Видове и монтаж на гъвкави връзки за зидария

 Видове и монтаж на гъвкави връзки за зидария

Гъвкавите фуги за зидария са важен елемент от структурата на сградата, свързващ носещата стена, изолацията и облицовъчния материал. По този начин се постига здравината и издръжливостта на построената сграда или конструкция. Понастоящем не се използват армировъчни мрежи, тъй като са се доказали от негативната страна, но се използват специални метални пръчки.

видове

Вътрешните стени на сградата винаги имат почти идеално стабилна температура, поради факта, че те не са засегнати от външни метеорологични условия. Въпреки това, облицовъчната (външната) стена може лесно да се нагрее в топло време до + 700 градуса по Целзий, охлажда се през зимата до минус 400 градуса.Тези температурни разлики между вътрешната и външната стени водят до промяна на геометрията на външната облицовка.

Гъвкавите връзки в този момент позволяват да се запази целостта на конструкцията и да се избегнат пукнатини. Укрепващите анкери се огъват перфектно, издържат на якост на опън и имат висока устойчивост на корозия. Тези пръти не създават студени мостове с ниска топлопроводимост. Тези характеристики позволяват да се постигне висока надеждност и дълъг живот на сградата.

Дизайнът е направен от метал с дължина от 20 до 65 см. Тези детайли ви позволяват да свържете всички елементи на стената, включително облицовъчни тухли и газобетон. Размерът на избрания лигамент зависи от конструктивните особености, използвани при конструирането на конкретна сграда. Така че за къщи не по-големи от 12 метра се препоръчва използването на пръчки с напречно сечение от 4 милиметра. Метални конструкции с напречно сечение от 6 мм са подходящи за по-високи конструкции. Гъвкавата връзка има и уплътняване, направено от метал в двата края. Това е необходимо за по-надеждно закрепване на конструкцията, тъй като те играят ролята на котви, които са здраво закрепени в ставите на зидарията.Пясъчните крепежни елементи са идеално комбинирани с разтвора, използван за свързване между зидарията. Той осигурява силно закрепване на гъвкавия съединител. Стените допълнително се предпазват от корозия.

Конструкционният елемент се използва за стени с класическа тухлена зидария, аерирани блокове и облицовъчни тухли. Изработват се няколко вида пръчки.

базалт

Този композитен материал е лек и в същото време може да издържи на големи натоварвания. Такива продукти, например, се произвеждат в Русия под марката "Galen". Тя има най-ниското тегло и не създава допълнителен товар върху основата на къщата.

стомана

Те са изработени от въглеродна стомана и имат високо ниво на защита от корозия. Гъвкавите връзки на Bever от производството на Германия са най-популярни сред професионалните строители. За предпазване от ръжда, покрита със специално съединение от цинк.

стъклопласт

Само малко по-нисък от базалтовите пръчки в някои характеристики. Така че те са по-малко устойчиви, но имат добра якост на опън. Да не се корозира.

метал

Изработена от неръждаема стомана.Тези гъвкави връзки са способни да образуват студени мостове, поради което се използват само с изолация.

Изборът на този или на този вид материал зависи от специфичните условия, при които ще се извършва инсталацията, както и от компонентите, които са в контакт с лентата.

Предимства и недостатъци

Композитните материали са най-популярни в съвременното строителство, тъй като Те имат редица положителни характеристики, включително:

 • малко тегло, което освен това не влияе на снасянето;
 • отлична адхезия към хоросана, която организира полагането на тухли;
 • надеждна защита срещу корозия, която може да възникне поради алкалната среда на бетон върху метални пръти;
 • ниската топлопроводимост не позволява студените мостове да се образуват в зидария;
 • устойчивостта към неблагоприятни условия на околната среда дава възможност за постигане на устойчивост и структурна здравина.

  Въпреки очевидните предимства, композитните пръти имат значителни недостатъци. Има два от тях.

  Има нисък показател за еластичност, за вертикално подсилване такива пръчки няма да работят, тъй като те няма да могат да осигурят адекватно цялостността на конструкцията.Те се прилагат само за устройството на хоризонталните структури.

  Ниска огнеустойчивост. Композитните пръчки губят всичките си свойства при температури над 6000 С и следователно не могат да се използват в сгради, които са обект на повишени изисквания за пожароустойчивост на стените.

  Ако изброените недостатъци са значителни, се използват пръчки от въглерод или неръждаема стомана.

  Правила за изчисляване

  За да се създадат гъвкави връзки (особено за газобетон, тъй като това е много мек материал), Прилага се следният алгоритъм на действията:

  • размерът на прътите е определен;
  • необходимата им сума се изчислява.

  Дължината на пръта може да се намери чрез добавяне на дебелината на изолацията и размера на отвора за вентилация. Добавете двойно дълбочината на котвата. Дълбочината е 90 мм, а вентилационната междина е 40 мм.

  Формулата за изчисление е, както следва:

  L = 90 + Т + 40 + 90, където:

  T е ширината на изолационния материал;

  L е изчислената дължина на котвата.

  Този метод може да се използва, за да се изчисли какъв размер е необходима гъвкава връзка. Например с дебелина на изолацията 60 mm се изисква пръчка с дължина 280 mm.

  Когато е необходимо да се изчисли колко пръчки за армировъчната връзка ще са необходими, трябва да знаете колко разстояние помежду си те трябва да бъдат разположени. Професионалните строители препоръчват да се поставят най-малко 4 пръчки и не по-малко от 5 пръчки за стени газ-блок на квадратен метър тухлена зидария. Следователно, знаейки площта на стените, можете да определите необходимия брой материали, като умножете този показател с препоръчителния брой котви с 1 m 2.

  Инструкции за инсталиране

  За правилното функциониране на гъвкавите връзки препоръчителният курс на работа трябва стриктно да се спазва. Не последната роля на крайния резултат има правилния брой и размер на котвите, които варират в зависимост от дебелината на изолацията. Трябва да имате предвид дълбочината на потапяне на прътите в дизайна, тя не трябва да бъде по-малка от 90 милиметра. Само след това се пристъпи към непосредствената подготовка на самата стена за монтаж.

  1. Изчистете стената от излишния разтвор, прах и отпадъци, останали след полагането (може да се използва конструктивна прахосмукачка).
  2. Затворете пукнатините с помощта на прясно приготвен разтвор.
  3. Нанесете грунд и след това специално съединение, което има противогъбични свойства.
  4. Монтирайте основата за монтиране на гъвкави връзки.

  Основата за външната стена е армировка и бетон. Те се поставят в изкоп по цялата дължина на стените и се потапят с 300 или 450 милиметра. Височината на основата над земята трябва да бъде най-малко 20 сантиметра.

  Устройството за подсилваща комуникация за стени от тухли и газобетон се различава. За зиданите тухли се използват стандартни схеми.

  • За всяко 1 м 2 място 4 котви, които са вградени в шевовете. Ако изолацията е мин. вълна, разстоянието между пръчките се увеличава до 50 сантиметра. Когато се използва полиуретанова пяна, "стъпката" по стената е 250 милиметра, а във височина тя може да бъде по-малка или равна на размера на плочата (не повече от 1 метър). Допълнително инсталирайте подсилващи пръти в ъглите на деформацията на шевовете, в близост до прозорците и отворите на вратите, както и в ъглите и близо до парапета на сградата. Трябва да се има предвид, че понякога хоризонталният шев на основната стена не съвпада с шева на облицовката. В този случай гъвкавият пръстен е разположен вертикално и след това е размазан с хоросан.
  • При устройството на усилващия колан в стени от газобетон или газ-силикатни блокове се използват 5 пръчки за 1 м 2. Те са монтирани в паралелна позиция по отношение на шевовете на облицовъчната тухла. За да се постигне това, в стената на газовите блокове, с перфоратор, предварително се подреждат отвори с диаметър 10 mm и дълги 90 mm. След това те са внимателно избърсвани от прах и анкери са монтирани на разстояние от 50 сантиметра един от друг. След това всичко е внимателно покрито с хоросан.

  Разстоянието във височина и дължина от всяка котва е една и съща. Струва си да се помни, че стените от газобетон също се нуждаят от допълнителни подсилващи връзки в същите места като тухлените конструкции. За устройството на допълнителни усилващи връзки е възможно да се намали стъпката между котвите до 300 милиметра. Разстоянието между отворите и усилващия ремък е с височина 160 мм от предната стена и 12 сантиметра дължина на сградата.

  Необходими са гъвкави комуникации във всяка сграда. Те гарантират безопасността на конструкцията, нейната издръжливост и здравина. Ако следвате всички нюанси и изберете правилните подсилващи пръчки, можете самостоятелно да монтирате тези конструкции в стените. Това ще спести пари и ще получи чудесен резултат.Освен това можете да спечелите безценен опит с тези елементи на сградата.

  Научете повече за гъвкавите връзки във видеоклипа по-долу.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня