Малка вана: видове, размери и характеристики на избор

 Малка вана: видове, размери и характеристики на избор

Не всеки модерен човек може да се похвали с голяма площ на жилища. Ето защо често е необходимо да се мисли за това как да се спести място в определена стая. Въпреки че много мечтаят за огромна баня или джакузи, не всеки може да ги инсталира. Но малък модел от обикновения магазин може да си позволи всеки човек.

Специални характеристики

Въпреки факта, че много от тях предпочитат да купуват големи бани, в някои случаи трябва да пожертвате комфорта и да купувате по-малки модели. Но те също имат свои собствени характеристики.

  • Компактността. Те заемат понякога по-малко пространство.Това ви позволява да поставите продукта в малка стая, тихо да поставите пералня, тоалетна и всичко останало, от което се нуждаете.
  • Апелативният. Компактният продукт изглежда по-чист. Тъй като потреблението на материали е по-малко, можете да си купите по-добър продукт за малко пари.
  • Удобство. Баните на практика са удобни. Те могат да измият не само здрав възрастен, но и някой, който има някои болести или възрастови проблеми.

Малките размери не винаги са удобни. Въпреки това, поради липсата на място няма друг изход.

видове

Има няколко вида бани. Те са ъглови, овални, с крака, със или без душ. Опциите на стандартните размери се считат за лъжа. В тях човек със средна височина може да направи всяка хигиена в склонна позиция. Този модел се счита за най-удобен, но за да го инсталирате, той е страхотен лукс, тъй като повечето стаи не са подходящи по размер. Малките предмети са в две форми.

ъглов
овал
На краката
  • Sessile. Тяхната дължина не е повече от 130 см. Те се инсталират главно в помещения, където има много малко пространство. Модерните модели акрил имат вградени седалки.Това е удобно, включително за по-възрастните хора.
  • Наклонена. Малки бани, които са с дължина до 150 см, се считат за наклонени. В тях човек, който има средна височина, може да вземе процедури за накланяне.

Ако моделът е ъглова, това ще спести място в банята.

опирам
заседнал

Въпреки че баните са малки, не забравяйте да помислите за тяхната конфигурация. Това може да бъде джакузи, допълнителни завеси от стъкло. Също така малка купа може да се достави с модерен душ кабина. Ако моделът има функция за хидромасаж, трябва да помислите за окабеляване. Тъй като има много мощна помпа, ще се добави натоварването на окабеляването.

горещ
Със стъклени завеси

несиметричен

Тази опция е подходяща за тези, чиято баня има нестандартни размери, например тясна и удължена, разделена на прегради. Не всички асиметрични модели са удобни за използване, ако са малки. Същото важи и за овалните бани.

С душ

За големи семейства е подходяща малка вана с душ, монтирана на стената. Не всеки обича да седи в банята дълго време и предпочита бърз контрастен душ за тази процедура.

Следователно, комбинацията от тези две възможности е удобен вариант.

С душ

Ако бюджетът ви позволява, трябва да обърнете внимание на ваната с затворен душ. Тъй като вратите в нея са затворени, можете да вземете душ без страх, че водата ще наводнят всичко наоколо.

Най-лесният начин да инсталирате вана с душ в ъгъла на стаята.

Мини джакузи

Приятното допълнение към банята може да бъде функция на джакузи. Има евтини мини-джакузи, които могат да бъдат инсталирани дори в стая с малък двор.

При инсталирането на такъв модел трябва да се уверите, че електрическото окабеляване, отговорно за работата на системата, е надеждно изолирано и защитено от вода.

материал

Малките бани са изработени от същите материали като големите модели. Един от най-издръжливите и висококачествени материали е чугунът. Той запазва топлината за дълго време и се загрява. С всичко това, продуктите от чугун имат много недостатъци. Тези бани имат огромно тегло, което затруднява доставката им. Този материал е трудно да се обработва, така че ваните са предимно еднакви. Създаването на нещо оригинално е доста трудно.

Вани от стомана при производството на емайлирана боя. Това е чудесен начин да украсите материала и самата стая.Дори и най-малкият модел ще изглежда привлекателен, ако го украсите.

Желязната баня е практична.

Чугун
стомана

По-лесно е да се отлива чугун, има дълъг експлоатационен живот, ниска цена. Както всеки материал, стоманата има недостатъци. Това е бързо охлаждане на водата и чистотата на материала. Поради това на ударите се появяват вдлъбнатини по повърхността. Такива бани създават много шум, когато се използват.

Акрилните бани станаха най-популярни напоследък. Те имат много предимства пред баните, изработени от други материали. Тези бани са леки, което значително улеснява доставката. Материалът има силата и разнообразието от форми, перфектно запазва топлината. Акрилните бани са евтини, могат да бъдат закупени по-евтино от продуктите от други материали.

Акрилът обаче е доста крехък, въпреки че подобна вана може да издържи дълго време, ако се използва внимателно.

акрил
акрил

Акрил с добавяне на полимер бетон дава на банята специална елегантност, която оказва влияние върху цената на моделите. Този материал се появи на пазара съвсем наскоро и веднага получи популярност. Тя ви позволява да направите вана с интересна форма. Например, във формата на вентилатор или венчелистче.

Към днешна дата дъбовите модели стават популярни. Те са направени по поръчка. Следователно формата и размерът се определят от самия собственик. Тези бани са уникални: те не са унищожени с вода. С течение на времето силата им се увеличава.

Такива модели идеално се вписват в дизайна на банята, имат лечебен ефект за хората.

Дъбово дърво
Дъбово дърво

размери

Често малка вана се съчетава с тоалетна. Избирайки продукт в такава стая, трябва не само да намерите подходящи размери, но и да го разгледате, за да се вмести хармонично във вътрешността на стаята. Размерите зависят от моделите. Ако използвате правоъгълни опции, те имат три стандартни размера. Размерите на най-малката баня са 90 х 70 см. По-дълбокият е 120 х 70 см, най-големият е 130 х 70 см. Такъв модел може да има ниски страни.

90h70
120h70
130h70

Няма точна дефиниция на кой модел се счита за малък. Ако по-ранните стандартни бани бяха с дължина до 170 см и ширина до 75 см, тогава малкият модел имаше стандартни размери: 120х70 см. Нямаше други параметри. Сега изборът на малките бани е чудесен. За малките стаи можете да изберете ъглов модел, чийто размер ще бъде до 150 см.

Въпреки това, придобиването на много малка баня, трябва да пожертвате собствения си комфорт.

форма

Размерът на малките вани зависи от тяхната форма. Ако по-рано бяха само квадратни или правоъгълни модели, модерните материали позволяват разнообразяването на формите. Най-често срещаните са квадратните и ъгловите модели. Ъгловите модели се монтират между двете стени на помещението. Тяхната форма може да прилича на венчелистче или дори на капка. Те могат да бъдат асиметрични, симетрични. Такива модели са по-удобни от прави. Те често са изработени от акрил, тъй като са добре лечими.

Понякога ъгловите модели имат вградени рафтове и облегалки за глава. Това ви позволява удобно да се къпете, да получите необходимите принадлежности за баня, без да се измъквате от нея. Ако разгледаме кръгли модели с малки размери, те не са подходящи за малки помещения. Дори и с компактни размери те заемат много място.

В този случай ъглите остават празни и изглежда грозна. Правоъгълните малки вани имат по-голям капацитет в сравнение с другите опции. Ако една стая има много малка площ, тогава само един правоъгълен модел ще бъде подходящ за нея. Ако зададете ъгловия модел, то не отнема много място,ви позволява да се насладите на процедури за къпане.

цвят

Модерните модели ни позволяват да направим цветовата гама на ваните разнообразна. Черното и бялото класическо избледнява във фонов режим. Фокусът на банята, подреден в цветове като крем, синьо или смарагд. Изборът зависи от вътрешното пространство. Днес в продажба можете да намерите дори лъскава малка вана с блясъци. Въпреки това моделите с обикновена светлина са по-търсени.

Изборът на цвят обаче не оказва влияние върху качеството на закупения модел.

Как да изберем?

Преди да пазарувате, трябва да определите за себе си размера и формата на закупения модел. Необходимо е предварително да се определи къде ще бъде. Струва си да разберете за себе си дали ще бъде правоъгълна или ъглова купа. Можете да изберете продукта от оригиналния формуляр или да го поръчате. Трябва да купите продукта от доверен производител, който има сертификат за качество и документация, че продуктът отговаря на необходимите стандарти.

Когато купувате, трябва да прегледате продукта за зрителни дефекти.

Монтирайте малка вана, не пренебрегвайте готовите продукти. Важно е да погледнете модели, които имат ергономичност.Малка вана ще спаси собствениците на малко жилище. Ако третирате внимателно нейния избор, можете да изберете чудесен вариант, който ще зарадва всички жители на една къща или апартамент и ще се вмести добре в завършеното вътрешно пространство.

Производители и рецензии

Когато купувате, трябва да разгледате финансовата страна на проблема. Цената зависи от материала, производителя, конфигурацията. Ако купувате модел от производителя, това не означава, че плащането се извършва само за марката. Добрите компании предлагат качествени продукти, дават добър гаранционен срок и заплащат доставка.

Евтините модели също могат да бъдат с високо качество. Следователно е необходимо да се проучат производителите, които се занимават с създаването на бани. Днес има много млади компании, които не харчат много пари за реклама. Това обаче не означава, че техните стоки са в по-лошо качество. Ако вземете продукт от акрил от новооткрита компания, цената му ще бъде около 8000 рубли. Ако това е утвърден модел от марки като Roca, цената ще се удвои.

Цената зависи до голяма степен от материала. Един от най-скъпите материали е чугунът.Цената на заблуждаващите производители ще бъде до 20 000 рубли. Ако това е модел на стомана, цената ще падне до 6000 рубли. Оказва се, че сделката, въпреки че качеството не се губи.

Много купуват бани чрез онлайн пазаруване. Един от най-продаваните магазини е Ikea. Тя има не само доставка в различни градове, но и разумни цени. Всеки може да си купи баня от тази марка.

Красиви примери и опции

Дори малък модел е в състояние да украсяват стая. Основното нещо - да знаете как да го изберете за интериора. За да направите това по-лесно, тук са някои интересни примери, проектирани от дизайнери.

ъглов

Най-изгодното решение е компактно място за измиване, което се намира в самия ъгъл на стаята. Триъгълната ъглова вана се вписва перфектно в интериора на стаята. Неговият бял цвят хармонизира със същите стени. Долната част на стените и пода, напротив, изглежда много ярка. Зеленият цвят е въздигащ, както и живите растения, които украсяват стаята.

Този модел не отнема много място. В същото време включва джакузи. Дори малките му форми ще позволят на човек да се отпусне в него.И удобните рафтове на ръст позволяват сапун, салфетки, четки и други аксесоари свободно достъпни.

капка

Друго интересно стилистично решение за компактна стая. Малка вана във формата на капчица е перфектно съчетана с оцветени стени. Заема малко място. В този случай можете да се отпуснете в седнало положение. Този модел има допълнителен рафт за аксесоари за баня. Тъй като банята е доста малка, до нея можете да инсталирате тоалетна и мивка, над които има място за огледало. Така че ще бъде удобно за всеки да използва както банята, така и банята.

водовъртеж

Кръгът модел отнема много място. Следователно е невъзможно да се постави нещо около нея. Снежнобял цвят е в хармония със стените, а подът се оказва, че е в контраст. Тази баня е оборудвана с хидромасаж.

Можете да разберете как да направите вана със собствените си ръце във видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня