Гипс тухла: характеристики и приложение в интериора

 Гипс тухла: характеристики и приложение в интериора

В модерния дизайн са много популярни декоративни гипсови тухли. Този материал позволява не само да спести полезно пространство, но и изглежда естетически приятен, запълвайки пространството с атмосфера на домашен комфорт. Благодарение на огромната селекция от цветове и текстури, тези панели са идеални за всеки стил.

Плюсове и минуси

Гипс тухла е уникален строителен материал с различни форми и структури. Днес тя се използва широко за декорация на интериора, декорирайки както цялата повърхност, така и отделните секции.Красиво изглежда интериор, в който има комбинация от тухли с тапети и гипс.

Основните предимства на този тип тухли включват следните точки.

 • Екологичност. Материалът е направен изключително от естествени съставки, така че не излъчва вредни вещества и осигурява безопасна работа за човешкото здраве.
 • Разумна цена. За разлика от други материали, декоративната тухла от мазилка е по-евтина. Често се избира като бюджетно покритие.
 • Атрактивен външен вид. Продуктът се произвежда в различни размери и цветове, може да има гладка и релефна структура. Това позволява да се използва за внедряване на всякакви идеи за дизайн.
 • Удобна инсталация. Плочките лесно се избират за различни видове повърхности и се инсталират по прост начин. Изключително реалистично е да извършите такава облицовка със собствените си ръце, без да прибягвате до помощта на специалисти.
 • Лек. Стените, декорирани с гипсови тухли, не подлежат на деформация.

Що се отнася до недостатъците, този материал е нестабилен за влага и механични повреди, така че инсталирането на плочите трябва да се извърши внимателно, за да се избегне разпадането.Ако по време на експлоатация керемидата се спука, тогава тя бързо може да бъде заменена с нова, без да се нарушава целостта на целия завършек.

Дизайн и стилове

Модерният интериор осигурява завършване с естествени материали, но те често са скъпи, тъй като много собственици на апартаменти и селски къщи предпочитат изкуствените тухли, изработени от гипс. Тази облицовка е украсена не само с повърхността на стените, но и с врати, прозоречни отвори, кацания и арки. Поради факта, че материалът се произвежда с лъскава, матова, релефна и плоска повърхност, той може да се използва за всяка стилистична посока, варираща от класически до модерен.

В момента в модата се предлагат следните видове дизайн с гипсови тухли.

 • Романтика. За мнозина зданието се свързва с неприятно и брутално обкръжение, което създава впечатлението, че е на улицата. Но ако изберете правилния сянка и текстура на тухла, както и да направите красиво оформление на редове, можете да получите необичаен и оригинален интериор. За да се запълни пространството с романтична атмосфера, е необходимо да изберете деликатни бои за декорация, които да се комбинират с цветовете на текстила и подовата настилка.Този дизайн се характеризира с бежови, млечни тонове и добро осветление, осигурявайки игра на цветове върху повърхността на изкуствен камък. Освен това в интериора трябва да има малки статуетки, вази с цветя и завеси.
 • Поп чл. Този стил, като правило, като емоционални и открити личности. В космоса, в този случай трябва да преобладават контрастни тонове. Блестящата мебелна тапицерия и бялата тухла се допълват перфектно помежду си. Изглежда интересно в интериора и комбинацията от жълто, зелено и бяло. Укрепване на текстурата на играта може да бъде, като се използва груба текстура на финала с велур тапицерия на дивани и столове.
 • Готически. Избирайки тази посока, не е необходимо да създавате в стаята мрачната атмосфера на средновековните замъци. Достатъчно е да се отделят "старите" отделни фрагменти. Добро решение би било многоцветните зидани панели. Например, тя ще изглежда красив завършек, където се редуват черно, млечно и бежово. За да допълни дизайна ще помогне на дървени греди на тавана и мебели с лъскава повърхност.
 • Скандинавски стил. Тухлените конструкции в този дизайн се считат за основен акцент.Препоръчва се декорация на стени с плочки от естествени цветове, за да се избегне ярък контраст. Стаите със стени, облицовани със сива и черна тухла, изглеждат страхотно. Можете също така да прилагате пастелни нюанси. За да се комбинира хармонично всичко в интериора, е необходимо да изберете цвета на повърхностите под мебелите и текстила. Тежестта на интериора ще помогне да се скрият допълнителни декоративни елементи под формата на картини, красиви полилеи и вази.
 • Етноси. Това е доста интересен дизайн, в който в същото време има лека строгост и богати ярки цветове. В този случай гипсова тухлена охра трябва да се комбинира с необичайна керамика, килими и сувенири, донесени от африкански и азиатски страни. На стените можете да направите отделни фрагменти, изложени под формата на йероглифи или артефакти.
 • Loft. Тухлените стени в този стил се считат за основната интериорна декорация. Пространството на стаята трябва да е свободно и да няма прегради. Декорът се препоръчва да направи лаконични предмети, избягвайки ненужните декорации. Желателно е да се постави повърхността с монохромна мазилка с неравна повърхност.Цветовете на облицовката са различни, започвайки от снежнобял и завършващ ярък пясък и червен цвят.

приложение

Гипсовата тухла е много популярна в декорацията на интериора, но за разлика от "братята" тя е много по-ниска в изпълнението, затова се препоръчва за помещения с нормална температура и влажност. Можете да украсите красив интериор с декоративен материал навсякъде, но най-важното е да изберете за него "правилното" място и да спазвате правилата за работа.

Дизайнерите най-често използват гипсови фрагменти в коридора, изработващи носещи конструкции. Декоративните панели са подходящи и за декориране на прозорци, врати, ниши и арки. Гипсовата тухла от различни цветове и цветове дава на дизайна допълнителна топлина и комфорт, така че да можете да я изберете за интериор в апартамента и в частната къща. Необичайно решение ще бъде тухла в спалнята, хола и детската стая. Ако една селска къща е многоетажна, тогава стълбище може да бъде украсено с подобен завършек.

Тъй като материалът се "страхува" от влагата, не се препоръчва да се поставя в банята. Гипсовата облицовка не е подходяща за зони близо до мивката (кухня престилка), камини.Въпреки тези ограничения, продуктът от гипс може първоначално да се комбинира с дърво и мрамор, дестилирайки ги като цялата повърхност на стените, така че да се създадат отделни композиции.

Как да се направим?

Днес строителният пазар е представен от шикозен асортимент от гипсови тухли, но ако желаете, декоративните панели могат лесно да се правят със собствените ви ръце у дома. За да ги направите, трябва да имате следните материали:

 • прах от гипс;
 • парафинов восък;
 • формираща глина;
 • силиконов уплътнител;
 • картонена кутия.

Тъй като гипсът е част от тухла, е необходимо да се закупят суровини от клас не по-нисък от GF 10, тъй като има повишена якост и устойчивост на външни влияния. В допълнение, за производството трябва да се прилага силикон форма, която се продава в завършен вид. Ако няма такива, тогава е лесно да си направите сами от скулптурна глина, която се разточва до дебелина не повече от 20 мм и образува отпечатъци за обратен хлад. Формите могат да бъдат направени от парафин. За да направите това, то се топи, след което се изсипва в кутии с желания размер.

След като се подготвят формите, се извършва процесът на създаване на декоративни тухли.

 • Гипсовият прах се изсипва в контейнер, добавя се вода.Всичко е старателно смесено до хомогенна последователност.
 • Формите, в които се планира производството на материала, са омаслени или намазани. Това ще ви позволи лесно да премахнете замразените фрагменти в бъдеще.
 • Сместа се излива във форма, разклаща се и се разпределя равномерно. След това, съгласно инструкциите, указани от производителя, изчакайте, докато гипсът се втвърди.

В случай, че дизайнът предвижда използването на цветни тухли, тогава по време на подготовката на сместа трябва да добавите цветова схема. Освен това, след като направите тухла, тя може да бъде покрита със специален разтвор, който дава текстура и блясък.

Как да лежа?

Тъй като гипсовите тухли се инсталират лесно, възможно е да извършите инсталацията със собствените си ръце. Можете да поставите декоративен материал по два начина: суха (зидарията се прави с релси и болтове) и мокра (фрагментите трябва да бъдат залепени към стената със специално съединение). Независимо от избраната технология, преди полагането на тухли, трябва добре да подготвите работната повърхност. Тази процедура се извършва на етапи.

 • Подреждането на основата се извършва първо.За да се отстранят всички дефекти, се препоръчва шпакловка на стените.
 • След това основата се почиства от прах, прах и фуги. На този етап е важно да сортирате плочките и да изберете размера им. Ако се изисква довършване на неравномерни или изпъкнали повърхности, тухлите трябва да се режат с помощта на резачка.

Когато стените са готови за облицовка, започнете процеса на полагане. Най-надеждният е сухият начин на инсталиране, но изисква спазване на специални правила и технологии.

 • Стаята на апартамента се измерва и в един от ъглите му е фиксирана дървена релса, която ще послужи като начало за инсталирането на фрагменти. След поставянето на вертикалната релса се образува отвор. Той постави плочка. Инсталирането трябва да се извършва от горе до долу. Всички части са монтирани на болтове или винтове.
 • След това, когато се постави първият ред, измерете отново разстоянието, което е равно на ширината на тухла, и продължете да работите, докато цялата повърхност е изправена.

Освен това, тухлената мазилка може да бъде залепена чрез мокрия метод на изчисление. За да направите това, първо се прави точна маркировка на редовете, особено когато става дума за довършване с различни елементи.Ако стената ще бъде изложена от снимката, тогава фрагментите трябва да се поставят предварително на пода. След това се приготвя разтвор на лепило в малко количество (трябва да се омесва на етапи, тъй като голям обем може да се втвърди и да стане неподходящ). Лепилото се нанася върху тухла и се притиска плътно към повърхността.

За да се направи минимален брой грешки по време на самополагането и да се получи солидна облицовка, която надеждно ще продължи дълго време, е важно също така да се вземат под внимание следните нюанси:

 • Гипсът тухли е доста крехък материал, поради което по време на монтажа му трябва да се внимава, в противен случай панелите могат да дадат чипове и те ще надхвърлят;
 • за зидария в кухнята, ширината на фугите трябва да бъде най-малко 10 мм, което ще спести материал;
 • долните части на стените, които след ремонт ще бъдат покрити с мебели, могат да се поставят със скрап;
 • докато залепва тухла, трябва леко да се притисне към повърхността, като се правят ротационни движения, което ще позволи излишното лепило да излезе;
 • лепило, което се използва за монтиране на тухли от гипс, има способността да изсъхва бързо, така че за 30 минути трябва да имате време да почистите цялото излишно лепило и да изгладите шевовете.

Каква боя можеш да рисуваш?

С течение на времето, вътрешността на стаята изисква обновяване, така че ако стените са украсени с гипсови тухли, можете да им дадете втори живот. За този декоративен материал е достатъчно да се покрият с акрилни или силиконови бои. Освен това се допуска боядисване и смеси на водна основа или водоразтворим лак. Можете също така да рисувате фрагменти от гипс преди да ги полагате, това ви позволява да придадете на материала по-ярък и блестящ вид. Ако имате намерение да нарисувате старата облицовка, то тухла трябва първо да бъде добре полирана, в противен случай боята ще се разпадне.

Препоръчва се да се боядисат тухли от мазилка на три слоя. Това ще направи цвета си по-наситени и забележителни. След боядисване на декоративната повърхност е необходимо допълнително да се покрие със защитен лак.

Красиви примери в интериора

Наскоро има много опции за дизайн, използващи гипсови тухли. Такава декоративна украса ще изглежда красива дори и без допълнителни мебели. Ето защо тухлената зидария често се заменя с мебели с гардероб и обемисти стени. За да придадете необичаен стил на стаята и да запълните пространството с комфорт, можете да използвате следните примери за интериорен дизайн.

 • За залата. Добро решение в тази стая ще бъде украсата на стените с гипсова тухла в топла цветова палитра. Пясъците и деликатните нюанси на повърхността ще подчертаят геометрията на пространството по специален начин. За красотата на изкуствен камък не се губи на общия фон, достатъчно е да поставите масичка за кафе и голям ъглов диван от мебели. Можете да завършите не само на една от стените, но и да украсите страничните ъгли до входа с фрагменти или да направите декорация под формата на колони, имитиращи естествен камък.
 • За коридора. Ще бъде интересно да погледнете в коридора или коридор зидария, изложени на пода под формата на плотове. Декоративните панели могат да украсяват ръбовете на стените директно на входа. Препоръчително е да изберете светли цветове за облицовка, тъй като една тъмна тухла може визуално да намали малка стая.
 • За спалнята. В тази стая е необходимо да се създаде ефект на свободно пространство и лекота, така че нюансите за тухла завършване са избрани в съответствие с основните цветове на интериора. Добре пригоден за спасяване на спалнята и задържане на тона. Красива ще изглежда като комбинация от бели и пясъчни тухли.На голяма стена можете да направите и зидани чинии с ефекта от античността. В този случай в стаята трябва да има мебели от дърво и декорация от стъкло.

Как да поставите свой собствен тухла тухла мазилка, вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня