Клинкерни панели за фасадата: технически характеристики и подробности за монтажа

Клинкерните панели са популярен тип декоративна фасада. Материалът е разработен и пуснат в производство от специалисти от Германия преди повече от 40 години и оттогава заема достойно място на пазара на строителни и довършителни материали.

Технически спецификации

Производствената технология на клинкера е известна от много дълго време и се състои в екструзивното третиране на шлайфана глина, след което продуктите придобиват висока производителност и превъзхождат глинените и бетонните материали по отношение на якост и устойчивост на замръзване. Такива облицовки често се виждат на фасадите на жилищни сгради и архитектурни паметници.

Панелът за клинкер е многослоен модул, състоящ се от лист от полиуретанова пяна. с дебелина от 2 до 8 см, върху която е фиксиран керамичният декоративен слой.По този начин клинкерният панел е уникален довършител, който хармонично съчетава декоративни свойства с мощен изолационен ефект. Производствените техники на керемиди, които се състоят в помещението на керамичните препарати в специални форми с последващо изливане от полиуретанова пяна напълно изключват стратификацията на панела в употреба.

Размерът на плочата зависи от дизайна и предназначението му и е средно 1090х359 мм. Цената също варира в зависимост от размера, броя на слоевете и производителя. Най-скъпите са немските модели. Тяхната цена достига 12 000 рубли на квадратен метър. Италианските компании предлагат продукти на 7 хил. Рубли, а полските производители произвеждат повече бюджетни колекции, които струват средно 5 хил. Рубли. Най-бюджетен вариант се считат за местни продукти. Така че един квадратен метър от панела, който се основава на екструдирана полистиролова пяна, може да бъде закупен само с една и половина хиляди рубли, полиуретанови модели ще струват две и половина хиляди, а панелите, които нямат топлоизолация, се продават на 1900 рубли.

Предимства и недостатъци

Високото потребителско търсене и голям брой положителни отзиви се дължат на редица неоспорими предимства на този материал.

 • Дизайнът на панелите позволява безпроблемното облицоване на фасадата. Това благоприятно влияе върху увеличаването на топлинното спестяване и прави възможно значително да се спести отоплението на жилището. Топлинната проводимост на клинкерна плоча с изолационен слой с дебелина 8 см е равна на топлопроводимостта на зидарията с ширина 70 см или стената от газобетон с дебелина 40 см.
 • Монолитните панели имат привлекателен външен вид и премахват необходимостта от мазилка на фасади. Материалът се произвежда в широк диапазон с голямо разнообразие от цветове и текстури, което значително улеснява избора и осигурява достатъчно възможности за реализиране на смели дизайнерски решения. Клинкерният слой е направен под формата на тухлена зидария или камък и може да има както гладка, така и груба текстура. Релефната повърхност изглежда най-впечатляваща: допълнително подобрява визуалната прилика на клинкерния панел с естествен материал.
 • Лесен монтаж и лесна поддръжка.Благодарение на универсалната система за закрепване "трън-бразда", облицовката на фасадата няма да изисква използването на скъпи инструменти и участието на специалисти.
 • Панелите са силно устойчиви на ултравиолетови лъчи и следователно не губят първоначалния си вид за дълго време и не изискват мерки за тяхното възстановяване и ремонт.
 • Материалите не представляват интерес за насекоми и гризачи и не са податливи на появата на мухъл и гъбички.
 • Наличието на обратната страна на двуслойните панели със специални отвори осигурява необходимата вентилация на фасадата, което премахва необходимостта от инсталиране на допълнително вентилационно оборудване.
 • Тясното свързване на панелите между тях гарантира липсата на студени мостове, чието наличие може да доведе до натрупване на кондензат и премокряне на фасадата.
 • Високите звукоизолационни свойства на материала надеждно ще защитят дома от външен шум.
 • Увеличеното съпротивление на въздействието на агресивните външни въздействия върху околната среда позволява панелите да се експлоатират във всяка климатична зона.Материалът понася температурни падания, не се страхува от прекомерна влага и може да продължи повече от 50 години.
 • Панелите са леки, така че облицовката на клинкер няма значително въздействие върху фундаментите и носещите стени.
 • Възможност за инсталиране през всеки сезон. Единственото ограничение е прилагането на вътрешно гладко фугиране. Неговата инсталация може да се извърши само при положителна температура.
 • Наличието на допълнителни елементи за проектиране на външни и вътрешни ъгли, прозорци и отвори значително улеснява монтажа и дава на сградата завършен вид.

Недостатъците на материала включват неговата висока цена, която е особено забележима при облицоване на сгради на два етажа и нагоре. Недостатъкът е крехкостта на слоя клинкер. Керамичното покритие не издържа на механични удари и силни удари, има ниска якост на счупване и изисква особено внимателно съхранение, монтаж и транспортиране. Също така има слаба пропускливост на панелите, която, ако не се спазват правилата за монтаж, може да доведе до прекомерно намокряне на фасадата поради образуването на кондензат.

вид

Клинкерните панели се предлагат в дву- и трипластови версии. Трислойните модели се състоят от керамичен слой, експандиран полистирол и допълнителна топлоизолационна база, с която са монтирани на фасадата. Допълнителният слой може да бъде изработен от влакнест цимент, стъкло-магнетизъм или ориентирана нишка. Fiber цимент се характеризира с безопасността на околната среда, добра здравина и издръжливост. Основата от стъкло-магнетизъм привлича с гъвкавост и позволява облицовката на извитите стени, а плочата на дървена основа с високи шумови и топлоизолационни свойства се отличава с ниско тегло и ниска цена.

Във всяка плоча, независимо от броя на слоевете, има специални отвори и монтажни жлебове. В процеса на производство на трислойни модели на базата на полистиренова пяна се използва технология, която осигурява затворена перфорация, която осигурява готови продукти с минимален обмен на пара. Все пак трябва да се има предвид, че наличните индикатори за пропускливост на парите не са достатъчни за адекватна вентилация, поради което клинкерните панели не се препоръчват за използване на фасадите на дървени къщи.

Двупластовите модели се състоят от декоративен слой клинкер и основата, изработени от OSB или DSP и са предназначени за облицовка на фасади, които не изискват изолация, или за тези сгради, където изолацията вече е инсталирана. Основното им предимство по отношение на трислойните пластини е добрата пропускливост на парите, която се дължи на липсата на изолационен слой. Благодарение на това качество, стените на фасадата имат способността да дишат, а излишната влага може свободно да се отделя отвън. Животът на леките панели е 25 години. Според местоположението на панела са разделени на по-тънка стена и дебели подови опции. Височината на керамичния слой на последния може да достигне 1,7 см.

Тънкостите на инсталацията

Облицовката на стените на сградата с клинкерни панели трябва да започне с подготовката на повърхността на стената. За целта е необходимо да се отстранят всички изпъкнали елементи, като климатици и щори, да се отстрани предишното покритие и да се обработят повърхностите с антисептик и грунд. След това трябва да пристъпите към монтирането на ламелата, което е необходимо при монтиране на вентилирана завеса и големи неравности на стените.Рамката може да бъде изработена от дървени профили или алуминиеви профили. Дървените плочи трябва да бъдат предварително обработени със специални съединения, които предотвратяват гниенето.

Закрепването на водачите трябва да се извърши с помощта на самонарезни винтове, използването на скоби не се препоръчва. Първоначално е инсталирана долната хоризонтална релса, която трябва да бъде разположена на разстояние от 20 до 40 см от земята и да се провери местоположението й с помощта на нивото на сградата. Всеки панел трябва да се намира на три вертикални пръта, така че при изчисляване на стъпалото между ламелите трябва да се вземат предвид неговите размери. Разликата между баровете и стената се отстранява с монтажна пяна. След като монтажът на барабана е завършен, можете да продължите с лице към фасадните панели.

Монтажът на трислойни панели трябва да започва от ъгъла отдолу, като се движи от ляво на дясно. За да направите това, на първата релса от земята, трябва да инсталирате панела и да го фиксирате с дюбели. По-нататъшното монтиране се извършва върху самонарезни винтове и се извършва кръгла. Можете да продължите с инсталирането на всеки следващ ред само в случай, че инсталацията на предишния вече е завършена.За всеки положен ред трябва да се напълни пяната. Това ще увеличи твърдостта на конструкцията и ще осигури по-тясна връзка между редовете. Завършването на склоновете се извършва синхронно с основната облицовка. След като инсталацията бъде завършена, вътрешните панели трябва да бъдат покрити с мазилка, устойчива на замръзване.

По-леките двуслойни модели без изолация се фиксират върху стената или рамката, като се използва лепилен състав, извлечен от суха строителна смес или лепилна пяна. Този тип инсталация има ограничения върху температурата на въздуха, която се регулира от производителя на използваното лепило. Обикновено този индикатор съответства на -10 градуса.

Фасадните панели Clinker са гъвкава опция за довършване на сгради. Съчетавайки отлични декоративни свойства и високи топлоизолационни характеристики, те ви позволяват да стиснете и стилна ефективно фасадата и да направите дома топла и уютна.

Подробно преглеждане на клинкери и панели - във видеото по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня