Какви са кабелите за почистване на канализационни тръби?

Проблемът с блокирането се среща в почти всички канализационни системи. Причините за тяхното формиране могат да бъдат много различни. Съвременните химически продукти не винаги са в състояние да се справят с тази ситуация, така че има нужда да се използват специални устройства под формата на кабели. За да постигнете най-висококачествени резултати, трябва да знаете какъв вид кабели се използват за почистване на канализационните тръби и за какви цели са предназначени.

Причини и видове запушвания

Има три основни типа блокирания, като например:

 • механично;
 • Технология;
 • функционира.

Механично блокиране възниква поради навлизането на твърди предмети в канализационните тръби или тоалетната.които пречат на пълния поток от отпадъци в канализацията.В канализационната система се образува запушалка, която да неутрализира, което изисква използването на специални устройства под формата на кабели.

Технологично блокиране може да възникне поради амортизация на тръбите или нарушаване на схемата за свързване на съставните участъци на тръбопровода. В този случай е необходима пълна подмяна на тръбите и тяхното предварително почистване.

Оперативно блокиране се появява при ежедневна употреба на канализацията, дължаща се на маслени отлагания по стените на тръбите, както и навлизане в системата на големи частици храна. За да се премахне такава ситуация може да се използва като специален химически инструмент, плунжер или кабел.

Първият знак за блокиране е препятствието на водата в мивката, банята или тоалетната. Освен това може да се получи неприятна миризма от канализационните тръби. Причините за такива задръствания са несъответствие с правилата за ежедневна експлоатация и неправилно проектиране на цялостната система с грешки при създаването на ъгъла на тръбите, както и на ставите им.

лекарство

В борбата срещу блокирането съществуват различни методи, всеки от които има свои собствени характеристики.Обикновено те са разделени на два вида.

 • Chemical. Те включват различни продукти с химичен състав под формата на прахове или течности. Инструкциите за тяхното използване обикновено са посочени на опаковката. Такива вещества се използват главно в домашни условия, където има прости блокажи.
 • Механична. Те се представят под формата на бутала и кабели. Буталото под формата на плътна гумена мембрана с дръжка отстранява малки запушвания, което създава разлика в налягането в системата. За по-сериозни задръствания има специални кабели, които могат да се използват не само във вътрешни системи, но и в открити канали.

Всяко почистване на тръбите започва с цялостна проверка на кабела за неговата цялост. След това сифонът се отстранява и всички компоненти се измиват добре и се изсушават.

Когато канализационната система е напълно готова за почистване, работният край на кабела се спуска в тръбата и се предприемат следните действия:

 • завъртете кабела в една посока, допринасяйки за постепенното му отвиване;
 • когато кабелът стигне до запушване, прави движения назад и напред, периодично изважда продукта и го инспектира за наличие на отломки;
 • след изваждане на щепсела, почистете добре тръбата от наличието на отложени частици, за да постигнете максималния резултат;
 • за окончателното премахване на малки елементи, струва си да изплакнете системата с топла вода.

Ако водата преминава добре през канализационните тръби, това означава, че проблемът с запушването е напълно отстранен. В края на този процес кабелът трябва да бъде добре измит, изсушен и опакован в хартия за по-нататъшно съхранение. Не се препоръчва устройството да се съхранява в полиетилен, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на външния вид на устройството. Правилната грижа ще удължи живота на продукта, както и ще запази оригиналните му качества.

Видове инструменти и дюзи

А устройство, като например кабел, е наистина универсален, защото лесно може да вземете необходимите приложенията към сложността на препятствието. Основното предимство на този продукт е неговата гъвкавост и способност да се движи в канализационни системи от почти всеки ъгъл. Всички тези устройства са предназначени не само за домашна употреба, но и под формата на подобрени електрически механизми.

Тези инструменти са разделени на няколко вида.

 • Кабелни или въжени кабели. Използва се в домове и апартаменти. Изработени от поцинкована стомана и на външен вид приличат на плътно усукано въже с нагънати краища. Тяхната дължина може да достигне 5 метра. Различават се в повишената гъвкавост и еластичност благодарение на това, което ефективно премахва блокирането на домакинствата.
 • Гъвкава ВиК. Изработен във формата на гъста метална спирала, вътре в която е и самият кабел. Дължината му може да достигне до 60 метра, което допринася за използването на устройството в различни области: както в домакинството, така и в промишлеността.
 • Пролет. Дизайнът включва дръжка и стоманена пружинна намотка. Дължината може да бъде до 25 метра. Различават се максимално удобство и функционалност в хода на приложение.
 • Stretch. Те са справедливо считани за професионални поради възможността да елиминират най-трудните блокирания, с които друго оборудване не може да се справи. Такива модели са изцяло метални и могат да имат и винилова обвивка. Използва се основно в големи предприятия и фабрики.
 • Електротехника. Те са предназначени за канализационни тръби с голям диаметър. Те са изработени под формата на кабели с втулки, навити на барабан, и снабдени с дръжка, към която е свързана сондата, с която се регулира скоростта. Методът за електрическо задвижване ги прави възможно най-ефективни и допринася за бързото почистване на канализационната система.
 • Метална лента. Комплектът включва върха под формата на четворни пикове и дръжка. Дължината на устройството може да достигне 30 метра. Различава функционалността и удобството при почистване.

За да се елиминират най-трудните блокирания, се използва професионален кабел, който вместо дръжката е снабден с електрическо или механично устройство, което върти дюзата. Такава опция се прилага активно както във вътрешната, така и във външната канализация.

За да се постигнат максимални резултати, се използват дюзи, перфорирани, дънни, куки, оформени в цилиндрична форма и дюзи. Всички те се характеризират с индивидуални размери, които се вземат под внимание при избора на продукт за определен тип тръба.

Критерии за подбор

Всеки кабел е предназначен за почистване на канализационни тръби, в които е образувана запушване.На съвременния пазар има доста разнообразна гама от тези продукти, които се отличават с индивидуални параметри и цели.

За да направите правилния избор, се препоръчва да се обмислят техните технически характеристики.

 • Диаметър. Въз основа на параметрите на канализационните тръби е необходимо да се направи избор на кабел. Важно е това устройство да се движи свободно през системата, като натиска получената щепсела.
 • Дължина. Дължината на спиралата ще определи директно колко дълбоко устройството може да потъне.
 • Дръжка. Тя може да има L-образна или Z-образна дръжка.
 • Наличието на плитка. Пластмасовата обвивка предпазва тръбите от повреда в процеса на отстраняване на запушването. Това е особено важно в канализационната система, която се състои от модерни пластмасови тръби.
 • Материал. Най-добрият вариант е кабелът от неръждаема стомана, който се характеризира с издръжливост и устойчивост на неблагоприятни фактори. Този материал перфектно запазва качествата си дори след многократна употреба, тъй като се характеризира с повишена износоустойчивост.
 • Твърдост.Колкото по-високо е нивото на твърдост на продукта, толкова по-удобно е да се използва при почистване.
 • Вид на инструмента. Препоръчва се да изберете кабел, като вземете предвид характеристиките на неговата по-нататъшна работа.

По време на придобиването на кабела трябва внимателно да изберете напречното му сечение. В повечето случаи правилно избраното напречно сечение осигурява бързо и ефективно премахване на запушването, както и запазване целостта на канализационната система.

За всеки диаметър на тръбата се предоставя индивидуална версия на това устройство:

 • до 50 мм - участък не повече от 10 мм;
 • 50-110 мм - сечение до 11-15 мм;
 • повече от 100 мм - сечение от 16 мм.

Необходимо е да се вземе предвид факта, че твърде тънкият кабел с напречно сечение от около 4 мм може да се разкъса по време на употреба, така че тази опция може да се използва само за отстраняване на космите от сливи. Пружинният кабел се смята за по-професионален. Дължината му започва от 25 метра и може да достигне 60 метра. Диаметърът на този образец е 13,5 или 16 мм. Тази опция е по-функционална и ефективна, така че има широка гама от приложения.

Изработване на импровизирани средства

Както показва практиката, възможно е да се почистят канализационните тръби не само с фабричен кабел, но и с ръчно изработено устройство. За да направите това, достатъчно е да имате основни материали на ръка. Най-простото решение се счита за част от гъвкава тел с дължина 10 m с наклонен край, но тази опция е подходяща само за плитки запушвания. Ако щепселът за канализация е по-сериозен, тогава ще ви е необходима помощта на професионален кабел.

За производството на ръчен кабел трябва да изпълните следните стъпки:

 • да се основава на метален кабел с необходимата дължина;
 • пуска единия си край, давайки му формата на четка;
 • на втория край направете пръстен и за по-голямо удобство прикрепете дръжка към него;
 • покрийте продукта с антикорозионно съединение, за да запазите оригиналните качества.

       Такъв кабел може да се използва при почистване на тръби, както и тоалетни чинии и вани. Трябва да се има предвид, че за всеки тип блокиране има собствена версия на продукта със своите индивидуални свойства и характеристики. За да се предотвратят подобни ситуации, е необходимо редовно да се извършват рутинни проверки на канализационните тръби,както и за предотвратяване на частици от храна или други вещества, които могат да причинят запушване, да навлязат в канализационната система. Тези мерки ще спомогнат за удължаване на живота на тръбите, както и да създадат най-удобните условия за престой в определена стая.

       В този видеоклип можете да разгледате най-добрия начин за почистване на канализационните тръби в частна къща.

       Коментари
        автор
       Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

       Входно антре

       Всекидневна

       спалня