Как да се определи необходимия диаметър на канализационната тръба?

В процеса на ремонт или изграждане на къща, собственикът в пълен ръст повдига въпроса за инсталиране на канализационна система. Това е сложна структура, за която трябва да намерите точните материали и елементи. Един от най-важните параметри на дренажната система, от който зависи цялата работа, е диаметърът на използваните тръби. Необходимо е да го вземете по такъв начин, че да се гарантира нормалното функциониране на цялата канализационна система, но не и да плащате допълнително за допълнителния материал.

Специални характеристики

Диаметърът на канализационната тръба може да бъде външен и вътрешен, тъй като самият материал, от който се произвежда продуктът, също има определена дебелина. Вътрешният (или условният) диаметър е разстоянието между вътрешните стени на тръбата.Външни - съответно, разстоянието между външните стени.

Характеристиките на всеки системен продукт зависят от много фактори. Например, има няколко вида системи за отводняване, за всяка от които се използват различни тръби: дренаж, дренаж, буря и други. В зависимост от местоположението над нивото на земята канализационната система може да бъде вътрешна или външна. В зависимост от вида санитарен елемент, към който са прикрепени. По този начин ширината на тръбата от тоалетната трябва да бъде по-голяма от тази, свързана с банята, тъй като първият продукт трябва едновременно да позволи голям поток вода.

Всеки продукт трябва да носи етикет, чийто брой трябва да показва вътрешния диаметър на тръбата (например "DN50" означава, че вътрешният му диаметър е 50 mm). В допълнение, самият диаметър влияе върху теглото на тръбата и дебелината на нейните стени. Всички размери на продуктите са стандартизирани и изписани в SNiP.

В допълнение към диаметъра е важно също така да се вземе предвид наклона на инсталираните тръби, метода на тяхното свързване и наличието на завои под различни ъгли.

Какви са?

Най-често при ремонт в жилищни сгради и малки къщи се използват стандартни размери на изпускателните тръби.За вътрешните мрежи се избира диаметър от 50 до 110 мм, а при външни линии от 110 до 600 мм. Всички централни тръби и тръби са изработени от 110-милиметрови тръби, както и дренаж на вода от тоалетната. Тръбите, простиращи се от мивки, вани и душове, имат диаметър от 32 до 50 мм.

Външните канализационни системи най-често се монтират от широки пътеки, но продуктите от 100-110 мм са подходящи за малка частна къща. И в многобройните небостъргачи най-често се използват тръби с диаметър 160 мм за отводняване в централната канализационна система.

Най-често каналите се монтират с тръби, съставени от чугун, пластмаса, HDPE или PVC. Всеки от тези материали има своите предимства и недостатъци, както и стандартните размери на вътрешния и външния диаметър на продукта.

Чугун

Продуктите от чугун все още не оставят позициите си на строителния пазар. Въпреки че рядко се намират в апартаменти и къщи, те са все още незаменими за магистрали от мащаба на един район или цял град. Те се произвеждат чрез отливане на центробежна сила с образуването на камбани. За разлика от предшествениците си, модерните изделия, изработени от чугун, имат специално покритие за по-добро плъзгане на вода, а отвън - за защита от корозия.

Уплътняването на ставите става все по-често с помощта на преследване, но със специални уплътняващи маншети и пръстени.

Предимството на чугуна в сравнение с други материали е неговата якост, устойчивост на бързи температурни промени и дълъг експлоатационен живот. Те са евтини и успешно се съпротивляват на разрушаването под влияние на агресивна среда, която не е необичайна в канализационните системи. Недостатъците са голямото тегло и цената на голямо количество материал, висок риск от нарастване в тръбата и високата им цена.

Предлагат се чугунени тръби с диаметър от 50 до 300 мм за използване в системата за вътрешно и външно разпределение на апартаменти и частни къщи. За големи магистрали, обслужващи целия град, се поставят огромни чугунени тръби с ширина от 300 до 1200 мм.

пластмаса

Пластмасовите тръби са популярна алтернатива на обемистия чугун. Те имат редица предимства, които включват лесна инсталация и устойчивост на замръзване. Подобно на чугун, пластмасата е устойчива на високи температури, е имунизирана срещу действието на лед и ви позволява да монтирате системи с високо налягане.В сравнение с металните продукти пластмасата е бюджетен материал.

С всичките си предимства избора на такъв материал ще доведе до някои характеристики. Поливинилхлоридът, от който се произвеждат тръбите, е много шумен, когато водата преминава през него. И ако ъгълът на наклона на тръбата е зададен неправилно, тогава рискът от образуване на блокирания и хидравлично уплътнение значително се увеличава. Освен пластмасата не поддържа температура повече от 90 градуса.

Тръби с диаметри от 32, 50 и 110 мм обикновено се използват за вътрешни канализационни системи и 110 мм за външни системи. Свързването на сегментите помежду им се извършва както чрез метода на сцепление на материала, така и с помощта на различни видове фитинги.

Заслужава да се отбележи, че запояване на пластмасови тръби (като PVC тръби) предполага професионално скъпо оборудване.

PVC и HDPE

Най-популярният материал за инсталиране на канализационни системи в частни домове и високи сгради са полимерните тръби, изработени от поливинилхлорид и полиетилен с ниска плътност. Както всеки материал, те имат своите предимства и недостатъци. Предимствата включват ниската им цена, еластичността (гъвкавите тръби могат да бъдат поставени под всякакви ъгли, които не ги захващат) и лесна инсталация.Те са безцветни и нетоксични, силно устойчиви на корозия и траят до 50-60 години.

За съжаление HDPE не може да се използва за отклоняване на водата по-горещо от 45 градуса, а PVC продуктите не понасят високи температури. Те не са много устойчиви на механични повреди и могат да променят свойствата си след дълго време под пряка слънчева светлина.

Минималните размери на тръбите от полимерни материали за битови канализационни системи започват от 32-40 мм и завършват на 90-110 мм. За монтаж на външни системи HDPE тръбите практически не се използват, а дебелината на PVC продуктите достига 15 мм. Диаметърът на самите тръби варира от 200 до 500 мм.

За по-голямо удобство се използват специални таблици със стандартни размери на канализационни тръби от PVC, тъй като този материал се използва в повече от половината от случаите. Те се използват за избор на тръби във вътрешната канализационна система и тези таблици изглеждат така.

Номинален диаметър DN, mmВътрешен диаметър ds min, mmДебелина на стената mmДължината на гнездото, mmДължина на свободния край, мм

д

е2 мин

e3 min

Мин

C max

L1 мин

32

32,3

1,8

1,6

1

24

18

42

40

40,3

1,8

1,6

1

26

18

44

50

50,3

1,8

1,6

1

28

18

46

75

75,4

1,9

1,7

1,1

33

18

51

110

110,4

2,7

2,4

1,5

36

22

58

Как да изберем?

За да изберете необходимия диаметър на канализационната тръба в апартамент или частна къща, е необходимо да изчислите всички очаквани канализации.Най-често главната тръба, водеща към тръбата за повдигане, е инсталирана с диаметър 110 mm, за да може свободно да се оттича както обикновена вода, така и примеси. Размерите на другите отклоняващи се тръби зависят от вида водопровод, към който са прикрепени.

черупка

Формованите части на всяка мивка, като правило, са предназначени за комбинация с тръби с диаметър от 40 до 50 мм. Няма смисъл да се поставят по-големи предмети, тъй като това би довело до ненужни разходи и затрупване на свободното пространство.

Тоалетна чиния

Най-голямата тръба, използвана за източване на канализацията и водата от водопроводните елементи, е тръба с диаметър 100 мм, свързана с тоалетната. При такава ширина на продукта дължината му трябва да е минимална и мястото в пространството не би трябвало да позволява завъртания и завъртания. Самият фаянс или керамичен продукт е свързан към изхода с помощта на гофриран елемент, чийто долен край е вкаран в тръбата. Гелът също не трябва да бъде усукан или да има по-голяма дължина.

баня

Въпреки че обемът на водата, напускаща напълнената баня, е няколко пъти по-голям от този на тоалетната купа, достатъчно е тя да използва изпускателна тръба с диаметър 50 mm.Това се дължи на факта, че малката дренажна дупка в дъното на банята няма да позволи по-голяма ширина да излезе от нея. Освен това, малък грил е инсталиран допълнително върху самата дупка, което намалява скоростта на изтегляне на водата няколко пъти.

Душ кабината може да бъде свързана към тръба с още по-малък диаметър, тъй като такова голямо количество вода не се отделя от нея едновременно. Диаметрите на тръбите за него могат да варират от 32 до 50 мм. Най-често се поставя 50-милиметрова тръба, тъй като тя е по-универсална и може да се изцежда както от мивката, така и от пералнята.

Пералня

Диаметърът на дренажния маркуч на почти всички модели перални машини е 32 мм, което предполага минималния размер на изпускателната тръба. Независимо от това, инсталирането на отделна изпускателна тръба за свързване на перална машина е рядък случай. Поради това маркучът е свързан чрез специална гумена мантия с обичайната 50-милиметрова вътрешна изпускателна система на тръбата.

кухня

В кухнята една мивка може да бъде свързана с една тръба, както и с пералня и съдомиялна машина. Диаметрите на техните кранове са значително по-различни един от друг,следователно, има смисъл да се полага една работа с диаметър 50 милиметра и да се свързват всички по-малки клони със специални маншети или други фитинги.

изчисление

В допълнение към препоръките, описани по-горе, можете да изчислите диаметъра на канализационната линия, като използвате определени формули. За това е необходимо нивото на пълнотата на колектора и скоростта на движение на потока В частна къща средният дебит е около 3 л / сек. Изчислението се извършва по следната формула:

V е коефициентът в зависимост от материала на тръбата (за полимери - 0.5, за метал - 0, 6).

Съвети

Методите за изчисляване на канализационната система са описани в много регулаторни документи, но не е подходящо да се използват такива сложни системи за избор на тръби в частна къща или обикновен апартамент. Достатъчно е да следвате едно правило: главната тръба трябва да има диаметър от 100 милиметра, а всички тръби, които идват към нея, трябва да бъдат 50 мм. Металните тръби трябва да бъдат с по-голям диаметър от полимера в същата област.

Поради седиментите вътрешната проходимост на чугунните тръби е малко по-малка. В сгради с пет етажа и по-нагоре, решетката е монтирана от тръба с диаметър не 100, но 150 mm.Хоризонталните секции на системата трябва да са по-големи от хоризонталните.

Има няколко правила за инсталиране на канализацията, които вече са тествани от много десетилетия.

  • Хоризонталната инсталация се извършва само във връзка с инсталирането на тръби, което ви позволява бързо да елиминирате произтичащите блокажи. Правите ъгли могат да се поставят само в ставите на системата с централната тръба на стъпалото.
  • Във всички места на въртене са монтирани специални отвори с капаци (ревизии). Те се изискват навсякъде, с изключение на местата с фиксирани типове и близки сифони. Канализационната тръба на върха е по-добре да не се задръсти, тъй като това може да доведе до неприятна миризма в стаята поради застояла вода и канализация.
  • Препоръчително е да поставите всички елементи на системата под наклона, независимо от диаметъра. За да може наклонът да осигурява свободно движение на съдържание, но не и да създава ненужни шумове, е достатъчно да се постави наклон от 1-2 сантиметра на линеен метър. В същото време контрарусите, както и различните посоки на гнездата са неприемливи, всички те трябва да бъдат монтирани срещу потока на флуида.
  • Металните тръбни фитинги трябва да бъдат направени на всеки 10 х n сантиметра, където n е външният диаметър на самата тръба.За пластмасови тръби броят на скрепителните елементи може да бъде леко намален, но това увеличава риска от деформация и деформация на тръбата.
  • Монтажът на PVC тръби изисква специално внимание за себе си, тъй като те силно реагират на температурата на вътрешното съдържание. Не трябва да ги поставяте "точно до", трябва да оставите поне 2-3 мм свободно пространство между два паралелно подредени продукти. В случай на правилно инсталиране, разширяването на полимера под въздействието на топлината няма да доведе до компресия от елементите на всяка друга и рискове от счупена структура.
  • Най-добре е да изберете тръби и фитинги от един и същ производител, за да избегнете дори малки разлики в размерите. В присъствието на голяма сума е целесъобразно да се заемат с добре познати европейски марки, но местният производител все повече завладява пазара всеки ден поради ниската цена и качество, което не е по-ниско от световните марки.

Широката селекция от продукти с различни диаметри от различни производители ви позволява да избирате всички елементи за канализацията без особени затруднения. Добре проектираната и добре направена инсталация на цялата система ще гарантира нейната продължителна и ефективна работа.

Начинът за закрепване на тръби с различни диаметри за отпадни води, виж по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня