен сянка трябва да бъдат поръчани специално от производителя.

Размери и форми

В древността точната форма и размери на всяка тухла не винаги е била следвана, но днес в епоха на универсална стандартизация има общоприети стандарти за размери, които позволяват не само да се очертае идеално плоска зидария, но и точно да се изчисли количеството на необходимия предварително материал. Ако една опаковъчна тухла, използвана изключително за полагане на скрити повърхности, може да има леко неправилна форма (а дори и след това с отклонения не повече от няколко милиметра), тогава за облицовъчен сорт спазването на всички параметри с най-висока точност е от изключителна важност.

Като правило, всяка страна на обикновените блокове отгоре изглежда като правоъгълник, т.е. дължината, височината и ширината на една тухла са различни един от друг. Съгласно този критерий в нашата страна има три основни групи от такива строителни материали:

 • единична или обикновена тухла - от 25 до 12 на 6,5 см;
 • един и половина или сгъстен - 25 на 12 с 8,8 см;
 • двойката е 25 на 12 с 13,8 см.

Стандартите, описани по-горе, се отнасят главно до строителните материали, произведени в страната, докато в Европа се приемат малко по-различни понятия и размери. В този случай, между другото, допустимите обеми са два пъти по-големи:

 • DF - 24 от 11.5 на 5.2 cm;
 • 2 DF - 24 от 11.5 на 11.3 см;
 • NF - 24 от 11.5 на 7.1 см;
 • RF - 24 от 11.5 на 6.1 cm;
 • WDF - 21 по 10 с 6.5 см;
 • WF - 21 от 10 на 5 см.

Предполага се, че за всички "обикновени" тухли, описани по-горе, всеки ъгъл е 90 градуса, благодарение на което навсякъде се получава правилният правоъгълник. Въпреки това потребителското търсене отново принуждава производителите да мислят за производството на профилни блокове, които са значително по-различни по вид. Тук фантазията няма почти никакви ограничения - например ъгловата тухла може да има една откъснат страна, така че къщата няма правоъгълник, а вместо нея има два ъгъла от 45 градуса с малко разстояние. Алтернативно решение може да бъде напълно заоблен блок, чийто ъгъл просто не съществува. Какво да кажем за блоковете, някои от които стърчат навън, отвъд границите на основната зидария, имитиращи старата сграда на лошо издялан камък.

Както и в случая на различни цветове, нестандартната тухлена форма може да се припише на облицовката и ако обикновеният й брат е необходим за изграждането на почти всяка тухлена сграда, никоя от облицованите опции не може да се похвали с толкова голямо търсене - всичко зависи от вкусовете на клиента. Поради тази причина блокове от необичайна форма често също трябва да бъдат поръчани специално, въпреки че най-популярните сортове в големите супермаркети трябва да бъдат на склад.

Сфери на приложение

Въпреки че различните тухли са предназначени за съвсем различни начини на употреба, обикновено е глупаво да се избере една от тях за изграждане на напълно завършена тухлена къща - този дизайн е доста сложен и включва различни условия на работа в отделните си части. По тази причина всички блокове, закупени за строителство, трябва да бъдат разделени на категории, като процентът за всеки следва да бъде изчислен правилно.

За стените на къщата почти винаги ще се използва обикновена тухлена сграда. Обикновено това означава нормален, силикатен или глинен строителен материал, за който няма специални изисквания за външен вид - дори може да има видими отклонения по отношение на формата или размера.Такива недостатъци не са удивителни, тъй като те са по-нататък скрити зад вътрешната и външната облицовка. Тъй като производството не предполага сложни технологии (дори и изискванията за размера не се спазват перфектно), тези строителни материали струват най-малко.

Облицовъчните тухли са подходящи в случай, че клиентът иска да направи без външно покритие и да получи красива къща от тухли. Процедурата за производство на такъв продукт е малко по-сложна, поне защото трябва да отговаря стриктно на стандартните размери и да има правилната форма, а последната често включва и някаква фигура. Усложняването на производствения процес предсказуемо влияе върху цената, тъй като облицовъчните блокове почти винаги се използват само за външна декорация, която се крие зад по-малко представителен материал. За облицовката на сградата като цяло тя използва текстурирана версия, при която всички елементи са еднакви, но за довършване на прозорци и други сложни архитектурни форми се използва оформена тухла, всеки от които може да бъде целенасочено уникална.В същото време тухли от двата типа се използват не само за изграждане на къщи, но и с достатъчно финансиране за изграждането на красиви огради. Такива строителни материали обикновено се оцветяват.

Така наречените шлакови тухли са били наричани преди това просто печки, които в много отношения разкриват основната си цел. Под общоприетото наименование се произвеждат няколко вида тухли, направени от различни суровини и с различни характеристики, но теоретично всеки от тях би бил подходящ за изграждането на обикновена жилищна сграда. Всеки шамот блок се различава от обичайния с повишена топлоустойчивост - не само не се срутва под въздействието на високи температури, но също така не губи нито едно от своите предимства дори при многократно повтарящи се цикли на отопление и охлаждане. Такъв строителен материал може да се използва за изграждане на цялата къща като цяло, но обикновено струва много повече от обикновена обикновена тухла, тъй като по-често шахматните разновидности оформят само печки, комини и други участъци от стената, които редовно ще бъдат изложени на силно нагряване.Повечето видове шлакови тухли са предназначени предимно за промишлени нужди, например за нуждите на металургията или химическата промишленост.

За по-голяма дълготрайност на сградата, можете да използвате и клинкер тухли в процеса на изграждане. Този сорт е в много отношения подобен на обикновен керамичен червен блок, но производственият процес е много по-усърден - и суровините се избират по-внимателно, предпочитайки огнеупорните глини, а температурата на изпичане е по-висока, така че масата да се синтерира в камъка. Суровините, които нямат никакви примеси, осигуряват крайния материал с най-висока якост и издръжливост, както и водоустойчиви и устойчиви на замръзване характеристики. Такава тухла от избрана глина е, разбира се, значително по-скъпа от повечето други, защото се използва умерено - най-често тя може да бъде намерена като облицовка от сос или основен материал за "вечни" градински пътеки. Тъй като такъв материал не само се отличава с отлични експлоатационни качества, но също така е видим, той почти винаги е украсен с необичайна текстура или ярки нюанси, което все още леко увеличава вече значителната цена.

Съвети за избор

Въпреки че тухла изглежда изключително просто и най-важното - най-вече същата, трайността на сградата зависи от адекватен избор. Дори сложни зидари няма да построят сграда за векове поради лоши строителни материали, така че трябва разумно да изберете тухла. Вече говорихме за това как да определим сорта, споменахме и значението на кухините в тялото на блока - сега е време да разкрием някои тайни.

Вземете поне едни и същи размери - само на пръв поглед те са въпрос на вкус. Всъщност колкото по-голям е всеки отделен блок, толкова по-малки са шевовете в стената, а последните са правилно считани за най-слабата точка на зидарията, както по отношение на здравината, така и по отношение на топлоизолацията. Според тази логика една двойна тухла трябва да бъде с голямо търсене, но има недостатък - големите й размери може да изискват твърде често разделяне на отделни блокове и дори да предизвикат невъзможността точно пресъздаване на контура и планираните размери. В крайна сметка двойната версия е просто по-трудна, защото за доставката и инсталирането на всяко отделно копие на силите се изразходват много повече.

Добър показател за здравината на даден строителен материал е марката му, но не всеки разбира, че типичното обозначение, посочено в техническия паспорт, има специфично декодиране. Блоковете от марка M100 са в състояние да издържат до 100 кг натоварване на квадратен сантиметър от тяхната повърхност, M150, съответно, 150 кг на площ. Като цяло марките варират от M75 до M300 и, разбира се, колкото по-висока е марката, толкова по-надеждна е структурата, но заедно с трайността, цената се покачва, защото най-скъпият строителен материал не си заслужава да бъде избран. Опитните строители посочват, че M100 е подходящ и за изграждане на парцела и същият M150 е по-подходящ за многоетажни сгради, но понякога си заслужава да направите по-сериозни изчисления за теглото на конструкцията, за да определите оптималния клас с висока точност.

Индексът за устойчивост на замръзване от тухли е донякъде подобен, но цифрата, противно на общоприетото вярване, означава не минималната възможна температура, но броят на циклите на размразяване и замразяване. Всяка зима е мразовит в нашия район, поради което този показател трябва да е висок - на ниво от поне 50 и дори по-добре от 100 г.На пръв поглед това може да изглежда нелогично, но в Далечния север високите нива на съпротивление срещу замръзване не са дори толкова фундаментални - няма периодично размразяване за зимата, защото цикъла обикновено е малко по-малък, отколкото в районите, където зимите не са толкова тежки.

Дори при качествени продукти има периодичен брак, който оказва силно влияние върху свойствата на строителните материали. Фактът, че изгаряна или не изгоряла тухла има много по-слабо представяне, вече е споменато, но това може да се определи не само от външния цвят, но и от градирането на оттенък във всяко отделно копие - "пълненето" винаги трябва да изглежда по-светло и богато от външните слоеве. Всяко външно увреждане предполага, че такива блокове не трябва да се вземат - ако има време да бъдат повредени при относително кратко съхранение, е трудно да се каже какво ще се случи с тях по време на експлоатацията на сградата.

Ако има петна под формата на бели точки върху разцепената тухла, това означава, че в оригиналната суровина има негасена вар. По отношение на строителните материали, особено на стените, това е много лошо, защото при контакт с водата вазата ще се изгаси и ще остане на мястото й - малка фуния.Най-малкото изглежда грозно, и в особено пренебрегвани случаи такива явления могат да разрушат интегралната структура на тухли и значително да намалят силата си. Поради тази причина строителите често се препоръчват да изберат доказан производител с добра репутация - той няма да рискува доброто си име, пренебрегвайки възможните разлики на вар в продуктите си.

По начин, подобен на описания по-горе и ситуацията с ефлоресценцията, когато в състава на тухла има твърде много разтворими соли, които всъщност не са там. С изобилен контакт с влага, такива "добавки" се появяват на повърхността под формата на характерни бели петна, които обикновено нямат лош ефект върху качествата на тухли, но силно развалят външния вид. Съответно, подобен проблем е от решаващо значение за блоковете с лице, но от друга страна има специални измивания, които ще помогнат за решаването на проблема, дори ако е допусната грешка при покупката на строителни материали.

За много потребители специален показател за качеството на продукта е и неговата цена спрямо конкурентите. От една страна, такава логика често се оказва справедлива, а от друга - също е необходимо да се разбере как се формира цената. Например европейските тухли са много по-скъпи от средните, а белоруските тухли, напротив, се различават с относително ниски разходи, въпреки че не е факт, че разликата в качеството е толкова голяма. Елементарната логистика е от голямо значение - продуктите на близките фабрики винаги са средно малко по-евтини от внесените. Строителните материали също могат да нараснат в голяма степен в цената поради многото посредници - често тухлите са два пъти по-евтини от производителя като чуждестранен продавач на пазара.

И накрая, още няколко прости съвета:

 • строителните и облицовъчните тухли трябва да бъдат от една и съща степен, в противен случай ще има несъответствие в плана за якост в стената;
 • документи като сертификат за качество или паспорт за продукт могат да съдържат много полезна информация и често са единственият източник на знания за нещо, което не може да бъде определено;
 • преди да направите поръчката, отново да укажете дали сте поръчали правилния клас строителни материали, в противен случай закупените тухли може да са неподходящи за планираните задачи;
 • твърди, че една и съща тухла от различни партиди може да се различава малко по цвят и дори някои други характеристики, поради което за целостта на дизайна е желателно да се използват стриктно продукти от една и съща партида;
 • Експертите отбелязват, че сезонното увеличение на цените на тухла обикновено се наблюдава през лятото, така че можете да спестите пари, като купувате строителни материали през пролетта, тъй като зимните тухлени резерви постепенно се изчерпват, затова отново започва да се увеличава, докато производителите увеличат производството за новия сезон.

Красиви примери

Силикатните тухли не са взети сериозно от много строители - ценят изгорелия червен блок, който се отличава с повишената си сила и устойчивост на различни влияния, много по-високи. В същото време този материал е подходящ за сравнително малки сгради на частна земя - това отново се потвърждава от милионите къщи от този строителен материал, разпръснати из цялата страна. В този случай е възможно и известно разнообразие от нюанси и фактът, че силикатната тухла обикновено има много гладка и равна повърхност, също е много важна за външната привлекателност на сградата.

Положението е дори по-добро с червените керамични тухли - това е едновременно по-силно и по-трайно, освен това производителите го произвеждат в десетки нюанси, което позволява комбиниране на различни нюанси на строителния материал в една стена, за да се подчертаят акцентите. Вторият пример показва, че хармонията на цветовете може да се постигне дори и при покрив - червената плочка на фона на печена глина изглежда много достойна. Холистичният артистичен образ допълва пътя на градината в същия цвят.

Ако на един пример искате да видите няколко напълно различни типа блокове, които са включени едновременно, тогава не би трябвало дори да изглеждате така у дома, както на оградите. Това са толкова малки архитектурни форми, които обикновено осигуряват различни изкушения, защото само достатъчно богатият собственик може да си позволи такова решение, а непроницаемостта на оградата за външни лица и външният блясък на такава стена са вероятно фундаментални за него. На снимката, поставена в примера, можете да видите, че тухлата може да бъде с различни цветове и нюанси, може да има определена текстура, сякаш излиза извън шевовете и може също така да превърне общоприетата идея, че тухлата трябва да бъде строго правоъгълна и да лежи само хоризонтално равнина.За изразен естетически ефект строителите също използват блокове с различни размери, благодарение на които колоните са с неравномерна дебелина и донякъде приличат на рафинирани стари колони.

Как да изберем тухла за изграждане на къща, вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня