Видове и характеристики на крановете за отпадни води

 Видове и характеристики на крановете за отпадни води

В момента за изграждането на висококачествена канализационна система за продажба има всичко, от което се нуждаете. Така че, за да завъртите тръбата под определен ъгъл, използвайте специални части - завои. Можете да ги инсталирате сами, но преди това трябва да ги изберете правилно.

Цел на продуктите

Тези компоненти на канализационната система са много важни. Без тях просто не може да се направи, ако говорим за подреждането на ротационните структури на тръбата с определен ъгъл.Обикновено крановете се използват за инсталиране на системи за елиминиране и заустване на замърсени води в жилищни и административни сгради. Свързването на пластмасовите части има вътрешен с гладка повърхност. Поради тази особеност вероятността за блокиране по време на експлоатацията на такива конструкции се намалява до нула. В допълнение, тези елементи са забележителни за безшумна работа - течността се движи през тях, без да излъчва ненужни звуци.

При производството на кранове се използват материали, които не се страхуват от агресивни детергенти и високотемпературна вода. Такива части са направени с различни размери.

материали

Малко хора знаят, че има няколко разновидности на канализацията. Различните опции се различават един от друг не само по отношение на разходите, но и по отношение на конструктивните характеристики, както и при експлоатационните характеристики. Да ги опознаем по-добре.

полиетилен

Такива канали се произвеждат от характерни черни суровини. Свържете го от край до край или с помощта на специален съединител. В първия случай крайните части на тръбата и изхода се загряват със специално устройство и след това се прикрепват помежду си, докато материалът напълно изсъхне.Що се отнася до съединителите, те вече са в производствения процес, оборудвани със специална спираловидна част, която се загрява от заваръчната машина, за да се уплътни напълно съединението.

Поливинилхлорид

Такива канали се считат за най-разпространени. Такива части са свързани по следния начин: тръбата се поставя върху тръба с идеално гладка повърхност. Основното предимство на тези видове кранове е, че за да се работи с тях, няма нужда да се използват електрически инструменти. Компоненти, предназначени за използване вътре в жилището, боядисани в сиво.

Съществуват и други канали от PVC, проектирани за частни къщи (т.е. зони, които не се отопляват, или тръби, които се инсталират на открито). Тези елементи са боядисани в кафяво.

полипропилен

Полипропиленовите канали са оборудвани и с гнезда и краища с гладки повърхности. Тези компоненти са предназначени за правилно и точно скачване.

Такива видове кранове се използват само заедно с тръби,направени от точно същата суровина. Основната цел на полипропиленовите части е изхвърлянето на подземни води / отпадни води. Трябва да се отбележи, че тези елементи могат да преминат през водния поток със скорост 4-7 m / s.

Чугун

Намерени в магазини и чугунени канали. Такива части се считат за остарели и се използват по-рядко. Те имат внушителна тежест. Освен това те са доста трудни за поставяне, тъй като няма специални уплътнителни пръстени. Също така трябва да се има предвид, че вътрешната им част има леко груба повърхност, която с течение на времето може да бъде покрита от валежи и израстъци.

Въпреки това, чугунени завои са добри, защото те служат за много дълго време - повече от 70 години, докато са в сградата. Ако тези части са в земята, след това с течение на времето започват неизбежно да ръждясват.

стомана

За изграждане на канализационни системи Често използваните канали поцинкована и неръждаема стомана.

 • Опциите, направени от поцинкована, имат добри характеристики на якост. Въпреки това, тези видове завои са предмет на образуване на корозия (в това те са по-ниски от популярните пластмасови части).Обикновено, когато се заваряват части от неръждаема стомана, листовете на материала се повредят, поради което се появява ръжда в областта, където е разположен шевът.
 • Що се отнася до неръждаемата стомана, трябва да се отбележи, че тя е по-устойчива на корозия. В допълнение, тези канали се считат за по-силни, по-здрави и по-трайни от същите пластмасови опции.

вид

Съществуват и други видове канализации. Да ги опознаем по-добре.

За гофрирани тръби

Подобни типове канализационни клонове се свързват чрез специални съединители. От всички страни тези елементи се допълват от уплътнителни пръстени. На местата на сгъване външната част на тези продукти има по-скромен диаметър. Подобни видове кранове се използват за докинг тръби, изработени от различни материали, използващи маншети.

"Wavin '

Това е отделна патентована система. На гофрирана част на такива кранове вън отвън е жлеб с триъгълна форма, който играе ролята на един вид заключване. Такива елементи са изработени от висококачествени суровини, които не са застрашени от повишен натиск. Тези батерии са гарантирани с продължителност до 50 години.

"Magnum"

Канализационните тръбопроводи "Magnum" могат да имат ъгъл на наклона 90 или 45 градуса. Отличителна черта на тези части е, че им липсва закръгляване. По тази причина елементите на "Магнум" често придобиват запушвания. Използването им при инсталиране на канализационни системи е изключително рядко.

размери

Канализационните кранове са направени с различни размери. Така че има части от 100 и 50 мм. В този случай е обичайно да се измерва диаметърът на вътрешната дупка.

Що се отнася до такъв параметър като ъгъл, тук се счита, че са стандартни стойности:

 • 30 градуса;
 • 45 градуса;
 • 87 градуса.

При комбиниране на лакти и полукръзи, които имат различни ъгли на огъване, те обръщат тръбите:

 • 30 градуса;
 • 35 градуса;
 • 60 градуса;
 • 75 градуса;
 • 90 градуса.

Има и канализационен отвор, чийто диаметър е 110 мм. Има изход на тръби с малък диаметър. Такива части обикновено се използват за създаване на поръчкови проекти.

За тях използвайте продукти с ъглови ротации в:

 • 15 градуса;
 • 30 градуса;
 • 45 градуса;
 • 67 градуса;
 • 87 градуса.

монтиране

В повечето случаи хората избират канали от поливинилхлорид, тъй като те са евтини и са гъвкави в работата си. Свързването на такива елементи се извършва чрез специални уплътнения, които в много случаи първоначално се намират във вътрешността на тръбата. Така се случва, че гуменият пръстен идва с ъглова детайлност и се намира в специално подготвена вдлъбнатина близо до точката на директна връзка.

Разбира се, възможно е да се монтират такива части по друг начин, който изглежда прост за много хора - използвайки лепило. В действителност обаче този метод е по-труден за изпълнение, така че рядко се използва. Ако връзката е лепилна, няма да са необходими гумени уплътнения.

Доста често в канализационната система е необходимо да се свържат тръби, първоначално изработени от различни материали. В този случай трябва да приложите специализирани санитарни уплътнители, както и маншетни уплътнения. При такива компоненти се получават достатъчно надеждни и добре запечатани връзки.

Уплътняване на ставите

Надеждността и дълготрайността на канализационната система зависи от стегнатостта на ъгловите съединения на тръбите. Ето защо при самоинсталация трябва да се отдели необходимото внимание на този етап от работата.

Например, полагане на дренажни тръби за отвеждане под земята (при организиране на канализационната система на частна къща), ставите между тях трябва да бъдат запечатани възможно най-внимателно и внимателно. В противен случай могат да настъпят течове, поради които големи суми ще трябва да бъдат изразходвани за ремонт на съществуващата структура.

Тръбите и свързващите секции на крановете се обработват със специализирани уплътнителни съединения, които включват много необходими компоненти.

Подобни решения се подразделят на два типа:

 • неутрални продукти, които имат висока цена;
 • киселинни съединения, които са много по-евтини (имайте предвид, че не можете да ги използвате, ако работите с части от чугун или метал).

Когато купувате конкретен уплътнител, не забравяйте да се запознаете с неговия състав, който обикновено е посочен върху оригиналната опаковка. Дори ако подредете канали от поливинилхлорид, оборудвани с гумени уплътнения, все пак се препоръчва използването на уплътнителни съединения.По този начин ще направи връзката възможно най-надеждна. Ако за подредбата на канализационната система сте използвали чугунени тръби, тогава е необходимо да използвате запечатващо съединение (но не и кислородно) за обработка на ставите.

Препоръки за избор

Тъй като днес асортиментът от отпадни води е разнообразен, изборът на конкретен модел е станал по-труден.

Обмислете няколко прости препоръки, които ще помогнат на купувача да избере най-добрия вариант.

 • При монтажа на външни конструкции и отводнителни системи се препоръчва да се отнасят за гофрирани тръби и съответните клонове за тях.
 • Частите от чугун в наше време не са толкова популярни, както преди. По-актуални днес са пластмасовите и полиетиленовите сортове на завоите, защото те са евтини и са доста практични (не ръждясайте). Ако искате да използвате стоманени елементи, препоръчително е да се даде предпочитание на неръждаема стомана, тъй като не е податлива на корозия.
 • Препоръчва се да се свържете с опциите за чугун, само ако става дума за ремонт на старата канализационна система.
 • Ако изберете тръби за вътрешната система, тогава определено трябва да имате предвид бъдещото им местоположение.
 • Що се отнася до размерите на завоите, тук трябва да имате предвид материала, от който са направени. Така че популярните опции за поливинилхлорид имат стандартни параметри от 25 до 110 мм. В този случай, части от 25 мм са подходящи за източване на дренажа от пералната машина и 32 мм елементи могат да бъдат използвани за източване на течността от банята.

Полезни съвети

При проектирането на канализационна система се препоръчва използването на офсет от един вид. Ако е необходимо, можете да се обърнете към използването на специални адаптери, които ще позволят да се комбинират всички компоненти. Ако е необходимо да се свържат масивни тръбни конструкции, трябва да се използват специални сегментирани завои. При проектирането на канализационна система трябва да се избягва голям брой стави и въртящи се съединения, тъй като такива участъци могат да причинят изтичане.

Най-популярни са завоите, чиято вътрешна повърхност е гладка. За такива подробности е много по-лесно и по-бързо оттичане.Тези характеристики могат да се похвалят с PVC части, което ги прави по-подходящи от металните опции. Каналите за отпадни води трябва да се затоплят, ако се стигне до ниски температури. Обикновено за тази цел се използват материали като пяна от пластмаса, пенополистирол или минерална вата. В допълнение към уплътнителя, връзките на канализацията могат да бъдат третирани с такива съединения като битумен мастик, катран, техническа сяра или специална запечатваща лента.

Експертите препоръчват закупуване на лакти, направени от популярни производители. Такива части обикновено се намират в специализирани водопроводни магазини. Не бива да се спасявате при закупуването на такива продукти, особено когато става дума за пластмасови опции, тъй като те вече са евтини.

В следващото видео ще намерите инсталацията на пластмасови канализационни тръби.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня