Процес на инжектиране на зидария

Инжекцията е един от най-ефективните видове ремонтни работи и се използва широко за изкопни работи и обновяване на зидария. Тази техника ви позволява да предотвратите по-нататъшно унищожаване на стената и значително да удължите живота на конструкцията.

Причини и последствия от унищожаването на зидарията

Нарушаването на външната и вътрешната цялост на зидарията се извършва по много причини. Най-често срещаните от тях са неправилно изчисляване на максимално допустимото натоварване на основата и нарушаване на строителната технология. Освен това зидарията започва да се срива с хетерогенността на почвата, отсъствието на разширителни фуги и близката поява на горните водоносни хоризонти.Както и сред причините за свиване на фондацията, нарушаването на дълбочината на нейното създаване и деформационните процеси в гредите в резултат на излагане на влага.

Прекомерното тегло на снежната покривка също влияе. Дебел слой сняг упражнява значителен натиск върху носещите конструкции, в резултат на което те се отслабват и унищожават. Често причината за началото на нарушението на целостта на зидарията е изтичане на покрив. Водата прониква вътре в тухлените стени и има вредно въздействие върху материала.

Унищожаването на зидарията се случва постепенно и стресът, възникващ на първия етап, е напълно незабележим за външния вид. Само професионалист, който чрез появата на микрокредити ще може да разпознае началото на разрушителните процеси, може да усети грешката. С течение на времето микрокредисите растат, обединяват се, образуват мрежа и атакуват вертикални шевове, което на свой ред заплашва сериозно нарушение на целостта на сградата. Най-негативната последица от такива процеси е безпрепятственото преминаване на студен въздух в стените, което води до замръзване.

С появата на топлина тухла започва да се размразява, което води до затъмняване на стената и да се превърне в благоприятна среда за появата на плесен. Освен това, декоративното покритие също започва да се пукне и отлепи, а гипсовите и керамичните плочки падат. В началните етапи на разрушаването на зидария, когато все още не са наблюдавани видими деформационни процеси, на стените може да се появи ръжда. Това показва продължаващи процеси на корозия върху армировката или вградените части, разположени в стената. За да се борим срещу разрушаването на тухлени стени, както и да увеличим тяхната здравина и издръжливост, използвайте метода на инжектиране - последователна инжекция в зидарията на различни материали.

Същността на метода

Същността на метода е, че вътре в тухлената стена през отворите - дупките - под високо налягане обслужват определени композиции. Инжектирането на смеси става чрез тънки тръби, оборудвани с пакери (инжектори) и се извършва чрез спринцовки или помпи за изграждане. Сместа прониква в проблемната област и запълва всички празнини, пори и пукнатини.В резултат на това се създава надеждна преграда за проникването на вода и процесът на унищожаване спира.

Замразената маса има умерен усилващ ефект и подобрява изолационните свойства на основите на заземени обекти. Методът на инжектиране ви позволява да избегнете пренареждане на основните стени и да удължите живота на конструкцията. В допълнение към ремонтните работи, методът се използва за подреждане на вътрешна стена на хидроизолация по време на изграждането на подземни тунели, складови помещения с питейна вода, подземни паркинги, басейни и канализации.

Ремонтни съединения

За да възстановите зидарията, използвайте пет смеси, които се различават по метода на приложение, характеристиките на ефективността и функционалните цели.

Микроциментните смеси се използват широко за инжектиране и са състави, които се основават на фино смлян гранулиран циментов клинкер. Тази композиция заема всички микроелементи вътре в стената и след втвърдяване тя образува вещество, подобно на характеристиките си за изпълнение на бетона. Предимствата на такива смеси са абсолютната екологична чистота,поради липсата в състава им на токсични и токсични примеси, лекота при приготвянето на разтвора и ниски разходи. Освен това, смеси mikrotsementnye напълно съвместими с силикатни и полимерни смоли, което ги прави особено трудно, когато ремонт зидария долния ред. Недостатъците на материала включват продължително време за втвърдяване на разтвора. В някои случаи може да достигне четири часа - времето зависи от външната температура и консистенцията на приготвената смес.

Полиуретановите смоли са овлажняващи състави, състоящи се от хидроактивен полиуретан и са в състояние ефективно да отстранят течове на вода. Това се дължи на способността на материала при най-малък контакт с влага, за да се образува пяна и да се образува гъба структура. Съгласно интензивността на разпенването, смолите са разделени на два вида. Първият е представен от еднокомпонентни състави, които могат да увеличат първоначалния си обем 50 пъти. Смоли от втори тип имат двукомпонентен дизайн и се използват, когато е необходимо да се образува еластичен пълнеж с минимално разпенване, но с висока твърдост.Такива състави са малко по-ниски от смолите от първия тип по отношение на количеството произведена пяна, те могат да увеличат своя обем само 20 пъти.

Предимствата на полиуретановите смоли са висока адхезия към повечето повърхности, способността да се контролира интензивността и скоростта на полимеризация, устойчивостта към химикали и абсолютната безвредност за човешкото здраве. Освен това материалът не се свива и е напълно устойчив на вибрации. Няма особени недостатъци на полиуретановите смоли. Материалът се справя с възложените му функции и има само положителна обратна връзка.

Епоксиите са двукомпонентни смеси с нисък вискозитетсъстоящ се от полиестерни полиоли и модифициран изоцианат. Материалът не съдържа разтворители и полимеризира през деня. Съставът се използва за уплътняване на външните шевове на фасадата, премахване на пукнатини, укрепване на зидарията и възстановяване на целостта на стените. Предимствата на епоксидни смоли са високи адхезионни свойства, не свиване и висока механична якост.Сред минусите се отбелязват високата цена на материала и дългият период на пълна полимеризация.

Метилакрилатните гелове са способни да увеличат обема по време на втвърдяване и се използват за възстановяване на тухлени стени и увеличаване на хидроизолационните свойства. Инжектирането с акрил може на някои места да бъде подновено и в ранните стадии на разрушаване може да се изравни дори полагането. Предимствата на сместа са добра адхезия, устойчивост на киселини и разтворители, способност да работи върху мокри повърхности, добра течливост и ниска цена на състава. Недостатъкът е възможността за използване на инструмента само в началните етапи на унищожаването на зидарията.

Когато една тухла е твърде пренебрегната, използването на метилакрилат няма да бъде ефективно.

Силикатните смоли са двукомпонентни състави, които се базират на течно стъкло. Инструментът е устойчив на скъсана деформация и е отличен в устойчивост на алкали, соли и киселини. Силикатното инжектиране може да се използва за частични ремонти на зидарията, без да се демонтира. Предимствата на материала включват ниска цена, бързо втвърдяване и без свиване.Няма особени дефекти в материала, с изключение на инсталационния процес, който се състои от два отделни етапа, първият от които изисква пълнене на пукнатини с течно стъкло, а второто - с калциев хлорид.

Технически ремонти

Ремонтът на зидарията чрез инжектиране започва с подготовката на работната повърхност. Отстранете мазнината, мазилката, битумите, боята от стената, почистете ги от мръсотия и прах и ги смилайте, ако е необходимо. Необходими пукнатини с разкъсани ръбове трябва да бъдат бродирани и цялата площ трябва да бъде намокрена с много вода. Най-добре е да се намокря с пръскачка, а при отсъствие - с мокър парцал или гъба.

След като водата се абсорбира напълно в повърхността, можете да започнете да образувате дупки. Те трябва да бъдат направени под ъгъл от 60 градуса към повърхността на стената в размер на две парчета за една пукнатина. Диаметърът на отворите обикновено е 20 мм, а дълбочината варира от 5 до 15 см. При запълване на цялата зидария с разтвора разстоянието между съседните отвори не трябва да надвишава 15-20 см. След като всички отвори се образуват, те също трябва да се навлажнят.

За да закрепите сигурно тръбите в отворите, препоръчваме да ги поставите с циментова замазка.

Когато съставът се втвърди, можете да започнете да запълвате пукнатините, като използвате сградна спринцовка или ръчна помпа. Изборът на инструмента зависи изцяло от обема и сложността на работата. Така че, за да се премахнат малки пукнатини с помощта на епоксидни смоли, няма смисъл да се купува специална помпа, а за ремонт на сериозно унищожаване на зидария с използването на циментови разтвори, не може да се направи без него. Инжектирането се препоръчва да се извърши в посока отдолу нагоре, като се премества от центъра на работното място до краищата му. След това, след времето, необходимо за втвърдяване на композицията, е необходимо внимателно да се отстранят фиксиращите устройства от отворите, да се покрият каналите с циментова замазка и да се завърши.

Процесът на инжектиране на зидария е уникално решение на проблема с възстановяването на свиващите се структури. Изкопаването премахва необходимостта от демонтиране и частично разглобяване на опорните стени и позволява бързо и евтино да се поправят.

За информация как да инжектирате тухли (възстановяване чрез инжектиране), вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели.За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня