Предни панели WPC: типове, характеристики и инсталация

Облицовъчните предни панели на WPC са модерен поглед към външния дизайн на сградите. Те са предназначени не само за защита на външните стени от климатични и климатични ефекти. Те са трайни, естетични, икономични и лесни за инсталиране.

Предимства и недостатъци

Такъв строителен материал, подобно на WPC, е комбинация от брашно от дърво за бръснене, бои и полимерни добавки, които са свързващите връзки между различните компоненти. Благодарение на тази комбинация продуктът има полезните свойства на пластмаса и дърво, запазва богатия си цвят за дълго време, е издръжлив и дълготрайн и е устойчив на ултравиолетови лъчи.

Основните предимства на композитните панели се дължат на следните няколко показателя:

 • висока якост, деформации - чипове, пукнатини, вдлъбнатини, характерни за метала и дървото в чиста форма;
 • пожароустойчивост при правилно сглобяване;
 • повишена топло- и звукоизолация и възможност за вентилация;
 • устойчивост на избледняване, излагане на слънчева светлина;
 • материалът не е податлив на увреждане от мухъл, гъбички, бактерии и е устойчив на ръжда;
 • сайдингът не се свива, е водоустойчив;
 • композитните панели не отделят токсични съединения;
 • монтажът е бърз и лесен със специални фиксиращи елементи;
 • характеристиките на продукта не са засегнати от критичните ниски и високи температури;
 • не се изисква подготовка на повърхността на стените преди монтажа;
 • материалът не изисква допълнителна декорация;
 • в присъствието на широка гама от продукти.

В допълнение, плочите WPC имат дълъг живот - около 25 години, през които те продължават да запазват оригиналния си цвят и яркост.

Отделно, заслужава да се отбележи лекотата на грижата - можете да измиете панелите с обикновена вода с добавяне на препарати, но без да използвате абразиви и груби, твърди четки и гъби.

От минусите на строителни материали, високата цена се отличава, в сравнение с подобна сайдинг от метал и поливинил хлорид, в допълнение, тъмно оцветени плочи през първата година на експлоатация все още губят някои цвят насищане. Въпреки факта, че бордовете на WPC са подложени на термична експанзия под въздействието на външни условия, това не се счита за недостатък. Това е само 1-3 мм за всеки работещ метър и този факт трябва да се вземе предвид по време на монтажа.

Този продукт се използва не само за фасадата - благодарение на безопасността, тя може да се използва за декорация на интериора, прегради, огради, пейки, подови настилки за веранди, изработени от нея беседки.

Видове и спецификации

Всички фасадни панели трябва да имат сертификати за качество и съответна документация за пожарна безопасност, така че е важно да се обърне внимание на това при покупката.

Има няколко вида продукти от WPC:

 • с лека структура;
 • Планкен е подобен плътен материал с допълнителни жлебове за клилимер;
 • сайдинг - продукт без вътрешни повърхности;
 • дъска с клетъчна структура (куха).

Различните видове плочи имат собствена текстура, декорация, цвят, могат да имитират дърво и други материали, обаче, като правило, имат същите технически характеристики:

 • стандартната ширина е 20,4 см;
 • дължината може да варира от 3 до 3,6 м;
 • абсорбция на вода - 3%;
 • загуба на тегло при износване - 0,1 g / cm2;
 • механична якост (огъване) - 35 МРа;
 • експлоатационни условия - температура от -50 до +70 градуса.

Такива характеристики на материала правят възможно монтирането му при всякакви метеорологични условия, но производителят предупреждава, че е препоръчително да не се извършва инсталация при температури под +10 градуса.

монтаж

Тъй като предните панели са леки, това значително улеснява инсталирането. В бъдеще е възможно да се заменят повредените плочи с нови и това не изисква отстраняване на други материали.

За работа ще ви трябва следните инструменти: мозайка или циркулярен трион, мол, ниво на сградата, измерване на лентата, маркер.

Подготвителният етап включва:

 • почистване на стените на къщата от малкия носител;
 • привеждане в съответствие;
 • уплътняване на пукнатини и пукнатини;
 • грунд.

Първият етап включва няколко стъпки.

 1. Изработването на рамката е направено от метални или дървени материали. По-трайни и издръжливи, както и липсата на допълнителна обработка, е метален профил.
 2. Всички части на щайгите са прикрепени с котви или болтове. За метални части използвайте дебелостенни скрепителни елементи.
 3. Под рамката на шарнирната фасада може да е от значение инсталирането на топлоизолационни материали - в този случай ще трябва да инсталирате и хидроизолация. Работите се извършват, като се отчита дебелината на изолацията.

На втория етап панелът се стартира в строга последователност.

 1. Те започват от дъното на конструкцията - правят дупки в нея, след това слагат панел и го фиксират с винтове, по-добре да са направени от поцинкована стомана, те трябва да бъдат поставени под прав ъгъл.
 2. Можете да оправите материала с клипове или да ги направите без тях.
 3. В резултат на отоплението, продуктите на WPC могат да се разширяват, затова е важно при поставянето на плочите да се остави 2-3 mm между тях.

Важно е да осигурите комбинирания панел на всяко кръстовище с водача. Всеки ред е монтиран с лека смяна.

Специални предимства имат предните панели от немския производител Holzhof. Те имат куха структура, поради което се характеризират с повишена надеждност, издръжливост и ниска топлопроводимост. Всъщност това е сайдинг, който има скрита дупка за висококачествена вентилация, благодарение на която се осъществява оптимална фасадна вентилация.

Този продукт е с високо качество - високи топлоизолационни свойства, ниско тегло - 1,7 кг / м. н., оригинална цветова гама (слонова кост, венге, кафе с мляко, тъмно бежово). Структурата предполага наличието и липсата на смилане. Освен това тези продукти имат по-дълъг срок на експлоатация - до 30 години. Освен факта, че такива плочи са по-икономични поради увеличената широчина, те са подходящи и за довършване на дървени стени.

Когато има избор от композитни материали, първо трябва да обърнете внимание на придружаващото сертифициране на качеството, но има и някои тънкости, които са важни по време на инсталацията - панелите WPC трябва да бъдат монтирани на фасадни стени, които имат стъпало (на основата на основата), т.е. ,Кухите панели са по-подходящи за фасади, където се изисква минимално натоварване на конструкцията. И още една важна препоръка - с лице към слънчевата страна на сградата, ще бъде по-продуктивна, ако изберете светлите цветове на сайдинг, тъй като тъмните предни панели изгарят по-бързо и това е забележимо.

Използвайки композитни WPC фасадни панели за външни стени, човек може да бъде сигурен за висококачествена здравина и защита на стените при всякакви атмосферни условия.

С правилния подход към инсталацията увеличената цена на материала е напълно оправдана - такива панели осигуряват дълъг сервиз и красив външен вид на всеки дом.

Повече информация за предните панели на WPC, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня