Размерите на шева в тухлена зидария от SNiP

Чрез извличане на дебелината на шева визуално може да се определи качеството на конструкцията на всяка структура, независимо дали е икономическа структура или жилищна. Ако не държите разстоянието между нивата на строителните камъни, това не само влошава външния вид и атрактивността на сградата, но също така става причина за намаляване на надеждността му. Ето защо всеки зидар трябва постоянно да контролира дебелината на шевовете на етапа на строителството. Това може да се извърши както с измерване на владетел, така и визуално.

Размери и видове тухли

Всяка тухлена зидария е направена от глинен състав според различни технологии, но това не влияе върху здравината на сградата. Силата на всяка зидария е повлияна от наличието на кухини в камъка.Решението в този случай може да проникне в тухлата и да осигури по-надеждна адхезия към основата. В зависимост от това може да бъде:

  • куха;
  • плътен.

За довършителните работи на комини и камини те използват твърд камък, а за зидани преградни стени могат да се използват кухи стени. Независимо от вида на тухла, дължината и ширината му са стандартни - това са 250 и 120 мм, а височината може да варира. Следователно, размерът на шевовете трябва да бъде избран в зависимост от ширината на самия камък.

Фактори, които оказват влияние върху шевовете

Преди всичко това зависи от последователността на решението, което може да се разпространи по страните с натиск върху него отгоре. Експертите отбелязват, че оптималната дебелина на заваръчния шев е 10-15 mm в хоризонталната равнина, а вертикалните фуги трябва да бъдат направени средно 10 mm. Ако се използват двойни тухли, шевовете трябва да бъдат направени 15 mm.

Можете да контролирате тези размери по око, но можете също така да използвате кръстове или пръти от метал с определена дебелина. Всички тези измерения се определят от SNiP, а спазването на стандартите се влияе от обучението на самия служител. Следователно при полагане на фасади на сгради или декоративни конструкции се препоръчва да се даде предимство на специалисти, които могат да подготвят решение в съответствие с изискваниятадобавяйки към него необходимото количество пясък или други компоненти, за да поддържа дебелината на зидарията в рамките на изискваните граници.

Климатичните условия и последващата работа на обекта с зидария имат специални значения. При полагане при ниски температури се препоръчва добавянето на специални добавки към разтвора. В този случай шевовете трябва да се направят минимални, което прави възможно намаляването на влиянието на негативните фактори върху хоросана и да се направи монолитна зидария.

Според ГОСТ също е допустимо малка отклонение от определените стойности на шевовете, но отклоненията не трябва да бъдат повече от 3 мм, понякога 5 мм са допустими.

Видове шевове

Днес можете да намерите тези видове шевове:

  • резитба;
  • единично рязане;
  • pustoshovka;
  • изпъкнали;
  • двойно нарязан

Изискванията на SNiP

Всички строителни камъни, които се използват при изграждането на конструкции, трябва да бъдат избрани в съответствие със стандартите за различните видове строителни материали, които също определят кода на сградата. Тухла, която се използва за външна зидария, трябва да има правоъгълна форма и ясни ръбове. Всеки строителен камък се визуално проверява от капитана преди монтажа.

Също така е важно да се подготви правилно разтвора, който трябва да има подвижност не по-голяма от 7 см. За да се осигурят такива параметри, може да е необходимо да се добавят различни компоненти към циментовата смес, включително пластификатори, вар и химически добавки. Тези компоненти се въвеждат в зависимост от изискванията на производителя.

През зимата се препоръчва температурата на разтвора да не надвишава +25 градуса. Ако условията не позволяват да се придържат към тази температура, тогава е необходимо да добавите пластификатори към разтвора.

Също така, SNiP определя, че използването на строителни камъни, които нямат съответните сертификати, е забранено, особено по време на строителството на жилищни сгради.

Технологични особености на зидарията

Тези моменти се регулират и от държавните стандарти, поради което всички строителни работи трябва да се извършват в съответствие с проектите и да се извършват от квалифицирани зидари, в зависимост от тяхното ниво. Всяко полагане се регулира от SNiP в реда на работа.

  1. Разположение пространство за стената.
  2. Определяне на отвори за врати и прозорци.
  3. Настройване на поръчките

По време на строителството на многоетажна сграда работата се извършва на етапи,и след принуждаване на първия етаж се припокрива. Освен това вътрешните стени са издигнати и, ако е необходимо, подсилени.

Използваният инструмент трябва да е надежден и да отговаря на техническите изисквания, както и да е в работно състояние. При извършване на работа е необходимо стриктно да се спазват изискванията на SNiP за безопасност. Ако сградата е висока, всички работници трябва да имат специални колани за работа на височина. Всички масони, работещи с подаването на материали, трябва да притежават сертификати за пистолети и комуникации помежду си, за да осигурят безпроблемна работа. Обектът не трябва да бъде чужд обект, който да се намесва в работата.

фантазия

Важна роля за осигуряването на завършен вид на конструкцията играят слепването, което се извършва след полагането на тухли. Тя може да бъде от различни видове и предпазва от проникването на вода в тухли и хоросан, което увеличава живота на сградата. Разстоянието между тухлите е бродирано с помощта на специални устройства, което позволява да се образува чист шев. Ако е необходимо, към разтворите се добавят специални компоненти, за да се увеличи адхезията.Такава структура след свързването придобива по-привлекателен външен вид.

Работата по присъединяването е трудоемка и изисква определено умение от работника. На последния етап е необходимо постоянно да се контролира размерите на фугите и придържането към технологичните режими в зависимост от елемента на зидарията.

Конструкцията на която и да е конструкция започва с поставянето на ъглите с фиксиране на реда, което е специална лента за регулиране нивото на зидарията. Ако стената ще продължи да се затопля или подрязва с други материали, тогава трябва да вградите разтвора между тухлите, така че да не излизат навън. След изграждането на ъглите е необходимо да се настрои така, че в бъдеще стените да нямат склонове. Също така се препоръчва да се построят няколко реда тухли наведнъж, като се даде време да се вземе решение, така че да не се отрази на геометрията на стената.

Как да направите перфектния шев от тухла, ще научите от видеото по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня