Свойства на хоросан за полагане на тухли и технология на тяхната подготовка

Преди да решите проблема с полагането, първо трябва внимателно да оцените бюджета си, защото е едно нещо да си купите тухли и съвсем друго да изберете смеси от зидария. Тя може да бъде по-скъпа от самите тухли. Често хората избират най-евтиния вариант, но не винаги са подходящи. За да изберете решение за вашите нужди, трябва да научите повече за видовете смеси, как се различават, какви са техните предимства и недостатъци.

Видове зидани разтвори

Има няколко варианта за зидани смеси. Най-често използваният разтвор на циментова основа, наричан още пясъчник. В допълнение към зидарията, тя е идеална за груби мазилки, както и за бетонна подова замазка.Всичко зависи от последователността. По-дебел хоросан ще бъде подходящ за зидария, няма да се разпространява по време на работа и няма да остави петна, а зидарията ще бъде равна и чиста, тухлите няма да се движат.

Циментовият разтвор има няколко минуси, силата му е основна. Сместа след сушене има висока твърдост, в процеса на свиване на конструкцията, при която рамката е изработена от бетон, или зидарията с термично разширение може да се разруши, като по този начин се намали якостта на конструкцията.

Често тухли върху циментова замазка изисква изолация.

Циментовият разтвор се характеризира с ниска мобилност, която не се проявява много добре в процеса на изграждане на зидария. Мобилността на сместа се определя от фактора на нейното разпространение върху повърхността под собственото й тегло. Подвижността може да бъде намалена или увеличена чрез добавяне на компоненти на сместа. Тази характеристика ви позволява да запълвате равномерно вертикалните и хоризонталните шевове.

Липата хоросан, за разлика от цимента, е по-пластмасов и топъл. Но тя е много по-трайна и поради това рядко се използва за зидани стени, които носят голям товар, по-предназначен за нискоетажни сгради.Използва се основно в сухи помещения. Варовиковите смеси се изсушават по-дълго, което увеличава времето от полагане до довършителни работи. Такива решения рядко се препоръчват.

Цимент-вар хоросан е един вид златна среда. Той е доста издържлив, сгъстен и топъл, което му позволява да се използва за почти всички видове зидария. Лесно се прилага, което увеличава скоростта на работа. Подходящ за изграждане на стени в сухи и мокри помещения. Поддържа големи натоварвания и подходи като лагерни конструкции.

Заедно с горното, често използван цименто-глинен разтвор, той усвоява по-бързо циментовата вар. Превъзходно за използване в райони с ниски температури. Той има достатъчна еластичност и сила.

Обикновено се използва като алтернатива на циментовата вар.

В допълнение, на пазара са налични сухи смеси, които просто трябва да се разреждат с вода в правилните пропорции. Те имат всички необходими свойства, подходящи за различни видове зидария. Такива смеси са много по-лесни за употреба, но тяхната цена може да бъде много по-висока от цената на същото количество разтвор,приготвени сами.

Сред готовите решения може да се намери цветна зидана смес. Те са предназначени за декоративна зидария, но имат адекватна граница на безопасност и предпазват зидарията от повреда. Тези смеси са устойчиви на замръзване и влага, които често се използват за облицоване на сгради. Пазарът предлага богат избор от цветове и нюанси на сместа, можете лесно да го изберете за всякакви нужди.

Цветната смес може да има две приложения. В един от вариантите е необходима монохромна сянка и сместа не трябва да се отличава от общия фон на зидарията, затова е избрана за основния цвят на тухла. В друго изпълнение е необходимо да се разграничи структурата на тухли и цветът на разтвора се избира контрастен. В такива случаи често се използва бял разтвор. Има възможност за избор на цвят за всякакви нужди.

Все още има топлоустойчива смес. Използват се за полагане на печки, камини и комини. Тези разтвори не се деформират при нагряване и не губят свойствата си.

Производството на всякакъв вид каменни печки, както и тръби за комини се препоръчва само с помощта на топлоустойчиви решения.Заедно с топлоустойчивите тухли, те образуват трайна структура, която ще бъде много по-малко опасна за огъня.

Състав и пропорции

Пропорциите на всички видове решения се изчисляват въз основа на товара, който ще бъде върху тях. Циментовият разтвор съдържа цимент и, като правило, кариерен пясък. Първоначално съдържа малък процент глина, което добавя пластичност към разтвора. Речен пясък не е подходящ за тези цели поради своята груба фракция и голямо количество примеси - трябва внимателно да се филтрира. Циментът действа като свързващ елемент, колкото повече ще бъде неговият резултат, толкова по-силен ще бъде резултатът след сушенето. Той е повлиян и от марката и свежестта на цимента. С течение на времето неизползваният цимент има тенденция да се влошава.

За зидария съотношението цимент и пясък трябва да бъде 1/3. Тъй като хоросанът е подходящ не само за зидария, пропорцията може да варира от 1/3 до 1/6, в зависимост от вида работа.

Варови разтвори се състоят от негасена вар или вар паста, пясък и вода. Оптималното съотношение е от 1/2 до 1/5 от вар в пясък, в зависимост от съдържанието на мазнини във вар.

Циментовите варови разтвори се състоят от цимент, гасена вар, пясък и вода. По правило се наблюдават пропорции 1/1/6 (цимент, вар и пясък). Рецептата за това решение е съвсем проста, тя се приготвя по същия принцип като вар. Такива разтвори могат да се използват за мазилка.

Съставът на готовия зидарен хоросан може да бъде различен в зависимост от вида на материала, от който е направена тухла. Основно се състои от свързващо вещество, което може да бъде цимент или вар, а също така включва пълнител и пластификатор - те често са пясък и глина. В някои случаи като част от смесите може да има специални добавки за увеличаване на скоростта на сушене или устойчивост на замръзване при работа при ниски температури.

Пропорциите по правило са посочени на опаковката в съотношение вода и самата смес. При производството на такива смеси всички съставки се привеждат в хомогенна маса, се смилат и се пакетират в опаковки. Потребителят може да следва инструкциите само.

За получаване на оцветени разтвори в сместа се добавя необходимия минерален пигмент. Те не са обект на избледняване. Mix може да се поръча при поискване.В противен случай тези решения се различават от предишните само в тяхната стойност.

Топлоустойчивите смеси се основават на цимент, вар или глина. В някои случаи основата може да е гипс. Имайте предвид няколко специални добавки, чиято цена може да бъде твърде висока за самостоятелно приготвяне на разтвора.

Поради високата цена на готовите смеси, често има задача да ги подготвите сами. за топлоустойчиви решения компонентите могат да бъдат пясък и глина. Глината е устойчива на високи температури. Основният критерий е съдържанието на мазнини, използването на чиста глина е противопоказано, излишната мазнина може да бъде компенсирана с пясък. От този тип смес трябва да се постави тялото на пещта. Облицовката е по-добре да се произвежда циментов или варов разтвор. Използването на смес от цветни зидове е разрешено.

Базираната на вар зидария предполага наличието на азбест като подсилен материал. Известен е със своята устойчивост на топлина.

Производствена технология

Подготвянето на решение за зидане обикновено не е трудно. По принцип всички компоненти са търговски достъпни. Най-лесният начин е да се подготви циментов разтвор.При подходящи пропорции, сместа се довежда до хомогенен състав, след което е необходимо да се разрежда с вода и да се размеси до вискозно състояние. Важно е да не изливате прекалено много вода, защото сместа ще се окаже прекалено течна, което ще усложни процеса на полагане и ще остави петна. Освен това течният разтвор ще намали силата на структурата.

Варовиков хоросан се приготвя на базата на тесто, което може да се приготви независимо от негасения варовик или да се купи готов продукт. За да се приготвите в горните пропорции, заменете варното тесто и пясъка. След това разредете всичко с вода. Важно е да изберете правилната консистенция, тя трябва да прилича на заквасена сметана с дебелина.

Циментовите варови разтвори се приготвят съгласно същия принцип. Разликата е в присъствието на цимент в състава.

За приготвянето на глинени разтвори е необходимо да се провери съдържанието на мазнини в глината. За да направите това, е необходимо да се разрежда глината с вода и да се размесва с гладка плоча до консистенция на заквасена сметана, и след това да се оцени количеството на глина остава върху плоча след като го извади от разтвора. Ако глиненият слой е твърде тънък, около 1 мм, тогава той се счита за тънък и неподходящ за полагане.

Дебелият слой означава, че глината е твърде мазна, трябва да се разрежда с пясък в по-големи количества от обикновено. Глината се счита за оптимална, ако дебелината му върху плочата ще бъде 3-5 мм с малки съсиреци. Глинеста смес с пясък, разредена с вода до консистенцията на заквасена сметана и след това готова да отиде.

потребление

Степента на потребление на зидани разтвори се изчислява въз основа на дебелината на построените стени, размера и типа тухли. Твърдата тухла ще изисква по-малко количество хоросан от куха тухла. И също така по стените на тухла, която има големи размери (един и половина, двойно), ще изисква по-малко количество хаван, отколкото на една и съща стена от единични тухли. Консумацията обикновено се изчислява на 1 квадрат. m и 1 с. м.

Помислете за пример с циментова замазка. Ако говорим за дебелината на стената, тогава има няколко вида зидария:

 • в половин тухла;
 • в една тухла;
 • в две тухли;
 • два и половина тухли.

Стандартната единична тухла е с размери 250х120х65 мм. В един кубичен метър те се побират около 400 броя. Използвайки тухли от този размер с дебелина на шева от 1 см, приблизително 0,3 с. m разтвор, като се има предвид малка разлика. По отношение на 1 квадрат.м тухла обем ще бъде около 75 литра хаван. С приспадането на водата, което като правило съставлява 25-35% от общото количество на разтвора, може да се изчисли, че потреблението на цимент за 1 кв. М. m ще бъде средно 33 кг.

Според пропорциите 1/3 от пясъка ще се нуждаят от около 100 кг. Количеството използван строителен материал може да варира в зависимост от източниците, от които е направена тухличката.

Различните типове тухли се отличават с способността си да абсорбират влагата, което в много случаи може да увеличи или намали разходите за материали.

  В момента има онлайн калкулатори, които ще помогнат за по-точно изчисление. И също така във всеки хардуер магазин ще осигури пълна консултация относно консумацията на смес. Няма да е излишно да се съветва от професионален зидар. Добър специалист ще изясни голям брой аспекти, свързани с зидарията. Производителите на насипни материали винаги посочват консумацията на опаковката на своите продукти. Препоръчително е да се купуват компоненти на сместа с марж, тъй като конструкцията е пълна с непредвидени ситуации.

  За съвети как да смесвате тухли, вижте следващото видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня