Видове тухлена зидария и характеристики на нейната конструкция

Дори въпреки широкото използване на съвременни строителни материали традиционните тухли остават силно търсени. Но ние трябва да вземем предвид особеностите на неговото приложение. За някои видове зидария и нужда от специфични блокове.

Общи принципи на зидарията

Подготовка за изграждане на тухлени стени със собствените си ръце, трябва да покажете същата точност, отговорност, която е характерна за професионалните зидари. И първата стъпка е винаги да се вземат предвид спецификата на тухла, нейната структура. Самолетите от този материал имат имената, установени в строителната практика. Тези имена са ясно заложени в държавния стандарт.Така че "леглото" обикновено се нарича най-голямата страна, която по отношение на полагането може да бъде отгоре или отдолу.

"Леглото" формира т.нар. Равнина от първата категория. Строителите на лъжици наричат ​​удължено вертикално лице, което може да бъде поставено отвътре или отвън. Пръчката е задник, често гледайки към противоположния край или навън.

Само изключително рядко става необходимо да се постави другата страна. След като се занимавате с тези моменти, можете да пристъпите към правилата за полагане (или, както го наричат ​​експертите, "изрязване").

Линиите, на които са разположени тухлите, непременно преминават хоризонтално, а също и взаимно успоредни. Това правило се дължи на факта, че тухла се толерира добре чрез компресия, но огъването е лошо за него. Ако нарушите препоръката, огъващият момент може да повреди отделните тухли. Друг основен принцип: котлите и лъжиците са под ъгъл от 90 градуса, както между тях, така и по отношение на "леглото".

Последствията от това правило са:

 • строго поддържана геометрия на отделните тухли;
 • еднаква (правилно избрана) дебелина на шевовете;
 • липса на хоризонтални и вертикални отклонения за всички редове.

Без да спазват втория принцип, аматьорските строители може скоро да се "насладят" на гледката на напукана стена. И третият принцип казва: механичното натоварване на всяка тухла трябва да бъде разпределено най-малко в два съседни блока. В допълнение към трите основни точки е необходимо да се обърне внимание на дебелината на стените, които се издигат. Неговата категория се определя чрез разделяне на действителната ширина по ширината на дюзите.

Обикновено се избират следните опции (в метри):

 • полу-тухла (0.12);
 • тухла (0.25);
 • една и половина тухли (0.38 м);
 • две тухли (0.51 м).

Понякога се прилагат два и половина тухли. Дебелината на тези стени е 0.64 м. Такива конструкции са оправдани само в случаите, когато е необходима най-голяма сигурност. Дори по-дебелите стени в жилищното строителство не се използват, тъй като изграждането им е твърде трудно и скъпо. Ако дебелината на стената е 1,5 тухли или повече, при изчисленията се вземат под внимание и надлъжните фуги между съседни камъни.

Видове тухли

В допълнение към видовете зидария, важно е също така да знаете какво означават тези или други имена на тухли.Твърди керамични тухли се използват за изграждане на особено важни структури. Става дума за сгради и техните елементи, които трябва да бъдат изключително стабилни и стабилни при всякакви обстоятелства, независимо от товара. Но поради теглото на твърдите тухли, той се използва главно в конструкцията на носещи стени. Също така е непрактично да се използват такива блокове за довършване, за несъществени елементи - те са твърде тежки и ненужно увеличават натоварването на основата.

На места, където нивото на механичното напрежение е по-малко и изискванията за топлоизолация са по-високи, се използват широко кухи керамични тухли. Обикновено товароносимостта му е достатъчна за изграждането на основните стени, тъй като в частната жилищна сграда рядко се среща екстремен товар. Силикатните тухли също могат да бъдат кухи, както и корубни, областите на приложение са същите като тези на керамичното колело. Но заедно с тези два вида, няколко други типове са се появили през последните десетилетия. Благодарение на съвременната технология, все още можете да използвате хиперпресивна тухла.

Основният компонент на този материал са малки фрагменти от скали, получени по отворения метод от кариери. За да ги превърнем в цялост, използваме качествен портланд цимент. В зависимост от методите за обработка и идеите на технолозите хипер-пресованата тухла може да бъде идеално дори или прилича на "разкъсан камък". Но градинацията в строителството се отнася не само до химическия състав и технологията на тухлите. Обичайно е да ги подреждате по предназначение.

Сградата, тя е обикновена тухла е предназначена за изграждане на основните стени. При използването му е задължително завършването на фасадата и мерките за специалната му защита. Облицовъчните тухли, понякога наричани отпред, със сигурност се правят без най-малките дефекти. Химически може да бъде много различно, включително хиперпресирано, но силикатната облицовка не се използва на места с висока влажност.

Независимо от конкретния тип, тухлите трябва да имат дължина "легло" от 0.25 м, в противен случай едновременното използване на различни видове блокове ще бъде невъзможно.

Необходим инструмент

Каквито и да е строителите на тухли, каквато и да е целта на структурата и обхвата на работата, са необходими специални инструменти. Традиционно използвана мистрия: оценява се за удобство при улавяне и точно изчислен ъгъл. Но като мистрия и всички други инструменти, използвани от масоните, принадлежат към една от двете групи. Това е работен инструмент (който помага за издигането на самите стени, други структури) и се използва за измерване, за контрол. При работа зидарите използват:

 • pickaxe (специален чук);
 • разкрият;
 • shvabrovku;
 • лопата (за операции на хоросан).

За да измервате точно линиите, хоризонталите, вертикалите и самолетите, използвайте:

 • оловни линии;
 • правилата;
 • нива;
 • площади;
 • рулетка;
 • сгъваеми метри;
 • междинни махала;
 • ъглова поръчка;
 • временни договорености;
 • специални модели.

Видове и методи

След преглед на сортовете инструменти, използвани от зидарите, с видове тухли, сега е важно да се види какви видове тухлена зидария.

Лъжица ред

И първата от тях е серия лъжици. Така наречените ивици, където дългата странична стена е съседна на външната повърхност на стената.В допълнение към лъжиците трябва да се използват и тичковите редове - те гледат навън с късата страна. Междувременно се намира т. Нар. Zabutka (допълнителни тухли).

Многоредова опция

Има няколко подвида на многоредово полагане на тухли.

При работа:

 • изглаждане на леглото с дясната ръка с помощта на мистрия;
 • частично счупване на разтвора;
 • натиснете го срещу вертикалния ръб на току-що положената тухла;
 • отляво очерта нов блок;
 • след като сте турили една тухла, натиснете с мистрия;
 • премахнете го;
 • отстранете излишната циментова смес.

Многоредовият дисплей може да се изпълни по различен начин. Накланяне на малко тухли, получаване на решение на тичков ръб. Това се извършва на 0.1-0.12 м от блока, който е бил положен по-рано. Преместете тухлата на място, проверете дали е поставена правилно и натиснете до леглото. Преди окончателното фиксиране проверете дали разтворът е напълнил целия шев.

Верижен дресинг

Думата "лигация" масони не означават използването на каквито и да било възли и оформлението на строителните камъни. Неопитните строители често пренебрегват този момент, вярвайки, че е необходимо само правилно да се поставят тухлите отделно "и самият ред ще се оформи".Верига, това е едноредово, лигирането предполага стриктно редуване на тичкови и лъжици. Тази техника гарантира надеждността и стабилността на стената, но след това няма да работи за украса с декоративни тухли отвън.

подсилване

Допълнително втвърдяване се извършва както при многоредов, така и при едноредов дисплей. Използва се за създаване на:

 • дъгови елементи;
 • кладенци;
 • отвори на врати и прозорци;
 • други вдлъбнатини и елементи, подложени на повишено натоварване.

В зависимост от посоката, в която се прилага механичното удавяне, подсилването се извършва вертикално или хоризонтално. Армировъчните елементи се вкарват в хоросана, когато той вече е хванал малко, но все пак запазва пластичност. Определянето на доминиращата посока на натоварването е много трудно.

Понякога това е възможно само от професионални инженери, които вземат предвид:

 • вятър;
 • сняг;
 • температура;
 • сеизмични въздействия;
 • земното движение.

Лека зидария

Тежестта на тухлите принуждава строителите да се грижат не само за здравината на конструкцията, но и за намаляването на масата. Леката зидария предполага, че външната стена ще бъде разположена с половин тухла.Вътрешният слой се полага в 1 или 1,5 тухли. Тези проекти споделят разликата, която се изчислява много внимателно. Леката зидария, забелязваме, никога не се извършва от едноредова схема - тя се прави само по многоредов начин.

Декоративен вариант

Строго погледнато, декоративната зидария, за разлика от леката, не е специфичен вид. Често това се прави на вече споменатата схема "верига". Но има и "английски", а също така и метод "блок" - в този случай линиите на тиховките и лъжиците се променят последователно и ставите се поставят точно по вертикалната линия. Фламандският тип декоративна зидария предполага, че ставите се движат с 0,5 тухли. При избора на опция "дивак" е необходимо да промените пеперудите и лъжиците на случаен принцип.

Но освен тези видове все още има възможности за полагане, заслужаващи внимание. Над това вече беше споменато накратко за кладененето на тухли. Така наречен по специален начин три реда.

Външната стена се приготвя, използвайки двойка прегради, дебелината на всяка от които е 0,5 тухли или дори по-малко. Сондажни конструкции се получават чрез свързване на преградни стени с тухлени мостове,хоризонтално или вертикално.

По принцип традиционните тухли се поставят вътре и извън:

 • керамичен камък;
 • силикатни блокове;
 • Керамзит.

Ползата от този метод е свързана със спестяването на скъп строителен материал и с намаляване на топлопроводимостта на стените. Но трябва да се съобразим с намаляването на силата и проникването на студен въздух. Често кладенецът се подобрява чрез издигането на стени с нагряване с разширена глина и други вещества. Ако имате нужда от допълнително увеличаване на здравината на стената, използвайте бетон или шлака. Тези изолатори са устойчиви на механична деформация, но шлаката може да бъде импрегнирана с влага.

Тухлището на канализационните отвори има свои собствени характеристики. Най-често се използва червена тухла с повишена якост. Ъгловите блокове (фарове) са поставени на първо място и са добре подравнени. При липса на опит, е препоръчително да се следи нивото на всички тухли. Обучените зидари обикновено се проверяват на всеки 2 или 3 реда. Също така е задължително да се извърши хидроизолация.

Независимо от мястото, където е поставена тухлената стена, трябва да обърнете специално внимание на дизайна на ъглите.Те причиняват най-много трудности за неопитни и небрежни строители. На кабела регулирайте диагоналите и правите ъгли. В самото начало се извършва изпитание (без решение). Тя ще ви позволи точно да прецените къде са необходими добавки, как да ги подредите правилно.

За да завършите прегледа на видовете зидария е подходящо да се създадат печки и камини от тухла. Те са направени само от огнеупорни керамични блокове с пълна маса. Продуктите с кухини вътре са очевидно неподходящи. Най-добре е да се изгради пещ, като се използват готови смеси от глина и пясък, които се продават във всеки специализиран магазин. Преди полагане на керамични тухли се накисва в продължение на 3 минути, и огнеупорни продукти се изсушават, освен ако понякога изплакване и премахване на прах.

Безопасност при извършване на работа

Всяка зидария трябва да бъде построена много внимателно, с всички предпазни мерки. Преди изграждането проверете инструмента. Както при работните части, така и при дръжките на най-малките дефекти, изрезките са недопустими. Оценявайте как са монтирани дръжките, дали са здраво задържани в предвиденото място. Тези проверки трябва да се извършват в началото и в края на всеки ден, както и при възобновяване на работата след всяка почивка.

Зидарите трябва да работят само с ръкавици без ръкави. Особено внимание се обръща на правилното изграждане на горите и надеждността на стълбите. Поставянето на инструменти и материали, където те могат да повлияят на преминаването, е забранено. Горите са оборудвани с плоскости от дъски и ако трябва да насочвате автомобили към тях, те подготвят специални движения. Стълбите, които изкачват дърветата и се спускат от тях, трябва да имат парапет.

В следващото видео чакате видовете тухлена зидария и особеностите на нейната конструкция.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня