Саморазглобяем бетон

Самоуплътняващият се бетон е бетон, който има способността да запълва форма дори в гъсто укрепени конструкции поради уплътняване под въздействието на теглото му.

Характеристики и предимства

Решението за самоуплътняване на бетона има свойството за висока обработваемост (до 70 см), характеризиращо се с относително малко съотношение на вода и цимент (0,38 ... 0,4). Материалът е доста издръжлив (около 100 МРа). Рискът от корозия поради добра плътност на материала е сведен до минимум. Полимерният поликарбоксилат е основната част от състава и работи както следва. Поглъща се от повърхността на циментовите зърна, се предава отрицателен заряд. Поради тази причина зърната се отблъскват, като по този начин принуждават разтвора и минералните елементи да се движат.Ефектът от пластификацията може да бъде повишен чрез периодично смесване.

Предимствата на бетона от този тип са нисък шум, намалено време на строителството, възможност за дългосрочно транспортиране на сместа, висококачествени повърхности на продуктите, няма нужда да се използва вибро-компактор. В тази връзка цената на електроенергията е намалена и благодарение на липсата на шум е възможно да се намерят заводи за стоманобетонни продукти в градовете.

 Саморазглобяем бетон

Малко история

В края на 60-те-началото на 70-те години те започнали да използват висококачествени бетони, които се подобрявали с добавки - суперпластификатори. Например, през 1970 г. те се използват за изграждане на петролни платформи в Северно море. Използването на бетон със суперпластификатори показва своите предимства, но има и идентифицирани недостатъци при работа с него. Ако тръбопроводът, през който се доставя сместа, е по-дълъг от 200 метра, тогава се появява стратификация на сместа и неравномерност в крайния продукт.

Също така, при добавяне на повечето суперпластификатори при високи дози, възможно е да се забави настройката на сместа. И когато се транспортират в рамките на 60-90 минути, въздействието на добавката намалява и следователно намалява мобилността.От гореизложеното става ясно, че работното време се увеличава, силата и качеството на повърхността на продукта се влошават.

За да се отстранят недостатъците, бяха приложени теоретични изследвания и практически разработки:

  1. добавяне на микро- и ултрафинни агрегати за повишаване на здравината, защита от корозия и пукнатини в материала.
  2. използването на многофракционен пълнител за висока якост.
  3. За да се регулират свойствата, са създадени най-новите видове химически модификатори.

През 1986 г., след като обобщи натрупания опит, професор Окамура нарича своето развитие "самоуплътняващ се бетон".

През 1996 г. се формира групата RILEM, съставена от експерти от дузина държави, за да се създаде ръководство за употреба, благодарение на тяхната висока ефективност.

През 1998 г. се проведе първата международна конференция за проучване на нейните характеристики със съдействието на 150 учени и инженери от различни държави.

През 2004 г. беше създаден комитет с 205-DSC, оглавяван от проф. Шутер, за създаване на класификация на видовете, която е необходима за установяване на целта и обхвата.По време на работата на този комитет бяха използвани 25 лаборатории от различни страни.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня