Изчисляване на теглото на Чамотте тухла

 Изчисляване на теглото на Чамотте тухла

Строителните материали трябва да се използват само при стриктно отчитане на натоварването, създадено върху основата. Ето защо теглото на шаловете трябва да се следи внимателно. В допълнение, организацията на транспортирането на продукти зависи от това.

Специални характеристики

ША-8 и ША-5 са двата най-често използвани варианта на шахматни тухли. Те се получават чрез изгаряне със значителна топлинна глина смес от определена форма. За производството на продукта, използвайки комбинация от каолинит и други минерали. Технологията предполага, че определено количество алуминиеви и силициеви оксиди трябва да бъде в готовия състав. Двете марки шлакови тухли, споменати по-горе, се използват широко за:

  • монтаж на печки и камини;
  • изграждане на комини;
  • облицовка на топилни пещи в металургични заводи.

Избирайки състава на огнеупорната тухла, технолозите са се научили да влияят не само върху нейното термично съпротивление. Различията в химичния състав предизвикват разлика в плътността (специфично тегло). Така че, 1 бр. шлайфане тухли категория SHA-5 тежи 3,4 кг. В същото време нейните линейни размери са строго предписани в държавните стандарти и възлизат на 230x114x65 mm. В съответствие с GOST 390, тухлите с размери 250x120x65 mm трябва да имат маса от 4 кг.

Стандартни продукти на Шамот

GOST 390-96 също така предписва масата от тухли, подредени на 1 палет. Тя може да варира от 1350 до 1600 кг. Това предполага поставянето на 385-400 броя готови продукти. Масата на един куб. м от огнеупорни тухли варира от 1745 до 2050 кг. Независимо от общото тегло в 1 куб. m трябва да включва точно 513 парчета.

Характеристики по марка

При избора на шамотна тухла няма нужда да се изчислява масата на продуктите, използвайки сложни формули. Достатъчно е да се знае специфичната техническа марка на готовия продукт.По този начин леките тухли от категория SB 5 трябва да тежат 3,5 кг. Той се използва за завършване на печката, барбекю, направа на камини и барбекюта. Шамот категория SHA 5 има тегло 3.4 кг. Тя е предназначена за индивидуално жилищно строителство.

Блоковете ША 5 и ШБ 5 трябва да имат същия размер - 230х114х65 мм. Блоковете ША 6, предназначени за отопление и отопление, се произвеждат и по стандартни размери - 230х114х40 мм. В този случай масата на такъв продукт е 3,4 кг. Най-тежките елементи са Sha 8. Те са необходими за образуването на вътрешна зидария в отоплителни пещи и димни тръби.

Пример за изчисление

Нека планираната конструкция на височината на пещта е 2400 мм (с база от 24 тухли). Всеки ред има височина 70 мм, а 300 мм се изважда от планираната височина за "рязане". Общо остават 30 реда зидария и след умножаване с 2/3 (обичайното съотношение в конструкцията на "холандски") ще има само 20 реда. Резултатът е 480 тухли (плюс 50 за "рязане").

Ако поръчате шамот тухла SB-5 прави, тогава 1 палет ще съдържа 385 блокчета с общо тегло 1309 кг. Общото търсене в този случай е 530 тухли с обща маса от 1802 кг.Може да се заключи, че е необходимо да се използват 1.37 палета строителни блокове. Можете да ги донесете в кола от типа "Газела", но колата ще бъде претоварена.

Ако поръчате директен шамот ShB-8, 297 блока с общо тегло 1188 кг ще попаднат в 1 табла. Тежестта на един продукт ще бъде 4 кг. Така, 530 броя ще тежат 2120 кг. Следователно, ще трябва да поръчате пълен камион, за да доставите партида шахматни тухли на обекта. Разбира се, в действителност, размерът на пещите и броят на блоковете, използвани за зидария, варира, също така си струва да се разгледа комина, но общият принцип на преброяване остава непроменен.

Ще научите повече за шаловете от видеоклипа.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня